23 lata Rwa kulszowa
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › 23 lata Rwa kulszowa
- Ten temat ma 16 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 years, 11 months temu przez
unnamed.
-
AutorWpisy
-
8 października 2016 o 12:42 #48364
Witam wszystkich uzytkownikow, moj problem ciagnie sie od okolo 5ciu miesiecy. Wracajac z pracy w delegacji (15h samochodem) poczulem bol w okolicach ledzwi. Praca jaka wykonuje jest fizyczna, ciezko dzwigam etc. Poczatkowo bol zlekcewazylem, szukalem w internecie na ten temat i doszedlem do wniosku ze jest to rwa kulszowa. Po miesiacu udreki udalem sie do lekarza domowego, poparl on moja teorie i przepisal czopki diclofenac, mowiac o stanie zapalnym. Przesiedzialem tydzien na chorobowym biorac leki, bol prawie zniknal, wrocilem wiec do pracy faszerujac sie ciagle tym samym. W 4 miesiacu domyslilem sie ze jednak cos jest nie tak a bol nie ustepuje. Przed zaaplikowaniem leku ciezku jest mi ubrac skarpetki czy nawet wstac z lozka. Bol znajduje sie pod posladkiem i biegnie z czasem w dol nogi az do lydki. Poprosilem lekarza o skierowanie na MR, dostalem jednak skierowanie na tomograf. Z racji ze kolejki sa gigantyczne wybralem sie prywatnie na RM. Lekarz zalecil mi rechabilitacje, ktore aktualnie odbywam. Jestem na polmetku lecz nie czuje zadnej ulgi. Moze ktos mi cos doradzi w tej kwestii ?
Opis RM wyglada naspteujaco:
Sladowa skolioza
Zniesienie lordozy ledzwiowej
Sygnal trzonow i tarczy mk oraz sygnal stozka rdzenia bz
L5/s1 wypuklina tarczy mk, dokanalowa prawoboczna do 7 mm na szerokosci 14 mm – ucisk worka oponowego 11 mm – stenoza zachylka prawego – ucisk korzenia S1 dx
L4/l5 wymiar ap kanalu 14 mm – bulging tarczy mk do 2 mm
L3/l4 wymiar ap kanalu do 14 mm – bulging tarczy mk do 2 mmZdjecie rozswietlilem bo jest slabej jakosci i neistety malo wyrazne.
Z gory dziekuje za wszelkie informacje.8 października 2016 o 19:23 #60257L5/S1 widać konkretną przepuklinę (na samym dole załączonego zdjęcia). Dobry neurolog do rehabilitacji (ale nie wygląda to za ciekawie) lub neurochirurg , który to zoperuje bez wstawiania drutów/sztucznych dysków/stabilizacji. Większość neurochirurgów pierwszą (dla pacjenta) operację robi mało inwazyjną (około 20-30 % osób wraca na poprawkę, reszta ma spokój na lata).
Za tą wiadomość podziękował(a): melodia8 października 2016 o 20:41 #60258Ula la od patrzenia mnie juz boli …
8 października 2016 o 21:22 #60260L5-S1 kiepsko, prawie jak u mnie bylo ale u ciebie chyba bez sekwestru?, reszta ładnie, jak dla mnie jeszcze rehabilitacji próbowac ale w miedzyczasie zapisac sie na microdiscektomie z nfz zeby juz sie w kolejce ustawic. Mnie pomagała rotacja i trakcja
Za tą wiadomość podziękował(a): unnamed9 października 2016 o 07:51 #60262Dziekuje za tak liczny odzew, @adbur na czym polega taka operacja? Wycinaja tylko nadmiar? Po takim zabiegu mozna normalnie funkcjonowac? Mam tutaj na mysli sport i prace fizyczna.
@wilku25 musialem sie doksztalcic do nowych zagadnien :p co do sekwestru nikt tego nie stwierdzil ani raczej nie badal. Jestes sam po takim zabiegu? Jak wyglada to u Ciebie aktualnie?9 października 2016 o 10:29 #60263@wilku25 musialem sie doksztalcic do nowych zagadnien :p co do sekwestru nikt tego nie stwierdzil ani raczej nie badal. Jestes sam po takim zabiegu? Jak wyglada to u Ciebie aktualnie?[/quote]
tu jest wszystko: http://forum.drkregoslup.pl/forum/o-nas/4640-wilku25
dla pocieszenia powiem, że większość osób po zabiegu podobno ma sie lepiej i nie ma rewypukliny, od mojego fizjo słyszalem o ludziach który zapominali, że mieli operacje. Oczywiscie tobie zycze żebys to ogarnął rehabilitacją.Za tą wiadomość podziękował(a): unnamed9 października 2016 o 21:13 #60278Zaraz zabieram sie do lektury.
Mam do was jeszcez jedna prosbe, otoz jak wspomoc moje rehabilitacje?
Jaki cwiczenia wykonywac w domu? Dodam ze uczeszczam rowniez na basen.9 października 2016 o 23:52 #60279quote unnamed” post=12317:Zaraz zabieram sie do lektury.Mam do was jeszcez jedna prosbe, otoz jak wspomoc moje rehabilitacje?
Jaki cwiczenia wykonywac w domu? Dodam ze uczeszczam rowniez na basen.Na międzynarodowych grupach dot. kręgosłupa są przykładowo takie regulaminy:
“DO NOT ADVISE another member to adjust, start, stop or avoid medications, therapies, procedures or to ignore specific directives. Always follow the directions given to you by your healthcare provider – they know your health situation better than anyone in the group! Altering medication on your own without proper medical consultation may be harmful, and possibly fatal. What works for you may be deadly to another; similarly, a procedure or therapy that did not work for you may work wonders for another. ”
Nie jest to bez powodu. Zdjęcie które przedstawiłeś to tylko jeden przekrój w jednej płaszczyźnie kręgosłupa, i za wiele na nim nie widać. Rehabilitację i zalecenia powinien brać na swoją odpowiedzialność rehabilitant, tudzież powinna być zalecana po konsultacji MRI (a nie opisu) i dokładnym zbadaniu u neurologa i neurochirurga bądź ortopedy zajmujących się kręgosłupami (nie każdy z takim tytułem zna się na kręgosłupach). Na Forum możesz jedynie poczytać co innym pomogło, ale czy lokalizacja wypukliny i stopień odwodnienia dysku plus stan stawów i więzadeł międzykręgowych był u nich taki sam i czy na podstawie swojej świadomej decyzji zaczniesz coś od kogoś powielać to już Twoja decyzja, i w razie poprawy możesz pogratulować sobie, a w razie pogorszenia pretensje kierować dokładnie do siebie.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękowali: melodia, unnamed10 października 2016 o 06:49 #60280Bardzo dziekuje za odpowiedz, twoim postem widac moj brak edukacji w tym kierunku. Niestety mieszkam w malej wsi i moj wybor byl ograniczony. Rehabilitacje na ktore uczeszczam (polmetek) nie przynosza zadnego skutku, a wrecz moj stan sie pogarsza. Terapia polega na falach magnetycznych, ultradzwiekach oraz masazu manualnym. Jak powinno wygladac moje dalsze postepowanie? Powinienem udac sie do jakiegos neurochirurga z prawdziwego zdarzenia? Moze ktos poleci takowego, najlepiej ze slaska.
10 października 2016 o 10:19 #60282Brak edukacji w tym kierunku miał chyba prawie każdy z nas – pacjentów – zanim dopadł nas ból, bo raczej tylko lekarze i hipochondrycy uczą się o czymś co im nie dolega.
Obejrzyj sobie film nr 4 z tego wątku http://forum.drkregoslup.pl/forum/odcinek-ledzwiowy/910-filmy-kr%C4%99gos%C5%82up-l%C4%99d%C5%BAwiowy , zobaczysz jak wygląda przykładowa interpretacja konkretnego obrazu MRI a nie tylko jednego zdjęcia (i powiązanie przekroju poziomego z pionowym), nawet jeśli nie znasz dobrze j. angielskiego to chyba zobaczysz że tego się nie ocenia po jednym przekroju. Również i tu jest opis: http://www.chirogeek.com/MRI%20READING/MRI-reading.html , albo tu http://www.chirogeek.com/Bulge/disc-bulge-page.html
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): unnamed11 października 2016 o 06:49 #60290Angielski nie jest problemem, bardzo przydatne materialy. Niestety juz wiem ze moj doktor zdjec z perspektywy czolowej nie interpretowal, sam myslalem ze to dodatkowe zdjecia potrzebne do okreslenia jakiegos schorzenia kosci.
11 października 2016 o 15:59 #60291Najsensowniejszy i tak byłby rezonans czynnościowy, np. w zgięciu i przeproście, żeby widzieć co się dzieje przy ruchu a nie przy leżeniu, ale niestety w Polsce takiego na dzień dzisiejszy nie ma. Tak więc teraz wiele zależy od tego jak lekarz połączy wyniki takiego statycznego MRI z badaniami czynnościowymi (np. na objaw Laseque’a) i wywiadem, i jak pokieruje pacjenta oraz jaką decyzję podejmie pacjent.
11 października 2016 o 21:27 #60297Mam zamiar udac sie do neurochirurga z prawdziwego zdarzenia by okreslil co dalej ze mna. Niestety w tak mlodym wieku boje sie perspektywy pracy ktora w przeszlosci byla zwiazana glownei z wysilkiem fizycznym.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42111 października 2016 o 22:14 #60300Jak znajdziesz takiego to daj znać;p
Za tą wiadomość podziękował(a): melodia13 października 2016 o 20:44 #60307Z prawdziwego zdazenia Hihihihi
23 października 2016 o 18:32 #60357Do autora postu,
jeśli szukasz dobrego fizjoterapeuty ze Śląska to polecam Annę Krąkowską z Ustronia, też jestem młody i miałem problemy z odcinkiem lędźwiowym, byłem u ok. 5 fizjoterapeutów i nie potrafili mi pomóc, problem zaczął się w tamtym roku we wrześniu, w marcu trafiłem na wizyte do Ustronia i dzisiaj lędźwia już mnie nie bolą, a przy okazji nauczyłem się poprawnego podnoszenia, siadania i ogólnie wszystkich czynności tak, aby nie mieć problemu w przyszłości, cenna wiedza, polecam 😀- 12.2021 ALIF L3/L4
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42124 października 2016 o 19:44 #60367Do Ustronia mam niedaleko wiec dzięki za polecenie. Aktualnie czekam na wizytę u neuro pozniej nad fizjoterapeuta. Dzięki !
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.