ADR w ośrodku Montpellier
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › ADR w ośrodku Montpellier
- Ten temat ma 17 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 10 months temu przez
wilku25.
-
AutorWpisy
-
4 listopada 2020 o 22:14 #67875
To jest jakiś szok co się wyrabia w PL
Jesteście młodzi musicie zadbać o tzw wczesność leczenia inaczej skończycie z bliznami na połowę pleców z kompletną stabilizacją.
Na zachodzie idziesz do kliniki płacisz ok 3k€ za prodisc i cieszysz się życiem.
Wszystko faktycznie zależne od kwalifikacji ale nie ma proszenia się, biegania za lekarzami którzy poprostu robią swoje !W styczniu będę miał odpowiedź, po planowanej kontroli czy będą mogli operować prywatnie obywateli RP.
Pozdrawiam.
4 listopada 2020 o 22:14 #49037To jest jakiś szok co się wyrabia w PL
Jesteście młodzi musicie zadbać o tzw wczesność leczenia inaczej skończycie z bliznami na połowę pleców z kompletną stabilizacją.
Na zachodzie idziesz do kliniki płacisz ok 3k€ za prodisc i cieszysz się życiem.
Wszystko faktycznie zależne od kwalifikacji ale nie ma proszenia się, biegania za lekarzami którzy poprostu robią swoje !W styczniu będę miał odpowiedź, po planowanej kontroli czy będą mogli operować prywatnie obywateli RP.
Pozdrawiam.
5 listopada 2020 o 12:21 #67878Witam,
Gdzie na zachodzie ADR z prodisciem kosztuje 3k euro ? Chętnie wyślę tam badania po wstępną kwalifikację.
pozdrawiam
5 listopada 2020 o 13:50 #67879@Oska123 – w tym wątku są informacje od Zielak44 http://forum.drkregoslup.pl/forum/odcinek-ledzwiowy/5372-prodisc-l-,-sztuczny-dysk,-informacje-z-1-r%C4%99ki?start=0. Jeśli się z nimi skontaktujesz i zweryfikujesz to super, też miałem to zrobić.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
18 listopada 2020 o 20:23 #67943Jest możliwość zrobienia operacji ADR w ośrodku Montpellier. Koszt jaki mi podali po kontakcie mailowym to 11500 euro – jeden poziom.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42118 listopada 2020 o 21:04 #67944Dziękuję.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
18 listopada 2020 o 23:43 #67945@Zielak44 – czy mógłbyś się jakoś odnieść do tej informacji, potwierdzić ją lub zdementować, jako osoba która podawała zupełnie inne stawki w różnych wątkach? Z góry dziękuję, ponieważ nie chciałbym zadziałać jakoś zbyt pochopnie na to co pisałeś – czekam na wyjaśnienia co się stało.
19 listopada 2020 o 01:35 #67946Cześć,
jak to co się stało ? kolega zapytał i otrzymał odpowiedź. Otrzymał cenę za usługę jak dla kogoś nieubezpieczonego, dla osoby z zewnątrz z poza Francji bez kontaktów i bez możliwości negocjacji.
Cena jak na zachodnie warunki bardzo uczciwa nadal konkurencyjna.
Jestem pełen podziwu za motywację i zaangażowanie pomimo braku znajomości Francuskiego, kawał dobrej roboty.
Czekam na dokument detalizujący co zawiera projekt operacji i kosztów towarzyszących, podejrzewam, że tutaj powstają dodatkowe koszty, kiedy go otrzymam będę mógł się odnieść do różnicy cen i tyle.
U mnie już 3 tyg mijają po implantacji i szczerze pisząc jestem bardzo pozytywnie zaskoczony uzyskanymi efektami. Wiadomo że nie be będę jeszcze skakał na jednej nodze, natomiast nawet gdybym miał wydać 11k€ powtórzył był ten zabieg i to bez wachania.
Ps.
tak jak powiedziałem po konsultacji 06.01.21 dam znać jak oni się zapatrują na współpracę FR-PL.19 listopada 2020 o 11:29 #67947Cześć, wycena z Francji w załączniku. Generalnie jeśli chodzi o kwalifikacje do ADR zakwalifikowali mnie wszyscy lekarze niemieccy do których pisałem, Ritter-Lang, Bertagnoli, Desai. Jednak mam bardzo mieszane uczucia. Uważam że kwalifikacja na podstawie ankiety, która skupia się głównie na tym jak mocno dolegliwości wpływają na moje funkcjonowanie i MRI to średni pomysł…. brak dokładnego wywiadu, zapoznania się lekarza z całą historią choroby.
Jedynie lekarz z Francji (Montpellier) napisał, że potrzebuje dodatkowych badań w postaci CT kręgosłupa żeby znaleźć przyczynę dolegliwości.Ceny w Niemczech to od 17 tys euro – 34 tys euro w zależności od ośrodka więc raczej dla przeciętnego polskiego zjadacza chleba to zbyt dużo. Co prawda wstawiają nowsze typy dysków – M6L, etc. Na międzynarodowej grupie facebook’owej poświęconej ADR widać, że mniejsze znaczenie ma jaki dysk jest włożony a większe odpowiednia kwalifikacja i dokładność osadzenia samego dysku w przestrzeni. Takie przynajmniej odniosłem wrażenie będąc na tej grupie 2 tygodnie.
Za tą wiadomość podziękowali: anton, wilku2519 listopada 2020 o 13:54 #67948Zielak44 może kwotę którą zapłaciłeś to tzw. kwota własna. Reszte pokrył Twój ubezpieczyciel. W Holandii tak to mniej więcej działa.
Tylko, że dyski ruchome nazywane są experymentami i ubezpieczalnie ich nie pokrywają. Tak więc to nie dokońca jest tak, że w Polsce jest źle pod tym względem. Bo w Holandii jest jescze gorzej.
Czyli trzeba prosić swojego ubezpieczyciela o zgodę. W Polsce powiedzą nie mamy kasy w Holandii to experyment ale końcowa odpowiedz jest taka sama.19 listopada 2020 o 14:04 #67949Cześć, mam kolegę w Holandii i wiem jak tam wygląda system ubezpieczenia przypomina ten z Irlandii. No nie kolego w zasadzie to muszę się przyznać, że jeszcze mi kasy nie pobrali za zabieg co mnie dziwi. Tutaj nie będzie to nazywane eksperymentem ponieważ pierwszy dysk został zaimplantowany 25lat temu 125.000 dysków experymentalnych to trochę dużo heh.
Przeglądałem się wycenie kolegi i stwierdzam jednoznacznie, że zabieg jest 100% prywatny chociaż wykonywany w placówce Państwowej.
Resztę informacji będę mógł przekazać po 06.01
Pozdrawiam
19 listopada 2020 o 15:30 #67950Nie wiem dlaczego, ale kolejna osoba czytająca mój wpis odbiero go jako uszczypliwy. A ja poprostu głośno myślę.
Ale to by się zgadzało. Osoba spoza Francji traktowana jest prywatnie i jej ubezpieczyciel ( w kraju w jakim jest ubezpieczona) poniesie albo nie, koszt takiej operacji. U mnie np. niektórzy dentyści zwyczajnie nie mają ochoty walczyć z ubezpieczalniami i zamiast rozliczać się z ubezpieczalnią, to wystawiają fakturę do zapłaty pacjentowi. I niech pacjent potem się szarpie z ubezpieczalnią o swoje pieniądze. Bo ma składkę zapłaconą ale zwrotu niema. Ale przy operacjach tego typu niewielu sobie pozwoli na takie koszty do zapłacenia z góry.
Super, że przekazujesz informacje Czekamy więc do stycznia.22 listopada 2020 o 10:47 #67952quote Oska123″ post=20857:Ceny w Niemczech to od 17 tys euro – 34 tys euro w zależności od ośrodka więc raczej dla przeciętnego polskiego zjadacza chleba to zbyt dużo. Co prawda wstawiają nowsze typy dysków – M6L, etc. Na międzynarodowej grupie facebook’owej poświęconej ADR widać, że mniejsze znaczenie ma jaki dysk jest włożony a większe odpowiednia kwalifikacja i dokładność osadzenia samego dysku w przestrzeni. Takie przynajmniej odniosłem wrażenie będąc na tej grupie 2 tygodnie.M6 i dr clavel są ostatnio okryte złą sławą
ORTHOFIX: DEFECTIVE M6 ARTIFICIAL DISC, DESIGN FLAWS: CRIMINAL AND UNHETICAL BEHAVIOR FROM MEDICAL IMPLANT MANUFACTURERZa tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42122 listopada 2020 o 11:34 #67953A orientujecie się po co robi się TK kręgosłupa ?
22 listopada 2020 o 11:58 #67954Właściwie to jest dobre pytanie, pod warunkiem, że masz już rezonans..
Tym bardziej, że z rezonansu wyciagasz więcej detali..
pozdrawiam
22 listopada 2020 o 13:08 #67955Rezonans mają w pozycji leżącej i stojącej. Generalnie chcą znaleźć przyczynę dolegliwości, w TK raczej struktury kostne się ocenia…
22 listopada 2020 o 19:19 #67956Przeniosłem do osobnego wątku z wątku użytkownika GOKA bo się już ładny bałagan zrobił.
26 listopada 2020 o 17:46 #67964quote Oska123″ post=20857:Cześć, wycena z Francji w załączniku.
.Wysyłałeś dokumenty przez formularz na stronce? jak długo czekałeś?
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.