ból biodra, dyskopatia l5- s1, niespolenie łuku s1
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › ból biodra, dyskopatia l5- s1, niespolenie łuku s1
- Ten temat ma 2 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 11 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
15 kwietnia 2015 o 19:24 #48140
Witam!
Może opisze od poczatku mają historię 😉A więc od około 5 lat odczuwam ból w biodrze. Na początku niewielki po w zmożonej aktywności. Stopniowo coraz większy. Do lekarza udałam się dopiero półtora roku temu, gdy momentami nie mogłam stanac na lewą nogę. Ból pojawiał się po cięższym dniu w pracy, w trakcie pracy niewielki, bardzo nasilał się i wręcz uniemożliwiał chodzenie dopiero po powrocie do domu, po odpoczynku. Wykonano mi usg i stwierdzono zapalenie kaletki krętarzowej i obrzęk (2cm) w mięśniu pośladkowym. Dostałam zastrzyk sterydowy, po którym miał ból ustąpić. Niestety nic takiego nie nastąpiło, wiec dostałam skierowanie na rehabilitację. DD, krioterapia, jonoforeza, laser. Lekarz powiedział, że jak rehabilitacja nie pomoże to bedzie trzeba usunać kaletkę. Po rehabilitacji ból się bardzo nasilił, ciezko było wytrzymać te zabiegi, bolało non stop, do tej pory tylko po wysiłku. Po roku lekarz stwierdził, że mnie boli wyżej niż kaletka (bolało mnie przy ucisku wyraźnie konkretne miejsce) i zlecił kolejne usg. Obrzęku w mięsniu pośladkowym nie było, kaletka zdrowa. Chory prawdopodobnie mięsień, nie powiem jaki bo nie pamietam nazwy. Ponoc stary uraz lub przeciążenie. Lekarz zlecił mi zakup zastrzyku MD muscle. miesiąc oczekiwania na zrobienie tego zastrzyku. Niestety w miedzy czasie bardzo nasilił mi się ból kręgosłupa w dolnym odcinku, ból wręcz nie do wytrzymania, promieniujacy do pośladka, oraz częsty ból kolana. odczuwam też czesto ból między łopatkami, nie tylko w dolnym odcinku kregosłupa.. Biodro boli non stop, dziś do tego doszedł ból w pachwinie. Leki przeciwbólowe średnio pomagaja. Już na samo biodro miałam przepisany ketonal który nie pomagał, następnie zaldiar, który działał szybko ale niestety krótko, lekarz kazał co 6 godzin, ale niestety w pracy to nie wystarczało, bo ból się szybciej pojawiał. I tak zazywałam tylko w ostateczności. W końcu poszłam na zwolnienie lekarskie i poprosiłam lekarza rodzinnego o skierowanie na przeswietlenie kregosłupa.
Wynik to dyskopatia l5- s1 i niespojenie łuku s1.
czy moje problemy z biodrem były własnie tym spowodowane?
jak to sie leczy i na czym polega to schorzenie?
jutro ide do lekarza, ale szczerze mówiąc nie mam zaufania. byłam u kilku ortopedów i mam wrażenie ze zgaduja co mi jest, a nawet przeswietlenia kregosłupa nikt mi nie zlecił, tylko mam dostać kolejny cudowny zastrzyk :unsure:
A codzienny ból bardzo mnie męczy, nawet bardziej psychicznie niz fizycznie.. już straciłam nadzieję, że lekarz coś poradzi.
jakieś sugestie, porady?
i czy lekarz ortopeda może mi odmówić zwolnienia lekarskiego? Bardzo długo pracowałam z bólem, ale w tej chwili naprawde nie jestem w stanie. (jeden lekarz powiedział, że absolutnie nie ma ku temu podstaw, choć ledwo stawałam na nogę, żebym szła do lekarza rodzinnego jak chce zwolnienie, tak jakbym chciała wyłudzić l4). A mam prace fizyczną..z góry dziękuje za odpowiedzi.
15 kwietnia 2015 o 22:13 #57219Witamy na forum,
niespojenie łuku S1 to rozszczep kręgosłupa (spina bifida). Jest to wada wrodzona, polega na nie zrośnięciu się łuków kręgów na dany poziomie kręgosłupa. Wada ta w zależności od zaawansowania jest różnie leczona i daje różne objawy. Może ona być przyczyną różnych zwyrodnieniowych zmian w kręgosłupie np. dyskopatii właśnie, zmian w harmonii działania mięśni, dolegliwości bólowych. Niektórzy żyją z tą wadą i nie mają żadnych dolegliwości, a inni muszą przejść operację.
http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Rozszczep_kr%C4%99gos%C5%82upaCo do Twojego pytania, czy może być to powodem problemów z biodrem mogę tylko udzielić odpowiedzi totalnie nie medycznej i wynikającej z wiedzy jaką posiadam, tylko lekarz specjalista może wydać diagnozę. Jednak wydaje mi się, że napisanie iż Twoje problemy mogą wynikać ze zmian w obrębie kręgosłupa, chyba nie będzie złą opinią. Jeżeli kręgosłup jest przeciążony to bóle mięśni przykręgosłupowych, krzyżowych oraz biodra są możliwe. Również przepuklina jest zapewne powodem bólu. Niestety masz tylko RTG, a tu rezonans byłby bardziej pomocny, bo pokazałby jak duża jest przepuklina.
Twoje objawy wskazują, że coś tam się niedobrego dzieje i koniecznie musisz iść do specjalisty, który skieruje Cię na dalszą diagnostykę.Ortopeda powinien wypisać zwolnienie w przypadku, gdy pacjent nie może chodzić, a ból jest wynikiem choroby i utrudnia codzienną egzystencję… no to jest jakaś masakra, że nie chciał tego Ci wydać.
Jednak teraz pasowałoby, aby dał Ci lekarz specjalista skierowanie na MRI, a po nim żebyś udała się do neurochirurga (mnie ortopedzi jakoś nie przekonują do leczenia przepuklin kręgosłupa, ale to moje zdanie, po przejściach jakie miałam w życiu).Podkreślam jeszcze raz, że moje opinie nie są medycznymi, wierzącymi, a jedynie wynikają z jakiejś wiedzy, którą zdobyłam przez lata własnych doświadczeń i czytania różnych informacji medycznych jako pacjent z problemami z kręgosłupem.
Mam nadzieję, że troszkę pomogłam.
Pozdrawiam: )- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
15 kwietnia 2015 o 22:16 #57220Witaj
quote Myka” post=9018:Wynik to dyskopatia l5- s1 i niespojenie łuku s1.
czy moje problemy z biodrem były własnie tym spowodowane?
jak to sie leczy i na czym polega to schorzenie?Tutaj jest opisane, co mniej więcej widać na zdjęciu RTG kręgosłupa:
https://drkregoslup.pl/co-widac-na-zdjeciu-rtg-w-dyskopatii/bol-krzyza/co-widac-na-zdjeciu-rentgenowskim-kregoslupa-ledzwiowego“Dyskopatia” to jak każda inna “-patia” tylko i wyłącznie stwierdzenie, że z dyskiem jest coś nie tak. Tak więc moim prywatnym zdaniem nie da się odpowiedzieć na Twoje pytania ani czy ból biodra jest u Ciebie spowodowany dyskopatią, ani jak to się leczy, ani na czym polega to schorzenie, na podstawie samego zdjęcia RTG. Jeśli zmiany na RTG kręgosłupa są znaczne, i istnieje podejrzenie że mają związek z dolegliwościami, to lekarz kieruje na badania bardziej szczegółowe – tzw. MRI, czyli badanie rezonansem magnetycznym. Dopiero na tym badaniu widać między innymi dysk, nerwy, dokładniej stawy, itd. Tutaj jest to wstępnie opisane: https://drkregoslup.pl/atlas-rezonansu-magnetycznego/anatomia/atlas-rezonansu-magnetycznego-dla-pacjentow . Dodatkowo w przypadku wątpliwości pomimo wykonania MRI, mogą zostać wykonane np. blokady diagnostyczne, opisane tutaj: https://drkregoslup.pl/epiduralne-iniekcje-leczenie-zachowawcze/leczenie-zachowawcze/epiduralne-iniekcje-steroidowe-w-odcinku-ledzwiowym
Termin “dyskopatia” może odnosić się zarówno do lekkiego odwodnienia dysku nie powodującego dolegliwości, jak i do dysku poważnie odkształconego, zgniatającego nerw, dodatkowo np. z oderwanym fragmentem, powodującego nawet trwały niedowład czy zaniki mięśni. W zależności od tego co naprawdę się dzieje, podejmuje się odpowiednie leczenie (lub nie podejmuje jeśli nie jest konieczne).
Ból z kręgosłupa lędźwiowego może promieniować do biodra, ale RTG nie jest badaniem które to może potwierdzić.
To takie moje prywatne, nie-medyczne zdanie.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.