6 dni po discektomii endoskopowej boli bardziej
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › 6 dni po discektomii endoskopowej boli bardziej
- Ten temat ma 79 odpowiedzi, 7 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 years, 8 months temu przez
szaruszek.
-
AutorWpisy
-
20 września 2018 o 07:17 #48636
Jestem po discektomii endoskopowej wykonanej przez dr Winklera. Mija 6 dzień a mnie nerw boli bardziej niż przed operacją i w dodatku cały czas w każdej pozycji. Nie mogę spać nawet bez przeciwbólówek. Dr mówi że nerw może być podrażniony po operacji. Proszę napiszcie cz to minie. Jestem przerażona.
20 września 2018 o 18:06 #63278Jeśli ból w tym samym miejscu ale silniejszy, to pewnie jest tak jak lekarz mówi 🙂
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
21 września 2018 o 06:29 #63280Ale czy to możliwe żeby po małoinwazyjnym zabiegu nerw był aż tak mocno podrażniony?
21 września 2018 o 10:03 #63282Możliwe, przy małoinwazyjnym chyba nawet bardziej prawdopodobne.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
21 września 2018 o 11:10 #63284Dziękuję Użytkowniku 421 za odpowiedź. Zapytam jeszcze ile czasu takie rwanie może się utrzymywać?
21 września 2018 o 11:33 #63285U mnie było tak że do miesiąca się utrzymywało i w pierwszym miesiącu można było spodziewać się wszystkiego, natomiast jeśli przed upływem 3 miesięcy nie następowała znaczna systematyczna poprawa, albo całkowite ustąpienie objawów, to wychodziło potem w MRI że coś jest nadal nie tak.
Podobno im dłużej nerw był uciskany przed operacją, i im bardziej przy operacji lekarze musieli go podrażnić żeby usunąć to co go uciska, tym dłużej się potem objawy utrzymują (a w Polsce raczej nikomu się nie chce operować lekkich przypadków zawczasu). Jeśli w Twoim przypadku ból jest nasilony w tym miejscu w którym był przed operacją, to moim zdaniem jest to duży plus – znaczy że operowane było główne źródło bólu. Jeśli lekarz potwierdza że u Ciebie była taka operacja że nerw może być podrażniony, to też dobrze, gorzej gdyby nie wiadomo było co się dzieje.
Zaleceniamia po discectomii wymienialiśmy się m.in. tutaj: http://forum.drkregoslup.pl/forum/Po-operacji/4039-zalecenia-po-operacji?limitstart=0- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
21 września 2018 o 14:08 #63286W moim przypadku nerw uciekamy był 8 miesięcy. Nie wiem czy to dużo czy mało. Dolegliwości bólowe mam dokładnie w tym samym miejscu co przed operacja, tylko że występują cały czas nawet w spoczynku (przed operacją w spoczynku wszystko mijało). Najbardziej się boję czy to nie jest jakies stałe uszkodzenie nerwu spowodowane jakimś błędem w trakcie operacji 🙁
21 września 2018 o 14:28 #63287Jeśli lekarz doświadczony to raczej nie.
Ale to co opisujesz to u mnie były normalne objawy – nieraz lekarz operujący żeby dostać się do tego co uciska nerw musi ten nerw przy okazji poprzesuwać, podrażnić, a po takim czymś nerwy parę tygodni wracają do siebie. Smuci tylko brak właściwego leczenia bólu po operacji, bo to może prowadzić u pacjenta do wytworzenia się szoku podobnego do pourazowego – tutaj jest to opisane w stosunku do pacjentów po stabilizacji, ale to może dotyczyć prawie każdej operacji kręgosłupa (może poza dystraktorami): https://www.spine-health.com/blog/new-study-finds-20-spine-fusion-patients-develop-post-traumatic-stress-disorder-ptsd . Takie zostawianie pacjenta z podrażnionym nerwem bez skutecznego leczenia przeciwbólowego nie różni się prawie niczym od przeżycia wypadku. Jedyny plus taki że czuje się co się dzieje, chociaż nie wiem czy to jest marzenie kogokolwiek.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
21 września 2018 o 16:11 #63288No trochę w tym mojej winy. Staram się nie brać za dużo leków żeby wiedzieć, co się dzieje, może to błąď.
21 września 2018 o 17:13 #63289Przecież to jest wbicie narzędzi aż do kręgosłupa, ruszanie nerwami, wiercenie, urywanie dysku, itd. Po lżejszych urazach nieraz ból utrzymuje się dłużej niż kilka dni..
Tak czy inaczej – najważniejsze że jest kontakt z lekarzem, a drugie to nie zrobić sobie krzywdy (rewypukliny), bo 20% pacjentów po operacji małoinwazyjnej ląduje na cięższej operacji. Przestrzegają o tym nie tylko w Polsce, słychać to np. na wideoblogach pacjentów. Zakaz skrętów, skłonów, dźwigania, poruszanie się w odpowiedni sposób, często pas lędźwiowy.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
Za tą wiadomość podziękował(a): montis21 września 2018 o 17:37 #63290Lekarz który mnie operował poinformował mnie , ze ryzyko rewypukliny to 10 %…cóż, w każdym razie zdaję sobie z tego sprawę i bardzo uważam, w ogóle się nie schylam, nie rotuję itd.; co do samej operacji – ponoć po małoinwazyjnych zabiegach większość pacjentów odczuwa natychmiastową ulgę (brak rwy kulszowej) i niezbyt nasilony ból w miejscu operowanym, a u mnie jest jakaś masakra!!! mam wrażenie, że w ogóle nie mam bólu w miejscu operowanym , za to mega nasilonę rwę!!!
21 września 2018 o 17:43 #63291Pewnie teraz masz to co ci “inni” pacjenci mają PRZED operacją.. Taki ból pooperacyjny to jest już ten mniejszy dla wielu osób. Na operację się idzie przeważnie jak już żadne przeciwbólowe nie działają poza silnymi opioidami (a i te często nie dają rady, jak było np. u mnie), a jeśli masz teraz ból który w ogóle możesz znieść bez przeciwbólowych i korzystać z internetu to to jest raczej dość lekki ból.
26 września 2018 o 12:15 #63301od soboty jest lepiej – ale w dzień; po godzinie 19 zaczyna mnie ciągnąć ten nerw kulszowy; na noc biorę lek przeciwbólowy , ale ból mnie wybudza i muszę wziąć drugi; zakładając że jest to podrażniony podczas operacji nerw – dlaczego bardziej boli wieczorem i w nocy?
26 września 2018 o 20:45 #63302Szczerze – nie wiem dlaczego tak jest, ale tak bywa w różnych chorobach że w nocy jest gorzej. Niektórzy podają że np. wynika to ze zmęczeniu po dniu i braku bodźców rozpraszających uwagę za dnia – https://www.focus.pl/artykul/dlaczego-bol-nasila-sie-wieczorem , ale jeśli stosujesz się do zaleceń lekarza to chyba się nie męczysz w dzień.. Drugi powód to może być rozluźnienie mięśni w nocy i brak ochrony gorsetu mięśniowego przed bólem (tutaj ktoś pisze że jak dodatkowo rozluźni się alkoholem to jest jeszcze gorzej – https://portal.abczdrowie.pl/pytania/bole-plecow-ktore-nasilaja-sie-w-nocy), ale jeśli leżysz czy śpisz również w dzień to też nie pasuje. Mnie pomagały różne pozycje ułożenia, np. leżenie na boku, poduszka między kolana, druga pod bok. Z ciekawostek – ja mam np. tak że jak mam gorączkę to na wieczór jest zawsze wyższa, np. przy infekcji pooperacyjnej w dzień miałem 37.5, na wieczór w każdy dzień skakało na ponad 39 – też nie wiem dlaczego tak jest. Przy innych operacjach też jest opisywane zwiększenie bólu w nocy – np. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1428603 . Widzę że są nawet jakieś fachowe dość nowe opracowania nt. intensyfikacji bólu w ciągu doby, gdzie również piszą że pacjenci z dolegliwościami najwięcej morfiny brali sobie w nocy – http://gavinpublishers.com/admin/assets/articles_pdf/1496737346.pdf
3 października 2018 o 13:40 #63331mija 3 tydzień po operacji (dokładnie-minie w piątek), nastąpiła poprawa, ostatnie noce na jednym apapie udawało się przespać, dzisiaj znowu pogorszenie – fakt że wczoraj w dzień czułam się na tyle dobrze , że trochę więcej działałam w domu i chodziłam na zasadzie aktywność-łóżko, aktywnośc-łóżko bez rotowania i schylania się; a dzisiaj nagle w ciągu dnia pogorszenie i boli mnie w spoczynku – czy mogłam to jakos nadwerężyć i to z tego powodu?
3 października 2018 o 15:42 #63333Paracetamol według opracowań nie działa na bóle kręgosłupa lepiej niż placebo, i podawanie go na bóle kręgosłupa jest bezsensowne, więc jeśli na nim nie jest źle to chyba ogólnie nie jest źle..
U mnie takie chwilowe zaostrzenia też były ale coraz krótsze i coraz mniej intensywne. Sporo osób po operacji dostaje zalecenie chodzenia w wysokim pasie lędźwiowym – on może nie tyle nawet pomaga sam z siebie (chociaż w niektórych przypadkach bardzo), co powstrzymuje przed wykonywaniem ruchów które szkodzą odcinkowi lędźwiowemu, i wymusza wyrobienie sobie prawidłowych nawyków.
Wielu lekarzy robi miesiąc po operacji pierwszą kontrolę, w trakcie której badają i oceniają w jaką stronę idzie leczenie – to chyba dobry standard, moim zdaniem tak powinno być.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
3 października 2018 o 15:59 #63335dziękuję za odpowiedź 🙂 paracetamol podaje się na bóle pooperacyjne, więc może u mnie to są bóle pooperacyjne (w sensie gojenie się tkanek), tylko takie z promieniowaniem na pośladek i nogę, i dlatego paracetamol działa?
3 października 2018 o 16:04 #63336Moim zdaniem całkiem możliwe że na takie rzeczy może działać, podobnie jak na lekkie stany zapalne, ból głowy czy przeziębienie. Ja teraz jestem prawie już po grypie to też go biorę na podwyższoną temperaturę, ale np. na dolegliwości bólowe które cały czas mam w szyi on kompletnie nie działa – moim zdaniem dobrze że medycyna się zorientowała że przepisywanie go jako leku na bóle kręgosłupa było jakimś błędem w druku 😉 Przy moich dolegliwościach bólowych np. maść przeciwbólowa z diklofenakiem działa nieźle, a paracetamol wcale, równie dobrze można by łyżkę mąki zjeść co paracetamol.
EDIT:
cyt. “Jak wykazały największe z dotychczas przeprowadzonych badań, oficjalnie zalecany w przypadku bólów kręgosłupa paracetamol nie zmniejsza bólu ani nie ogranicza czasu jego trwania skuteczniej niż placebo. Jego stosowanie jako głównego leku nie wydaje się mieć większego sensu. Prawdopodobnie mechanizm bólów kręgosłupa lędźwiowego różni się od bólów zębów, głowy czy bólów pooperacyjnych, w przypadku których skuteczność działania paracetamolu została dowiedziona klinicznie..” , źródło: http://www.medonet.pl/zdrowie/wiadomosci,paracetamol-nie-pomaga-na-bole-krzyza,artykul,1703093.html- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
7 października 2018 o 21:09 #63366Pani Natalio. Jak się Pani czuje?
Czy mogłaby Pani opowiedzieć coś więcej na temat zabiegu u dr Winklera?8 października 2018 o 12:25 #63367na razie czuje się bardzo źle, czwarty tydzień mija a mnie boli – taka szpila w pośladku z promieniowaniem na łydkę 🙁 próbuje bez przeciwbólówek ale kiepsko to wyglada
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.