Badanie czynnościowe kręgosłupa
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek piersiowy › Badanie czynnościowe kręgosłupa
- Ten temat ma 3 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 4 months temu przez
piotreq.
-
AutorWpisy
-
12 listopada 2014 o 09:56 #48044
Czesc, powiedzcie mi jak w praktyce wyglada badanie czynnosciowe odcinka piersiowego kregoslupa?
Pytam dlatego ze moje objawy mocno nasilaja sie przy pochylaniu czy opieraniu o ta czesc w ktorej sa zwyrodnienia (przede wszystkim segment th6/th7,juz dobre kilka lat wstecz mialem niewielkie uwypuklenie dysku do kanalu kregowego). Na ten moment po gwaltownych ruchach czy intensywnych cwiczeniach klatki wrecz czuje jak wariuje uklad nerwowy. Najbardziej doskwiera mi bol w bocznej scianie klatki piersiowej (na calej dlugosci m. zebatego przedniego), ktory idzie od lopatki (blokada stawu zebrowo-poprzecznego).
Streszczenie badań:
Piersiowy – dehydratajca i zwezenia th5/th6 i th6/th7
Ledzwiowy – skolioza, osteofity, zwezenie, l5/s1 – dyskopatia
+ osteoporozaGeneralnie sporo sie ruszam i dbam o siebie, powyzsze sensacje w kregoslupie mi w tym nie przeszkadzaja, ale wystarczy kilka minut w niewlasciwej pozycji lub za duze przeciazenie w trakcie cwiczen/pracy i zaczyna sie mnostwo dziwnych doznan.
PS czy sa jacys uzytkownicy na forum z Malopolski? przydalby sie lokalny wywiad o uslugach i specjalistach ktorzy znaja sie na rzeczy. Druga sprawa to jak dodać stopkę z linkiem na tym forum?
13 listopada 2014 o 09:28 #55808Chodzi Ci o badanie manualne ? Ortopeda/rehabilitant/osteopata (ale musi miec do czynienia z piersiowym) – przez dluzszy czas Cie bada, sprawdza jak reagujesz na zmiany pozycji, takie badanie trwa 15-30 minut.
Jesli chodzi o badanie takie http://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=myelography to nie mam pojecia czy to sie wykonuje na piersiowym – nikt mi tego nigdy nie proponowal. Ale w skrocie plyn jest wstrzykiwany do kregoslupa i na rtg widac jak dysk sie rusza np przy zgieciu kregoslupa.
Mam podobne problemy w niewlasciwych pozycjach (w piersiowym) – chyba jedyne wyjscie to praca nad miesniami i unikanie tych pozycji. Zabieg nie jest mozliwy, jesli jedyne objawy to objawy bolowe i to wyzwalane, a nie ciagle.
A uwypuklenie masz tylne czy boczne ? Tylne w teorii nie powinno powodowac bolu – tym bardziej jesli jest male. Wiesz, mozliwe jest, ze to jednak nie dyski sa problemem. Zebra stabilizuja piersiowy wiec moze powod lezy gdzie indziej.
14 listopada 2014 o 20:49 #55822link do badania kręgosłupa
można również zastosować test Otto Schobera
19 listopada 2014 o 19:20 #55858Czesc Slawek, mielografii juz sie chyba nie praktykuje ze wzgledu na jej inwazyjnosc – TK i MRI ja wyparlo. Czynnosciowe piersiowego mozna bez problemu zrobic ale ma ono podobno glownie zastosowanie przy przesunieciu kregow. Btw. widzialem ze ktos poruszal temat pinowego MRI, to jest maszyna na ktora wielu z nas czeka.
Poczytalem troche forum i w zasadzie mamy podobny problem i podobne podejscie do tematu. Z tym ze ja (nie wiem jak to u ciebie wyglada) nie potrafie rozpracowac bolow miedzyzebrowych ktore pojawily sie ponad 2 lata temu i mocno uprzykrzaja mi zycie bo nasila je duzo czynnikow takich jak: cwiczenia uruchamiajace klatke (rozpietki, pompki itp), stres, alkohol, halas (spina miesnie), i wszystkie garbiace pozycje – tak jak np pisales ze lezales zgiety w luk co nasililo twoje objawy – to u mnie jest to samo juz po minucie. Musze kogos znalezc z tymi bólami międzyzebrowymi kto lepiej odemnie sobie z tym radzi.
Thx za odpowiedz, widac ze od dluzszego czasu zglebiasz temat i trafnie komentujesz. Faktycznie tylne uwypuklenie raczej nie jest u mnie problemem, bardziej stawy poprzeczno-zebrowe i coraz mniejsza odleglosc miedzykregami – sztywniejaca klatka, byc moze jakies osteofity jeszcze. Ostatnio MRI mialem dobre 2lata temu, czas sie na nowo przygladnac kregoslupowi. Powiedz mi czy jak miales rezonans piersiowego odcinka to podawali ci kontrast? Druga rzecz to zastanawiam sie nad takim badaniem “Rezonans Magnetyczny: Ocena elementów nerwowych rdzeń i nerwy rdzeniowe odcinka TH kręgosłupa (¹)” link do wykazu badan/cennika placowki: http://www.euro-clinic.pl/dla-pacjenta/cenniki-uslug-medycznych/cennik-badan-rezonansu-magnetycznego/ , spotkales sie z tym wczesniej?
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.