Badanie MRI przy skoliozie
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Badanie MRI przy skoliozie
- Ten temat ma 17 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 3 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
11 lutego 2020 o 13:29 #48910
Mam mocne drętwienia w nogach, troche bolu w krzyzu po prawej, czasami lewej stronie, promieniujacego ewentualnie do prawej stopy. Teraz czuje dziwne gorąco w nogach i drętwienie. Mam rozumieć, że to objawy tego? Czy sytuacja jest beznadziejna? Mam skolioze w 3 odcinkcah, ale nie mam jeszcze badań mri innych odcinków, Czy z tym coś można zrobić czy to koniec?
TECHNIKA BADANIA: MR KRĘGOSŁUPA LĘDŹWIOWO-KRZYŻOWEGO: Badanie wykonano w
sekwencjach FSE, FRFSE, STIR w obr. T1-, T2-zal. sag, cor, ax. Th12-L1 do L5-S1.
OPIS:
Wyraźna, prawostronna rotoskolioza kręgosłupa pogranicz Th/L o szczycie na poziomie Th12,
wyrównana fizjologiczna lordoza lędźwiowa. Niewielkie, okrężne uwypuklenia krążków mk na poz.
L4-L5 i L5-S1 z nieznacznym modelowaniem worka oponowego, częściowym wnikaniem do
zachyłków bocznych kanału kregowego i otworów mk bez ucisku korzeni nerwowych.
Na pozostałych poziomach nie uwidoczniono ucisku worka oponowego i korzeni nerwowych. Stożek
rdzenia kręgowego prawidłowy. Kanał kręgowy bez stenozy w wym. strzałkowym.
W zw. z prawostronną rotoskoliozą kręgosłupa asymetryczne – w odcinku górnym od strony lewej,
w odcinku dolnym od strony prawej – obniżenia wysokości krążków mk.
Sygnał szpiku pozostałych trzonów kręgów prawidłowy.12 lutego 2020 o 20:37 #66900quote p1xel” post=19651:Czy z tym coś można zrobić czy to koniec.W jakim sensie koniec?
A od kiedy masz te objawy? Czy się utrzymują stale czy okresowo? Jak często? Nasilają się przy wykonywaniu jakiejś czynności? W nocy też są?
W opisie nie ma ucisku na korzenie nerwowe, czyli w pozycji wykonywania badania – pewnie leżącej – teoretycznie nie powinieneś mieć dużych dolegliwości, np. śpiąc.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
13 lutego 2020 o 06:57 #66907Miałem epizody różnych objawów neurologicznych, wcześniej gdzieś 2018 2019długo powoli rosnące drętwienia głowy, ucisku, zawrotów głowy. Jak już myślałem że dłużej nie wytrzymam to przestało. Mri głowy czyste, lekarz podejrzewał Sm zamiast kręgosłupa… Teraz drętwienia szyji wracają, a od niej rąk i twarzy, a nawet słabości. 5 lub 6 lat temu mri c pokazało bulging disc i niewielkie zaostrzenia trzonów kręgów czy coś takiego. Szyjny też na pewno w złym stanie…
Kilka mies temu miałem kilkutygodniowy epizod gdzie drętwiała mi raz jedna, raz druga połowa ciała z zaburzeniami zwieraczy. Lekarze wmawiali nerwicę, miałem robić wtedy rezonans ale jakoś przeszło, i wróciło z 10 dni temu po uczuciu przeciążenia bólu nogi od kręgosłupa przy zwykłym chodzeniu.
Modelowanie worka oponowego chyba pasuje do tych moich objawów nietrzymaniamoczu, i uczucia napiętych mięśni? Wszędzie w necie pisze że to objaw krytyczny.
Objawy nie są stałe ale pogłębiają się przy każdym minimalnym wygięciu ciała. W międzyczasie tych epizodów jakiekolwiek objawy były minimalne. W nocy nie czuję nic specjalnego, nogi wydają się bardziej dretwiec od leżenia prosto.
Do tego wszystkiego chyba uszkodziłem sobie słuch rezonansem, bo dawali tylko zatyczki które włożyłem za płytko, teraz mam uczucie ucha zatkanego ciśnieniem, ból szum etc.
Sytuacja ogólnie wydaje się beznadziejna.13 lutego 2020 o 07:35 #66908quote p1xel” post=19666:Modelowanie worka oponowego chyba pasuje do tych moich objawów nietrzymaniamoczu, i uczucia napiętych mięśni? Wszędzie w necie pisze że to objaw krytyczny.Mógłbyś podać link do któregoś z takich materiałów gdzie tak jest napisane?
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
13 lutego 2020 o 07:50 #66909https://www.znanylekarz.pl/pytania-odpowiedzi/interpretacja-wynikow-badan-16
Leczenie operacyjne polega na usunięciu przyczyny choroby, to znaczy ucisku na korzeń nerwowy i powinno być stosowane:
A. w trybie pilnym w przypadkach wystąpienia niedowładu kończyny (kończyn) lub nietrzymania moczuhttps://wylecz.to/amp/uklad-nerwowy-i-psychiatria/wypuklina-krazka-miedzykregowego-objawy-i-leczenie-wypukliny-kregoslupa/#h2_4
Jeżeli stan pacjenta nie kwalifikuje go do leczenia zachowawczego (np. występowanie objawów neurologicznych, wypuklina krążka międzykręgowego uciskająca worek oponowy) lub jest ono nieskuteczne, zazwyczaj pacjent zostaje skierowany na leczenie zabiegowe na oddział neurochirurgiczny.13 lutego 2020 o 09:17 #66910A, źle zrozumiałem zdanie, myślałem że gdzieś piszą że modelowanie worka oponowego to objaw krytyczny.
Nietrzymanie moczu czy inne objawy alarmowe (https://drkregoslup.pl/schorzenia/bol-krzyza/objawy-alarmowe/) są wskazaniem do pilnej konsultacji z lekarzem i zrobienia badań bo zachodzi podejrzenie bardzo silnego ucisku nerwów powodującego ich uszkodzenie, mogącego wymagać pilnej operacji, ale u Ciebie w opisie nie ma ucisku nerwów, tylko worka oponowego.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
13 lutego 2020 o 11:32 #66911Dziwią mnie właśnie te objawy, raz pytałem neurologa i mówił że to nie może być z odc szyjnego, choć wydaje mi się że może. Nie mam nasilonych objawów bólowych, zawsze dominują neurologiczne. Czuję się jakby zwieracze ledwo trzymały, nietrzymanie moczu a czasami nawet jakieś biegunki, etc… Myślałem że ten ucisk na worek oponowy to tłumaczy. Sam już nie wiem. Jeszcze w lewym uchu mam ciśnienie trochę boli i gorzej słyszę od tego rezonansu. Dzisiaj spróbuję obe te rzeczy sprawdzić u lekarzy, nie wiem czy to hipochondria czy naprawdę zostanę kaleką jak tak dalej pójdzie.
13 lutego 2020 o 13:27 #66912Układ nerwowy jest w kształcie jakby choinki, od głowy w dół i w boki – od miejsca gdzie nerw jest uciskany czy uszkodzony objawy (ból, niedowłady) idą w dół, tak że od uszkodzeń w szyi może nieprawidłowo działać wszystko, od uszkodzeń w lędźwiowym może nieprawidłowo działać to co poniżej, tak że na podstawie wyniku MRI kręgosłupa lędźwiowego nie ma sensu mówić o objawach neurologicznych powyżej.
W opisie tego rezonansu masz uszkodzenie dysku prawdopodobnie niemałe (nie ma podanych żadnych wymiarów) bo idzie w zachyłki, ale opisujący stwierdził że nerwy w pozycji w której jest robione badanie nie są uciśnięte. Jest możliwość że w innych pozycjach ucisk jest większy, po to się przeprowadza poza MRI różne testy funkcjonalne w gabinecie lekarza tudzież robi dodatkowo RTG w zgięciu/przeproście. Pójście z wynikami badania do dobrego lekarza od kręgosłupów, który obejrzy obrazy a nie ten opis, zrobi wywiad, badania czynnościowe, itd., to najlepsze wyjście. Jedno co z tego opisu można powiedzieć to że z niego nie wynika żeby był ucisk na nerwy taki o jakim ostrzega się w objawach alarmowych, wymagający pilnej operacji żeby nie doszło do nieodwracalnego uszkodzenia nerwów, ale jakieś uszkodzenie dysku jest.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
13 lutego 2020 o 14:43 #66913Ten mri był robiony w chyba dziwnej pozycji z jakąś poduszka powyżej kolan trochę przesunięta w górę bo kręgosłup bolał z poduszka niżej.
Neurolog niby nie widzi tutaj nic co powodowałoby te zaburzenia. Mogę sobie jeszcze zrobić szyjny.
Nie wiem co o tym myśleć. Każde krzywienie się i noszenie pogarsza objawy.13 lutego 2020 o 15:37 #66915No to jak nie dość że ogólnie MRI jest robiony w odciążeniu na leżąco bez nacisku jeszcze dobrana pozycja w której najmniej boli czyli ucisk najmniejszy to hm.. Dysk się odkształca w zależności od pozycji, jak jest uszkodzony to tym bardziej, ale to lekarz badaniami i swoim doświadczeniem ocenia co się dzieje przy ruchu trochę bazując na wynikach badania MRI zrobionego na leżąco. Może wybierz się do jakiegoś lekarza który leczy kręgosłupy, częściowa lista jest placówek o których pisano na Forum jest tutaj: http://forum.drkregoslup.pl/forum/Opinie-o-lekarzach–fizjoterapeutach/713-szpitale-zwi%C4%85zane-ze-schorzeniami-kr%C4%99gos%C5%82upa-pl?start=0 Nie każdy neurolog, neurochirurg czy ortopeda zna się na kręgosłupach, to wymaga zainteresowania tematem i ciągłego doszkalania się, a w ostatnich latach się to rozwija.
14 lutego 2020 o 13:57 #66919Byłem jeszcze u jednego neurologa do ktorego mam troche wiecej zaufania, mysle ze jest prawie najlepszy w tej dziurze na podkarpaciu. Mówił że on tu nie widzi nic poważnego, i że dawno nie widział tak dobrego wyniku rezonansu. Niby za 10-15 lat moj kregoslup ma sie rozwalic dopiero. W sensie mechanicznie czy cos takiego, przez skolioze. Mówiłem że jak leże na boku to potem mi zaczyna drętwieć palec w prawej stopie np i boleć, ale on nie widzi tutaj tego z wyniku, co jest dziwne. Niby parestezje, a nawet słabości mogą być powodowane albo wzmacniane przez moją nerwice. I że niby mam osobowość hipochondryczną, no trochę mam.
15 lutego 2020 o 20:22 #66925Piszesz że wypowiadał się na temat obrazu – a robił Ci jakieś badania zakresu Twojej ruchomości? Nic o tym nie piszesz. Masz opis badania zakresu ruchomości w tym testów prowokacyjnych od tego neurologa może?
16 lutego 2020 o 03:14 #66926Nie, nie wiem czy tutaj ludzie o czymś takim słyszeli. Raz jak byłem u ortopedy to nawet nie patrzył na mnie ale to była akurat jakąś porażka. Jeśli chodzi o neurologów, to każdy robił mi 1 badanie neurologiczne nawet jak wróciłem po 5 latach z innymi objawami i problemem… Czy to mogą robić fizjoterapeuci? Bo to raczej strata czasu szukać tego u tych lekarzy, no przynajmniej w moim mieście. Jestem umówiony do jakiegoś Fizjo jedynego sensownego wg opinii z neta niedługo, ale się ich boję bo prawie każdy chce nastawiać i robić jakieś terapię manualne, nie wiem po co… Nawiasem mówiąc, raz tylko mi się zdarzyło by neurolog w ogóle patrzyl na obrazy, reszta czyta opisy. Chyba lekarze mają mnie za symulanta i hipochondryka bo mam trochę badań które wyszły czysto np na dystrofie, sm, usg I innych też. Do podobno niezłego ortopedy są kolejki ponad miesieczne prywatnie, neurologów mam już powoli dość. Lekarze mówią by się rehabilitować i tyle, mięśnie ja mam takie słabe od lat bo ledwo ich używałem, na rękach nogach i reszcie ciała też. Ciekawe że nie martwią ich wypukliny z modelowaniem na worek oponowy, albo ja źle to czytam albo mają mnie gdzieś. Zdjęcia miały już przyjść do mnie poleconym, ale ja i tak się na nich nie rozumiem.Moje doświadczenie wygląda tak, że ide do lekarza, on podejrzewa z jakiegoś powodu 1 chorobę, po badaniu mówi że nic mi nie jest i że mam hipochondrie, co ciekawe badają wszystko a mimo ze widać ze kregoslup mega skrzywiony to nikt nie wpadnie na to by o tym pomyśleć, nie wiem czemu…
16 lutego 2020 o 17:29 #66936Piszesz “po badaniu”, a wcześniej piszesz że nie badali. Tu na wideo jest typowy podstawowy zestaw badań dla odcinka lędźwiowego, który jest uzupełnieniem obrazu z MRI – badał to u Ciebie któryś lekarz?
16 lutego 2020 o 20:51 #66938Prawie każdy neurolog robił u mnie podobne badania na pierwszej wizycie. Trochę się to różniło, więc myśle że to był bardziej uniwersalny test. Były jakieś różnice między każdym badaniem, ale nie wiedziałem nawet że to testuje kręgosłup. W większości nic nie mówili po tych badaniach, albo że nie widzą tu żadnych nieprawidłowości, więc może dlatego nie szukali w kręgosłupie. Tyle co wyczułem ostatnio to że bolało mnie w krzyżu po prawej stronie przy ktorymstam cwiczeniu co miałem trzymać nogi pionowo w górze. Jeśli chodzi o zaburzenia czuciowe, to ciężko mi stwierdzić, bo nie mam żadnych stałych, musieli by mnie badać jak jestem zdrętwiały…Myślałem że te testy to typowe badanie neurologiczne, które robi się prawie każdemu. Żadnych opisów nigdy nie dostałęm do ręki, nawet nie wiem czy oni gdzieś to notują. W szyi mam tak że potrafi drętwieć dość mocno plus różne zaburzenia czucia na twarzy i/lub rękach, wystarczy że wygne sie minimalnie i utrzymam pozycje pare sekund to może boleć, i lubi strzelać nawet mocno czasami z bólem przy ruchach. Jako takich ograniczeń ruchomości nie odczuwam.
16 lutego 2020 o 23:34 #66939To w sumie nie wiadomo czy wszystkie testy wyszły dobrze i stąd stwierdzenie że hipochondria, czy coś w nich nie tak wyszło. Ale w sumie jakby coś nie tak wyszło, to byś pamiętał że coś zabolało, bo część z tych testów jest prowokacyjna mająca wywołać ból.
19 lutego 2020 o 20:10 #66950Poszedłem jeszcze do fizjo, nic wielkiego nie wykrył, mówi że to raczej nie od tego, przynajmniej nie te zaburzenia zwieraczy, może drętwienie. Mam tyle objawów i historie choroby że myle sie sam w wywiadzie, więc ciężka sprawa. Moge se robić ćwiczenia początkowe, potem trudniejsze, i chłop chce mi robić jakieś zabiegi manualne, ledwo go powstrzymałem żeby od razu tego nie robił. Polecacie terapie manualną? W sensie nie wiem o co chodzi, ale chce coś robić manualnie, co nie jest chiropraktyką. W trosce o nie zostanie kaleką ledwo się wymigałem, wychodząc do tego na tchórza. Robił to ktoś, warto? Naczytałem się o kręgarzach więc boję się teraz jak ktoś mnie rusza.
20 lutego 2020 o 22:50 #66955- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.