bac-jac L5-s1
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › bac-jac L5-s1
- Ten temat ma 8 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 years, 5 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
23 kwietnia 2019 o 14:30 #48727
witam 🙂 miałem operacje wszczepienia stabilizatora miedzykolczystego bac-jac w odcinku L5-S1 w tym celu usunieto mi kawałek kosci odcinka S1 czy tak faktycznie ma być ?? bo jak czytam to lekarze mówią ze zadnych kosci sie nie usuwa przy bac – jacku ….. serdecznie pozdrawiam 🙂 dodam ze w okolicy operowanej cały czas utrzymuje sie napiecie miesniowe i nastepuja samoczynne skurcze, które zamykają obwód pasa czasem zaczyna mi sie ciezko odddychac tzn nie ma swobody w poruszaniu sie jamy brzusznej..cały czas utrzymuje sie napiecie posladków i dretwieja mi okolice drugiego i tzreciego palaca obu stóp czasem tylko prawej…zabieg był wykonany na poczatku tego roku …prosze o jakies wskazówki co jeszcze moge zrobic zeby było dobrze bo nie jest … pomagają mi gorace prysznice ale na krótko na noc biore baclofen … nie dzwigam nie wykonuje energicznych ruchów bo sie boje … moj lekarz mówi ze nie wie dlaczego tak sie dzieje ze nie ma widocznych ucisków a jednak na poziomie L4_L5 robi sie dołek wywołany skurczem widoczny gołym okiem …
25 kwietnia 2019 o 15:59 #64303Cześć
Może miałeś słabo wykształcony wyrostek i lekarz zrobił jakieś dodatkowe zakotwiczenie, albo miałeś oprócz implantacji dystraktora usuwane jakieś uwypuklenie dysku do którego lekarz musiał zrobić dostęp?
Jeśli lekarz pozwoli, to warto chyba iść na rehabilitację – na rehabilitację pooperacyjną okres oczekiwania jest o wiele krótszy niż na zwykłą (jeśli mówimy o Polsce bo są tu osoby z różnych stron świata), a jeśli problemy z nerwami zostały usunięte to rehabilitacja zazwyczaj pomaga pozbyć się pozostałych dolegliwości nabytych podczas okresu bólowego – przy bólach mięśniowych “rozbijanie” mięśni to czasem i 2 tygodnie intensywnych masaży + fizykoterapia.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
27 kwietnia 2019 o 20:10 #64309bardzo dziekuje za odpowiedź 🙂 od wczoraj kilkukrotnie w ciagu dnia spinają mi się plecy na całym odcinku kręgosłupa powodując coraz mocniejsze skurcze … to idzie w złym kierunku … było lepiej a jest coraz gorzej ….pozdrawiam
27 kwietnia 2019 o 20:47 #64310Zazwyczaj do 3m-cy po operacji można dostać rozstroju nerwowego przez zmienność objawów, chyba najważniejsze w tym czasie to się dobrze i spokojnie wygoić, w razie mocno niepokojących objawów kontaktować z lekarzem który operował. Ja na kilku operacjach się nauczyłem że dopiero 3 m-ce po wyciągałem wnioski z tego czasu na temat swojego stanu, bo przez ten miewałem chwilowe poprawy po których bywały pogorszenia i tak w kółko dopóki się nie ustabilizowało, a tych pogorszeń się człowiek odruchowo bardzo mocno boi skoro ma już w pamięci uszkodzenie kręgosłupa sprzed operacji.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
28 kwietnia 2019 o 08:45 #64311czesc 🙂 własnie do 10 maja minie 3 miesiace po zabiegu…. tak jak piszesz raz jest dobrze a raz ……..dzisiaj rano wstałem i chyba mam juz depresje w ciagu tego roku miewałem juz ciezkie chwile psychiczne dokładnie pokrywa sie to z Twoimi obserwacjami zgadzam sie mozna dostac rozstroju nerwowego ….no coż trzeba walczyc dalej mam nadzieje ze jak zwykle usmiech w koncu pojawi sie na twarzy 🙂 to jest podstawa kregosłupa a nie srodek czy inny odcinek mysle ze jeszcze troche trzeba czasu bo w koncu zmienil sie układ kregosłupa wydaje mi sie ze lordoza ledzwiowa nieznacznie sie pogłebiła bo było strasznie jeden prosty pałąk zamiast literki S… dziekuje Ci za podzielenie sie ze mną swoimi doswiadczeniami to dla mnie budujące i troche hamuje moje zapędy niecierpliwosci i niepokory … serdecznie pozdrawiam 🙂
28 kwietnia 2019 o 10:06 #64312a nie jest ten bacjack taki sam wynalazek jak diam i nie montuje sie go na l5-S1 przez przypadek?
http://forum.drkregoslup.pl/forum/odcinek-ledzwiowy/4749-implant-diam-na-poziomie-l5-s128 kwietnia 2019 o 11:25 #64314quote wilku25″ post=16843:a nie jest ten bacjack taki sam wynalazek jak diam i nie montuje sie go na l5-S1 przez przypadek?
http://forum.drkregoslup.pl/forum/odcinek-ledzwiowy/4749-implant-diam-na-poziomie-l5-s1DIAM to woreczek na sznureczkach, BACJAC to metalowa konstrukcja – oba to dystraktory międzykolczyste więc miejsce implantacji to samo, między wyrostkami kolczystymi z tyłu kręgosłupa. Główna wada – obluzowywanie się po kilku latach. @Perszing pisał wiele na forum o BACJAC, np. http://forum.drkregoslup.pl/forum/odcinek-ledzwiowy/4190-dystraktor-typu-bacjac?limitstart=0 . Główne nieporozumienie jakie było przy stosowaniu dystraktorów w wykonaniu niektórych lekarzy to implantacja ich przy dużych uwypukleniach ze znacznym uciskiem na nerwy i wierzenie że dysk się sam jakoś wyleczy jak się go odciąży, lekarze mniej wierzący w cuda stosowali go jako dodatek do np. discektomii.
Za tą wiadomość podziękował(a): wilku2528 kwietnia 2019 o 11:44 #64316Panowie to co?? co mi doradzacie ?? ja mam bac jack dynamiczny nie statyczny … 3 dni temu jak siedziałem i lekko pochyliłem sie do przodu faktycznie coś sie poluzowało zahaczyło i pusciło potem jakby mi nerwy ucisneło złamało mnie ale dwa delikatne skłony na podłodze powoli ipuscioło ale nerwy zostały podraznione ja na to mówie jakby ktos ognistym batem jezdził po całych ledzwiach promieniowanie do moszny i odbytu … troche sie uspokoiło myśle ze ze nerw został lekko przytrzasniety i potem pusciło … juz nie wiem co myslec … dzwonie jutro umawiam sie z lekarzem …trzeba działac uzalanie sie nic nie da … a zycie ucieka …
28 kwietnia 2019 o 11:50 #64317Nie można nic konkretnego doradzić – nie wiemy w jakim stanie miałeś kręgosłup przed operacją, nie wiemy jakie miałeś dolegliwości, nie wiemy czy coś było operowane poza wstawieniem dystraktora, nie wiemy w jakim stanie masz sąsiednie dyski. Zdrowienie po operacji to nie tylko zagojenie się po cięciu tylko stopień rozwiązania problemów przedoperacyjnych poprzez rodzaj zastosowanego leczenia.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.