annular tear ( naderwanie pierscienia ) L5-S1.
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › annular tear ( naderwanie pierscienia ) L5-S1.
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 5 years, 5 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
24 kwietnia 2018 o 17:08 #48585
Witam, mieszkam w Wielkiej Brytanii, 3 miesiące temu poślizgnąłem się na rozlanym oleju w pracy i doznałem urazu kręgosłupa w odcinku lędźwiowym. Po około 4 tyg. zacząlem sie powoli ruszać coraz wiecej chodzic i po jednym ze spacerów dostałem nagłych Bólów przy lędźwiach promieniujących do prawej nogi, dosłownie wrzeszczałem z bólu. Zostałem wysłany na MRI odcinka lędźwiowego. opis za bardzo szczegółowy nie był.
quote :There is small annular tear in the posterior of L5-S1 vertebral body. Small central disc hernitation is also noted, with minimal narrowing of the spinal canal.Z tego co wyczytałem to jest naderwane pierscienia z małą wypukliną, Lekarz powiedział mi że to nie ma żadnego znaczenia w związku z moimi problemami. a ja dalej praktycznie nie chodzę, bóle pojawiają sie czasami z nikąd, po prostu mnie paraliżuje z bólu, moje nogi wydaja się wtedy bardzo słabe. Odebrałem kopie tego MRI, zrobilem 2 zdjecia nie wiem czy odpowiednie. Proszę o pomoc.
24 kwietnia 2018 o 21:11 #62911W opisie nie ma nic czy uwypuklenie powoduje ucisk korzeni czy nie.
Na tych przekrojach niewiele widać, lepsze były bardziej boczne tam gdzie widać otwory boczne przez które nerwy opuszczają kanał kręgowy, oraz widok uszkodzonego dysku na tej serii przekroi na której widać przekroje jakby z góry.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
24 kwietnia 2018 o 21:24 #62912Może mógłbym ci wysłać jakoś cały skan MRI ??
25 kwietnia 2018 o 09:31 #62914Link usunięty z wpisu – proszę nie udostępniać na Forum plików z danymi osobowymi, są wiadomości prywatne
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
25 kwietnia 2018 o 09:59 #62915Dziękuję, a mógłbyś mi wytłumaczyć czy coś tam widać ?
25 kwietnia 2018 o 19:01 #62916Tak dla mnie jako nie-lekarza to poza tym co masz napisane w opisie to nic więcej nie widać, szczególnie nic co by mogło dawać takie objawy jak opisujesz że masz (cyt. “dalej praktycznie nie chodzę, bóle pojawiają sie czasami z nikąd, po prostu mnie paraliżuje z bólu, moje nogi wydaja się wtedy bardzo słabe. “). Może ktoś inny tutaj coś więcej wypatrzy.
25 kwietnia 2018 o 23:27 #62917Zgadzam się z Wojtkiem (użytkownikiem)- niewiele tu widać. Jeśli chodzi o “annular tear” to świeże pęknięcie świeci w T2, objaw ten nazywa się HIZ (https://drkregoslup.pl/Anatomia/Atlas-rezonansu-magnetycznego-dla-pacjentow,33,146 przypadek drugi). Tutaj tego nie widać. Czyli mamy do czynienia z czymś, co nazywa się “non-specific low back pain”. Inaczej mówiąc: nie wiadomo czemu boli
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, kaspa1126 kwietnia 2018 o 20:28 #62918Dziękuję za odpowiedź. Praktyka lekarza w ocenianiu MRI w porównaniu do pacjenta jest ogromna – pacjent zwraca głównie uwagę na centralny przekrój, ewentualnie patrzy na dyski, a takie rzeczy jak ocena czy np. jest przerost stawów na danym poziomie czy nie u danego pacjenta, czy mięśnie i więzadła są prawidłowe / nie uszkodzone, czy widać HIZ, czy korzeń nerwowy jakby otoczony trochę kręgiem to anomalia powodująca dolegliwości czy nie, czy widoczna na przekrojach kilkumilimetrowa asymetria kości krzyżowej to coś wrodzonego czy skutek uszkodzenia dysku i czy ma jakieś znaczenie, to raczej poza zasięgiem wiedzy pacjentów, wymaga wiele czasu nauki różnych przypadków i wprawy. Gdyby ktoś z pacjentów chciał się tego uczyć poza interpretacją własnego przypadku to pewnie po prostu byłby od dawna lekarzem. Pacjent u drugiego pacjenta co prawda może wychwycić coś czego w opisie nie ma, ale również może przeoczyć coś bardzo ważnego.
Za tą wiadomość podziękowali: admin, kaspa11 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.