Asymetria i napięcie mięśni 2 miesiące po operacji
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › Asymetria i napięcie mięśni 2 miesiące po operacji
- Ten temat ma 8 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 4 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
5 kwietnia 2016 o 14:26 #59231
Witam. Jestem dwa miesiące po operacji mikrodyscektomi w odcinku lędźwiowym. Czuję się całkiem nieźle i funkcjonuje normalnie, czasem tylko coś mnie ukłuje w plecach jakby nerw ale do nogi juz raczej nic nie promieniuje jak miało to miejsce jeszcze kilka dni temu. Martwi mnie natomiast ze po wstaniu z łóżka jestem krzywy jakby plecy uciekały mi w lewą strone a mięśnie w lędźwiach są spięte. Po rozchodzeniu się troche wszystko wraca do normy mięśnie sie rozluzniają a kregosłup sie prostuje. Czy może tez ktoś z was tak miał? Ustabilizowało sie? Za każdą rade i odpowiedź będę wdzięczny.
5 kwietnia 2016 o 14:26 #48306Witam. Jestem dwa miesiące po operacji mikrodyscektomi w odcinku lędźwiowym. Czuję się całkiem nieźle i funkcjonuje normalnie, czasem tylko coś mnie ukłuje w plecach jakby nerw ale do nogi juz raczej nic nie promieniuje jak miało to miejsce jeszcze kilka dni temu. Martwi mnie natomiast ze po wstaniu z łóżka jestem krzywy jakby plecy uciekały mi w lewą strone a mięśnie w lędźwiach są spięte. Po rozchodzeniu się troche wszystko wraca do normy mięśnie sie rozluzniają a kregosłup sie prostuje. Czy może tez ktoś z was tak miał? Ustabilizowało sie? Za każdą rade i odpowiedź będę wdzięczny.
5 kwietnia 2016 o 16:10 #59234Była niegdyś taka dyskusja:
Poza tym wiele o stawach KB i o zespole mięśnia gruszkowatego który występuje u części pacjentów po operacjach kręgosłupa.
Dodatkowe luźne info:
1) Widziałem pacjentów którzy z powodu bólu korzeniowego mieli BARDZO asymetrycznie ustawioną miednicę – po operacji/uwolnieniu nerwów przechodziło jak ręką odjął (a nie widać było po ich funkcjonowaniu że to jest coś urazowego – raczej można by wywnioskować że to wrodzona wada postawy..),
2) Ból po spaniu i spięcie mięśni, który przechodzi po wstaniu i rozruszaniu się mnie się najbardziej kojarzy z bólami stawów – zarówno krzyżowo-biodrowych jak i międzykręgowych. Ja to mam prawie co dzień po spaniu, ale dość symetrycznie, chociaż z lewej bardziej. Tak że sen u mnie się nie kończy radosnym wstaniem po wypoczynku tylko ciężkim wstaniem po koszmarach typu “ciężarówka wjechała mi w plecy” i 1-2 godzinnym “rozchodzeniem” się żeby ból zmalał. Piszę to jako swój przykład – u Ciebie powód może być inny niż stawy.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): bombaj6 kwietnia 2016 o 18:29 #59244Pierwszy raz kiedy u mnie miało miejsce takie wygięcie było po rozciaganiu sie na drążku na własną rękę bo byłem trochę połamany i myslałem że sobie pomoge:) Po kilku dniach wszystko wróciło do normy. I tak sobie właśnie myślę ze może wtedy mogłem sobie zablokować staw krzyżowo biodrowy i może przez to właśnie z czasem nawalił mi kregosłup. Ale co ja tam wiem:) W przyszłym tygodniu jestem umówiony do dwóch fizjoterapeutów moze oni coś wymyślą.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42117 kwietnia 2016 o 15:42 #59277Masz jakieś postępy?
Ja właśnie mam taką sytuację że mam napięte mięśnie z lewej strony kręgosłupa lędźwiowego i nie chcą puścić.. Ale u mnie nie jest tak że rano jest różnica – po prostu trzyma mnie już sporo dni. Wysmarowałem w końcu to maścią przeciwbólową i trochę mniej boli.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
18 kwietnia 2016 o 08:54 #59281Byłem u mckenziego zalecili mi kilka ćwiczeń ale póki co różnicy za bardzo nie ma. Zawsze kiedy z pozycji leżącej przechodze do stojącej mnie przegina, nie tylko rano;) Ponoć nie jest to wina stawu krzyżowo biodrowego ale czego to już się nie dowiedziałem. Moj neurohirurg powiedział mi ze moze bede musiał nauczyć sie z tym żyć, ale ja jakoś nie mam na to ochoty:)
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42123 kwietnia 2016 o 23:51 #59392Ja tez jestem lekko “przekoszona ” na prawo.
Nowy rehabilitant- nie Mckenzi” – twierdzi, że zanim zacznę muszę rozluźnić mięśnie.
Bo sama widzę, że mam plecy jak skała.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42110 maja 2016 o 20:12 #59610Przed operacja z powodu bolu powykrzywialo mnie, prawe biodro bylo bardziej z przodu i uniesione wyzej podczas chodu. Po operacji jest o wiele lepiej, ale chod nie jest normalny. Utykam i biodro opada z jednej strony, ale podobno wszystko da sie wycwiczyc:)
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42110 maja 2016 o 20:21 #59611Kurcze ja mam skurcze mięśni przykręgosłupowych po jednej stronie, jak chwyci mocniej to brakuje mi ze 3cm nogi. Tyle że w jeden dzień mam skurcz mięśnia i boli, w drugi nie mam, i tak ciągle się to zmienia. Nie wiem czy to nerwy są uciskane, czy przez niestabilność, czy co to za “gadżet” :unsure: To czego się przez ostatnie miesiące ciekawego dowiedziałem a wcześniej nie wiedziałem, to że mięśnie mogą mieć miejscowy długotrwały przykurcz, a nie muszą się spinać całe. No i tak mam – raz w jednym miejscu mi mięsień pospina, raz w innym. Wcześniej myślałem że jak jest skurcz mięśnia to całego a nie jego części.
Wcześniej miałem Objaw Trendelenburga (też samo leciało jedno biodro w dół) ale po rehabilitacji znacznie się to poprawiło (1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Objaw_Trendelenburga , 2. https://en.wikipedia.org/wiki/Trendelenburg’s_sign, 3. https://drkregoslup.pl/forum/schorzenia-kregoslupa/odcinek-ledzwiowy/filmy-miesnie-okolic-posladkowych-3611#5336)
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.