2 tygodnie po operacji dyskopatii l5s1
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › 2 tygodnie po operacji dyskopatii l5s1
- Ten temat ma 4 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 years, 1 month temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
2 stycznia 2014 o 14:55 #47857
Witam,
rozpoczynam nowy temat aby porozmawiać z forumowiczami o dolegliwościach po operacji mikrodyscektmii l5s1. Przebyłam zabieg 2 tygdnie temu dokładnie 17.12.13 w Opolu.
Po zabiegu lekarz prowadzący powiedział że wszystko poszło dobrze i że musieli usunąć fragmenty jądra miażdsystego z przestrrzeni międzykręgowej.
w wypisie :MIKRODYSCEKTMIA L5S1 DEX.SEKWESTREKTOMIA. FORAMINTOMIA S1
Martwi mnie fakt, że dalej odczuwam bóle w prawej kończynie głównie w pośladku, pod kolanem oraz w bocznej stronie podudzia. Lekarz przed zabiegiem powiedział że bóle zazwyczaj ustępują odrazu po wybudzeniu, i był wyraźnie zdziwony jak powiedziałam że mnie boli noga. Ból jest mniejszy niż przed zabiegiem i dokucza zawyczaj przy zmianch pozycji np w leżeniu. Czasem odczuwam takie prądy bądź ukłucia. Plecy i rana raczej mnie nie bolą chyba że za dużu pochodzę w ciągu dnia. Największe dolegliwości odczuwam w nocy. Dużo lepiej chodze niż przed zabiegiem.
Rana powoli się goi i zastanawiam się od kiedy będę mogła iśc na basen, jaccuzi?
Jednak głoownie chciałam sie zapytać
CZY TAKIE BÓLE PO 2 TYGODNIACH TO NORMALNA RZECZ, CO EWENTUALNIE MOGĘ ZROBIĆ ABY POZBYĆ SIE DOLEGLIWOŚCI?
i CZY MOGĘ NORMALNIE LEŻEĆ NA PLECACH ? ponieważ lekarz powiedział zeby najlepiej na brzuchu bądź na boku ale nie wiem jak długo?Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi;)
Milena2 stycznia 2014 o 17:18 #53539ja po mikrodiscektomi rowniez mialam dokladnie takie same dolegliwosci co ty u mnie przepukliny byly na 2 poziomach usuneli mi tylko jedna i tam mam instrumentalium w postaci 3 implantow srub tytanowych stabilizatora bolcow gwintowanych niestety po 3 operacji na L5 i S1 poprawy jako tako nie ma mam dalsze dolegliwosci nogi dostalam MR na kolanko bo byc moze tam sie cos dzieje ….Ale tez jestem w martwym punkcie nie wiem czy byc moze to od L4 ta noga dretwieje i czuje jak by mi sie pod skorą paliło ???? Ide jeszcze do ortopedy zeby mi cos powiedzial co mam z noga poczac U mnie w rodzinie wystepował nowotwor kosci i jestem obciazona genetycznie….Ja na twoim miejscu bym powiedziala lekarzowi wszystko na wizycie kontrolnej bo pewnie jeszce bedziesz tak miec . Mileno ja mam zwyrodnienie tez na odcinku ledzwiowym wiec nie wiem no musisz z lekarzem operujacym porozmawiac byc moze bedzie potrzebna kolejna operacja na pewno MR bys musiala miec wykonane aby zobaczyc czy nie ma tam jakis nieprawidlowosci Pozdrawiam i trzymaj sie
2 stycznia 2014 o 17:35 #53540Odnośnie tego co robić a czego nie robić, było pisane trochę w tym wątku: https://drkregoslup.pl/forum/metody-leczenia/po-operacji/po-mikrodiscektomii-l5-s1-4096 . Między innymi podawałem ten odnośnik: http://www.rcseng.ac.uk/patients/get-well-soon/discectomy/documents/Discectomy.pdf – polecam.
Przy foraminotomii chyba dość często drażni się nerw, mnie po foraminotomii przez jakiś czas też rwało. Ogólnie, to moim subiektywnym nie lekarskim zdaniem do miesiąca od zabiegu jest okres gojenia, i do takiego czasu ból może wracać czasami, chwilowy, nawet bardzo silny, natomiast do 3 miesięcy ma się efekt stabilny, końcowy – jeśli do 3 miesięcy coś się nie zmieniło – nie poprawiło/nie pogorszyło, to potem też się już raczej nie zmieni.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
2 stycznia 2014 o 21:10 #53543Przy foraminotomii chyba dość często drażni się nerw, mnie po foraminotomii przez jakiś czas też rwało.
A na czym polega foraminotomia, bo nie wiele wyczytałam w internecie?
a Co z basenem kiedy byscie probonowali pierwszą próbę ?
2 stycznia 2014 o 22:17 #53544Po wizycie kontrolnej, kiedy lekarz powie, że już można.
foraminotomia – usunięcie czegoś co uciska nerw wychodzący z kręgosłupa, w otworze międzykręgowym przez który nerw opuszcza kręgosłup. uciskać może boczna przepuklina dysku, elementy kostne (np. osteofity), pewnie też zrosty czy przerośnięte więzadła. Zwięzły opis w j.ang. – http://en.wikipedia.org/wiki/Foraminotomy . Skoro jest to praca przy uciśniętym nerwie, w wąskim kanale przez który przechodzi, to i możliwość podrażnienia nerwu jest większa niż przy innych zabiegach. Inny opis, z ilustracjami – http://www.drwolgin.com/Pages/foraminotomy.aspx . Co dokładnie Ty miałaś robione, tzn. czy usuwany dysk, czy też jakieś fragmenty kości, i na ile był drażniony nerw w czasie operacji, to wie lekarz operujący.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.