Asymetria miednicy a dyskopatia kręg. L-S
Strona główna › Fora › Edukacja i wiedza › Artykuły, literatura, publikacje, filmy › Asymetria miednicy a dyskopatia kręg. L-S
- Ten temat ma 16 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 10 years temu przez
aiga25.
-
AutorWpisy
-
15 sierpnia 2012 o 11:08 #47618
Streszczenie własne artykułu oryginalnego:
„Ocena symetrii miednicy na podstawie diagnostycznych badań rentgenowskich u pacjentów z dyskopatią przepuklinową lędźwiowego odcinka kręgosłupa”
R. Gasik, T. Styczyński – Klinika i Poliklinika Spondylo-Neurochirurgii i Neurologii Instytutu Reumatologii w Warszawie; Reumatologia 2008; 46, 1: 6–9
„Zmiany symetrycznego ustawienia miednicy spowodowane są czynnikami wrodzonymi i nabytymi. Wśród przyczyn wrodzonych należy wyróżnić różnice w budowie miednicy (najczęściej różnice długości kończyn dolnych) a wśród przyczyn nabytych objawy towarzyszące dyskopatii przepuklinowej lędźwiowego odcinka kręgosłupa, które wynikają z odruchowego wzmożenia napięcia mięśni przykręgosłupowych, niedowładów mięśni obręczy biodrowej i kończyn dolnych podczas wystąpienia bólu.
Czy istnieje związek pomiędzy asymetrycznym ustawieniem miednicy w płaszczyźnie czołowej z dyskopatią przepuklinową lędźwiowego odcinka kręgosłupa?
Zdaniem autorów istnieje takie powiązanie. Zostało ono dowiedzione na podstawie badań przeprowadzonych u 44 pacjentów (24 kobiet i 20 mężczyzn w wieku od 25 do 70 lat), hospitalizowanych z powodu rwy kulszowej w przebiegu dyskopatii przepuklinowej L4-L5 i/lub L5-S1
w Klinice i Poliklinice Spondylo-Neurochirurgii i Neurologii Instytutu Reumatologii. Aby rozpoznać przyczyny bólów wykonywano w pozycji stojącej badania RTG kręgosłupa i miednicy oraz MRI kręgosłupa odcinka L-S. Wszyscy chorzy cierpieli na przewlekłe dolegliwości bólowe. Pierwszy ból stwierdzano średnio na 14 lat przed przyjęciem do szpitala. Ubytkowy zespół neurologiczny wykrywano średnio na 2 lata i 11miesięcy przed pobytem w szpitalu. Określono kryteria wykluczające z badania: operacje kręgosłupa i kończyn dolnych, zmiany w obrębie kręgosłupa odcinka L-S, np. wady rozwojowe, złamania kompresyjne trzonów kręgowych, skolioza organiczna oraz prawdziwa asymetria długości kończyn. Dane o chorych wprowadzano do specjalnie przygotowanej ankiety, która zawierała różne informacje, dotyczące m.in. przebiegu dotychczasowego leczenia oraz przebytych lub trwających chorób dodatkowych – ze szczególnym uwzględnieniem tych, które wpływają na symetrię w obrębie miednicy i kręgosłupa odcinka L-S. Ocena neurologiczna i odcinkowe badanie ortopedyczne składało się na badanie przedmiotowe, w trakcie którego wymierzano bezwzględne i względne długości kończyn dolnych, natomiast na rentgenogramach dokonywano różnych pomiarów (w tym oceny stopnia skoliozy kręgosłupa odcinka L-S, używając metody Comba) miednicy i kręgosłupa L-S.Wyniki pomiarów wykazały:
– asymetrię odległości A po stronie lewej i prawej u 33 pacjentów (75% wszystkich badanych;
– przepuklinę dyskową L5-S1 u 27 chorych
– przepuklinę dyskową L4-L5 u 23 chorych z 44 badanych pacjentów
– wyraźną zależność łączącą stronę zespołu korzeniowego z większą wartością odległości A po tej stronie, gdzie po stronie zespołu korzeniowego odległość A wynosiła średnio 142,3 mm, natomiast po stronie przeciwnej 139,9 mm);
-skoliozę lędźwiowego odcinka kręgosłupa u 14 pacjentów (31,8% wszystkich badanych), u których wystąpiła zależność łączącą kierunek wychylenia skoliozy z odległością A; skolioza była częściej skierowana w stronę, po której odległość A była większa. W grupie pacjentów ze skoliozą skierowaną w stronę większego wymiaru A różnica tego parametru wynosiła 4 mm (po stronie skoliozy ok.140,3 mm, po stronie przeciwnej 136,4 mm);
– iż zmiany o charakterze podchrzęstnej sklerotyzacji i osteofitozy brzeżnej wskutek procesu zwyrodnieniowego stawów krzyżowo – biodrowych (ocena jakościowa, nie ilościowa) były bardziej nasilone u pacjentów z różną odległością A po stronie lewej i prawej, lecz nie znaleziono związku między stroną z mniejszą lub większą odległością A a stopniem nasilenia zmian zwyrodnieniowo-wytwórczych;
Autorzy niniejszej pracy na podstawie dokonanych badań wykazali asymetryczne ustawienie miednicy u 75% badanych pacjentów. Istotna pod względem statystycznym zależność łącząca stronę rwy kulszowej i stronę, po której odległość A była większa, wskazuje, że przyczyną asymetrii ustawienia miednicy jest choroba kręgosłupa.
Przeprowadzone przez autorów badania dowiodły występowanie dodatniego związku między zmienionym wymiarem A i nasilonymi zmianami o charakterze osteoartrozy stawów krzyżowo-biodrowych, które przenoszą siłę ciężkości z kręgosłupa na miednicę i kończyny dolne, wskutek czego wszelkie nieprawidłowości budowy lub ustawienia miednicy i – co za tym idzie – stawów krzyżowo-biodrowych mogą być przyczyną ich nadmiernego obciążenia.
W podsumowaniu należy stwierdzić, iż:
-po pierwsze asymetryczne ustawienie miednicy wykazuje współzależność z dyskopatią lędźwiowego odcinka kręgosłupa i nasileniem zmian zwyrodnieniowo-wytwórczych stawów krzyżowo-biodrowych;
– po drugie opisana wyżej asymetria jest jednym z objawów zaburzeń biomechaniki kręgosłupa, który może mieć wpływ na nieprawidłowe obciążenie stawów biodrowych i funkcję chodu”.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42129 sierpnia 2012 o 18:08 #51788Jest to ciekawy temat, zwlaszcza ze dyskopatii zawsze towarzysza “inne zaburzenia” w tym zawsze przeciazenie miednicy.
Mnie interesuje osobiscie, wplyw stawow krzyzowo biodrowych na bol L-S. Jak by ktos mial cos interesującego to bym prosil
Pozdrawiam
6 listopada 2012 o 22:36 #52030quote damian” post=3046:Mnie interesuje osobiscie, wplyw stawow krzyzowo biodrowych na bol L-S. Jak by ktos mial cos interesującego to bym prosilTu coś jest
jakkolwiek gwałtownie się kończy po wykryciu zaburzeń :pinch: Może dlatego, że zablokowanie obydwu stawów SI nie bardzo odpowiada skróceniu jednej kończyny. Chociaż może któryś ze stawów zablokował się bardziej. Niestety nie ma wyjaśnienia.
11 listopada 2012 o 10:03 #52048Jestem fizjoterapeutą , pracuję głównie z zaburzeniami funkcjonalnymi kręgosłupa. Jest oczywistym z pkt. widzenia biomechaniki, że zablokowanie któregos ze stawów krzyżowo biodrowych [ kb ] powoduje niefizjologiczną pracę kości krzyżowej, w konsekwencji doprowadza to po kilkunasto lub kilkudziesięcioletnim okresie do ogromnych zniszczeń w obrębie stawów kolanowych i biodrowych, ale przede wszystkim powoduje szybszą degeneracje dysków międzykręgowych. Rotacja miednicy [ patrz film ] prowadzi do powstania funkcjonalnej skoliozy i powoduje ustawienie rotacyjne kręgów l5/l4, dlatego dyski między tymi poziomami zaczynaja pracować w wymuszonej rotacji. Rotacja pierścienia włóknistego otaczającego jądro miażdzyste dysku, jest najmniej korzystnym ruchem dla tych struktur. Szybko uilegaja one przeciążeniu, mikrourazom i w konsekwencji peknięciu. Jest to wstęp do choroby dyskowej – dyskopatii. Wyżej wymienionym zjawiskom towarzyszy napięcie mm głebokich grzbietu, co prowadzi do miejscowych stanów niedokrwiennych i stanów zapalnych jako obronnej reakcji organizmu na NIEDOKRWIENIE. Niedokrwione dyski ulegaja z czasem dehydratacji[ odwodnieniu] i przestaja przenosić prawidłowo obciążenia jakim poddajemy nasz kręgosłup.
Wniosek – zaburzenia ruchomości stawów kb i nadmierne napięcie mm powodują szybka degeneracje dysków.Najczęściej kończy się to leczeniem chirurgicznym sekwastracji dyskowej [ wypadnięcia dysku ]. Jeśli pojawiają sie objawy neurologiczne takie jak drętwienia, zaburzenia czucia , osłabienia mm kończyn dolnych, jest to bezwzględne wskazanie do wykonania rezonansu magnetycznego celem wykluczenia problemu dyskowego. Objawy bólowo-neurologiczne moga pojawiać się nie tylko na tle ucisku przez wypadnięty dysk, jeśli pochodza od podraznionych struktur więzadłowych, przeciązonych mięśni, zablokowanych stawów, wtedy poddaja sie dobrze leczeniu manualnemu i rehabilitacji. I najwazniejsza sprawa problemy z kregosłupem ls maja swoje odbicie w odcinku th i c [ piersiowym i szyjnym ] dlatego czasem ból barku może byc sygnałem do ZBADANIA SYMETRI MIEDNICY.
Pozdrawiam
JacekZa tą wiadomość podziękowali: elektra, uzytkownik42111 listopada 2012 o 16:45 #52053Do calej powyzszej wypowiedzi nalezaloby dodac, ze wg najwiekszych slaw fizjoterapii ow cale zablokowanie nie jest stanem stalym i do odblokowania jak i do zablokowania moze dojsc samoistnie w wyniku roznych ruchow, upadkow itp.
Pozdrawiam
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42116 stycznia 2013 o 16:36 #52275quote damian” post=3046:Mnie interesuje osobiscie, wplyw stawow krzyzowo biodrowych na bol L-S. Jak by ktos mial cos interesującego to bym prosilJeszcze trzy filmy w temacie
18 stycznia 2013 o 21:52 #52292Ciekawy post z dzisiaj:
http://www.spinepatientsociety.org/forum/showthread.php?t=3996&p=28954#post28954
19 stycznia 2013 o 08:11 #52293Bardzo ciekawy post i zwiazany rowniez z moja sytuacja. Od jakiegos czasu szukalem informacji o stawie kryzowo biodrowym. Uwazalem ze to on prowokuje dolegliwosci pomijajac obecna na odcinku l5-s1 przepukline. Przeczytalem sporo opracowan tym razem fizjoterapeutycznych(w wielu ortopedycznych pisalo ze dolegliwosci skb sa wykluczone gdyz nie w nim ruchu- z tym ze to byly stare dosc ksiazki) i w kilku z nich potwierdzalo sie ze rzeczywiscie moge miec racje. Nastepnie przeszedlem do testow na skb. Wiekszosc z nich wychodzila na + . Po tym zaczalem wykonywac jakies pierwsze cwiczenia na skb. Robilem to dosc dlugo ale poprawy raczej nie bylo…
Odstapilem od tej teorii, myslac no nic pewno to ta nieodwracalna przepuklina i zmieniiona biomechanika kregoslupa..
Po jakims czasie gdy ledzwiowka dawala sie we znaki juz dosc mocno, przewertowalem wiekszosc filmikow na youtube w poszukiwaniu nowych cwiczen i informacji o skb. Wiedzialem, ze to moze byc to. Z wszystkich cwiczen wybralem 3 najczesciej sie powtarzajace, takie ktore praktycznie byly wszedzie.
Zaczalem je wykonywac i efekt byl zdumiewajacy… Po 3 dniach bol zmniejszyl sie sporo. I dzis juz jest calkiem dobrze. Aczkolwiek jeszcze nad tym pracuje.Po raz kolejny odkrylem ze wszystkie dysfunkcje aparatu ruchu trzeba traktowac w odniesieniu do calosci szkieletu, a nie skupiac sie tylko na jednym odcinku.
Pozdrawiam 🙂
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42119 stycznia 2013 o 19:09 #52297damian – a czy orientujesz się może, czy są jakieś testy które samemu można wykonać, żeby sprawdzić czy występuje/nasila się ból ze stawu krzyżowo-biodrowego?
ciekawe, czy w Polsce wykonuje się takie rzeczy, jak blokady tego stawu, albo MRI.. z tego co widzę, to nawet MRI kości krzyżowej nie jest chyba w Polsce stosowane.
20 stycznia 2013 o 10:07 #52301Pamietam ze polegalem miedzy innymi na tym 2 filmiku co wstawiles. Czytalem sporo ksiazek i tam w jednej byly opisane objawy, ktore wydaly mi sie znajome i skojarzyłem je z moimi:
– bol podczas siedzenia czesta zmiana pozycji spowodowana dyskomfortem
-podczas chodzenia taki bol w LS w okolicy tego stawu
-w lustrze po lewej i po prawej stronie tali kolo kosci biodrowej byly inne wcieciaGłownym testem ktorym sie oparlem było: lezenie na plcach lewa noga ugieta w kolanie, kąt 90 st. prawa wyprostowana. I teraz przenosimy lewa noge na prawo do ziemi. Ból LS
Wykonywalem jeszcze inne testy ogólnodostepne i wszystko jakby sie zgadzalo. Jak masz do dyspozycji 2 osobe to calkiem nie ma problemu.
Z tego co wiem to robią tylko trzeba trafic na dobrego lekarza, zapewne najpredzej to reumatolog bedzie. SI jest traktowany w wielu przypadkach po macoszemu tzn. wiekszosc lekarzy bazuje na opini sprzed laty wg, której, w SI jest zbyt mało ruchu/jest praktycznie nieruchomy by mogl prowokowac ból.
To tyle co moge pomóc.
ps. Epistropheus mi kiedys wypisal wiekszosc testow na tym forum.
Pozdrawiam
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42120 stycznia 2013 o 16:00 #52305quote damian” post=3639:Głownym testem ktorym sie oparlem było: lezenie na plcach lewa noga ugieta w kolanie, kąt 90 st. prawa wyprostowana. I teraz przenosimy lewa noge na prawo do ziemi. Ból LSDzięki.
Żeby przełożyć lewą nogę zgiętą nad prawą muszę ją trochę napiąć/podnieść, i wtedy rwie mnie ostro w pośladek. Chyba jednak po nerwie a nie w stawie, bo ból nie uogólniony i nie umiejscowiony w okolicach stawu tylko szpile po nerwie i odruchowe spinanie się nogi w różnych miejscach. Brr. Prawa noga bez problemów.
20 stycznia 2013 o 18:43 #52306znalazlem dobre opracowanie, ktore sam bede musial przeczytac
http://www.pmurz.rzeszow.pl/PDF/2010/4/09_4-2010.pdfpozycja jak ryc.9 z pdf po prostu przechylasz noge do wyprostowanej konczyny, mozesz to takze zrobic rekami, nie odrywasz stopy od ziemi. Czujesz taki ból wtedy w SI.
Bol powinienes takze czuc jesli to SI podczas cwiczenia 12 ze s. 30 z tego poradnika
http://www.fizjoterapeutom.pl/files/20/kregoslup%20-%20klucz%20do%20zdrowia.pdf
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42121 stycznia 2013 o 03:20 #52307Dzięki.
Jakoś żaden z testów które spróbowałem nie jest specyficzny do tego co mnie boli, żaden w wyraźny sposób nie nasila bólu.
Ból powierzchniowy jest głównie na samej górze obydwu pośladków (nie wiem czy tam przyczepy jakichś mięśni są czy co), do tego rwie w lewy pośladek. Najbardziej rwie przy ruchach niespodziewanych, nie wspieranych mięśniami: np. przy poślizgnięciu się na lodzie, przy szybkim wstawaniu. Również przy dłuższej jeździe samochodem (po godzinie siedzę już bokiem na fotelu :S ). Czasami nawet lekki ruch lewą nogą wywołuje to kłucie.Chyba muszę dalej poczytać.. :unsure: albo zamalować flamastrem te miejsca gdzie występuje ból, zrobić sobie fotkę, i porównać do atlasów anatomicznych 😉 może by coś z tego było.
Mam nadzieję, że rezonans wykaże konkretne nieprawidłowości i nie będę musiał dywagować skąd i co to boli, bo to chyba jednak u mnie nie staw.
Jeszcze jeden film nt. SIJ / odcinka lędźwiowego
https://www.youtube.com/watch?v=BVgv1kB6hxs
22 stycznia 2013 o 03:17 #52308Jeszcze takie pytanie, może ktoś będzie kojarzył:
* Pozycja leżąca na plecach, obie nogi wyprostowane
* zginam jedną nogę w kolanie, piętę przyciągam rękami do miednicy, kolano daję na zewnątrz
* przy ruchach kolanem w stronę zewnętrzną (w kierunku podłoża) coś ostro/wielokrotnie chrupie mi gdzieś w miednicy po lewej stronie, przeskakuje, boli. Nie wiem gdzie dokładnie, bo chrupnięcie i ból są na tyle mocne, że boli połowa miednicy 😉 Od kręgosłupa LS do biodra.
* w prawej nodze ten sam ruch idzie gładko, bez żadnych odgłosów, bez bólu.Co to może chrupać? Staw krzyżowo-biodrowy, biodro, coś innego ?
Ruch jak od 1:21 do 1:23 w tym filmie, z tym że stopa bliżej miednicy – przy ruchu kolanem na zewnątrz za każdym razem chrupnięcie i ostry ból.
Ciekawy przeglądowy post na temat stawów krzyżowo biodrowych:
http://www.spinepatientsociety.org/forum/showthread.php?t=2927Wychodzi na to, że jedyną skuteczną metodą diagnostyczną są iniekcje
Coś po polsku:
http://oftc.pl/wiedza/artykuly/staw-krzyzowo-biodrowy-bol-a-unerwienie.htmlZ tego znów wynika, że jeśli iniekcje to okołostawowe a nie wewnątrz stawowe :dry:
9 marca 2013 o 00:03 #52474quote damian” post=3046:Mnie interesuje osobiscie, wplyw stawow krzyzowo biodrowych na bol L-S. Jak by ktos mial cos interesującego to bym prosilTrafiłem jeszcze przypadkiem na coś takiego:
Diagnosis of Sacroiliac Joint Pain: Validity of individual provocation tests and composites of tests
Link: http://www.akuthota.com/Files/Syllabus/Laslett%20Sacroiliac.pdf
_________________________________oraz informacje na “Spine Universe”:
Could an SI joint problem cause your low back pain?
Link: http://www.spineuniverse.com/resource-center/si-bone-implant/could-si-joint-problem-cause-your-low-back-pain
_________________________________Nieswoiste zapalenie stawu krzyżowo-biodrowego u dzieci
Jerzy Sułko, Wojciech Radło, Krzysztof Miklaszewski
Oddział Ortopedyczno-Urazowy, Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie
Data publikacji: 2009 r.Link: http://www.polorthoptraumatol.com/fulltxt.php?lang=PL&ICID=882332
Pozdrawiam
9 marca 2013 o 06:16 #5247522 marca 2013 o 09:31 #52508Interesujący temat… właśnie będąc po operacji na przepuklinę l4/l5 i l5/s1, 1,5 m-ca temu (discektomia z implantami) zauważyłam u siebie asymetrię miednicy, która wydaje mi się bardziej widoczna teraz niż przed operacją (mój przypadek opisałam szczegółowiej tu: https://drkregoslup.pl/forum/metody-leczenia/po-operacji/dysektomia-l4/l5-l5/s1-prosze-o-porade). Nie wiem, czy to jest normalny stan rzeczy i po prostu, póki co jest to objaw ułożenia bólowego kręgosłupa pooperacyjny jeszcze (?), czy może tak jak w streszczeniu artykułu podsumowano:
quote morphi2″ post=2984:-po pierwsze asymetryczne ustawienie miednicy wykazuje współzależność z dyskopatią lędźwiowego odcinka kręgosłupa i nasileniem zmian zwyrodnieniowi-wytwórczych stawów krzyżowo-biodrowych;
– po drugie opisana wyżej asymetria jest jednym z objawów zaburzeń biomechaniki kręgosłupa, który może mieć wpływ na nieprawidłowe obciążenie stawów biodrowych i funkcję chodu”..
Dodatkowo czytając dalsze komentarze tego wątku mam bardzo podobne objawy (o których chyba wspominałam też w innym temacie) jak Użytkownik:quote użytkownik” post=3645:Ból powierzchniowy jest głównie na samej górze obydwu pośladków (nie wiem czy tam przyczepy jakichś mięśni są czy co), do tego rwie w lewy pośladek. Najbardziej rwie przy ruchach niespodziewanych, nie wspieranych mięśniami: np. przy poślizgnięciu się na lodzie, przy szybkim wstawaniu. Również przy dłuższej jeździe samochodem (po godzinie siedzę już bokiem na fotelu :S ). Czasami nawet lekki ruch lewą nogą wywołuje to kłucie.Mnie osobiście rwie prawy pośladek i ból promieniuje do uda podczas leżenie, gdy chcę zmienić np. pozycję, bok na którym leżę, dłuższe siedzenie i podczas wstawania nagły palący, klujący ból…
- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik421 -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.