[ Art. ] Paracetamol a ból kręgosłupa lędźwiowego
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Terapia bólu › [ Art. ] Paracetamol a ból kręgosłupa lędźwiowego
- Ten temat ma 6 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 5 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
8 października 2014 o 10:22 #48015
Paracetamol ‘does not ease low-back pain’
http://www.medicalnewstoday.com/articles/280112.php
cyt. “Low-back pain is the main cause of disability worldwide and paracetamol – also known as acetaminophen – is currently the first port of call in terms of reducing pain and speeding recovery. However, a large randomized trial published in The Lancet investigates the efficacy of paracetamol for acute low-back pain and finds it performs no better than a placebo. “
Coś mi się ciśnie na język ale się ugryzę i nie napiszę.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): tomek8 października 2014 o 11:44 #55398Przeczytalem,i jak dla mnie tak naprawde,nie biore sobie tego do glowy ani serca :cheer: ,poniewaz sam stosuje paracetamol dlugi czas,czasem sam czasem w polaczeniu z innymi lekami i mi pomaga 🙂 czy ktos-nie mam na mysli Ciebie uzytkowniku421 😉 -w to wierzy czy nie-jego sprawa.
Jesli mam do wyboru przy roznych nasileniach bolu-paracetamol,NLPZ,opioidy,etc-wiadomo ze kazdy bedzie wybieral mniejsze zlo,liczac na zredukowanie swojego bolu,Ja nadal bede stosowal paracetamol 🙂 🙂
Wypadek mialem 12lat temu,od tego czasu operowano mnie 7 razy na kregoslup,nadal mam problemy z kregoslupem-raz wieksze raz mniejsze-jak kazdy na forum,lecz do mnie te badania nie przemawiaja z jednego powodu-mi paracetamol POMAGA 🙂 I jestem z tego powodu zadowolony.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4218 października 2014 o 11:50 #55399Jeżeli PLACEBO pomaga to czemu nie. Ja miałem podobnie z bólami migrenowymi głowy. Mam to po MAMIE z tym, że nie tragicznie nasilone. Ale jak powala to na 1-3 dni. No i wiecie co mi najlepiej pomagało ???
APAP – 2 tabletki. A moja MAMA i CIOTKA, które też to świństwo mają powiedziały żebym się w głowę lepiej puknął. No ale na mnie naprawdę ten słaby lek działał rewelacyjnie. Teraz biorę PYRALGINĘ bo chyba szybciej na nią reaguję. Spróbowałem także KETONALU FORTE i niestety na migrenę u mnie słabiutko.
Tak więc każdy organizm jest inny. Ja łączę Paracetamol z innymi lekami i nieźle taki koktajl działa. Trochę zmula ale przeciwbólowo działa.Za tą wiadomość podziękował(a): tomek8 października 2014 o 12:04 #55400Mi kiedyś około 24 godzin po operacji w szpitalu na noc przynieśli paracetamol.. Wziąłem, i zapytałem, kiedy dostanę coś przeciwbólowego. Odpowiedź: “właśnie pan dostał” 😀 Myślałem, że to takie dają dodatki profilaktyczne żeby się pacjenci nie przeziębiali czy coś, więc zapytałem czy to na pewno jest podawane jako lek przeciwbólowy 24h po operacji ? “tak” 😀 Ale po krótkich negocjacjach okazało się, że w kartę mam też wpisany Tramal w zastrzyku. Na tym paracetamolu nie wiem jakbym drugą noc po ciężkiej operacji przeżył. Na mnie on działa przeciwbólowo tak jak opisano w powyższym – jak placebo, czyli wcale.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): tomek8 października 2014 o 12:16 #55401Jesli dostawalem paracetamol po operacjach to ZAWSZE z innym mocnym lekiem-czy to w tabletce czy to w kroplowce-ale nie pamietam abym po 24h od operacji dostal sam paracetamol.
Sam bym sie odezwal gdybym mial dostac po 24 h od operacji TYLKO paracetamol 🙂Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4218 października 2014 o 18:36 #55408Z tym Apapem i Paracetamolem po operacjach to są jaja normalnie 😉 Też w 2 dobie po skomplikowanej op. miałam okropne bóle i dostałam morfinę co prawda, ale chciałam po 2 godz coś jeszcze i pani pielęgniarka 2 tabletki przyniosła Apapu… ja w śmiech, że to jak cukierki będzie, no i faktycznie tak było. Zero poprawy. Więc przeżyła, kolejne 3 godz w bólu, ale później dostałam zastrzyk kolejny z Morfiną 🙂
Ostatnio próbowałam z moimi lekami łączyć dodatkowe dawki Paracetamolu, jak doradzał mi właśnie @tomek, o ile pamiętam. Efekt znikomy, przestałam już to robić, by nie łykać kolejnych tabletek.
Ale fakt jest taki jak piszecie, każdy organizm jest inny i inaczej reaguje. Mi bardziej Ketonal niż Tramal pomaga, a innemu na odwrót. Leki trzeba barć z głową i za uzgodnieniem z lekarzem, szczególnie te silniejsze, niemniej i zwykły Paracetamol może namieszać.- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4218 października 2014 o 21:06 #55409Ja nie wiedziałem, że paracetamol jest uważany za lek przeciwbólowy w bólach kręgosłupa dopóki mi nie powiedziano że tak jest. Zawsze go kojarzyłem z lekiem na lekki ból głowy przy lekkim podziębieniu, bo na mocniejszy ból głowy to już nie bardzo.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.