Odp: Wskaźniki/wyznaczniki bólu szyi – formularz
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Wskaźniki/wyznaczniki bólu szyi – formularz › Odp: Wskaźniki/wyznaczniki bólu szyi – formularz
No to przetłumaczyłem, żeby się trochę skoncentrować i zmusić do pochylenia głowy :unsure: Może się komuś przyda. Przy okazji sam wypełniłem :side:
PS. Formularze takie są używane w każdej porządnej przychodni rehabilitacyjnej.
SZCZEGÓLNIE przy rehabilitacjach prywatnych, odpłatnych.
Są wtedy poszerzone o bardziej dokładne informacje, oraz standardowe testy funkcjonalne (przedstawione w wątku https://drkregoslup.pl/forum-dyskusyjne/metody-leczenia/rehabilitacja-fizjoterapia/filmy-wstepne-badanie-kregoslupa-pacjenta).
Testy takie wykonywane są na początku i na końcu rehabilitacji, oraz dla potwierdzenia długiego leczniczego wpływu – w 4 tygodnie po zakończeniu rehabilitacji.
Formularze są przechowywane w dokumentacji pacjenta, dzięki czemu lekarzowi prowadzącemu bardzo łatwo jest stwierdzić postępy w leczeniu rehabilitacyjnym, i w przypadku braku poprawy zaproponować inny, skuteczny rodzaj leczenia.
Trochę historii: Kiedyś istniały prywatne placówki rehabilitacyjne, które nie weryfikowały postępu rehabilitacji, po prostu podłączały pacjentów pod urządzenia i pytały czy jest poprawa, bo przecież powinna być. Ale to już na szczęście przeszłość. Obecnie podobno ciężko znaleźć ośrodek nie stosujący takich formularzy bliżej niż za Republiką Ałtaju.
PROSZĘ PRZECZYTAĆ: Ten kwestionariusz został tak zaprojektowany, aby umożliwić nam zrozumienie, jak bardzo ból twojej szyi wpływa na twoją zdolność do wykonywania codziennych czynności. Proszę odpowiedzieć na każdą z części zakreślając JEDEN PUNKT, który najbardziej pasuje do twoich dolegliwości. Zdajemy sobie sprawę, że możesz mieć wrażenie, że więcej niż jeden z punktów pasuje do twojego stanu, ale prosimy zakreślić TYLKO JEDEN. Ten który najdokładniej opisuje twój problem w tej chwili.
CZĘŚĆ 1 – Intensywność bólu
A. Nie odczuwam w tej chwili bólu.
B. Ból jest bardzo łagodny w tej chwili.
C. Ból jest umiarkowany w tej chwili.
D. Ból jest dość poważny w tej chwili.
E. Ból jest bardzo poważny w tej chwili.
F. Ból jest najgorszy z możliwych w tej chwili.
CZĘŚĆ 2 – Czynności osobiste (Mycie się, Ubieranie, etc.)
A. Mogę zadbać o siebie normalnie, bez odczuwania dodatkowego bólu.
B. Mogę zadbać o siebie normalnie, ale odczuwam dodatkowy ból.
C. Wykonywania czynności osobistych jest bolesne, jestem przez to powolny i uważny.
D. Potrzebuję pewnej pomocy, ale daję sobię radę z większością czynności osobistych.
E. Potrzebuję pomocy na codzień w większości czynności osobistych.
F. Nie mogę się ubrać, myję się z trudem i pozostaję w łóżku.
CZĘŚĆ 3 – Dźwiganie
A. Mogę dźwigać ciężkie przedmioty bez dodatkowego bólu.
B. Mogę dźwigać ciężkie przedmioty, ale powoduje to dodatkowy ból.
C. Ból powstrzymuje mnie przed podnoszeniem ciężkich przedmiotów z podłogi, ale daję sobie radę kiedy są one wygodnie umieszczone, np. na stole.
D. Ból powstrzymuje mnie przed podnoszeniem ciężkich przedmiotów, ale daję sobie radę z przedmiotami średnio ciężkimi kiedy są one wygodnie umieszczone, np. na stole.
E. Mogę podnosić lekkie przedmioty.
F. Nie mogę nic dźwigać ani nosić.
CZĘŚĆ 4 – Czytanie
A. Mogę czytać przez tyle czasu ile chcę, bez bólu szyi.
B. Mogę czytać przez tyle czasu ile chcę, z lekkim bólem szyi.I can read as much as I want to with slight pain in my neck.
C. Mogę czytać przez tyle czasu ile chcę, z umiarkowanym bólem szyi
D. Nie mogę czytać ile chcę z powodu umiarkowanego bólu szyi.
E. Nie mogę czytać ile chcę z powodu poważnego bólu szyi.
F. Nie mogę czytać w ogóle.
CZĘŚĆ 5 – Bóle głowy
A. Nie mam nigdy bólu głowy.
B. Miewam nieregularnie lekkie bóle głowy.
C. Miewam nieregularnie umiarkowane bóle głowy.
D. Mam regularnie umiarkowane bóle głowy.
E. Mam regularnie poważne bóle głowy.
F. Przez cały czas boli mnie głowa.
CZĘŚĆ 6 – Koncentracja
A. Mogę bez problemu w pełni się skoncentrować kiedy chcę.
B. Mogę się w pełni skoncentrować kiedy chcę, z lekkimi trudnościami.
C. Mam dość spory problem ze skoncentrowaniem się kiedy chcę.
D. Mam duży problem ze skoncentrowaniem się kiedy chcę.
E. Skoncentrowanie się jest dla mnie bardzo trudne kiedy tego chcę.
F. Nie mogę się w ogóle skoncentrować.
CZĘŚĆ 7 – Praca
A. Mogę pracować tyle, ile chcę.
B. Mogę wykonać tylko mój zwykły zakres obowiązków, ale nic więcej.
C. Mogę wykonać mój zwykły zakres obowiązków z problemami, ale nic więcej.
D. Nie mogę wykonać swojego zakresu obowiązków.
E. Mam problem z wykonaniem jakiejkolwiek pracy.
F. Nie mogę w ogóle pracować.
CZĘŚĆ 8 – Prowadzenie pojazdów
A. Mogę prowadzić samochód bez bólu szyi.
B. Mogę prowadzić samochód przez tyle czasu ile chcę, z lekkim bólem szyi.
C. Mogę prowadzić samochód przez tyle czasu ile chcę, z umiarkowanym bólem szyi.
D. Nie mogę prowadzić samochodu przez tyle czasu ile chcę, z powodu umiarkowanego bólu szyi.
E. Mam problem z prowadzeniem samochodu z powodu bólu szyi.
F. Nie mogę w ogóle prowadzić samochodu.
CZĘŚĆ 9 – Spanie
A. Nie mam problemu ze spaniem.
B. Mój sen jest lekko zakłócony (mniej niż 1 godzina bezsenna)
C. Mój sen jest łagodnie zakłócony (1 do 2 godzin bezsennych)
D. Mój sen jest umiarkowanie zakłócony (2 do 3 godzin bezsennych)
E. Mój sen jest bardzo zakłócony (3 do 5 godzin bezsennych)
F. Mój sen jest kompletnie zakłócony (5 do 7 godzin)
CZĘŚĆ 10 – Wypoczynek
A. Jestem w stanie zaangażować się w całą moją aktywność rekreacyjną bez bólu szyi
B. Jestem w stanie zaangażować się w całą moją aktywność rekreacyjną z lekkim bólem szyi
C. Jestem w stanie zaangażować się w większość mojej aktywności rekreacyjnej, ale nie we wszystko, z powodu bólu szyi
D. Jestem w stanie zaangażować się tylko w niektóre zajęcia rekreacyjne z powodu bólu szyi
E. Z trudem angażuje się w jakąkolwiek aktywność rekreacyjną z powodu bólu szyi.
F. Nie mogę podjąć żadnej aktywności rekreacyjnej.