Artroplastyka L4/L5
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Artroplastyka L4/L5
- Ten temat ma 36 odpowiedzi, 1 odpowiedź, a ostatnio został zaktualizowany 2 weeks, 1 day temu przez
Lukmar.
-
AutorWpisy
-
27 lutego 2016 o 11:58 #48286
Jak w temacie przeszedłem operację wstawienia sztucznego dysku L4/L5 – Aesculap Active L. Jak po całkowitym zakostnieniu, czyli po około roku mają się sprawy ze sportem ?? Można uprawiać czy raczej trzeba sobie odpuścić ? Lekarz mówi że można, ale wole sie upewnić 🙂
27 lutego 2016 o 14:01 #58885Nie wiem czy nie jesteś tu pierwszą osobą z implantem ruchomym w odcinku lędźwiowym, więc może być trochę mało informacji na ten temat wśród forumowiczów 🙂 Z ciekawość: ile kosztowała operacja? Bo to chyba nie z NFZ?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
28 lutego 2016 o 10:50 #5889128 lutego 2016 o 18:33 #58892A jaka jest historia odcinka l3/l4? Masz wyjęte śruby po zroście czy to była jakaś inna metoda?
Jak sie czułeś po pierwszej operacji? i jak teraz sie czujesz po Active L? Boli?Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42128 lutego 2016 o 19:25 #58893Dołączam się do pytania @wrongbit’a jako że bardzo mnie to interesuje w mojej kwestii.
Dodatkowo: co to za prążki poziome i pionowe na RTG?
Z przedniego dostępu tylko operacja? Jeśli można zapytać to gdzie takie coś robią?
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
29 lutego 2016 o 08:40 #58901historii L3/L4 nie ma, taki się urodziłem i dowiedziałem się o tym w lipcu 2015… kiedy nawalił mi dysk L4/L5. Nic z tym nie robiłem, tak chyba musi zostać.
Jestem tydzięń po montażu Active L, także jeszcze boli, choć nie jest to ból nie do przejedzenia, daje rade i bez leków. Narazie nie mogę sie schylać i skręcać tułowia.Tak operacja z przedniego dostępu, poniżej film jak to wszystko wygląda i jak to montują
http://www.edge-cdn.net/video_563338?playerskin=50550
ahha operacja w Poznaniu na 28 Czerwca Szpital Kliniczny im, Wiktora Degi
Za tą wiadomość podziękowali: wrongbit, adbur, perszing37, uzytkownik42129 lutego 2016 o 14:48 #58905No proszę proszę. Jesteś tu pierwszym naszym rodzynkiem z dyskiem ruchomym. Na filmie pokazują, że bezpieczniej jest go wszczepić na wyższych poziomach – tak po skosie nie ruszając za mocno głównych żył. Operka rzeczywiście tak obciążająca od przodu ? Opisz proszę jaki czas oczekiwania, jaka operka i oczywiście informuj na bieżąco o progresie – bo nie zakładamy, że nie pomoże 🙂
To bardzo dla nas cenna wiedza będzie. Dzięki29 lutego 2016 o 18:25 #58907Czyli jestem unikat haha
Doktor mi mówił że ten dysk leciał do mnie z USA 🙂 także NFZ i Szpital się postarali i pewnie słono za niego zapłacili.Operka od przodu, mam ciecie z 6-7 cm tak żeby włożyć pięść, trwała może z 2h w poniedziałek a we wtorek już stawiali mnie na nogi, cieżko było bo byłem słaby i kręciło mi się w głowie, środa już śmigałem po korytarzu 🙂
Dziwi mnie tylko to co mówił jeden z lekarzy że wszystko musi się zakostnić, a po filmie widać że tam nie ma żadnych śrub, dysk ma tylko minimalne kolce, i jest wstawiany tak jakby na ścisk między kręgi. Więc skoro nie naruszają kręgów jak one mają się same z siebie zakastniać z tym dyskiem ??? Muszę się dokładnie dowiedzieć na wizycie kontrolnej, teraz wiem więcej niż w szpitalu ….
Za tą wiadomość podziękowali: wrongbit, uzytkownik42129 lutego 2016 o 19:15 #58908Tu są przykładowe zalecenia dla M6-L .
Oczywiście najważniejsze to słuchać lekarza co do zaleceń.Duży jest ból z dojścia przedniego do tego poziomu? Jakieś dziwne uczucia? Długo dolegliwości po tym trwają?
Na tym filmie są dwa rodzaje dostępu: przedni i przednio-boczny. Z jakiego miałeś robiony zabieg? Miałeś po tym jakiś dren założony?
Przeważnie w płytkach kręgów są robione nacięcia prowadzące dla zakotwień blaszek implantu – może chodzi o to że to musi zarosnąć żeby implant się nie wysunął którędy został włożony 🙂
29 lutego 2016 o 20:30 #58914Witam z tego co pobieżnie wyczytałem w internecie ten dysk został zatwierdzony do stosowania w USA
2015 roku. Ma zastosowanie u osób w wieku 18-60 lat z jednym dyskiem chorym.
Nie jest panaceum dla osób które mają uszkodzone więcej niż jeden dysk oraz osób które miały
ingerencie chirurgiczne w słupek lub sekwestr .29 lutego 2016 o 22:17 #58917Ja mam jeszcze kilka pytań jeśli mógł byś to odpowiedz.
W jakim jesteś wieku?
Jaki stan masz pozostałych dysków? s1-l5 , l3-l2
Czy masz prace obciążającą kręgosłup? ( siedząca albo cieżka fizyczna)
Głownie jestem ciekaw ile wytrzymały sąsiednie dyski skoro miałeś zrost od zawsze a jak wiadomo takie coś daje popalić dla sąsiednich segmentów.
Jaki czas czekałeś od objawów bólowych do operacji?1 marca 2016 o 10:41 #589211. Mam 28 lat
2. Stan pozostałych jest poki co dobry, najbardziej dostał ten operowany, jednak 2 sztywne kręgi na niego napierały
3. Miałem jakiś czas taką pracę, od jakiegoś czasu mam lekką pracę, jednak od 3 lat dużo chodzę po górach i wspinam się w skałach
4. Problemy pojawiły się latem 2015, w postaci zesztywnienia mięśni pleców i bólu, leczyłem się masażami i myślałem że czas uleczy rany… Byłem pewien że to zwykłe przeciążenie lub cos w tym stylu. Z czasem sztywnienie mięśni odpuściło lecz pojawił się ból w pośladku i schodził na łydki – diagnoza rwa i zastrzyki które nic nie dały. Jakoś w listopadzie rezonans i wizyta u doktora ortopedy – diagnoza chłopie tylko operacja. Wszystko mi załatwił i na początku lutego dostałem telefon ze szpitala że mam się powoli pakować bo za tydzień mam się u nich zjawić.Za tą wiadomość podziękowali: wrongbit, perszing371 marca 2016 o 10:53 #58922Nie wierzę , że w POLSCE się tak da. Tak szybko i tak bezproblemowo – i to jeszcze metoda przy której NFZ nie chce za bardzo refundować. Może te dwa kręgi zrośnięte Ci pomogły osiągnąć to w tak krótkim czasie. Powodzenia i dzięki za info.
Za tą wiadomość podziękował(a): melodia1 marca 2016 o 12:03 #58924Expresowe tempo. B)
Jeszcze jak byś mógł coś powiedzieć o powikłaniach z dojścia przez brzuch od tych najmniejszych do poważniejszych??
O bliźnie 6cm już wiemy. Jakieś nieczucie skory występuje około blizny? Jakieś inne nieczucie jelit :silly: albo czegokolwiek innego? Wytrysk wsteczny? Albo cokolwiek innego niepożądanego?1 marca 2016 o 12:19 #58926Oj chłop po operce – jeszcze nie bzykał a Ty już o ejakulację wsteczną pytasz – Ty świntuchu jeden Ty 🙂 daj mu dojść do siebie heheheh
Za tą wiadomość podziękowali: wrongbit, uzytkownik4211 marca 2016 o 13:02 #58927Powikłania hmmm nie wiem za bardzo ne dopytywałem, po co wiedzieć 😉 doktor mówił żebym się nie martwił i tyle. Najgorsza była głodówka prawie 4 dniowa…. nie polecam 😉 W poniedziałek miałem operację a w środę rano dostałem pierwsze jedzenie, normalne jedzenie czyli bułkę i coś do okładu. Szycie jak to szycie pewnie trochę dokucza, na początku bardzo się bałem żeby nie pękło …
Wytrysk jest 😉Za tą wiadomość podziękowali: perszing37, uzytkownik421, wrongbit, adbur1 marca 2016 o 13:08 #58928No to chłop jednak sprawdził 🙂 ja bym też od razu przetestował hehehe 🙂
2 marca 2016 o 16:46 #58940pomacałem opatrunek i zmierzyłem szycie – 12 cm … a pisałem że około 7 cm 😛
2 marca 2016 o 18:39 #58941Male piwo byle by tam tylko w środku ta blizna nie przeszkadzała 😉
5 marca 2016 o 13:52 #58972Źle się dzieje, od wczoraj pojawił się ból w lewym kolanie i pod kolanem, boje się że coś złego się dzieje i pojawiają się jakieś nowe uciski… 🙁 przecież z powodu bólu w prawej nodze pod kolanem miałem operację, dysk został usunięty więc teoretycznie nie ma co uciskać. Ahhh trzymajcie kciuki że to tylko skutki gojenia się albo coś…
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.