Bol karku promieniujacy do glowy.
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Bol karku promieniujacy do glowy.
- Ten temat ma 11 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 10 months temu przez
gucio1960.
-
AutorWpisy
-
5 lipca 2019 o 16:05 #48778
Witam. Od niedawna, bo od okolo 3tygodni doskiera mi bol karku, promieniujacy do potylicy i dalej podczas jazdy samochodem, nawet male nierownosci na drodze sa dla mnie meczarnia, mam tez wrazenie jakby bolalo mnie gdy samochod przyspiesza nieznacznie. Ogolnie rzecz biorac raczej mikrowstrzasy, bo nigdy nie boli mnie gdy podskocze czy chodze na codzien. Zauwazylam ostatnio ze gdy usztywnilam sobie szyje rogalem podroznym, zaciskajac go jak kolnierz nie czulam tych dolegliwosci jadac. Boli takze przy palpacji ta okolica polaczenia potylicy z kregoslupem, jakos c1 czy c2, i lewa strona bocznie od linii posrodkowej na tej wysokosci. Bol podczas jazdy jest straszny, mam wrazenie ze zwariuje, po czym mija. Gdy odchyle glowe do tylu tez sie pojawia ale teraz juz sporadycznie bo od tygodnia nie jezdzilam samochodem. Co dalej robic? Znajomi neurolodzy mowia, zeby poczekac, ze w badaniu neurologicznym bez odchylen, kazali brac Diclovit i witaminy B. Inny neurolog powiedzial, ze mozliwe jest wystapienie neuralgii potylicznej i zeby wziac amitryptyline jakks czas Laryngolog zbadal mnie tez, badany byl tez sluch z racji ze lewa strona bardziej, ze moze ucho, nic z tych rzeczy, norma. Usg szyi w normie, tarczyca w porzadku. Badania laboratoryjne typu morfologia itd w normie. Czuje sie jakbym miala glowe nabita na kij, sztywna, pomimo ze ruchnnie sprawia mi jako takiego bolu. Czasem pelnosc w okolicy wlasnie potylicy, uszu. Zauwazylam, ze przy trakcji kregoslupa, gdy wykonuje jakis sklon to miejsce na karku zupelnie nie boli. Dotykanie go jest mega nieprzyjemne, wg mbie jest cieplejsze, ale to tylko moje odczucie. Nawet glowa powyzej gdy jade wydaje sie byc piekaca jakas. Na co dzien zadnych wymiotow, nudnosci, zawrotow glowy, nic, zaburzen widzenia. Znajomi ortopedzi stwierdzili, ze to najprawdopodobniej bol miesniowo-powieziowy. Bylam u fizjoterapeuty, poprawa na krotko, podczas jazdy samochodem znow to samo. Zrobilam rtg kregoslupa szyjnego, zdjecia w zalaczniku. Co dalej zrobic? Jakas obrazowke? Sama jestem lekarzem, alr mimo to rozkladam rece z bezsilności.
5 lipca 2019 o 16:44 #65298Przydałby sie rentgen czynnościowy, a jeszcze lepiej rezonans. Takie zwykłe zdjęcie to za mało, żeby ocenić co tam się dzieje. Może masz niestabilność (to by wyszło na czynnościowym RTG), może dyskopatię. Bez dokładniejszych badań można tylko gdybać, a czasem i badania nie dają odpowiedzi skąd ból.
5 lipca 2019 o 16:59 #65299Dodam jeszcze chociaz nie wiem czy to ma znaczenie. Dolegliwosci te pojawily sie po dluugiej jedzie samochodem (w kazdy weekend robilam 400km lacznie) przez kolo 4 tygodni, i nagle przy przejezdzaniu przez prog zwalniajacy poczulam ten bol. Na miesiac wczesniej przed wystapieniem tuch dolegliwosci na torze saneczkowym inny uczestnik wjechal w tyl moich saneczek nie zauwajac mnie za zakretem, maxymalna predkosc jaka to mogla byc to kolo 35km/h, bylam zapieta pasami ale wygladalo to jak typowy whiplash. Nic mnie po tym nie bolalo. Nie wiem czy moglo to byc poniekad przyczyna tego wszystkiego.
6 lipca 2019 o 11:50 #65300Ja nie widzę lordozy szyjnej, jest przegięcie na C4/C5, do tego nie wiem czy C2 tak ma wyglądać czy tam nie jest jakieś stabilne złamanie?
Nie jest to aby Typ 1 z tej klasyfikacji? https://www.orthobullets.com/spine/2017/traumatic-spondylolisthesis-of-axis-hangmans-fracture
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): ksiawk7 lipca 2019 o 21:04 #65307Jeszcze osobny film w temacie C2
PS. Przepraszam ale nie jestem lekarzem i nie potrafię powiedzieć czy to co jest widoczne na C2 to złamanie czy nie, pewnie Administrator mógłby to jaśniej określić.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): ksiawk8 lipca 2019 o 11:40 #65309Dziekuje Ci bardzo!!! Zrobilam sobie tk kregoslupa szyjnego i czekam na wynik, bo faktycznie nie podobal mi sie ten c2, ale myslalam, ze moze to jakas paranoja moja juz, ale gdy tez Ty zwrociles na to uwage i kolega lekarz rehabilitacji medycznej tez to stwierdzilam, ze zrobie tk szyjnego. Dam znac jak bede miec opis 🙂 faktycznie wyglada jak 1 typ tego zlamania, bez przemieszczenia, i tez boli w rzucie tego kregu przy dotyku czy kompresji kregoslupa.
Jeszcze raz dzieki za sugestie, odezwe sie jak bede znac wynik.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42110 lipca 2019 o 11:53 #6531511 lipca 2019 o 10:12 #65316Ja niestety nie mam takiej wiedzy.
11 lipca 2019 o 18:58 #65317skoro usztywnienie kręgosłupa pomogło i pomaga to zastanów się z rehabilitantem czy nie pójść tym torem i po prostu ćwiczeniami wzmocnić mięśnie w obrębie kręgosłupa a szczególnie szyjnego i piersiowego. Stworzy to naturalny gorset mięśniowe..
zacznijcie od prostych ćwiczeń izometrycznych na probe . . . takie ćwiczenia można robić małymi seriami parę razy dziennie nawet w pracy i na postoju w samochodzie 😉 oczywiście trzeba obserwować objawy które pokażą czy to dobra droga a w między czasie się diagnozuj . Większości tylko cierpliwa praca, zmiana nawyków i obserwacja objawów pomaga 😉12 lipca 2019 o 07:54 #65320Zastanawiam sie czy przez wlasnie spiete miesnie nie mam neuralgii nerwu potylicznego po jednej, lewej stronie. Bylam juz u fizjoterapeuty kilka razy, faktycznie pomagalo, ale jazda samochodem mam wrazenie sprawia, ze miesnie sie bardziej napinaja, zeby zniwelowac rozluznione wiezadla i boli mnie najbardziej w punktach uciskowych tego nerwu. Dziwi mnie tylko, ze neurolog/ortopeda nie stwierdzili tego, nawet nie zasugerowali tej drogi, ze to moze byc ten nerw. Bol jest dziwny, przeszywajacy, przechodzi po chwili, teraz juz tylko na bardzo duzych dziurach na drodze, czyli widoczna poprawa po kilku sesjach fizjoterapii.
Jesli chodzi o diagnostyke, zrobilam usg szyi, rtg kreg szyjnego, rtg zatok, tk glowy, tk kregoslupa szyjnego i tylko to wykazalo odstepstwa od normy. Zastanawiam sie czy robic mri tego szyjnego. I jak dojsc do tego ze to faktycznie jest ta neuralgia, czy jest inna droga diagnostyki, niz ustapienie objawow po zablokowaniu nerwow potylicznych?12 lipca 2019 o 22:05 #65330Nie jestem pewny, ale chyba jeśli jest coś rozluźnionego zbytnio, to jest i niestabilność, a tą diagnozuje się albo zdjęciami RTG czynnościowymi (w zgięciu i przeproście), albo MRI czynnościowym – http://forum.drkregoslup.pl/forum/Diagnostyka/3088-tech-bardziej-i-mniej-realtime-mri . Od niedawna taki rezonans jest również gdzieś w Polsce w woj. opolskim, pisaliśmy o tym tu na forum ale zapomniałem niestety gdzie.
To że lekarze czegoś nie zauważyli lub pominęli – jeśli nie są stricte lekarzami od kręgosłupa, a jedynie mają specjalizację z ortopedii czy neurochirurgii czy neurologii, to raczej normalne – nie wiem jak wygląda w Polsce robienie specjalizacji, ale po doświadczeniach z wieloma różnymi lekarzami zgaduję że podobnie jak na większości uczelni jest jakieś przestarzałe minimum programowe, a faktycznie przydatną wiedzę mają ci którzy robią specjalizację w ośrodkach gdzie leczy się dużą ilość kręgosłupów, sami doszkalają się uczestnicząc w polskich i zagranicznych konferencjach dot. kręgosłupa, oraz analizując najnowsze doniesienia medyczne. Jeśli ktoś zakończył edukację medyczną na studiach ileś tam lat temu, to jego wiedza o kręgosłupach bywa naprawdę ale to naprawdę wątła – bardzo często pacjenci mają większą/aktualniejszą.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
12 lipca 2019 o 22:16 #65332Rezonans jest w Głuchołazach nr telefonu 515 910 804
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik421 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.