Będę wdzięczna za ocenę RTG, skolioza powypadkowa
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Skolioza › Będę wdzięczna za ocenę RTG, skolioza powypadkowa
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 years, 6 months temu przez
alus.
-
AutorWpisy
-
1 października 2015 o 10:47 #48196
W wieku ok. 10 lat miałam poważny upadek w górach,Chodziłam na rehabilitację. Było to 46stopni, w wieku 16lat już 37, lecz teraz w wieku 20lat czuję się dużo gorzej. Ponownie mam silne bóle, problemy z oddychaniem itd. Proszę o szczerą opinię zdjęcia. Obecnie nie wiem ile stopni ma to skrzywienie, aczkolwiek widzę, że wada się zwiększyła. Ile mniej wiecej to moze byc? (w listopadzie wizyta u specjalisty z pytaniem o operacje)
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4212 października 2015 o 08:04 #57879Myślę, że większość odpowiedzi dostałaś już od osób na skolios.pl, czyli to że w tym wieku obecnie się skoliozy operuje, że teraz stosowana jest stabilizacja przeznasadowa na śrubkach i prętach a nie haki harringtona jak wcześniej, no i że pewnie warto wybrać się do ośrodka zajmującego się na co dzień leczeniem takich schorzeń – jest ich w Polsce niewiele. Większość z nich jest opisana na skolios.pl, i są tam też pacjenci którzy się w danych ośrodkach leczą (http://skolios.pl/viewforum.php?f=62 oraz http://skolios.pl/viewforum.php?f=63).
Tutaj na forum dominują raczej wszystkie inne dysfunkcje kręgosłupa poza skoliozami, chociaż osoby ze skoliozą w pewnym wieku w dość sporym procencie mają problemy z dyskami, wtedy tutaj jest więcej informacji.
Nie mniej nie wykluczam że jeszcze jakiś lekarz odpowie coś konkretniejszego.
Ja wiem tylko tyle na temat skolioz co widziałem lecząc się w ośrodku który skoliozy leczy.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
2 października 2015 o 23:19 #57880Ekspertem od skoliozy nie jestem, ale wygląda to na skoli idiopatyczną, dość zaawansowaną do 80 st. Bólu raczej nie powinna powodować, zaburzenia oddychania bardziej. Konieczna konsultacja w ośrodku z doświadczeniem.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4214 października 2015 o 12:00 #57881Skolioza jest wynikiem wypadku, tak przy okazji R oznacza na zdjęciu rotację kręgosłupa.
Niestety forum skolios.pl zostało zawieszone, strona nieaktywna :unsure:
W listopadzie wybieram się do specjalisty, który zapewne zadecyduje o operacji, chciałąm po prostu spytać o opinię ile to może mieć stopni, bo wciąż mnie to nurtuje, a ostatnie badanie w 2011/12 roku wskazywało na około 40st, a zakładam, że chyba właśnie jest więcej :/
zarówno pulmonolog jak i reumatolog są zgodni co do tego, że wina leży po stronie kręgosłupa, podobnie po usg jamy brzusznej :unsure:4 października 2015 o 12:43 #57882R oznacza prawą stronę 🙂 czyli zdjęcie zrobione odwrotnie niż się zwykle robi (prawa po prawej). Na pewno nie jest to deformacja pourazowa, prawie na pewno skoli idiopatyczna, wg mnie typu Lenke 3C (double major). 90% skoli to dziewczynki 10-16 lat, 90% krzywizna piersiowa w prawo. Zapewne do zabiegu.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, melodia4 października 2015 o 13:21 #57883mozesz miec i racje, tylko po prostu to byl tak powazny wypadek, ze cudem uszlam z zyciem i bardzo mocno poturbowalam cale cialo.Ale też może być zbieg okoliczności i to co napisałeś (tak sobie to czytam o tym) jest też logiczne. Nie chciałam wyjść na jakąś przemądrzałą, to tylko tyle co mowili lekarze, a nie moj wymysł :unsure:
Moze byc tak ze w dupe wszystko poszlo 10lat u “specjalisty”. nie wiem..juz mi popieprzyli Ci lekarze w głowie mi…rehabilitacja, pieniadze. w dupe.. zobaczye co powie prof.Kotwicki, tak będzie najlepiej 🙂
Dziękuję za odp!4 października 2015 o 13:31 #57884i teraz chyba wszystko jasne, czemu po upadku na szkolnych badaniach mialam dobry wynik, co dziwilo pozniej rodzicow, ale zrzucone bylo na ‘sprzet i masowe badanie dzieci na odczepnego’..a zauwazyla to mama jak mialam jakies 11-12 lat a nie po upadku, kurcze, dziekuje!
21 września 2016 o 13:57 #60193To jest Skolioza Idiopatyczna z dużą rotacją.
Teoria powypadkowa jest błędna i nie mająca odzwierciedlenia w rzeczywistości.
Jeżeli powoduje problemy z oddychaniem, dolegliwości bólowe lub zniekształcenie jest brzydkie kosmetycznie-należy rozważyć zabieg operacyjny (niestety na inne leczenie jest już zbyt pózno).
Poznań to dobry adres. - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.