[Artykuł] 2016 – testy aplikacji do monitorowania stanu pacjenta po operacji
Strona główna › Fora › Edukacja i wiedza › Artykuły, literatura, publikacje, filmy › [Artykuł] 2016 – testy aplikacji do monitorowania stanu pacjenta po operacji
- Ten temat ma 10 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 7 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
18 czerwca 2021 o 19:55 #49172
Postoperative monitoring with a mobile application after ambulatory lumbar discectomy: an effective tool for spine surgeons
Data publikacji: November 2016
European Spine Journal 25DOI:10.1007/s00586-016-4680-4
Moim zdaniem bardzo dobra sprawa możliwość raportowania np. codziennie przez internet swojego stanu do lekarzy (o ile zrobione by to było tak żeby zachować poufność), zarówno dla ewentualnego reagowania na sygnały alarmowe jak i dla zobrazowania na wizyty kontrolne jak pacjent się czuł po operacji (lekarze w dzisiejszych czasach mają coraz mniejszą styczność z pacjentami w okresie pooperacyjnym, kiedyś jak po operacji kręgosłupa leżało się miesiącami w szpitalu wyglądało to inaczej).
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
19 czerwca 2021 o 14:08 #69243Przed operacją u dr Kseniuka zapytam czy byłby chętny skorzystać z takowej i co o takiej aplikacji myśli. Z racji, że jestem programistą, to mógłbym nawet napisać coś takiego. Już nieraz myślałem nad apką ułatwiającą życie pacjenta, a przytoczony pomysł wydaje się być dobry 🙂
- 12.2021 ALIF L3/L4
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42120 czerwca 2021 o 07:11 #69246Ja również do 2010 byłem informatykiem, uszkodzenie kręgosłupa spowodowało jednak taką niemożliwość skupienia się że wypadłem z rynku (tym bardziej odpowiadając za to żeby sieci w kilku obiektach w tym hotelowych działały 24/h czy biur rachunkowych jak i oprogramowanie którego używali a które codziennie przy dużym ruchu robiło nieciekawe niespodzianki), tak że obecnie mam 11 lat zaległości i mało pomysłu czy wracać do tego czy nie, jakieś próby np. programowania potęgowały ból i frustrację a z zapamiętywaniem było słabo, szczególnie w okresie na opioidach i nasennych.
UJ coś się rusza w tej kwestii z tego co widzę: https://twojezdrowie.rmf24.pl/aktualnosci/news-roboty-i-sztuczna-inteligencja-w-medycynie-spotkanie-lekarzy,nId,5303355 , ale zastanawiam się czy takie spotkanie będzie konstruktywne i naprawdę zaowocuje wykorzystaniem potencjału informatyków w medycynie i zrozumienie że jest wspólny język czy będzie to tylko spotkanie molochów z którego niewiele wyjdzie poza np. omówieniem tego co jest gotowe a nie co da się zrobić.
Drugi temat jaki mnie niepokoi przy takim oddolnym tworzeniu – możemy zrobić system który działa, dopracować go do potrzeb pacjentów i lekarzy poprzez prywatne inicjatywy i kontakty, ale pewnie skończy się to tym że któraś duża firma skopiuje wypracowane i sprawdzone rozwiązania i wprowadzi je masowo komercyjnie dla szpitali, dlatego nie wiem czy jest sens się poświęcać. Gdyby była możliwość np. założenia jakiegoś stowarzyszenia pacjentów z chorobami kręgosłupa i pozyskiwać jakieś finansowanie na takie nasze pomysły jako praktyków, byłoby chyba najrozsądniej, ale ja w tym temacie w ogóle nie siedzę i nie znam możliwości. Może jest akurat ktoś na Forum kto się w tym orientuje?
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
21 czerwca 2021 o 17:52 #69252uzytkownik421: a obecny stan kregoslupa umozliwialby znowu prace jako informatyk? bo jesli tak to warto byloby znowu sprobowac nie? jasne, ze po takiej przerwie na pewno bardzo trudno wrocic ale np. na poczatek jakos tylko na kawalek etatu?
21 czerwca 2021 o 18:28 #69253Ja mam duże szczęście, że akurat mam taką pracę – zdalną, siedzącą. Nie dałbym rady wykonywać innej pracy, np. fizycznej. Nie wiem jak wygląda sprawa bólowa u Ciebie podczas przesiadywania przed kompem, ale wydaje mi się, że praca zdalna z domu to najbardziej przyjazne warunki pracy dla osób z problemami zdrowotnymi. Jak pracowałem w biurze to nieraz głupio mi było odchodzić od kompa co chwilę i się rozciągać, ćwiczyć przed wszystkimi, a jak tego nie zrobiłem to zaciskałem zęby z bólu siedząc przy biurku. W domu co godzinkę wstaję, pochodzę po mieszkaniu, porozciągam się i po całym dniu pracy jestem w całkiem dobrej formie, a po powrocie z biura nieraz już tylko leżałem w łóżku do końca dnia.
A co do stowarzyszenia to ja mam takie małe marzenie żeby w Polsce powstała pełnoprawna organizacja zrzeszająca osoby z problemami kręgosłupowymi, która służyłaby do wspierania się wzajemnie, w której udzielaliby się lekarze, fizjoterapeuci, psycholodzy (jako wsparcie psychiczne dla pacjentów), gdzie byłyby otwarte dyskusje pacjentów z lekarzami odnośnie jakości życia, dostępnych rozwiązań medycznych, organizowanie zbiórek pieniędzy dla osób najbardziej potrzebujących np. w przypadku operacji, kosztownych konsultacji itp. Na pewno łatwiej byłoby człowiekowi przez ten cały proces leczenia przejść wiedząc, że jest instytucja do której można się zwrócić o pomoc, a nie szukając samemu po omacku.
- 12.2021 ALIF L3/L4
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42121 czerwca 2021 o 18:34 #69254@Owca – ale już na pewno nie w takim zakresie jak wcześniej – od pisania programów przez administrację baz 24h zdalną i u klientów, montaż sprzętu, szkolenia, do tego montowanie sieci na budowach, w szpitalach, marketach wielkopowierzchniowych – a załatwiłem sobie plecy przeceniając siły i przewożąc zawartość magazynu do nowej siedziby samemu wielokrotnie w jeden dzień bo fajnie się czułem, wiosna i elegancko mi się pracowało z chęcią wzmocnienia się. Teraz by wypadało znaleźć coś konkretnego czym można by się zająć, douczyć się to co jest zaległe (albo nauczyć czegoś nowego) i czegoś w miarę stabilnego/perspektywicznego i coś by może z tego było tylko po 10 latach to nawet nie wiem co się teraz w czym robi i jak wygląda rynek i co stabilnego jest w co można bez nerwów i uszczerbku dla zdrowia iść.
@Donios – od zeszłego roku po operacji szyi już jestem w stanie siedzieć bez podpierania głowy rękami przez ból szyi i się na czym skupić – teraz parę tygodni tych zimnych deszczowych było kiepsko z szyją ale jak wróciło ciepło i rozruszałem to jest dużo lepiej. Jak wstaję i się ruszam to jest OK, da się siedzieć i coś robić. No i ponownie trafiam palcami w klawisze co 1.5 roku temu było wątpliwe i ciężko mi się pisało.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
Za tą wiadomość podziękował(a): donios21 czerwca 2021 o 19:36 #69255quote użytkownik421″ post=22309:Drugi temat jaki mnie niepokoi przy takim oddolnym tworzeniu – możemy zrobić system który działa, dopracować go do potrzeb pacjentów i lekarzy poprzez prywatne inicjatywy i kontakty, ale pewnie skończy się to tym że któraś duża firma skopiuje wypracowane i sprawdzone rozwiązania i wprowadzi je masowo komercyjnie dla szpitali, dlatego nie wiem czy jest sens się poświęcać.Wyczerpałeś temat tym wpisem. Niestety tak to działa.
22 czerwca 2021 o 21:29 #69263Zawsze można jeszcze iść w ideę i to zrobić jako motywator procesu wprowadzenia takich zmian w szpitalach dla firm które je zaopatrują w oprogramowanie, no ale to jest dziwne żeby indywidualne osoby miały coś takiego wprowadzać w imię idei jak uczelnie mają na to zasoby ludzkie i środki a firmy na takich rozwiązaniach zarabiają. To co opisane w artykule widać się dało jakoś zrobić nie nakładem prywatnej osoby. W Polsce na uczelniach informatycznych się każe studentom pisać programy do obliczania ilości mrówek w mrowisku albo coś do książki czy pracy wykładowcy. Mogłoby to w końcu ruszyć i zacząć działać normalnie, nie tak jak teraz że słyszymy w mediach że “Polscy studenci opracowali urządzenie do dezynfekcji skafandrów po Covid” czyli spryskiwacze z włącznikiem.
23 czerwca 2021 o 04:17 #69266Ale to by pokazywało czarno na białym wszelkie porażki leczenia operacyjnego. Coś mi się wydaje, ze z tego powodu jeszcze nikt takiego monitoringu nie wprowadził, tak samo jak próżno szukać rzetelnych statystyk powodzenia różnych rodzajów operacji.
23 czerwca 2021 o 08:52 #69267Odnosnie pracy przed kompuerem, mozna zawsze sprobowac roznych pozycji, roznej ergonomii pracy. Ramie pod monitor, zeby ulatwic szybkie dostosowanie wysokosci/katu patrzenia, krzeslo (temat rzeka, zreszta jak kazdy inny) pozycja polsiedzaca w moim przypadku jest najmniej obciazajaca kregoslup, krzeslo ogrodowe 🙂 no i oczywiscie ruch, robienie przerw, rozciagania, to rowniez kluczowy element. Oczywiscie kazdy przypadek jest inny, ale zawsze warto chociazby sprobowac.
23 czerwca 2021 o 18:00 #69271@Hanka – ogólnoświatowe statystyki są, takie obejmujące dłuższy okres czasu – SpineTango, cyt. “Since 2002, Spine Tango has been EUROSPINE’s international spine registry for quality assurance and research on surgical and non-surgical treatments and their outcomes.
Our mission is to gather data from international participants to provide performance benchmarking and a collective evidence base of treatment effectiveness, patient safety and best practice.
Our aim is that all registry participants and stakeholders should be able to benefit from access to these data.” https://www.eurospine.org/spine-tango.htm
Ta aplikacja jest do czegoś trochę innego, do monitorowania jak kto się czuje w czasie dochodzenia do siebie po operacji, można np. tak zrobić żeby pacjent nawet i 3 razy dziennie przez aplikację smartphone mógł podawać jakie leki przeciwbólowe musi zażywać, jaki po nich ma poziom bólu, na ile się może ruszać, itd.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.