2 przepukliny kręgosłup lędźwiowy, ból
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › 2 przepukliny kręgosłup lędźwiowy, ból
- Ten temat ma 55 odpowiedzi, 7 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 10 months temu przez
makovic.
-
AutorWpisy
-
11 listopada 2014 o 21:58 #48043
Witajcie
Mam na imię Jarek i od jakiegoś roku mam wielki problem.Zacznę od początku.
Jakieś 3 lata temu bez zapamiętanej przyczyny zaczął boleć mnie kręgosłup w odcinku piersiowym. Mam lekką skoliozę, myślałem, że to przez nią. Masaże, basen jakieś prądy.Rezonans ogólnie wyszedł ok i jakoś to uśpiłem.
Następnie siłownia, rower itd itd, żyć nie umierać.
Chodząc na masaże pani masażystka mówiła mi, wszyscy przychodzą z odcinkiem lędźwiowym do mnie a pan z piersiowym, dziwne. Ja w tamtym czasie (nie kłamiąc) powiedziałem jej, że nigdy w życiu nie miałem problemu z odcinkiem lędźwiowym i chyba sobie wtedy wykrakałem.
Jakoś około rok temu przy leżeniu na brzuchu czułem takie dziwne palenie jakby wokół bioder, po zmianie pozycji ból mijał.
Dalej chodziłem na siłownie i np.przy brzuszkach lub przeprostach również czułem to palenie wokół bioder.Odczuwałem również czasami ból w odcinku piersiowym jak na początku.
Później doszedł dyskomfort w czasie siedzenia. Wtedy to poszedłem do pewnego osteopaty, który na jakiś czas mi pomógł, choć po wizycie u niego (co dziwne) ból piersiowy zniknął od ręki i jednocześnie nasilił się ból lędźwiowy. Osteopata z dyplomem, ogólnie nie łamał mnie – nic z tych rzeczy.
Żyłem z tym bólem przez kilka miesięcy, czasami ciężko mi było wysiąść z auta – tak duży w tamtym czasie to był ból.
Po drodze trafiłem do neurochirurga, wykonałem rezonans. Wynik: przepuklina poziomu L1-S1, 5 mm pośrodkowa lekko modelująca worek oponowy, przepuklina poziomu L1-L2, 5,6 mm pośrodkowa lekko lewostronna lekko modelująca worek i zachyłki.
Neurochirurg: luzik to małe przepukliny, jest spoko prawie każdy to ma itd. Niby fajnie, ale: boli mnie codziennie tak jakby krzyż, głównie kiedy pochylę się do przodu, mam taki jakby przykurcz tylnych mięśni na poziomie krzyża. Czasami dochodzi do tego ból wyrostków kolczystych wyższych poziomów tych zdrowych. Ból ten często znika gdy chodzę, stoję. Co dziwne kiedy leżąc zwinę się w kłębek, nie odczuwam bólu w krzyżu w ogóle.
Problemy bólowe zbiegły się również z pewna tragedią w mojej najbliższej rodzinie. Jeśli macie wiedzę, doświadczenie, czy stres, przewlekły mógł doprowadzić do ujawnienia się tych zmian, które miałem wcześniej ? Czy może w tym stresie przy jakiś napięciach strzeliły mi te dwa dyski ? Wydaje mi się, są to tylko moje przypuszczenia, że nie bolą mnie miejsca przy przepuklinach, odczuwam to raczej jako ból mięśni przy kręgosłupie.
Czasami chodzę do osteopaty, po manipulacjach czuje się lepiej lecz na tydzień, dwa i tak w kolko. Czy macie jakieś pomysły, w jaki sposób mogę pozbyć się bólu? Powoli zaczynam się poddawać, siada mi psychika, nic mnie nie cieszy, ciągle tylko ten ból, który nie daje mi żyć.
Otoczenie. Ludzie myślą chyba, że ja udaję, aby wymigać się od obowiązków, lecz ja naprawdę, kiedy powyginam się np. przy odkurzaniu, czuje się jak 80 letni dziadek. Żyć się nie chce.
12 listopada 2014 o 11:08 #5579712 listopada 2014 o 23:59 #55804Bierzesz jakieś leki przeciwbólowe / przeciwzapalne ? Doreta / Olfen / Ketonal ? Jeśli tak, to czy pomagają ?
Zastanawiałeś się nad iniekcjami diagnostycznymi ? Temat: https://drkregoslup.pl/forum/edukacja-i-wiedza/terapia-bolu/iniekcje-diagnostyczne-i-lecznicze-2575
Z opisu MRI i zdania lekarza wynika, że faktycznie dolegliwości nie muszą być spowodowane dyskami opisanymi w MRI. Ale mogą być spowodowane np. stawami krzyżowo-biodrowymi. Przy wątpliwościach, w celu potwierdzenia źródła bólu, wykonuje się blokady diagnostyczne.
Dodatkowo – jeśli bierzesz np. Olfen i Ci pomaga, to wg, mnie ból pochodziłby raczej od stawów, natomiast gdyby bardziej pomagała Doreta czy Ketonal, to ból raczej pochodziłby od nerwów np. drażnionych przez dyski. (Ale to tylko moje subiektywne zdanie na podstawie tego, jak dane leki na mnie działają).
quote Jesaj” post=7503:Otoczenie. Ludzie myślą chyba, że ja udaję, aby wymigać się od obowiązków, lecz ja naprawdę, kiedy powyginam się np. przy odkurzaniu, czuje się jak 80 letni dziadek. Żyć się nie chce.Może warto byłoby się wybrać do psychologa/psychiatry, żeby stwierdził, czy ból jest wywołany przez np. depresję, czy np. depresja jest wywołana przez ból. Taki lekarz może np. przepisać leki antydepresyjne, często stosowane w leczeniu schorzeń kręgosłupa.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
13 listopada 2014 o 08:12 #55805Witaj, a więc:
Nie biorę leków przeciwbólowych / przeciwzapalnych. Jedyne leki, które biorę to np. Aspicam Bio+Paracetamol, czasami taka kombinacja, nie zawsze przynosi mi lekką ulgę. Ortopeda jakieś pół roku temu przypisał mi Poltram Combo, brałem to jakieś 3, 4 dni co bardzo dziwne ten lek praktycznie na mnie nie działał, więc odstawiłem go. Piszesz o stawie krzyżowo-biodrowym, też o tym myślałem, bo dokładnie na łączeniu stawów mnie boli, ale tylko przy lekkim nawet pochyleniu do przodu. Ciągnie mnie tak jakby wzdłuż krzyża w okolicach stawów.
Kto może mi zlecić taka blokadę diagnostyczną?
Czy mogę wykonać ją prywatnie?
Czy lekarz rodzinny może mi przypisać np. Olfen?
Ból wywołany przez depresje, mógłby aż tak dokuczać?13 listopada 2014 o 09:14 #55806“Jakoś około rok temu przy leżeniu na brzuchu czułem takie dziwne palenie jakby wokół bioder, po zmianie pozycji ból mijał.”
Nadal to masz ? Mam od 2 lat podobnie, tzn po dłuższym siedzeniu w złej pozycji – czasem mnie pali wokół bioder, podobnie leżenie na brzuchu, brzuszki, przeprosty powodują lekkie pieczenie – w lędźwiach b. mala wypuklina l5/s1 tylna – ale raczej nie ona jest prowodyrem.
Generalnie – raczej nie jest to zwyrodnienie typowo-przepuklinowe, ciężko to opisać słowami, ale w skrócie pamiętaj, opisze to na “chłopski łeb”, ze masz tam dość dużo stawów, mięśni, nerwy też wychodzą z kręgosłupa i idą – wiec gdy wszystko jest przeciążone to rożne struktury mogą być uciśnięte/odciśnięte/wykręcone. Przeprost powoduje, ze wszystko ustawia się w całkowicie innej pozycji, wiec tak naprawdę jest masa rzeczy, które mogą to powodować. Nie wiązałbym wszystkiego z dyskami.
Kto może mi zlecić taka blokadę diagnostyczną?
Lekarz ortopeda
Czy mogę wykonać ją prywatnie?
Tak
Ból wywołany przez depresje, mógłby aż tak dokuczać?
Zmeczenie, zly nastroj, moga znacznie nasilic odczuwanie bolu, na pewno pieczenia i palenia – u mnie rowniez glod wzmacnia znacznie pieczenie.
O dziwo, b. dobry nastroj – np podczas urlopu lub po “uzywkach” – odczucia sa minimalne 🙂
13 listopada 2014 o 09:55 #55809Na ten moment pieczenie wokół bioder zniknęło całkowicie, pozostaje tylko i wyłącznie ból w trakcie pochylania w miejscu krzyża, tak jakby przykurcz w tym miejscu, ale bolesny.Są momenty, nie rozgryzłem od czego zależne, że ten przykurcz krzyża odpuszcza tak w 50%, tak sobie nagle np. na dzień lub pół dnia, później nagle się pojawia i sobie jest. Do tego dochodzi pewna sztywność odcinka lędźwiowego i od czasu do czasu takie jakby zaciskanie dolnego odcinka piersiowego. Dyskomfort w czasie pełnego wdechu, odczuwam jakby jakaś obręcz trzymała moja klatkę piersiową-ale nie to jest moim głównym dokuczającym problemem.
Co zauważyłem na 100%- ciężko mi ale czasami idę na siłownię aby minimalnie się rozruszać, kiedy się rozgrzeję ból ten również się zmniejsza i zakres mojego ruchu powiększa się przy zginaniu się do przodu.
Po treningu kiedy ostygnę, wszystko wraca do normy, tzn. bólu.
Oczywiście na siłowni nie wykonuje ćwiczeń siłowych, raczej takie rozluźniające.13 listopada 2014 o 10:32 #55810A jak z inna aktywnością ? Dużo chodzisz, spacerujesz ? Spacery pomagają na całe plecy, wszystko tam się rozciąga i ustawia w dobrej pozycji.
Co ja robię:
– rano 40 minut ćwiczenia z taśmami, odważnikami, stepem, flexibarem itp + rozciąganie
– po pracy 10 km spacerem przynajmniej, około 2 godziny chodzenia
– wieczór około 22 znów ćwiczenia około 40 minut, ale z większym obciążeniem, i mocniej angażujące mięśnie.
Patrząc po sobie, spróbuj poszukać ogarniętych rehabilitantów, którzy przygotują Ci duży zestaw ćwiczeń, rób to w domu i zwiększ aktywność. Czym mniej będziesz w ruchu, tym będzie gorzej – tak to działa. Ale skonsultuj się z kimś, żeby sobie nie zrobić krzywdy.
13 listopada 2014 o 14:36 #55811quote Jesaj” post=7516:Piszesz o stawie krzyżowo-biodrowym, też o tym myślałem, bo dokładnie na łączeniu stawów mnie boli, ale tylko przy lekkim nawet pochyleniu do przodu.Poczytaj jaka jest całkowita ruchomość tego stawu w milimetrach.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
13 listopada 2014 o 14:51 #55812Inna aktywność:
chodzenie ok 3 km dziennie i to wszystko:)
Ruchomość jest mała, ale czy to znaczy, że nie mogą boleć?
13 listopada 2014 o 14:57 #55813Nie, to znaczy raczej, że mogą boleć nawet przy niewielkim ruchu.
13 listopada 2014 o 15:05 #55814Dziś byłem na pierwszym spotkaniu rehabilitacja metodą mckenzie. Zrobili ze mną wywiad, dość dokładny. Później różnego rodzaju próby, zgięcia, przeprosty itp. Rehabilitant powiedział mi, że moje przepukliny nie powinny dawać takiego bólu i że również go to zastanawia. Nic zrobię tą próbna blokadę stawów krzyżowo biodrowych. Czy taka blokada działa od razu czy na jej efekt się czeka?
Rehabilitant powiedział mi też abym dbał o kręgosłup, ponieważ z moich przepuklin mogą powstać duże, juz te operacyjne.13 listopada 2014 o 15:46 #55815Blokada diagnostyczna działa szybko ale krótko. Jak zadziała to poczujesz.
15 listopada 2014 o 14:56 #55832Byłem u innego neuro, również powiedział iż nie widzi wskazań do operacji i, że jego zdaniem ból powoduje u mnie jakiś staw kręgosłupa, który to na rezonansie niby ma jakiś widoczny wysięg. Po 24 tym mam mieć blokadę tych stawów, dam znać czy pomogło.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42125 listopada 2014 o 16:20 #55907A więc otrzymałem dziś w sumie 5 zastrzyków w różne miejsca z diprophos+bupivacaina. Co do efektów, na ten moment bolą mnie jeszcze mięśnie gdzie były iniekcjje, ale za parę dni zdam relację.
Co to za leki te które dostałem? Ten pierwszy mniej więcej wiem, ale ten drugi?
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42125 listopada 2014 o 16:40 #55908Hej, Mam podobny problem dwie małe przepukliny które nie powinny dawać objawów. Zastrzyki robił ci neurolog czy neurochirurg i czy to było na NFZ ?. Sam właśnie się zastanawiam nad tym rozwiązaniem. Z ciekawością czekam na info od Ciebie.
25 listopada 2014 o 18:02 #55909Robił mi to neurochirurg, jest to na nfz, ale ja zrobiłem prywatnie.
25 listopada 2014 o 18:08 #55910quote Jesaj” post=7623:A więc otrzymałem dziś w sumie 5 zastrzyków w różne miejsca z diprophos+bupivacaina. (..)
Co to za leki te które dostałem? Ten pierwszy mniej więcej wiem, ale ten drugi?Bupiwacaina:
http://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=142
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bupiwakaina
http://pl.wikipedia.org/wiki/Znieczulenie_zewn%C4%85trzoponoweDiprophos
http://leki.urpl.gov.pl/files/Diprophos.pdfNie jestem pewny, ale Bupiwacaina miała Cię znieczulić do podawania Diprophos.
A dlaczego dostałeś w kilka miejsc ? Czy możesz napisać w jakie dokładnie miejsca ? Kręgosłup ? Stawy krzyżowo biodrowe ? Pośladek ? Pod kontrolą RTG lub TK ?
Myślałem, że zrobią Ci najpierw blokadę diagnostyczną, tzn. podadzą tylko krótko działający lek przeciwbólowy w wyselekcjonowane miejsca tak aby sprawdzić czy ból się zmniejszy czy nie, i żeby dokładnie określić co jest u Ciebie źródłem bólu, a wygląda na to, że dostałeś skład i dawki lecznicze (no chyba, że dostałeś bardzo małe dawki tych leków a nie standardowe, i że jednak w takie miejsca, że jeśli zadziała, to będzie się dało ustalić, co powoduje ból).
Przy blokadach leczniczych przeważnie podaje się właśnie środek znieczulający oprócz sterydów, żeby głębokie (np. dostawowe) podanie sterydów było mniej bolesne – ale taki środek znieczulający nie działa zbyt długo (za to działa dobrze w blokadach diagnostycznych), natomiast niektóre sterydy zaczynają działać dopiero po kilku dniach, np. Depo Medrol pełną skuteczność osiąga bodajże do 11 dni od podania.
Tak że nie wiem w końcu czy miałeś blokadę diagnostyczną czy leczniczą, i nie wiem czego się powinieneś spodziewać – czy szybkiej ale krótkotrwałej ulgi jak przy diagnostycznej, czy dopiero po kilku dniach ale długotrwałej, jak przy blokadzie “leczniczej”.quote Jesaj” post=7625:Robil mi no neurochirurg, jest to na nfz ale ja zrobilem prywatnie.Mógłbyś podać, ile takie coś kosztuje? Kiedyś słyszałem o 150zł, ale to było dawno temu i tylko od 1 osoby.
Troszkę więcej o iniekcjach jest tutaj: https://drkregoslup.pl/epiduralne-iniekcje-leczenie-zachowawcze/leczenie-zachowawcze/epiduralne-iniekcje-steroidowe-w-odcinku-ledzwiowym , jeśli jeszcze nie podawałem tego linku. Pozdrawiam i napisz jak się sytuacja będzie rozwijać.
25 listopada 2014 o 19:33 #5591126 listopada 2014 o 01:40 #55913Piękne zdjęcie 🙂
Niektórzy robią blokadę stawów międzykręgowych bez podania środka znieczulającego – podobno boli to jak diabli. Dopytam więc dodatkowo, na ile Bupiwacaina Cię znieczuliła ? Czułeś wkłucia do stawów ? Jeśli tak to czy jako dyskomfort czy może jako bardzo ostry ból ?
Pozdrawiam i trzymam kciuki żeby to zadziałało.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
26 listopada 2014 o 16:07 #55915A więc :):):)
Sam zabieg mimo znieczulenia jest odczuwalny, nieprzyjemny ale nie boli jakoś znacznie. To co miało mnie znieczulić pewnie w jakimś stopniu zadziałało, bo czułem to do wieczora, takie ogólne znieczulenie.
Koszt za 2 poziomy to 450 zł, czas oczekiwania tydzień.Co do działania, ogólnie na ten moment mam taki luz na dole ( brak spiec itd), że aż sam się dziwię.
Co do bólu, wydaje mi się, że nie czuję pierwotnego bólu, ale dziś czuje że było tam coś grzebane – takie bardziej bóle reumatyczne całej okolicy. Pewnie to skutek podrażnienia stawów kręgosłupa. Za parę dni dam znać, co i jak, jak te bóle przejdą i będę mógł określić dokładnie co i jak.Za tą wiadomość podziękowali: wrongbit, uzytkownik421, lukasz, perszing37 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.