Alternatywne metody leczenia
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Inne metody leczenia › Alternatywne metody leczenia
- Ten temat ma 10 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 10 years, 5 months temu przez
willqu.
-
AutorWpisy
-
13 kwietnia 2012 o 14:44 #47585
W internecie znalazłem dwie alternatywne metody leczenia dyskopatii.
Pierwsza to dyskoliza ozonowa
http://www.radiologica.pl/nasza-oferta/dyskoliza-ozonowaa druga to cudowne zastrzyki Dr. Zawiślaka.
Internet huczy o tym, ale nigdzie nie jest napisane z czego są to zastrzyki.Słyszeliście o tych metodach czy to kolejne “szarlatanizmy”?
Pzdr
13 sierpnia 2012 o 23:57 #51727http://www.ajnr.org/content/24/5/996.full
PS. Zamieszczałem obszerniejszą odpowiedź na ten post wcześniej ale zniknęła 😉
EIDT:
http://www.painphysicianjournal.com/2012/march/2012;15;E115-E129.pdf
http://www.dailymail.co.uk/health/article-1387721/Ozone-jab-spine-relieve-pain.html
“Discolysis is an ambulatory procedure by which an herniated disc is treated by injecting an O2-O3 (ozone) solution in the intervertebral disk. The procedure requires fluoroscopic guidance of the needles and local anesthesia.
The effect of the ozone is to accelerate the dehydration of the degenerated nucleus pulposus.”
za: http://en.wikipedia.org/wiki/DiscolysisCzyli celem iniekcji jest przyspieszenie procesu odwadniania się dysku (degeneracji) i zmniejszenia przez to jego objętości.
The plausible mechanism of action is the direct effect of the ozone on the Herniation. It is well established that the nucleus pulposus (the actual part of the disc that herniates through annulus) is 70-90% water contained within the domain of proteoglycans. The water binding capacity of the proteoglycan molecule is partially a property of its size and physical shape, but the main force that holds water to the molecule stems from the ionic, carboxyl (COOH) and sulphate (SO4) radicals of the glycosaminoglycan chains. The ozone can have a direct effect on these carboxyl and sulphate groups, breaking down some of these glycosaminoglycan chains which make up the proteoglycans. The destruction of these cross-linked structures reduces their ability to hold water therefore diminishing the size of the herniation by dehydration of the fibrillary matrix of the nucleus pulposus, revealing collagen fibers and signs of regression (vacuole formation and fragmentation)- a sort of disk “mummification.”za: http://www.ozonepedia.com/applications/medical-therapy/ozone-discolysis
14 sierpnia 2012 o 14:22 #51728no tak logiczna ta metoda. Ale zastrzyki od wyzej wymienionego dra to jak narazie tajemnica zawodowa. 🙂
Ciekawe to jest gdyz z opini zaczytanych na internecie, rzeczywiscie wielu osobom pomógł. Myślicie ze robi on po prostu “zwykłe” blokady?14 sierpnia 2012 o 15:59 #51731Racja,metoda jak najbardziej racjonalna.
Jeżeli chodzi o te zastrzyki to z tego co ja wyczytałem to lekarz ten robi je z hyalganu czyli z kwasu hialuronowego. Wiem, że hyalgan sprawdza się w leczeniu kolan,stawów, ale jakby to miało działać na dyskopatie?
Możliwe, że działa to mocno przeciwzapalnie, więc może to taka blokada tak jak Damian mówisz. W każdym razie do tych zastrzyków miałbym dystans.14 sierpnia 2012 o 16:49 #51732Masz racje. Dziwna sprawa… Moze w metodzie zawislaka wieksza role odgrywa aspekt psychiczny pacjentów, ktorzy wierzą w wyleczenie za pomocą słynnej metody Zawislaka ? 😛 Napewno to jakas blokada lub cos w tym stylu gdyz zeby byc zdrowym trzeba brac co rok czy tam pol roku zastrzyk.
Jak tam Suchy rehabiltacja? W koncu trafiles na kogos porzadnego?
15 sierpnia 2012 o 13:01 #51735Różne rzeczy ludziom pomagają, więc jeżeli zastrzyk pomaga to tylko się cieszyć. W każdym bądź razie też uważam, że to jest pewien rodzaj blokady (bo zastrzyk dysków nie naprawi). Tylko w tym wypadku nie wiadomo co to do końca jest i jakie nieoczekiwane konsekwencje może przynieść w czasie.
Jeżeli chodzi o rehabilitacje to trafiłem na spoko człowieka, który zajmuje się rehabilitowaniem sportowców. Chodzę do niego od jakiegoś czasu, chociaż efektów super nie widzę. Zobaczymy co czas przyniesie;)
16 sierpnia 2012 o 19:34 #51745quote :jeżeli zastrzyk pomaga to tylko się cieszyćno tak ale jak sam pisałes, lekarze sa powsciagliwi do robienia tych blokad i raczej ich unikaja i odradzaja, a ten doktor robi te blokady(no moze zastrzyki bo nie wiemy czy to typowe blokady) na potęge. Ciekawe dlaczego?
Własnie mnie to najbardziej zastanawia czemu te blokady sie tak rzadko robi? Na moje laickie oko to jest mimo wszystko dobra opcja… Aczkolwiek moge sie bardzo mylic…
17 sierpnia 2012 o 23:47 #51750Podłączam się do pytania
19 sierpnia 2012 o 20:53 #51755Dlatego, że blokada tak naprawdę nie rozwiązuje problemu, a przy długotrwałym stosowaniu oprócz zniszczonego kręgosłupa może dojść masa innych chorób takich jak osteoporoza, nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca itd. No, ale znam też lekarzy, którzy mają inne podejście do tego. Pewien reumatolog, który robi dla swoich pacjentów blokady twierdzi, że robiąc blokady np. raz na rok nie powinno odczuć się skutków ubocznych. Moja lekarka rodzinna w sumie jest tego przykładem. Ma duże wypukliny w L-S odcinku. Nie do operacji, ale spać nie mogła z bólu. Zrobiła pierwszą blokadę 4 lata temu, która działała aż 2 lata. Po tym okresie zrobiła drugą i mówi, że nie odczuwa skutków ubocznych jak również bólu.
W sumie sam się zastanawiam czy takiej blokadki sobie nie zrobić, bo już mocno zmęczony jestem tym “pieczeniem” nogi.Abstrahując od blokad to w Białymstoku jest jedna z najlepszych przychodni leczenia bólu w Polsce i z tego co czytałem mają szeroki wachlarz “usług”. Poważnie zastanawiam się nad odwiedzeniem tego przybytku 😉Jeżeli chodzi o te zastrzyki wspomnianego Dr. to już wole blokady, bo przynajmniej wiem czego mogę się po nich spodziewać, a tutaj jest to wielka niewiadoma, o której sposobie działania nie wie nikt oprócz wyżej wspomnianej osoby.
20 sierpnia 2012 o 10:49 #51757Tak jak piszesz przy dlugotrwalym stosowaniu… zreszta sporo ludzi i tak choruje na osteoporoze i ww choroby po prostu takze chyba nie jest tak zle :cheer: ale jak ktos sie czuje kiepsko to po co ma sie meczyc. Jedynym przeciwskazaniem jakie widze to to ze gdy nie boli to robimy ruchy, ktorych byc moze nie powinnismny robic i mozliwosc wiekszego poglebienia wady ale przeciez tak samo jest z kazdymi innymi lekami przeciwbolowymi…. Ewentualnie może jakies powiklania po tym?Zrosty, stwardnienia oponowe? No nie wiem.. Tzn pacjenci tego dr dostaja informacje z czego to jest takze nie jest to takie tajne, zreszta sam pisales sklad tego typu zastrzykow. W kazdym badz razie pomgaga “ta metoda z niemiec ktora doktor sam sie leczy bo ma zanik miesni w lydce” 🙂
Z ta przychodnia leczenia bolu to dobrze kombinujesz, moze maja tam jakies nowoczesniejsze leki mniej obciazajace organizm, ktore moglyby byc z powodzeniem stosowane 🙂 i porzadna rehabilitacje mozna by wtedy zaczac, rozciagnac te zastarzale miesnie 😛
Ja np. ostatnio zaczalem nabierac wiary do “fizjoterapii” i fizjoteraputów z tym ze kumatych i najlepiej sportowych, ktorych niestety ze swieca szukac…
26 kwietnia 2013 o 14:06 #52585Witam Panstwa!
Moj pierwszy post na forum swiezo po konsultacji z neurochirurgiem w sprawie terapii ozonowej.Z tego co zrozumialem, nie jest to zadna blokada bolu.
Mieszanka ozonu wstrzyknieta do jadra miazdzystego utlenia jego czesc (czesc wody znika)
Dzieki temu pierscien ktory sie ‘wypukil’ do kanalu rdzenia kregowego moze sie cofnac do prawidlowej pozycji.
W skrocie, ozon wytwarza proznie wewnatrz dyku a dysk zapada sie w sobie i nie uciska nerwow.
Wiec bol znika.Oczywiscie dsk nie zawsze sie cofnie, nie zawsze w calosci (kazdy czlowiek jest inny)
Nie ma gwarancji, ze znow nam sie nie wypukli.
No i jak na moj gust to troszke jednak niszczenie dysku (ale czym jest obciecie wystajacej czesci dysku – dyscektomią)w sumie warto sprobowac, nie zabije, a moze pomoc.
Tylko na jak dugo?Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik421 -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.