2x M6 lędźwiowy + 2x M6 szyjny
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › 2x M6 lędźwiowy + 2x M6 szyjny
- Ten temat ma 73 odpowiedzi, 14 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 6 months temu przez
meciasowy.
-
AutorWpisy
-
31 lipca 2016 o 09:26 #60029
@zap3 – a odbiegając trochę od tematu, to jak Ty się czujesz z tymi dwoma M6 w lędźwiowym? Jak Ci się funkcjonuje w porównaniu do zdrowego kręgosłupa? Uprawiasz jakiś sport, jesteś aktywny zawodowo? Nie wiem czy to gdzieś opisywałeś – jeśli tak to chyba mi umknęło, a jeśli nie to zachęcam do napisania co nieco np. w dziale http://forum.drkregoslup.pl/forum/o-nas , albo w http://forum.drkregoslup.pl/forum/Po-operacji/2063-co-da%C5%82a-ci-operacja-operacje . Mnie np. bardzo interesuje jak się czujesz z takimi implantami. Co prawda sam nie mam już żadnych szans takich kiedyś mieć, ale ciekawi mnie jak dobre one są dla aktywnego funkcjonowania.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
31 lipca 2016 o 09:26 #48350@zap3 – a odbiegając trochę od tematu, to jak Ty się czujesz z tymi dwoma M6 w lędźwiowym? Jak Ci się funkcjonuje w porównaniu do zdrowego kręgosłupa? Uprawiasz jakiś sport, jesteś aktywny zawodowo? Nie wiem czy to gdzieś opisywałeś – jeśli tak to chyba mi umknęło, a jeśli nie to zachęcam do napisania co nieco np. w dziale http://forum.drkregoslup.pl/forum/o-nas , albo w http://forum.drkregoslup.pl/forum/Po-operacji/2063-co-da%C5%82a-ci-operacja-operacje . Mnie np. bardzo interesuje jak się czujesz z takimi implantami. Co prawda sam nie mam już żadnych szans takich kiedyś mieć, ale ciekawi mnie jak dobre one są dla aktywnego funkcjonowania.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
31 lipca 2016 o 20:11 #60032Magda
tak
szukajac rozwiazania na moj ledzwiowy na wizycie u niego uslyszalem ze na razie to nie jest efektywne rozwiazanietez czytalem tego blogera i jemu sie poprawilo
Za tą wiadomość podziękował(a): magda-lena31 lipca 2016 o 22:45 #60033quote użytkownik421″ post=12045:@zap3 – a odbiegając trochę od tematu, to jak Ty się czujesz z tymi dwoma M6 w lędźwiowym? Jak Ci się funkcjonuje w porównaniu do zdrowego kręgosłupa? Uprawiasz jakiś sport, jesteś aktywny zawodowo? Nie wiem czy to gdzieś opisywałeś – jeśli tak to chyba mi umknęło, a jeśli nie to zachęcam do napisania co nieco np. w dziale http://forum.drkregoslup.pl/forum/o-nas , albo w http://forum.drkregoslup.pl/forum/Po-operacji/2063-co-da%C5%82a-ci-operacja-operacje . Mnie np. bardzo interesuje jak się czujesz z takimi implantami. Co prawda sam nie mam już żadnych szans takich kiedyś mieć, ale ciekawi mnie jak dobre one są dla aktywnego funkcjonowania.co do funkcjonowania z M6 w ledzwiowym to na razie jest bardzo dobrze ale zbyt wczesnie oceniac gdyz jestem niecale 6 tygodni po operacji
z dnia na dzien jest coraz lepiej i z kazdym dniem moge coraz wiecej (np 3 dni temu bylem pierwszy raz na basenie i bez zadnych problemow czy bolow przeplynalem 3 baseny kraulem a pozniej….poszedlem na impreze gdzie przez 6 godzin w zasadzie stalem a o czwartej nad ranem wrocilem do domu pieszo 5 km)
niemniej jestem dalej ostrozny i mysle ze do minimum 3 miesiecy nie bede sprawdzal wytrzymalosci kręgosłupa w mysl zasady ze “slow and steady wins the race’na dzien dzisiejszy najbardziej doskwiera mi bol kolana ktory w mojej ocenie jest pochodna dwoch rzeczy:
-po pierwsze duzo chodze – srednią dziennną od 3 dnia operacji mam ponad 10 km – choc zdazaly sie dni ze robilem po 16 km
– caly czas jeszcze czuje tzw “distraction pain” – po operacji wydluzylem sie o jakies 1,5 cm- jego objawy to bol miesni nog, kolan- caly czas krazy – na poczatku (pierwsze 2 tygodnie) powodowal ze nie moglem spac – budzilem sie o 5 rano i szedlem na godzinny spacer- teraz jest juz o niebo lepiej – czasami pojawia sie bol lewej nogi – najczesciej kolano, czasami kostka, łytka lub posladekzadnych lekow przeciwbolowych nie biore od dnia czwartego po operacji (przed operacja tez nie bralem) – jedynie kurkume, witamine b6 i b12 oraz witamine D
w wolnej chwili zrobie wiekszy update
Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, melodia1 sierpnia 2016 o 22:20 #60034@zap3 czy ja dobrze rozumiem Twoją stopkę? Masz 4 implanty M6? Jeśli tak to czy w szyi dobrze działają? Gdzie Ci to wstawiali? Jaki był powód wszczelienia aż tylu? I w czyje ręce się oddałem … bo rozumiem że o macierzyste pytałeś przed implantami….
dużo pytań, ale będę wdzięczna jeśli odpowiesz ☺
pozdrawiam1 sierpnia 2016 o 23:15 #60035quote magda_lena” post=12050:@zap3 czy ja dobrze rozumiem Twoją stopkę? Masz 4 implanty M6? Jeśli tak to czy w szyi dobrze działają? Gdzie Ci to wstawiali? Jaki był powód wszczelienia aż tylu? I w czyje ręce się oddałem … bo rozumiem że o macierzyste pytałeś przed implantami….
dużo pytań, ale będę wdzięczna jeśli odpowiesz ☺
pozdrawiamPrzepraszam, zbyt pochopnie napisałam tego posta. Dotarłam do Twojego opisu historii z szyją. Dużo przeszedłeś…
2 sierpnia 2016 o 07:07 #60036Spoko:)
Co do Twego pytania o szyjny to protezy działają bardzo dobrze
Zero bólu, pełna mobilność, żadnych ograniczeń.
Jedynie raz na jakiś czas pojawia sie na krotki okres, tak do godziny, rodzaj swędzenia, łaskotania w tricepsie,ale to pikus.2 sierpnia 2016 o 16:13 #60037quote zap3″ post=12052:Spoko:)Co do Twego pytania o szyjny to protezy działają bardzo dobrze
Zero bólu, pełna mobilność, żadnych ograniczeń.
Jedynie raz na jakiś czas pojawia sie na krotki okres, tak do godziny, rodzaj swędzenia, łaskotania w tricepsie,ale to pikus.To bardzo dobrze.☺☺☺
Co sprawiło , że zdecydowałeś się na operacje – tak poważne- jeśli Twój ból nie był aż tak silny żeby brać leki. Rehabilitacja 3m to dość krótki czas. Usunięcie dysku to odważna decyzja – Wiadomo, że nie odrośnie. Medycyna idzie do przodu. Jeśli dziś nie ma możliwości regeneracji to może jutro będzie?2 sierpnia 2016 o 21:37 #60038quote magda_lena” post=12053:quote zap3″ post=12052:Spoko:)To bardzo dobrze.☺☺☺
Co sprawiło , że zdecydowałeś się na operacje – tak poważne- jeśli Twój ból nie był aż tak silny żeby brać leki. Rehabilitacja 3m to dość krótki czas. Usunięcie dysku to odważna decyzja – Wiadomo, że nie odrośnie. Medycyna idzie do przodu. Jeśli dziś nie ma możliwości regeneracji to może jutro będzie?Magdo
to ze nie bralem lekow nie znaczy ze bol nie byl silny :dry:
byl szerg powodow ktore spowodowaly ze podjalem decyzje o usunieciu dyskow i wszczepieniu ruchomych
1.NLPZ nie dzialaly na szyjny,
2.generalnie nie lubie sie szprycowac przeciwbolowymi bo tylko maskują a nie rozwiazuja problem
3.na c45 byl delikatny ucisk na rdzen,
4.na c67 wzasadzie dyslu nie bylo
5. trzy miesiace mocnej rechabilitacji plus od pojawienia sie bolu do operacji ponad 8 miesiecy wiec jesli sie przez tyle nie przeszlo plus uciskk na rdzen wiec nie chcialem czekac- na co?
6. szesciu neuro powiedzialo ze trzeba robic
7. w przypadku ruchomych implantow dlugie czekanie moze spowodowac ze przekroczysz punkt w ktorym juz ich nie bedzie mozna zainstalowac- degeneracja stawow, osteofity albo autofuzja
8. znalazlem neuro (Clavel) ktory ma bardo dobry success rate plus zrobil ich bardzo duzo – ledzwiowych operacji z M6 zrobil ponad 550, szyjnych 1200 gdzie 70% to byly dwa a nawet trzy poziomy
9 w przypadku szyjnych ruchomych nawet jakby poszlo cos zle to rewizja nie jest az tak trudnaco do tego ze dysk nie odrosnie to prawda- dlatego zdecydowalem sie na ruchomy implanty ktorego zadaniem jest imitowanie naturalnego dysku
czekanie na komorki macierzyste – patrzac ze dopiero dwie firm w 2015 roku konczyly 2 faze testow klinicznych w najlepszym razie dawalo szanse jesli rezultaty beda obiecujace minimum 5 lat czekania – branie tego ryzyka ze moze im sie nie udac znalezc skutecznej metody z komorkami, plus dojdzie do dalszej degeneracji mego kregoslupa plus zycie w bolu wybralem ruchomybylem swiadomy ryzyk (oprocz tych wszystkich wypisanych i zawsze wspominanych przy operacji kregoslupa) dodatkowo:
-ze reuchomy moze zarastac- czytalem na ten temat wiele badan – jaki procent zarasta i bylem sklonny wziac to ryzyko – ostatecznie w przypadku zarosniecia skonczylbym ze sztywnym implantem
– nawet najlepszy neuro moze miec gorszy dzien
-za 20 lat wyjada jakies wady dysku M6
– to ze implant sie przesunie,ponad pol roku spedzilem czytajac zagraniczne fora, badania, czytajac “outcomy” osob ktore sie zdecydowaly na ruchomy czy byly operowane przez Clavela.
decyzja nie byla latwa ale przed jej podjeciem odrobilem zadanie domowe najlepiej jak moglem oraz przeanalizowalem za i przeciw
Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, adbur2 sierpnia 2016 o 22:18 #60039Zap3 dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Myślę, że podjąłeś najlepszą decyzję dla siebie i co równie ważne doszedłeś do niej w sposób metodyczny. Mam nadzieje, że dyski będą Ci służyły 100lat 🙂
PS. Dziękuję też że tak dokładnie przekazałeś swoją historię. Myślę, że wiele osób z tego skorzysta
2 sierpnia 2016 o 22:53 #60040@zap3 – ach, myślałem że to już stary temat z tymi implantami i że już z nimi funkcjonujesz dłuższy czas. Gdybym wiedział że to tak krótko to bym nie wypytywał, bo wiadomo że człowiek musi dojść do siebie zanim coś konkretnego może powiedzieć poza tym że przeżył operację 😉 Tak czy inaczej spacery w tak krótkim czasie od operacji na takie dystanse robią wrażenie.
3 sierpnia 2016 o 12:04 #60043quote magda_lena” post=12055:Zap3 dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Myślę, że podjąłeś najlepszą decyzję dla siebie i co równie ważne doszedłeś do niej w sposób metodyczny. Mam nadzieje, że dyski będą Ci służyły 100lat 🙂PS. Dziękuję też że tak dokładnie przekazałeś swoją historię. Myślę, że wiele osób z tego skorzysta
jesli komus pomoga moje doswiadczenia to super
sluza pomoca i wiedza
operacja kregoslupa to decyzja ktora zawazy na komforcie naszego dalszego zycia i moim zdaniem, nie wolno sie bac ale trzeba dokladnie odrobic lekcje przed podjeciem decyzjigdybym posluchal pierwszej rady lekarza to skonczylbym z Cofleksem albo Diamem na l5s1 co z perspektywy czasu uwazam za bez sensu. Ten lekarz akurat w tym czul sie dobry
3 sierpnia 2016 o 17:18 #60045zap3- przez twoje posty zaczynam żałować, że zrobiłem sobie 2-gi raz mikrodiscektomie l5-s1 zamiast M6, czekam, aż bedziesz miał chwile i napiszesz kto ci robil lędzwiowe ( też Clavel?), czy masz narzucone jakieś ograniczenia od lekarza jak już zakończysz rehabilitacje i bedziesz się czuł dobrze (czego ci oczywiście życze)- chodzi mi głównie o sport. I ewentualnie czy masz wiedze i mógłbyś się podzielić nią ile teraz w Polsce kosztuje taki zabieg wszczepienia pojedynczego M6 w lędźwia ( z tego co było pisane to Głowacki to u nas robi) i czy jest jakaś szansa na refundacje nfz
5 sierpnia 2016 o 08:54 #60048Gdzie Ty to miałeś zakladane i ile to kosztowalo $$$ ?
Oczywiscie pytanie do “zap3”.
13 sierpnia 2016 o 16:24 #60060quote gregor_bs” post=12064:Gdzie Ty to miałeś zakladane i ile to kosztowalo $$$ ?.robilem w barcelonie u dr Clavela
cena kolo 32k euro
zawiera – 2 implanty m6, noclegi 2 tygodnie w hotelu i szpitalu (do 5 w szpitalu), badania, leki, transport, 7 sesji z fizjo oraz ubezpieczenie na wypadek reoperacji wciagu 12 miesiecy13 sierpnia 2016 o 16:48 #60061quote wilku25″ post=12061:zap3- przez twoje posty zaczynam żałować, że zrobiłem sobie 2-gi raz mikrodiscektomie l5-s1 zamiast M6, czekam, aż bedziesz miał chwile i napiszesz kto ci robil lędzwiowe ( też Clavel?), czy masz narzucone jakieś ograniczenia od lekarza jak już zakończysz rehabilitacje i bedziesz się czuł dobrze (czego ci oczywiście życze)- chodzi mi głównie o sport. I ewentualnie czy masz wiedze i mógłbyś się podzielić nią ile teraz w Polsce kosztuje taki zabieg wszczepienia pojedynczego M6 w lędźwia ( z tego co było pisane to Głowacki to u nas robi) i czy jest jakaś szansa na refundacje nfzw Polsce chyba nikt nie robi m6 na lezdwia (dr G na ledzwia mavericka robi i wiem ze robil dwa poziomy i pacjent podobno ma sie bardzo dobrze)
rozmawialem z dr Glowackim i mowil ze firma ktora zajmuje sie dustrybucja M6 nie za bardzo widzi w tym biznes
z tego co wiem jeden implant kosztuje ponad 5000 euro
jesli wezmiemy pod uwage ze M6L ma 3 wielkosci talerzy, 4 rodzaje wielkosci krzywizny lordozy oraz 2 rodzaje wysokosci dysku to przykladowo tak jak w moim przypadku bylo 2 poziomy to szpital zeby miec zapewniony kazdy rodzaj wielkosci implantu musialby miec w magazynie 48 implantow daje koszt miliona zlotych- a pewnie trzeba by miec ich wiecej bo dostawy nie bylyby codziennie-
wielkosc implantu i dopasowania jest kluczowe i nie chcialbym dostac implantu ktory akurat byl pod reka tylko taki ktory pasuje do mojego kregoslupa- przykladowo na l5s1 mam rozmiar L z 10 stopniowa lordoza a na l4l5 XL z 6 stopniowąja kilka razy upewnialem sie Clavela ze maja na skladzie wszystkie rodzaje wielkosci M6- czytalem kiedys o osobie ktora w Polsce miala z NFZ sztywny robiony i zainstalowano jej za wysoki implant (pewnie tylko taki szpital mial na stoku a jak nie to lekarz robil blad w doborze wilekosci – niedopuszczalny dla mnie blad w sztuce) – w rezultatcie poszly jej stawy miedzykregowe plus zlamal sie trzon kregu
co do ograniczen to po 3 miesiacach zadnych nie ma – pytanie czy ktos chce ryzykowac sporty ekstremalne lub kontaktowe
znam historie osob z M6 ktore uprawiaja downhill na gorskich rowerach , graja kilka razy w tygodniu golfaco do refundacji z nfz ktos mi moiwll ze mozna probowac ale tylko do pewnej kwoty
Wilku
co do mikrodisectomii to ta metoda na pewno zdejmuje ucisk na nerwy
jednak nie naprawia dysku i w wielu przypadkach dochodzi do rewypukliny lub dalszej degeneracji i obnizenia wysokosci dysku
wg mojej wiedzy osoby ktore mialy microdysectomie i sztywny mowily ze bol po pierwszym jest wiekszy niz przy M6, to samo z dochodzeniem do siebie – sam Clavel wszcepienie M6 nazywa jako maloinwazyjna operacje – ale tu porownuje do sztywnego
z drugiej strony mowily ze z perspektywy czasu od razu by robily ruchomy ze wzgledu na blizny po microdysectomii
z trzeciej strony sam znam dwie osoby po microdysectomii i maja sie bardzo dobrze- wiec badz tu madryZa tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, wilku25, zielak4413 sierpnia 2016 o 20:14 #60062A z jakim wyprzedzeniem się umawia na takie operacje M6?
Czy to nie są operacje planowe?
Czy rozmiar implantu jest dobierany już w czasie operacji?- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
13 sierpnia 2016 o 20:57 #60063quote użytkownik421″ post=12079:A z jakim wyprzedzeniem się umawia na takie operacje M6?
Czy to nie są operacje planowe?
Czy rozmiar implantu jest dobierany już w czasie operacji?zakladajac ze dr ocenil ze jestes kandydatem na ruchomy to umowienie operacji to robi sie od reki
u mnie to bylo z 2 tygodniowym wyprzedzeniemnatomiast zeby ocenic czy jestes kandydatem na ruchomy to inna para kaloszy
zakladajac ze masz wszystkie badania – rezonnas, wypelniony kwetsionariusz – 20 stron historii choroby tego co Ci dolega, rtg AP plus czynnosciowe, dexa scan – wysylasz to np poczta lub dropboxem i masz ok wciagu tygodnia – trzech odpowiedz co dr widzi i co proponuje
nastepnie dobrze umowic z clavelem 45 minutowa rozmowe na skypie – ok 3 tygodni umowienie – wtedy zadajesz wszelkie pytania itd
a nastepnie umawiasz operacje jesli jestes zdecydowanyprzykladoowo rok temu bylem w barcelonie i Clavel nie rekomendowal zeby robic u mnie ledzwiowy – jednak wciagu roku l45 i l5s1 obnizyl sie bardzo mocno i teraz powiedzial ze nie ma co czekac, zwlaszcza ze na l34 jest delikatna wypuklina. Czyli to nie jest tak ze robi wszystkich ktorzy sie zglosza do niego bo ma z tego kase
co do rozmiaru implantu to sa dobierane podczas operacji
dlatego istotne jest aby szpital mial wszystkie dostepne rozmiary – ktorych w przypadku M6 L jest 24
http://www.spinalkinetics.com/en/m6-l/m6-l-procedure/
na youtube mozna znalezc filmy jak dobiera sie rozmiar implantuZa tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42114 sierpnia 2016 o 00:42 #60064Dziękuję za konkretne odpowiedzi
Czy orientujesz się czy to że NFZ refunduje leczenie za granicą do pewnej kwoty oznacza że np. tak jak Ty zapłaciłeś to masz możliwość ubiegania się o zwrot takiej kwoty do jakiej NFZ refunduje zabiegi na kręgosłupie z użyciem implantów w Polsce, czy oznacza to że droższych zabiegów albo nie wykonywanych jednocześnie w Polsce nie refundują w ogóle?
Czy taką operację z dojścia przedniego wykonuje dr. Clavel w całości samodzielnie, czy jest osobny lekarz od zrobienia dojścia do kręgosłupa od przodu? Ile trwa taka operacja? Ile czasu po niej jest się w szpitalu? Czy tam zakładają dreny przy operacji zapobiegające zbieraniu się krwi pod skórą po operacji? Jeśli tak to czy te dreny przy dostępie przednim są zakładane na brzuchu?
Jak wygląda farmakologia przeciwbólowa po operacji? Dają leki przeciwbólowe na żądanie, w zależności od tego jak kogo boli, czy tak jak widać na niektórych filmach kręconych przez pacjentów podłączają na kilka dni pod pompę morfinową i pacjent w jakimś zakresie może sam regulować dawkowanie?
Rozumiem dlaczego nie jest tak że każdemu kto zapłaci robią montują to co sobie wymyśli – np. gdybym ja miał mniejszą wiedzę i doświadczenie, i wymyśliłbym sobie że chcę M6 na poziom gdzie mam niestabilność, to gdyby to zrobili, to byłyby z tego same kłopoty, bo implanty ruchome z tego co mi wiadomo nie stawiają przy ruchu żadnych oporów, przez co niestabilność przy nieprawidłowościach w innych elementach jednostki ruchowej zostałaby taka sama lub większa. To jest fair podejście ze strony takich lekarzy.
Jak wygląda sama konsultacja z tym konkretnym lekarzem w sprawie sugerowanego przez niego sposobu leczenie: jest darmowa czy płatna? W którym miejscu zaczynają się płatności?
I jak wygląda okres po operacji: czy wyznaczane są wizyty kontrolne w jakichś odstępach czasu od operacji, czy tylko w razie niepokojących objawów? Czy jeśli są takie wizyty w standardzie to są one dodatkowo płatne czy to już jest w cenie operacji?
Przepraszam za tak wiele pytań, ale ciekawi mnie jak wyglądają takie operacje w innych krajach.
14 sierpnia 2016 o 08:31 #60065Czy sztuczny dysk można zakładać w odcinku piersiowym?
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.