Badanie EMG
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Po operacji › Badanie EMG
- Ten temat ma 10 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 5 years, 2 months temu przez
maska-pl.
-
AutorWpisy
-
6 maja 2018 o 14:06 #48591
Mam pytanie do osób, które miały takie badanie. Czy jeżeli wiem, że w czasie wypadku (pęknięty L2 i L4, grudzień 2017) musiał być uszkodzony nerw udowy lewej nogi na poziomie L4, a objawia się słabszym mięśniem czworogłowym uda, to czy jestem w stanie uzyskać jakieś dalsze, konkretniejsze informacje z badania EMG? Bo jeżeli jedyne co mogę się dowiedzieć to, że mam osłabione przewodnictwo nerwu udowego to nie ma sensu.
Pytam, bo nie jestem pod opieką neurologa (za dobrze się trzymam), a o badanie dopomina się fizjoterapeuta, z którym współpracuję. Z drugiej strony po tym co sama doczytałam się o nerwach, sposobach uszkodzenia i regeneracji zastanawiam się, że chyba ten fizjoterapeuta niewiele wie o uszkodzeniu nerwów skoro nie wystarczą mu objawy kliniczne???9 maja 2018 o 08:57 #62952Widzę, że nie ma za dużo znawców badania EMG. Na szczęście dogrzebałam się do wyników EMG, które umieścił kiedyś na forum użytkownik421 i aiga25 i dzięki temu sama odpowiedziałam sobie na moje pytanie. Dzięki 🙂
Chciałam umieścić odnośnik to tych postów, żeby następne osoby nie musiały aż tak kopać, ale niestety nie wiem jak 🙁
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4219 maja 2018 o 12:02 #62953Można otworzyć w drugim oknie przeglądarki daną stronę danego wątku, skopiować adres URL i wkleić do innej wiadomości 🙂
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
13 maja 2018 o 06:09 #62972Ok, poniżej linki do wyników badań EMG, które zamieścili użytkownik421 i aiga25, od razu widać, że trzeba zwrócić uwagę gdzie się je robi:
http://forum.drkregoslup.pl/forum/Po-operacji/4064-stabilizacja-foraminotomia-rewizja-9dni-po?start=102#5493, a konkretnie
Badanie EMG wyniki:
http://ulub.pl/0orZQMa3BX/scan0000
http://ulub.pl/yIt7NIN4rT/scan0001Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42115 maja 2018 o 18:44 #62978To jeszcze dorzucę link do stronki, niestety po angielsku, dzięki której dowiedziałam się w jaki sposób może być uszkodzony nerw, jak się regeneruje w zależności od uszkodzenia, co w tym czasie dzieje się z mięśniami, które kręgi mogą mieć coś wspólnego z zaburzeniami chodu i sporo innych użytecznych informacji:
17 maja 2018 o 10:54 #62979A czy orientujesz się może czy da się w jakiś sposób zapytać przed badaniem EMG jaka jest jakość badania w danym miejscu gdzie chce się je robić? Jak pewnie zauważyłaś na moich wynikach, u mnie to badanie to była jakaś parodia tego badania które miałaś Ty i Aiga25. W przypadku np. MRI da się zapytać o jakość badania, tj. o moc urządzenia, która przekłada się na jakość – w tym przypadku rozdzielczość. A czy w badaniu EMG da się dowiedzieć jakoś jak ono będzie zrobione? Ten ktoś kto mi robił mówił że “EMG to jest takie badanie bezsensowne co i tak nic nie pokazuje” – jak rozumiem po Waszych opisach on po prostu nie potrafi tego badania przeprowadzić albo nie ma sprzętu, mimo że bierze za to badanie pieniądze, ale to dopiero widać po wynikach badania.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
18 maja 2018 o 10:01 #62987Ja tych badań nie robiłam, i na razie nie planuję. Link pod spodem to te same, wyciągnięte z postu badania aiga25.
Jeśli robiłbyś EMG prywatnie, to myślę, że o jakości może świadczyć cena (chociaż wiem, że nie zawsze tak jest). W CMS, w W-wie, za badanie korzeniowego uszkodzenia nerwów i mięśni max. 550zł ( a ile dokładnie dowiadujesz się dopiero w trakcie badania). I to niestety nie są ceny “warszawki”, bo dowiadywałam się w Łodzi i jest podobnie 🙁 Z tego co pamiętam twoje było wyjątkowo tanie 😉
A tak poważnie, to gdybym miała wątpliwości co do jakości badania wydrukowałabym twój wynik i aiga25 i zapytała przed badaniem którą wersję mam szansę otrzymać po.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42118 maja 2018 o 10:14 #62988Moje było robione w Szpitalu Wojewódzkim (choć moim zdaniem powinien się za całokształt nazywać najwyżej Powiatowy) – odpłatnie z powodu kolejek, ale jakościowo takie jak u innych pacjentów tegoż przybytku, w tym kręgosłupowych. Wbrew pozorom jakie stwarzają wyniki i cena, nie było robione przez Pana Czesia w stodole 😉
10 lipca 2018 o 19:46 #63076Ja mialam robione EMG ręki. Na NFZ, już dobre 15 lat temu. Opis równie obszerny, jak wynik aiga25, aczkolwiek bez wskazania przyczyny zniesienia funkcji za które odpowiedzialny jest “oslabiony” nerw. Podejrzeniem była cieśń nadgarstka. Dziś jestem juz niemal pewna, że sprawcą są zmiany w szyjnym. Podsumowując, u mnie jedynie wskazano, co “nie działa” i jak bardzo. Może właśnie tego potrzebuje fizjoterapeuta, aby wiedziec na czym i w jakim stopniu nalezy sie skupic w trakcie terapii?..
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42110 lipca 2018 o 21:28 #63078Nie można uogólniać – większość fizjoterapeutów nie ma tak dużego wykształcenia żeby zinterpretować wyniki EMG czy MRI. Możemy w większości jedynie o tym pomarzyć.
11 lipca 2018 o 06:43 #63080Owszem, takiej wiedzy oczekiwał fizjoterapeuta. Podejrzewam, że skoro sugerował to badanie, to wiedziałby co z nim dalej zrobić. Moje wątpliwości wynikały tylko z tego, że poznawszy cenę badania zastanawiałam się na ile wiedzę tę można by uzyskać przeprowadzając badania kliniczne. Ewentualnie o ile mogłaby zwiększyć się efektywność fizjoterapii po wykonaniu badania. Państwowo mam wizytę u neurologa we wrześniu, i dopiero potem ewentualne oczekiwanie na bezpłatne badanie.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.