Odpowiedz na: Prośba o poradę – rehabilitacja czy operacja
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Prośba o poradę – rehabilitacja czy operacja › Odpowiedz na: Prośba o poradę – rehabilitacja czy operacja
<p style=”text-align: left;”>Dodam kilka słów od siebie.</p>
Operował mnie dr Głowacki (wyciągnięcie implantu międzykolczystego) niestety mi operacja nie pomogła, ale praktycznie od początku zarówno on jak i ja wiedzieliśmy, że pewnie tak będzie. Była to operacja na zasadzie “zobaczymy, ale gorzej raczej i tak nie będzie”, a ten implant wyraźnie zmieniał biomechanikę. Szykowałem się na kolejną operację u doktora, czyli stabilizację ALIF L4-S1, ale ostatecznie wybrałem operację we Francji i mam wstawiony jeden implant ruchomy, jeden sztywny. Doktor Głowacki też mógłby zrobić taką operację, ale nie miał dostępnych dobrych implantów i nie do końca był przekonany czy w moim przypadku będzie to dobry wybór.
Do czego zmierzam. Ze wszystkich neurochirurgów i chirurgów ortopedów u których byłem lub z którymi się konsultowałem w Polsce – może z 10-ciu lub 15-tu, to właśnie on wzbudził moje największe zaufanie. Może dlatego, że jestem “geekiem” i lubię wszystko wiedzieć, a on cierpliwie odpowiadał na każde moje pytanie i poświęcił dużo swojego czasu. Może zwyczajnie dlatego że się zaangażował, odpisywał mi na maile. Przed i po operacji też był zaangażowany pomimo widocznego zmęczenia (przyszedł do mnie po godzinie 22 po wielogodzinnej operacji wielopoziomowej stabilizacji u innego pacjenta) i przeprosił, bo obiecał że przyjedzie wcześniej żeby powiedzieć co i jak. Koniec końców, jeżeli będę musiał przejść operację kręgosłupa szyjnego w przyszłości (a wiele na to wskazuje) i jeżeli będzie to w Polsce to z dużym prawdopodobieństwem zdecyduję się na dr Głowackiego.
To co dla Ciebie powinno być ważne – jeżeli będzie to mikrodyscektomia, to robił ten zabieg np. Bartoszowi Kurkowi, siatkarzowi naszej reprezentacji. Zobacz gdzie on teraz jest i na jakim poziomie gra.
Oczywiście każdy jest inny, temat operacji kręgosłupa jest wielopłaszczyznowy i niewygodny, bo zawsze znajdzie się ktoś komu pomogła i ktoś komu nie pomogła. Kurek miał na pewno operowany inny segment i to jest zawodowy sportowiec, więc cały czas był w treningu, a Ty masz już zaniki mięśniowe plus inne choroby.
Podsumowując, uważam, że dr Głowacki to dobry wybór. Pytanie na ile taka operacja Ci może pomóc. Widzę, że masz dosyć mocno wyeksploatowany kręgosłup, faktycznie ta przepuklina L2/L3 jest spora i uciska, zgadza się z objawami, więc operacja ma jak najbardziej sens. Gwarancji że po mikro będzie wszystko dobrze też nie masz, znam kilka przypadków, że po takich operacjach nadal boli lub pojawia się rewypuklina, ale też kilka osób którym pomogło trwałe (np. mój sąsiad miał kilka lat temu i sobie bardzo chwali – a ja mu odradzałem operację :P). Ja osobiście nie miałem mikrodyscektomii, więc tutaj nie wypowiem się z mojego punktu widzenia. Ale mogę też powiedzieć, że operacja to nie koniec świata, miałem już 3 operacje kręgosłupa i nie mam co narzekać, teraz 2 miesiące po wymianie dwóch dysków na implanty czuję się całkiem nieźle, dzisiaj byłem na sporym spacerze, siedziałem w knajpie 2h i ogólnie nie pamiętam żeby mnie jakoś mocno bolało, a przed operacją raczej bym pamiętał. Bardziej boli mnie odcinek szyjny niż operowany 2 miesiące temu kręgosłup lędźwiowy!
Trzymam kciuki, mam nadzieję, że podejmiesz właściwą decyzję (każdy z nas jakieś podejmuje) i pozbędziesz się bólu!
- 07.2013 - fenestracja lewostronna L5-S1 ze wstawieniem stabilizacji międzykolczystej
09.2021 - usunięcie stabilizacji międzykolczystej
04.2022 - całkowita wymiana dysków na protezę ruchomą LP-ESP na poz. L4-L5 i implant sztywny (ALIF) na poz. L5-S1