[Artykuł] Opole – kolejka do operacji kręgosłupa to 3 lata
Strona główna › Fora › Edukacja i wiedza › Artykuły, literatura, publikacje, filmy › [Artykuł] Opole – kolejka do operacji kręgosłupa to 3 lata
- Ten temat ma 3 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 9 months temu przez
gucio1960.
-
AutorWpisy
-
14 grudnia 2019 o 16:47 #48870
Opolskie: najbliższy termin na operację kręgosłupa dopiero w 2022 roku
Data publikacji: 2019-11-223 lata to średni czas oczekiwania w kolejce na operację kręgosłupa w województwie opolskim. Według oficjalnych danych, na taki zabieg w naszym regionie oczekuje blisko 2 tysiące ludzi, a w województwach ościennych średnio 160. Doktor Dariusz Łątka, konsultant wojewódzki w zakresie neurochirurgii i neurotraumatologii tłumaczy, że w Dolnośląskiem, Śląskiem i Łódzkiem operacje prowadzi od 6 do 7 szpitali, natomiast w naszym województwie tylko Uniwersytecki Szpital Kliniczny
Link do artykułu: http://radio.opole.pl/100,301459,opolskie-najblizszy-termin-na-operacje-kregoslup&s=1&si=1&sp=1
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
14 grudnia 2019 o 18:09 #66662Chyba nie do końca jeden szpital wykonuje zabiegi w Opolskim ,jest jeszcze Korfantów w którym też operuje się kręgosłupy.
Ale ogólnie to problem limitów w całej Polsce ,praktycznie wszędzie są długie terminy minimum 2 lata.
Do tego dochodzi sława dr Łątki większość pacjentów jest z poza Opolskiego.
Nowy odział niewiele zmieni NFZ podzieli przydzieloną pule i kolejki nie zmaleją.
Co do kontraktu dla Vital Medic jest to placówka prywatna i powinna wykonywać komercyjne zabiegi i nie powinna mieć kontraktu z NFZ.
Leczyć z NFZ powinny szpitale państwowe i one powinny otrzymać zwiększony kontrakt.
Raczej nie wróże szybkiej poprawy sytuacji .
Z artykułu wylania się jeszcze jedna sprawa lekarze nie martwią się o pacjenta ale oto że uciekają im pieniądze .
Bo to szpital dostaje kontrakt i pieniądze i decyduje na co je wyda a pacjent to dodatek,gdyby pacjenci mieli pieniądze to wybierali lekarza i szpital a tak są zdani na łaskę lekarza ze szpitala który ma kontrakt.14 grudnia 2019 o 18:25 #66663Przecież wiele prywatnych placówek w Polsce ma kontrakt z NFZ i działa dobrze. Co za różnica czy obiekt jest prywatny czy nie? Placówki monospecjalistyczne mogą mieć istotną rolę w poprawie leczenia choćby przez samo nagromadzenie wielu specjalistów w jednym miejscu. Jeśli czyjś stan zdrowia nie wymaga pobytu w szpitalu wielospecjalistycznym to chyba leczenie w monospecjalistycznym jest bardziej komfortowe. Przynajmniej ja mam takie doświadczenie – w szpitalu wielospecjalistycznym każdy lekarz z inną i raczej nikłą wiedzą w sprawie kręgosłupów, w monospecjalistycznym odwrotnie. Niektóre szpitale robią osobne oddziały kręgosłupowe jeśli mają do tego warunki – jeśli nie mają to dodatkowe kontrakty dla profesjonalnych podmiotów mogą być jedynym wyjściem tam gdzie nie jest budowany nowy większy szpital. Kontrakty też nie są przecież przyznawane na stałe tylko co ileś miesięcy – jeśli są wolne moce przerobowe a kolejki ogromne to dość dziwne z tego nie skorzystać bez jakichś ważnych przyczyn.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
14 grudnia 2019 o 18:35 #66664Miałem osobiście odczynienia ze szpitalem prywatnym który miał kontrakt NFZ i obecnie też ma .
W takim szpitalu wszystko jest płatne z własnej kieszeni tylko sam zabieg nie , wszystko przed zabiegiem i po zabiegu jest płatne .
Dotyczy to diagnostyki ,rehabilitacji kwalifikacji do zabiegu i wizyt kontrolnych oraz tak prostych spraw jak zmiana opatrunków ściągniecie szwów nie mówiąc o pobycie w szpitalu
wtedy doba 500 zł.
J tak będzie w Vital Medic o ile otrzyma kontrakt. - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.