6 tygodni po operacji
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › 6 tygodni po operacji
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 1 month temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
26 sierpnia 2016 o 13:46 #48351
Witam, jestem dokładnie 6 tygodni po discektomii l4/l5. Była to moja 3 operacja, pierwsza w 2011 hemilaminektomia l4/l5 po której czułem się bardzo dobrze, niestety parę miesięcy po operacji miałem wypadek komunikacyjny w konsekwencji nawrót i w 2012 refenestracja i foraminotomia l4/l5. Po 2 operacji nie odzyskałem w pełni siły w lewej nodze, do tego dochodziły częste bóle kręgosłupa, ograniczenie jego ruchomości. Dolegliwości nasiliły się w tym roku, odezwała się rwa kulszowa w lewej nodze. Od kwietnia jechałem na środkach przeciwbólowych.
Teraz zaczyna się koszmar, po 2 poprzednich operacjach dochodziłem dosyć sprawnie do siebie, teraz nie mam już siły, czuje się mocno załamany, siadła psychika. Po 2 tygodniach od operacji byłem na kontroli, operator powiedział że wszystko ok i kazał uzbroić się w cierpliwość. Po operacji rwa kulszowa ustała z czego się cieszyłem. Niestety teraz nie wiem czy nie wraca. Od soboty, w pozycji leżącej kiedy przyciągnę prawą stopę do siebie (zginanie grzbietowe) czuję ból w boku lewego uda (pośladek/udo). .Podobny objaw jest w pozycji stojącej kiedy stoję na lewej nodze, a w prawej pociągnę stopę do góry (zginanie grzbietowe) .Zaczynają pojawiać się bóle pośladka przy wstawaniu i kładzeniu się oraz zmianie pozycji. Dziwny ból w udzie lewej nogi pojawia się również kiedy zrobię zbyt duży wykrok prawą nogą. Do tego dochodzą drżenia mięśni, zaraz po operacji był to prawy pośladek, później prawe kolano, wczoraj lewy piszczel. W lewej stopie samoczynnie zginają mi się 3 środkowe palce czasem nie ma tego przez kilka dni, a potem trzyma cały dzień (objaw z palcami miałem też przed operacją). Podczas zmiany pozycji z leżenia na boku do leżenia na plecach mam dziwne uczucie chęci rozciągnięcia nóg i kręgosłupa lędźwiowego (coś jak poranna chęć przeciągnięcia się).
Przez ten okres bardzo się oszczędzam, głównie leże. Wychodzę również na spacery. Zauważyłem że objawy bólowe ustępowały po pewnym czasie podczas chodzenia.
Najbardziej martwi mnie ból w lewej nodze.
Czy ktoś spotkał się z podobnym bólem po operacji i co ważniejsze, czy ten ból przeszedł?29 sierpnia 2016 o 18:23 #60100Mi przeszło po 3 miesiącach miałem mikrodiscektomie L4/L5 więc głowa do góry.
Za tą wiadomość podziękował(a): adbur29 sierpnia 2016 o 19:10 #60101Mnie kręgosłup (nogi)pobolewają od operacji już ponad 2 lata. Ulgę zaczął przynosić mi rower , od kwietnia zrobiłem ponad 1000kilometrów po ścieżkach miejskich/parkach/ wioskach u rodziny. Generalnie im więcej ruchu tym lepiej, myślę że po operacji za późno zacząłem się ruszać (miałem usunięty sekwestr l5/s1), mój kolega po takiej operacji jak nasza (małoinwazyjna, bez stabilizacji ) właśnie wziął udział w triathlonie IRONMAN, więc głowa do góry.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42129 sierpnia 2016 o 21:30 #60102pozytywne jest to, że poprawia się po chodzeniu, w razie rewypukliny/ucisku na korzenie jest zupełnie odwrotnie. Moim zdaniem: przeczekać.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
30 sierpnia 2016 o 19:25 #60104quote administrator” post=12123:pozytywne jest to, że poprawia się po chodzeniu, w razie rewypukliny/ucisku na korzenie jest zupełnie odwrotnie. Moim zdaniem: przeczekać.Administratorze- jak miałem sekwestr to tylko mogłem chodzić i stać- DOSŁOWNIE ZERO SIEDZENIA,LEŻENIA I SPANIA(sen co 2 dni po 15-30 minut).
Mój operator (ordynator,profesor, sam po 2-óch operacjach L/S) ściągnął mnie w trybie pilnym na operacje, choć na 2-gi dzień mnie wypisali bo sekwestr sie przesunął i nie było bólu.
Miesiąc po wypisaniu przyszedłem na kontrolę do szpitala i prosiłem o operację bo czasami ból zwalał mnie z nóg- zrobili co swoje i jakoś żyję od 2-óch lat w 80% bez bólu (poltram, diclac duo w ostateczności).3 września 2016 o 11:00 #60105U mnie się różne dziwne dolegliwości utrzymywały do 3 miesięcy po operacji, tzn. jak coś miało przejść to przechodziło do 3m-cy, a jak do tego czasu nie przeszło to zostawało.. Jestem już długo po ostatniej operacji, a niedawno po raz pierwszy pojawiło mi się takie wyginanie palców w stopie – trzech od najmniejszego, położyły mi się normalnie na bok i tak cały dzień trzymało. Ciężko było chodzić. Ale to jednorazowy epizod póki co, niemniej cały czas mam te palce przydrętwiałe i lewa noga nie jest całkiem OK..
Po operacjach dużo pomagały mi ćwiczenia izometryczne tzn. napinanie mięśni czy delikatne ruchy często powtarzane – powodowały szybsze ustępowanie dolegliwości neurologicznych typu mrowienia czy drętwienia.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.