Nietypowa rwa kulszowa. 16 lat choroby.
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Nietypowa rwa kulszowa. 16 lat choroby. › Nietypowa rwa kulszowa. 16 lat choroby.
Wczoraj wieczorem ból minął. Nie chcę się cieszyć nadmiernie, bo jeszcze nic nie wiadomo, ale jest zdecydowanie lepiej. Dużo więc wskazuje, że to jednak dysk, a nie stawy (m-kręgowe czy KB) i doktorzy z Rugpoli mieli rację. Z tym, że powodem nie ma być wypuklina dysku, która ma 2mm lub wcale jej nie ma, a ból od czynników zapalnych. No i właśnie, strasznie długo się zastanawiali nad tym czymś, co mam w kręgu L5, a co jest chyba zwane zmianami Modic 2. Oczywiście zmiany te są dość słabo opisywane, przynajmniej w sensie wpływu ich na ból. U mnie to wygląda natomiast dość dziwnie. Może idę za daleko w interpretacje, ale widzę co widzę – i tak wygląda, jakby u mnie ten Modic (czyli przebudowany tłuszczowo szpik kostny) wyłaził z kręgu a nawet powodował odchylenie jakiejś blaszki kostnej, która może urażać nerw. Pooglądałem sobie te zmiany Modic w necie i jeszcze nie widziałem, żeby to gdzieś tak wyłaziło jak u mnie.
Na przekroju poniżej pokazuję zielonymi strzałkami coś, co chyba jest więzadłem podłużnym tylnym. Biegnie sobie wzdłuż kanału kręgowego w jego środkowej części i go chroni, ponoć wpływa na to, że dyski uwypuklają się na prawo lub lewo, a nie centralnie.
Jednak jak widac na przekroju następnym, ten mój Modic sobie z centrum kręgu wypływa jak kanion Kolorado i wyłazi z kręgu tuż przy nerwie, jakby coś ewidentnie odrywając z tego kręgu, jaby sobie tam takie małe drzwi uchylał 😉 To coś zaznaczyłem strzałkami czerwonymi. Widać też, że ewidentnie ta jasna masa wyłazi w stronę kanału kręgowego.
Na ostatnim skanie pokazuję, że ten “odprysk” jak gdyby celuje w nerw.
Ja wiem, że to czyste dywagacje laika, no ale jakoś sobie nie potrafię tego inaczej wytłumaczyć, w końcu widać to na skanach.
I teraz wracając do meritum. Zmiany Modic’a często łączone są z zapaleniem dysku. Pytanie o jakim charakterze. Coś tam czytałem, że chodzi o białka zwane cytokinami zapalnymi, coś z innym pH krążka i wpływie zapalnym na korzeń nerwowy. To wg wielu artykułów jest przyczyną bólu, a nie sam ucisk (dlatego wiele osób z dużą wypukliną biega po górach i nic nie czuje, ponoć po 40tce masa ludzi ma wypukliny i o tym nie wie).
Ale ostatnio czyta się też dużo o bakteryjnym podłożu zapaleń dysków (co może dawać potem przełożenie na korzeń nerwu). I nie pisałbym o tym, gdyby nie fakt, że rok temu ponad miałem epizod z podejrzeniem boreliozy (miałem kleszcza, który po badaniu okazał się zarażony a po miesiącu pojawił mi się coś jak rumień). No i brałem mocne antybiotyki przez 5 tygodni i… jeszcze nigdy się tak dobrze nie czułem z kręgosłupem, trwało to potem jeszcze ze trzy miesiące. Oczywiście borelki nie podejrzewam o moje bóle, bo choruję od dawna, a borelkę wykluczyły późniejsze dokładne badania, które zresztą powtórzyłem miesiąc temu. Ale może jednak coś z tymi antybiotykami jest na rzeczy? Mój ortopeda sam mi podpowiedział, choć nieco w formie żartu czy kpiny, że niektórzy leczą kręgosłupy antybiotykami. Jakieś szersze badania robili na ten temat Duńczycy. Oczywiście nie chodzi o to, że 100% problemów z dyskami wynika z bakterii, ale ponoć tam gdzie występuje Modic jest to wysoce prawdopodobne, a wiele materiału dyskowego wydłubywanego przy operacjach klasycznych było zakażonego jakimiś bakteriami.
Oczywiście tak tu sobie dywaguję, bo obawiam się, że nie znalazłbym w Polsce ani jednego lekarza, który dałby sie przekonać do takiej teorii, który wziąłby to na powaznie, a jeszcze jak mu to sam pacjent sugeruje, to już dla samej zasady należy takiego dociekliwca spuścić. No ale jakbyście jednak słyszeli o kimś, kto w PL dopuszcza możliwość leczenia dyskopatii antybiotykami, to dajcie znać 😛 Jak mi blokady nie pomogą, to może gdzieś zdobędę właściwe antybioty i podejmę próbę autoleczenia. Tonący brzydko się chwyta. B)
A tu info z netu:
https://oczymlekarze.pl/profilaktyka-i-leczenie/2688-bol-plecow-cztery-ukryte-przyczyny
http://www.neoreh.pl/blog/poprosze-jakies-antybiotyki-na-kregoslup/
https://nazdrowie.pl/artykul/farmacja/antybiotyki-w-terapii-bolu-plecow/