Bardzo proszę o interpretację opisu MRI, LS
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Bardzo proszę o interpretację opisu MRI, LS
- Ten temat ma 8 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 10 years, 1 month temu przez
tunia1985.
-
AutorWpisy
-
2 marca 2013 o 19:35 #47717
Bardzo proszę o interpretację wyników. Czy potrzebna jest operacja? Czy to może się cofnąć? Czy będzie się pogłębiało? Bardzo proszę o pomoc!!! Czy cechy uszkodzenia pierścienia włóknistego oznacza jego przerwanie? to już ta najgorsza faza dyskopati??
* Zniesienie lordozy lędżwiowej.
* Dziobiaste inicjacyjne wyciągnięcia krawędzi trzonów .
* Wysokość trzonów w odcinku lędźwiowym zachowana.
* Zwężenie tarczy m-k na poziomie L5/S1 z cechami częściowej dehydratacji .
* Guzki Schmorla trzonów L4 oraz L3.
* Wymiar strzałkowy kostnych ograniczeń kanału kręgowego w odcinku lędźwiowym wynosi około 15 mm .
* Stożek końcowy rdzenia położony na poziomie L2 , bez zmian.
* Na poziomie cechy L5/S1 niewielkiej centralnej przepukliny jądra miażdżystego , masa przepukliny uwypukla się dokanałowo centralnie ku tyłowi na około 2mm , cechy uszkodzenia pierścienia włóknistego.2 marca 2013 o 20:12 #52446Witam
A czy występują jakiekolwiek dolegliwości ?
Wynik jako taki nie wskazuje na konieczność operacji, a nawet nie ma w nim ani słowa o tym żeby ta niewielka przepuklina powodowała jakikolwiek ucisk na nerwy, i tym samym mogła powodować
dolegliwości bólowe.– Czy to się cofnie ? – Nie, na 99,9%. Dyski u człowieka się NIE regenerują.
Ale w takiej formie jak jest nie widać żeby to było coś poważnego. Chyba, że ktoś wykonuje pracę fizyczną obciążającą kręgosłup, to warto moim zdaniem by się było zastanowić nad jej zmianą, albo przynajmniej takim wykonywaniem żeby sobie nie pogarszać.
– Czy to najgorsza faza dyskopatii ? – Nie, najlżejsza, początkowa. Tutaj jest to opisane: http://www.polradiologia.org/polish/egzamin/streszczenia/2010-jesien/Choroba%20zwyrodnieniowa%20kr%EAgos%B3upa_J.Bladowska.pdf
Pozdrawiam
2 marca 2013 o 21:08 #52447Czyli ta faza zwana wypuklina? Bez przerwania poerscienia tak? Bola mnie gorne czesci obu posladkow zwlaszcza przy ucidku oraz na wysokosci pasa bole takie jakby skurczowe. Czasami bol narasta w pozycji pochylonej. Obecnie nie pracuje no i mam spora nadwage :/ ogolnie bol przy dotyku nawet lekkim ucisku calegoodcinka ledzwiowego, dokladnie od pasa nawet po bokach do polowy posladkow. Ale nie potrzebuje tabletek, to raczej takie uczucie napietych mięśni.
3 marca 2013 o 01:36 #52448quote tunia1985″ post=3809:Czyli ta faza zwana wypuklina? Bez przerwania poerścienia tak?Tak.
quote :Ale nie potrzebuje tabletek, to raczej takie uczucie napietych mięśni.Dobrze by było się wybrać do lekarza lub rehabilitanta, żeby ocenił co to jest i jaki jest powód.
Przy uszkodzeniu dysku często przeciążone są stawy znajdujące się obok, co może powodować ból nawet przy dotyku i obronne napięcie mięśni.
Sposób postępowania zależy od różnych rzeczy – czy to występowało wcześniej, czy pojawiło się nagle, jak długo to trwa, czy ból się nasila przy chodzeniu a maleje przy leżeniu, itd. Doświadczeni lekarze i rehabilitanci coś mogą zalecić (brak ćwiczeń – odpoczynek, albo ćwiczenia, albo dodatkowo np. leki rozluźniające mięśnie, w zależności od przebiegu schorzenia), co zniesie te dolegliwości.
W przypadkach gdzie nic innego nie pomaga a ból nadal się utrzymuje, można zastosować tzw. blokady diagnostyczne albo lecznicze, a w skrajnych przypadkach leczenie operacyjne, odciążające.
Jeżeli to jest jakiś przejściowy epizod bólowy, to najlepiej zacząć od konsultacji z lekarzem i/lub rehabilitantem, i zapytać czy przeczekać, czy rozruszać.Pozdrawiam
3 marca 2013 o 08:54 #52449Bol utrzymuje sie od września, przy czym w okresie swiat bylo nieco gorzej. Tez jestem sporym nerwusem co pewnie nie jest bez znaczenia. Bol raz jest gorszy pidczas siedzenia, czasem przy staniu. W pozycji leżące jest lepiej. Najgorzej w takiej pozycji lekko zgietej jak przy zmywaniu. Takie uczucie omdlalych plecow, jakby miesnie miały dosc. Czasem boli tez miedzy lopatkami. Neurolog stwierdzil ze to niewielkie zmiany i dal zestaw cwiczen ale czasem po nich jest gorzej. We wtórek mam wizyte w poradni rehabilitacyjnej zobaczymy 🙂
3 marca 2013 o 09:25 #52450Neurolog jak nazwa wskazuje zajmuje się nerwami, a na powyższym badaniu MRI nie wyszły żadne zmiany dotyczące bezpośrednio układu nerwowego, czyli np. ucisk dysku na nerwy jaki ma czasem miejsce przy większych przepuklinach. Natomiast neurolog zazwyczaj nie bierze pod uwagę stawów kręgosłupa, stawów krzyżowo-biodrowych, mięśni, itd. Dla neurologa często nie ma ucisku na nerwy = nie ma problemu z kręgosłupem. Czasem jeśli ból dotyczy stawów kręgosłupa, to lepszy jest już np. reumatolog, albo niektórzy ortopedzi. Albo rehabilitacja, o ile przynosi wymierną poprawę przynajmniej na jakiś dłuższy czas (bo jak pisałem wyżej, dyski się nie leczą, i na wyleczenie tego przez rehabilitację nie można liczyć, można natomiast przy takich niewielkich zmianach liczyć, że uda się doprowadzić do złagodzenia lub likwidacji objawów, i dalszego utrzymywania jakiejś równowagi, w której mięśnie nie będą napięte). Rehabilitacja, która przynosi ulgę tylko wtedy kiedy się odbywa, a po jej zakończeniu wszystko wraca, jest bez sensu. Można zapytać rehabilitantów, czy znają/przypuszczają przyczynę dolegliwości, i czy coś można z tym zrobić, czy rehabilitacja będzie tylko łagodzić chwilowo objawy. Różnie to bywa, w zależności od tego gdzie się trafi na rehabilitację. Jedni rehabilitanci tylko podłączają pod różne urządzenia typu prądy, lampki, itp, które chwilowo łagodzą dolegliwości – a inni mają jakąś koncepcję na całość, i cel do zrealizowania, poprzez różne dostępne środki rehabilitacji.
Pozdrawiam
3 marca 2013 o 18:10 #52451Bardzo dziekuje zapomoc 🙂 najbardziej dziwi mnie to zebolu nie odczuwam przy samymkregoslupie a wlasnie bardziej po bokach przy kosciach biodrowych i po bokach. Od wczoraj mecza mnie tez bole w posladkach, zwlaszcza w prawym, lekko promieniuje do kolana, tak jakby stawu kolanoweego. Najgorzej jak dluzej postoje albo siedze. Juz nie bardzo wiem co to jest, myslalam ze tood tego kregoslupa ale skoro nie ma ucisku na nerwy? Ehh moja lekarka juz na mnie patrzy jak na idiotke 😉
4 marca 2013 o 00:02 #52459quote tunia1985″ post=3813:najbardziej dziwi mnie to zebolu nie odczuwam przy samymkregoslupie a wlasnie bardziej po bokach przy kosciach biodrowych i po bokach.Może warto poczytać ten wątek: https://drkregoslup.pl/forum/pozostale-tematy/inne/asymetria-miednicy-a-dyskopatia-kreg-l-s
quote :Od wczoraj mecza mnie tez bole w posladkach, zwlaszcza w prawym, lekko promieniuje do kolana, tak jakby stawu kolanoweegoTo dziwne :unsure: Ból promieniuje przez nerwy, a skoro nerwy nie są uciśnięte, to ból z pleców nie bardzo może nimi promieniować do nóg.
Pozdrawiam
4 marca 2013 o 06:51 #52462Hmm tak sie zastanawiam, te bole posladkow zaczely sie po przyjmowaniu zastrzykow z olfenu, zaraz po nich mialam takie bolace grube grudki pod skora i od wtedy boli. Moze to ma jakis zwiazek? zobaczymy co powie ortopeda, jak mnie oleje to juz nie wiem do kogo isc 🙁
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.