Analiza wyniku badania MR
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek piersiowy › Analiza wyniku badania MR
- Ten temat ma 10 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 8 months temu przez
konrad93.
-
AutorWpisy
-
21 maja 2014 o 18:17 #47929
Od ponad roku odczuwam ból w odcinku piersiowym , 2 miesiące temu zrobiłem badanie MR tego odcinka kręgosłupa. Opis:
Wielopoziomowa zwyrodnieniowa dehydratacja krążków międzykręgowych, wielopoziomowe dokanałowe wypukliny jąder miażdżystych.
Wypukliny wielkości do 3mm na poziomach Th6/Th7, Th7/Th8, Th8/Th9, poza tym drobniejsze, wielkości do 2mm od poziomu Th 2 do poziomu Th6.
Wypukliny nieznacznie zwężają przestrzeń płynową przedrdzeniową, nie powodują stenozy otworów międzykręgowych oraz kanału kręgowego. Wymiary AP kanału kręgowego ok. 12-5-13mm.
Prawidłowy obraz rdzenia kręgowego w odcinku objętym badaniem. Stożek rdzenia na poziomie L1.Byłem już u ortopedy z wynikiem badania , poza tym że stwierdził że to dyskopatia piersiowa nic więcej istotnego nie powiedział, polecił leczenie zachowawcze i zostałem skierowany do poradni rehabilitacyjnej w której mam wizytę w następnym tygodniu.
Proszę o analizę wyniku, pozdrawiam 🙂30 maja 2014 o 00:51 #54463Witaj na forum
Miałem nadzieję, że na Twoje pytanie odpowie lekarz lub pacjenci z podobnymi dolegliwościami odc. piersiowego, ale skoro do tej pory tak się nie stało, to się wypowiem, mimo że uszkodzenia dysków w odc. piersiowym są mi obce – nie mam takich.
Moim prywatnym nie lekarskim zdaniem zalecenia ortopedy wydają mi się właściwe, a jeśli opis odzwierciedla to, co faktycznie wyszło na rezonansie, to poza dolegliwościami bólowymi nie powinny występować żadne objawy neurologiczne, niedowłady, skurcze, itp. Operacja odc. piersiowego to chyba najcięższa operacja jeśli ruszane są przy niej dyski (a w Twoim przypadku z opisu nie wynika, żeby była konieczność ruszania dysków), i nie wiem czy po niej byłoby lepiej. W dodatku, skoro nie ma konfliktów z rdzeniem kręgowym i korzeniami nerwowymi, to chyba jedynym rodzajem operacji mogło by być usztywnienie odcinka objętego dyskopatią, podobne do stosowanego w leczeniu skolioz odc. piersiowego – ale jakie były by efekty nie mam pojęcia, trzeba by zapytać o to lekarza z doświadczeniem klinicznym, czy coś takiego miałoby sens i jakie były by szanse na pozbycie się dolegliwości. Jedyny plus jest taki, że usztywnienie odc. piersiowego jest o wiele mniej szkodliwe dla ogólnej ruchomości w porównaniu do usztywnienia odc. szyjnego czy lędźwiowego, bo odc. piersiowy jest stosunkowo mało ruchomy, głównie z powodu naturalnego gorsetu w postaci żeber połączonych z kręgami. Moim prywatnym zdaniem, powinieneś spróbować tej rehabilitacji, i jeśli pomoże na co najmniej pół roku, ew. w połączeniu z jakimiś lekami, to powtarzać ją co jakiś czas.
Nie jestem lekarzem, więc to jest moje prywatne zdanie nie poparte wykształceniem medycznym.
Być może wypowie się ktoś z pacjentów, kto ma podobne zmiany jak Ty i dolegliwości, i napisze co mu pomaga lub co nie pomaga.
Pozdrawiam
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
30 maja 2014 o 08:58 #54466Mam podobne wyniki odnosnie wypuklin, ale bez dehydrytacji – wiec moje wnioski moga byc wylne.
Generalnie, same wypukliny nie powinny powodowac bolu, sa za male. Jesli mialbys bol od odcinka piersiowego odczulbys to na pewno bardzo mocno, nerwy od piersiowego moga symulowac zawal lub bol brzucha.
Bylem u dobrych rehabilitantow, ktorzy mieli do czynienia z piersiowym, i tez neurochirurgow dwoch. I tak, bol w kregoslupie piersiowym to czesto bol przeciazeniowy miesni, ktory zalezy od pozycji oraz ich sily. Najlepszym lekarstwem sa cwiczenia na miesnie plecow oraz zdrowa sylwetka (bez nachylenia do przodu) oraz ruch. Po mnie to fajnie widac, moge nie miec zadnego bolu w piersiowym 3 miesiace, raz pojsc ze znajomymi na kilka godzin na piwo do pubu, gdzie nie mam podparcia i jestem nachylony dlugo do przodu, na drugi dzien palenie i bol w tamtych rejonach.
Wypukliny masz wysoko, wiec nadal jest stablizacja zeber, dlatego prosta sylwetka i wzmocnienie miesni plecow powinno Ci pomoc. Bez ucisku na rdzen powodujacego bole nie do zycia oraz mielopatie nikt Cie nie zoperuje, ale akurat to dobrze – bo prawie u kazdego da sie to leczyc zachowawczo (bez bardzo duzej wypukliny uciskajacej na rdzen).
Spojrz http://www.spine-health.com/conditions/herniated-disc/upper-back-pain-a-thoracic-herniated-disc
In one study, 90 asymptomatic patients (with no pain or other symptoms) were evaluated with thoracic MRI scans. These were the findings:73% of patients were found to have disc abnormalities in the upper back, such as a thoracic herniated disc or thoracic degenerative disc disease
37% specifically had a thoracic herniated disc
29% had radiographic evidence of spinal cord impingement identified on the MRI.
These patients were followed for 26 months and none of them developed thoracic back pain from their thoracic disc disorders.Wypukliny bez objawow ma bardzo duzo osob, i z tego mozna juz wyciagnac wniosek, ze bol nawet w przypadku ich wystepowania jest spowodowany przeciazeniem, zla sylwetka czy slabymi miesniami. I przede wszystkim wtedy, gdy bol nie jest zwiazany z wypadkiem!
Nie martw sie na razie tym, ja 2 lata temu panikowalem jak diabli, jak przeczytalem o tym, ze wypuklina piersiowa moduleje worek i prawie rdzen – obejrzalem jak wyglada operacja, wydalem setki zlotych na neurochirgow i rehabilitantow nim zostalem uspokojony – i u mnie sie to sprawdzilo – ruch i dobra sylwetka eliminuja bol piersiowego, np chodze na dlugie spacery z plecakiem, ktory blokuje mi garbienie sie do przodu i bole nie wystepuja.
Ja sie wypuklin nabawilem pracujac jako programista prawdopodobnie, zbyt wiele godzin w pozycji nachylonej do przodu..
Jesli masz jakies pytania pisz smialo lub na priv.
pzdr
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42130 maja 2014 o 12:28 #54469Slawek bardzo dobrze pisze. Tylko niestety to jest teoria. Z praktyką bywa różeni. Wiem że słodycze szkodzą ale je jem. Tak samo z kręgosłupem. Wszyscy wiedzą że siedzenie szkodzi a ludzie siedzą. Ile masz tylko motywacji to się ruszaj i ćwicz. Ja tak robię. Jesteś młody, masz póki co mocne mięśnie, jeżeli osłabną to wtedy może być problem. Jeżeli je wzmocnisz to ból będzie odchodził. Polecam nordic walking, rower ale ergonomiczny oraz basen i ćwiczenia na kręgosłup z internetu. Każdy dorosły ma jakieś wypukliny. Przy okazji mam pytanie. Co mogło je spowodować u Ciebie?
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42130 maja 2014 o 17:28 #54470byłem na wizycie u rehabilitantki i dostałem skierowanie na krioterapie oraz laser, żadnych leków nie dostałem gdyż stwierdziła że za młody jestem na to , chyba że bym nie mógł wytrzymać . Dolegliwości bólowe mam i to duże nasilające się przy wysiłku fizycznym głównie , ból odczuwam od kręgosłupa aż po najszerszy mięsień grzbietu. A tego wszystkiego nabawiłem się ćwicząc na siłowni…
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42131 maja 2014 o 06:25 #54474slawek wspomniał o informacjach w internecie nt. odcinka piersiowego – tutaj jest kilka przykładowych w j.angielskim:
Θ medykamenty:
http://www.spineuniverse.com/conditions/back-pain/upper-back-pain/drugs-medications-injections-upper-back-painΘ rehabilitacja:
http://www.spineuniverse.com/conditions/back-pain/upper-back-pain/physical-therapy-relieve-upper-back-painΘ operacja:
http://www.spineuniverse.com/conditions/back-pain/upper-back-pain/surgery-upper-back-painTutaj znajduje się mini-słowniczek pojęć związanych z kręgosłupem, ułatwiający czytanie tekstów anglojęzycznych: https://drkregoslup.pl/forum/edukacja-i-wiedza/artykuly-literatura-publikacje-filmy/slowniczek-pojec-zwiazanych-z-kregoslupem-681
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): konrad9331 maja 2014 o 09:15 #54475O jakim wysilku fizycznym mowisz ? W pracy, noszeniu ?
Powiniennes isc do rehabilitanta, ale takiego, ktory zajmuje sie ruchem i pokaze Ci odpowiednie cwiczenia – oraz jak powiniennes siedziec, chodzic czy np uprawiac nordic walking.
Twoje objawy wygladaja mi jednak na przeciazeniowe, szczegolnie gdy napisales o grzbiecie, on jest unerwiony bardziej od szyi – http://pmtwww.uptodate.com/contents/images/PI/74926/Thoracic_dermatomes_PI.jpg?title=Thoracic+dermatomes+PI spojrz na to zdjecie, Twoje poziomy znajduja sie na poziomie lopatek – wiec bol miejscowy powinien sie pojawic tam i jesli jest draznienie nerwow powinien isc w dol lukami.
Moim nielekarskim okiem – nie wypukliny bezposrednio powoduja Twoje problemy. Sprobuj pojsc do kogos kto zajmuje sie kregoslupami i ruchem. Skad jestes ? Jak z Warszawy lub okolic, napisze Ci na priv 2-3 placowki, z ktorych korzystalem lub mam dobre opinie od znajomych.
31 maja 2014 o 11:16 #54477mieszkam w miejscowości kilka km od Kielc, ból odczuwam głównie przy dźwiganiu w pracy oraz nawet jak stoję i wykonuje jakieś czynności przy stole przez dłuższy czas. To jest taki ból który piecze, jak się dotknę w miejsce które boli to czuje że jest gorące , ciężko opisać ten ból ale tak to mniej więcej wygląda. Staram się chodzić wyprostowany, nie garbić się siedząc ale żadnych efektów nie odczuwam. Aż żyć się odechciewa czasami…
31 maja 2014 o 11:31 #54478Jeśli szukasz lekarza w tych okolicach, to to Cię może zainteresować: http://www.ortopeda.biz.pl/
Do Jędrzejowa masz chyba niedaleko.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
31 maja 2014 o 13:40 #54484Niestety pozycja stojaca przez dlugi czas bez wczesniejszego wzmocnienia miesni plecow lub dzwiganie nie pomogaja.. nim nie znajdziesz zrodla problemu
Czy pieczenie masz na samym srodku kregoslupa, tam gdzie kregi, czy w innym miejscu ? Gorace miejsce przy dotyku powinno chyba wskazywac na stan zapalny..
Ja mam takie pieczenie jak za dlugo jestem w pozycji nachylonej – i niestety nie ma lekarstwa u mnie innego niz wyprostowana sylwetka – mimo 2 lat cwiczen i wiekszej aktywnosci..
Ja moge Ci dac jedna rade od serca, bo znam i rozumiem Twoja sytuacje, musisz poszukac dobrej kliniki rehabilitacji kregoslupa, najlepiej laczonej – tzn w takiej ktorzy sa ortopedzi, neurochirurdzy oraz rehabilitanci – i najpierw masz wizyte u lekarza, pozniej ustala Ci cwiczenia, ktore wykona z Toba rehabilitant. Najlepiej szukac w duzych miastach: Krakow, Warszawa, 3miasto – bo tam jest dla nich najlepszy rynek.
Zwykla rehabilitacja na NFZ raczej wiele nie da, prady, lasery itp sa malo skuteczne raczej, a zwykly rehabilitant bez kursow i duzego doswiadczenia da Ci ogolno dostepne cwiczenia, jak np kocie grzbiety i najlepiej jakbys ich nie robil, nim ktos doswiadczony Cie porzadnie nie zbada i nie okresli co wolno, a co nie. Kocie grzbiety i inne cwiczenia mocno rozciagajace na tym etapie moga wiecej zaszkodzic niz pomoc..
Na pewno nikt Cie nie zoperuje z takim obrazem MRI – bo i nie ma czego operowac niestety 🙁 Usztywnienie chyba nie ma sensu, bo masz zebra. (na logike nie lekarza)
Na pocieszenie, piersiowy jest najlatwiej postawic do pionu zachowawczo, kwestia znalezienia zrodla.
31 maja 2014 o 15:31 #54485To “pieczenie” odczuwam w samym środku kręgosłupa ale i mięśnie obok gdy je dotknę to czuję że są ciepłe.
Jakimi ćwiczeniami mogę wzmocnić mięśnie pleców ?
Spróbuje jak narazie zapisać się na wizytę u lekarza o którym pisze użytkownik421 i będę myślał co dalej. - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.