[Artykuł] Operacje endoskopowe odcinka piersiowego i szyjnego w Szpitalu Bielańskim
Strona główna › Fora › Edukacja i wiedza › Artykuły, literatura, publikacje, filmy › [Artykuł] Operacje endoskopowe odcinka piersiowego i szyjnego w Szpitalu Bielańskim
- Ten temat ma 5 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 8 months temu przez
gucio1960.
-
AutorWpisy
-
26 grudnia 2019 o 23:05 #48876
“Szpital Bielański wykonuje endoskopowe operacje kręgosłupa szyjnego i piersiowego”
Autor: PAP
Data publikacjki: 02-12-2019 17:19
“Szpital Bielański jest jedyną placówką w Polsce, która wykonuje endoskopowe, bezinwazyjne operacje kręgosłupa szyjnego i piersiowego – poinformowano w poniedziałek na konferencji prasowej. Dzięki nim już następnego dnia pacjent może wrócić do domu i funkcjonować bez bólu.”Link do artykułu: https://www.wnp.pl/parlamentarny/wiadomosci/szpital-bielanski-wykonuje-endoskopowe-operacje-kregoslupa-szyjnego-i-piersiowego,44232.html
“Wchodzą do kręgosłupa “przez naturalne otwory”. Jeden szpital w Polsce tak potrafi”
Data publikacji: 2 gru 2019“ Szpital Bielański jest jedyną placówką w Polsce, która wykonuje endoskopowe, bezinwazyjne operacje kręgosłupa szyjnego i piersiowego – poinformowano w poniedziałek na konferencji prasowej. Dzięki nim już następnego dnia pacjent może wrócić do domu i funkcjonować bez bólu.
Dyrektor Szpitala Bielańskiego Dorota Gałczyńska-Zych zaznaczyła, że operacje refunduje Narodowy Fundusz Zdrowia, ale najbardziej kosztowną częścią jest sprzęt. Endoskop umożliwiający wykonywanie tych operacji kosztował miasto milion złotych.”
Link do artykułu: https://zdrowie.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/614397,szpital-bielanski-wykonuje-endoskopowe-operacje-kregoslupa-szyjnego-i-piersiowego.html
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
27 grudnia 2019 o 07:27 #66699Metoda endoskopowa wchodzi do szpitali w całym kraju,wcześniej wykonywali te zabiegi nieliczni lekarze wyszkoleni zagranicą.
W Opolu jeszcze pięć lat temu odradzano tego typu zabiegi ale to się zmieniło i dr.Łątka przekonał się do tych zabiegów i w tym roku sprowadził lekarza z Niemiec który szkolił
lekarzy ,zdjęcia do oglądnięcia na stronie WCM Neurochirurgia na Facebooku.
Nie wiem czy robią w odcinku szyjnym,moim zdaniem zabieg najmniej inwazyjny jeśli chodzi o usunięcie ucisku dysku na nerwy.
Ja też chciałem skorzystać z tego typu zabiegu ale nie było mi to pisane chociaż chciałem zapłacić z własnej kieszeni.
Dołączam wideo tego samego lekarza z Niemiec z kliniki prywatnej w Warszawie.
27 grudnia 2019 o 10:45 #66700Ogólnie technika endoskopowa operacji kręgosłupa to jest już ze 12 lat chyba przynajmniej stosowana w Polsce w różnych szpitalach głównie do odcinka lędźwiowego, czasem chyba do szyjnego. Wydaje mi się że pierwszy raz piszą że ktoś operuje odcinek piersiowy – to może być chyba dobra wiadomość dla osób z bólami odcinka piersiowego (o ile jest prawdziwa) który jest ogólnie bardzo niechętnie leczony.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
27 grudnia 2019 o 17:02 #66701No tak, na stronie szpitala jest to co istotne lepiej wyartykułowane niż w prasie:
“W Klinice Neurochirurgii w Szpitalu Bielańskim, jako jednym z nielicznych ośrodków w kraju wykonuje się operacje endoskopowe wszystkich bez wyjątku odcinków kręgosłupa, zarówno lędźwiowego, jak też piersiowego i szyjnego, a jest jedynym ośrodkiem w kraju wykonującym operacje endoskopowe kręgosłupa szyjnego i piersiowego.”
Źródło: https://www.bielanski.med.pl/2019/11/26/bole-kregoslupa-problem-zdrowotny-spoleczny-i-ekonomiczny/
To może być dość istotna informacja dla osób z dolegliwościami odcinka piersiowego, do którego dostęp od przodu jest bardzo ciężką operacją.
11 stycznia 2020 o 05:51 #66753Witam, “” Szpital Bielański jest jedyną placówką w Polsce, która wykonuje endoskopowe, bezinwazyjne operacje kręgosłupa szyjnego i piersiowego – poinformowano w poniedziałek na konferencji prasowej. Dzięki nim już następnego dnia pacjent może wrócić do domu i funkcjonować bez bólu.” to chyba mija się z prawdą bo : https://www.szpitalswwojciecha.pl/nasi-lekarze/lek-piotr-winkler/ tu też są takie operacje robione.
11 stycznia 2020 o 09:23 #66754Chyba chodzi że szpital Bielański robi ten zabieg na NFZ.
Na Śląsku tego typu zabiegi wykonuje prywatnie od dawna dr Kwiek,był program w TVP 1 na ten temat na wszystkich poziomach.
Dlatego gdy 6 lat temu szukałem pomocy w Opolu byłem zdziwiony że dr Łątka był przeciwny tego typu zabiegom.
Jeśli usunięcie wysuniętego dysku ma pomóc pacjentowi i nie nastąpi powtórka to najlepsze rozwiązanie.
Zabieg można wykonać w znieczuleniu miejscowym uszkodzenie tkanek jest znikome a tak jak mówią lekarze z Niemiec pacjent może wrócić w tym samym dniu do domu.
Jeśli pacjent będzie należał do grupy 20-30% u których następuje ponowne wysunięcie to lekarz może ponowić próbę lub zastosować stabilizacje.
Jednak tradycyjne metody usunięcia dysku są bardziej inwazyjne co wydłuża czas leczenia do tego endoskopowym dojściem można ominąć kanał kręgowy i jego struktury . - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.