Ból kręgosłupa – Leki Opioidowe
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Terapia bólu › Ból kręgosłupa – Leki Opioidowe
- Ten temat ma 123 odpowiedzi, 19 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 7 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
6 lipca 2014 o 23:13 #47955
Próbował ktoś może medycznej marihuany a dokładnie olejku CBD w walce z kręgosłupem?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
6 lipca 2014 o 23:35 #54810Zacznę pierwszy. Ponieważ brałem już trochę przydużo różnych leków na różne dolegliwości (Ketonal albo Tramal na bóle kręgosłupa, Olfen na ból stawu krzyżowo-biodrowego, Mydocalm na spinanie się mięśni po dłuższej aktywności, dodatkowo coś na spanie z powodu problemów z zasypianiem (nadpobudliwość przez ból i problem z “wyciszeniem się” do snu) postanowiłem sprawdzić, czy mocniejszy lek nie zastąpiłby tego wszystkiego. Padło na Bunondol 0.2mg. Mam sceptyczne podejście do takich leków, bo chociaż po morfinie w zastrzykach w szpitalu czułem się bardzo dobrze i nie miałem żadnych skutków ubocznych, to po Tramalu w tabletkach w dawce większej niż 75mg zawsze wymiotowałem. No ale pomyślałem że jakby się te wszystkie dało zastąpił jednym skutecznym to byłoby zdrowiej.
W pierwszy dzień wziąłem na próbę 1 tabletkę, kilka godzin przed spaniem, na wypadek gdyby mnie ścięło z nóg. Zadziałała rewelacyjnie – ból zmalał do takiego poziomu, że zacząłem się więcej ruszać, przez co poprawił mi się nastrój i chęć do działania, mięśnie się rozluźniły, koncentracja na wszystkim co robiłem mi się bardzo poprawiła przez dużo mniejszy ból, a do tego zasnąłem bez problemu i się wyspałem. Rano wziąłem kolejną tabletkę – i znów zero zmulenia, zero zawrotów głowy, dużo aktywności, ból jedynie ze stawu krzyżowo-biodrowego przez znacznie wzmożoną aktywność. Ale ogólnie – bardzo bardzo pozytywnie. Na noc znów wziąłem i się wyspałem. I tak przez 3 dni. Po trzecim dniu obudziłem się po kilku godzinach spania, i 5 godzin spędziłem na wymiotowaniu.. Odstawiłem od razu ten lek. Kolejne dwa dni nieziemski ból głowy i zawroty – leżenie z mokrym zimnym ręcznikiem na głowie.
W ulotce jest napisane, że częste skutki uboczne to właśnie ból głowy i wymioty, do tego problemy z żołądkiem, a także, że mogą wystąpić reakcje alergiczne na ten lek.
I tu chciałem zapytać o Wasze doświadczenia i zdanie – czy mieliście coś podobnego ? Jeśli tak, to czy organizm się z czasem dostosowuje do takiego leku ? Czy raczej lepiej nie wracać do tego konkretnego leku i próbować czego innego?
Gdyby takie efekty były w pierwszy dzień, to oczywiście od razu bym z tego specyfiku zrezygnował – ale że przez 3 dni działał po prostu rewelacyjnie, to nie wiem skąd nagle taka zmiana?
A może tego typu leki lepiej przyjmować z jakimiś dłuższymi przerwami, np. raz na dzień ? (mimo, że ja brałem w sumie 0.4mg na dobę, a z ulotki wynika, że maksymalna dopuszczalna dawka dobowa to 3.2mg (maksymalnie co 6 godzin po 2 tabletki 0.4mg).
Zastanawiam się też, czy ja w ogóle mogę brać takie leki, jeśli nawet po Tramalu 100mg wymiotuję 🙁 Może mój organizm po prostu takich specyfików w postaci tabletek nie toleruje ?Z góry dzięki za odpowiedzi/sugestie, bo bardzo zależało by mi na tak niskim bólu, takim rozluźnieniu mięśni, takiej aktywności i tak dobrym śnie jaki miałem po tym jednym leku (o 5 rano się budziłem wyspany i wypoczęty, z chęcią do działania, a w nocy się nie budziłem przez ból) zamiast zestawu kilku innych leków, natomiast te skutki uboczne które wystąpiły po kilku dniach mnie przeraziły. Nie były aż tak złe jak po Transtecu, ale 2 dni bólu głowy i zawrotów w nasileniu nie do opisania, a do tego te wymioty..
W ulotce jest tylko napisane, że jeśli wystąpią reakcje alergiczne to należy zgłosić się do lekarza, natomiast w przypadku skutków ubocznych w zasadzie nie jest napisane, co robić – czy to tak ma być, czy robić większe przerwy, czy zmniejszyć dawkę, czy co. Jeśli by ten lek działał bez skutków ubocznych, to nie planuję go brać na stałe – ale na kilka miesięcy by mi bardzo ułatwił sprawniejsze życie i rehabilitację.
Nie brałem nigdy wcześniej tego typu leków, poza morfiną w szpitalu, po której jak już pisałem czułem się dobrze i miałem naprawdę ZERO skutków ubocznych typu zawroty głowy, nudności, problemy z żołądkiem, ból głowy, senność, itp.
EDIT: właśnie doczytałem, że skład tego leku jest taki sam jak Transtec’u (http://bazalekow.mp.pl/leki/item.html?id=9737) :angry: Tak więc skoro po Transtec’u czułem się skrajnie fatalnie, i po Bunodolu również, to uściślę pytanie: nie znam się kompletnie na lekach opioidowych – czy jeśli źle reaguję na buprofeinę, to czy są jakieś inne leki o podobnym działaniu nie zawierające buprofeiny, na które mogę potencjalnie nie reagować tak źle?
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
7 lipca 2014 o 13:09 #54814Jedyny lek opioidowy jaki bralem i biore od czasu do czasu to zaldiar najmniejsza dawka , ktora prawie nic nie pomaga i zarazem nic nie szkodzi jak i czysty tramal w postaci Tramal retard 100 mg, ktory radzi sobie zdecydowanie lepiej z bolem i co najwazniejsze rowniez bez skutkow ubocznych na moj organizm poza malymi zawrotami glowy prawie nie odczuwalnymi i nadmiernym uspokojeniem co jest raczej pozytywnym skutkiem ubocznym :).Lekarz mi powiedzial, ze jest to lek bardzo bezpieczny w porownaniu z niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi lecz lekarze niezbyt czesto go zapisuja tylko ze wzglendu mozliwosci uzaleznienia.
- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4217 lipca 2014 o 13:48 #54817Tramal w dawkach jakie jestem w stanie przyjąć (75mg na 6-7 godzin) jest dla mnie za słaby, tzn. coś tam pomaga, żeby nie zaciskać zębów, ale w porównaniu do tego jak zadziałało to coś o czym pisałem powyżej to niebo a ziemia. Po tramalu i tak nie mam ochoty się ruszać, uważam na ruchy, prawie wcale się nie przemęczam, nawet chodzeniem na jakieś dalsze odcinki czy dłuższym siedzeniem. Mięśni nie rozluźnia mi na tyle żebym nie musiał brać po ćwiczeniach/dłuższym przebywaniu w pozycji wymuszonej Mydocalmu, a nie usypia mnie niestety wcale (chociaż niektórzy mówią, że im się dobrze po tym śpi..) – normalnie po nim funkcjonuję, tzn. żadnej senności.
No i Tramal nie jest obojętny dla zdrowia przyjmowany doustnie – w większych dawkach jest lekiem zabójczym – tutaj o tym pisałem i podawałem link do artykułu – https://drkregoslup.pl/forum/edukacja-i-wiedza/terapia-bolu/tramadol-dzialanie-doustnie-a-wstrzykiwany-4151 .
Za tą wiadomość podziękował(a): kowalski897 lipca 2014 o 13:54 #54818Każdy lek długotrwale przyjmowany jest szkodliwy dla zdrowia badz co badz nie uważam aby był bardziej szkodliwy niż np diclofenac przyjmowany przewlekle
- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
7 lipca 2014 o 14:42 #54819quote kowalski89″ post=6439:Każdy lek długotrwale przyjmowany jest szkodliwy dla zdrowia badz co badz nie uważam aby był bardziej szkodliwy niż np diclofenac przyjmowany przewlekleDiclofenac jest NLPZ-w porownaniu z zastrzykami morfiny-sieje zajebiste spustoszenie w watrobie tym bardziej gdy jest przyjmowany przewlekle.
Jesli moge-osobiscie jestem zwolennikiem otrzymywania morfiny w miesnie ud-w PL poprosilem o to i..dostalem zastrzyk w dupe :ohmy: :woohoo: i uslyszalem abym udal sie do NL jesli chce otrzymywac morfine w uda.
Nie toleruje zadnych ketonali,tramadolu pod kazda postacia i laczonym ze wszystkim co mozliwe,najlepiej toleruje wlasnie morfine jak i oxynorm i oxycontin.
7 lipca 2014 o 16:22 #54820Ja stosuję plastry Transtec (buprenorfina) i mi służą b.dobrze, ból jest dużo mniejszy. Ogromnym plusem jest postać plastra na skórze bo lek uwalnia się i działa cały czas z takim samym natężeniem, więc nie ma spadków i ból się nie przebija. Lepiej mi się po nim śp. No i omija żołądek! Jak widać na każdego działa co innego i trzeba sobie coś dopasować, mi akurat buprenorfina służy bardzo dobrze.
Na początku stosowania było spore zmulenie, senność i nudności (ale tego nie ma co się bać, lekarka z poradni lecz. bólu powiedziała że na początku bardzo często są silne nudności/wymioty i zapisała na tę ewentualność lek przeciwwymiotny Torecan- pomógł w tym pierwszym okresie). Tamto minęło, a obecnie odczuwam jedynie niewielkie skutki uboczne np. problemy z koncentracją czy lekkie przymulenieDrugim lekiem z buprenorfiną w PL jest własnie bunondol w postaci tabletek podjęzykowych. Wiem, że stosuje się go albo jako główny lek, albo jako dawki dodatkowe (ratunkowe) podczas stosowania plastrów Transtec, żeby zbić ból okresowo się nasilający.
@użytkownik421 – faktycznie dziwne jest to, że pierwsze 3 dni po bunondolu czułeś się rewelacyjnie a potem nagle lipa…jak pisałam wyżej, może te silne nudności i wymioty by minęły, tylko żeby je przetrwać musiałbyś mieć lek przeciwwymiotny, może spróbować też w ten sposób?
Alternatywnie może spróbuj oksykodon (oxycontin itp), jest chyba równie silny a może nawet i silniejszy- nie stosowałam więc się nie wypowiem co do działania. Albo kodeinę (efferalgan kodeine, tabletki musujące-szybko działają, ja brałam kiedyś zamiast Tramalu i pomagały)
Te leki ustawia Ci ktoś z Poradni LB?Zgadzam sie w pełni z kowalskim89 i tomkiem, że NLPZ przewlekle przyjmowane sieją spustoszenie dużo większe niż opiody. A lekarze namiętnie je zapisują, za to opiodów zapisać się boją…jak byłam niedawno w szpitalu to wszystkim odstawiali Diclofenac i zamieniali na coś mniej szkodliwego, lekarki mówiły że ten lek jest teraz na cenzurowanym
7 lipca 2014 o 16:58 #54823quote :czy jeśli źle reaguję na buprofeinę, to czy są jakieś inne leki o podobnym działaniu nie zawierające buprofeiny, na które mogę potencjalnie nie reagować tak źle?@użytkownik421 – najlepszym rozwiązaniem dla Cb będzie wizyta w PLB. Bo z tego co pisałeś to chyba wynika, że jeszcze tam nie byłeś, więc jakiś inny lekarz musiał Ci przepisać te opioidy??
Być może musisz mieć właśnie inne rodzaje leków. Mi lekarka w PLB mówiła, że nieraz parę miesięcy próbuje się różne kombinacje leków opioidowych, antydepresantów i przeciwpadaczkowych, aby dojść do tej konkretnej kombinacji odpowiedniej dla pacjenta. Jutro jadę do PLB i ciekawe, czy zmieni mi leki/dawki.W każdym razie ja jestem obecnie na OxyContin 20mg na dzień + Gabapentin Teva 600mg na dzień.
Ogólnie średnio mi pomaga na ból stwierdzam, w zamian za to jestem strasznie przymulona, ospała, mieszają mi się słowa i nie mogę spać. To główne skutki uboczne. Myślałam, że może to po Gabapentinie tak się dzieje, ale dzięki temu, że tydzień ponad nie mam już OxyContinu wiem, że to ten lek tak działał na mnie. Brałam go 3 tyg. i może to jeszcze zbyt krótki okres czasu, aby działanie było właściwe. Jednak myślę, że opcja druga wchodzi w grę, czyli po prostu na mnie średnio działa.
Czy OxyContin jest mocniejszy od Transtec to też nie wiem 😉
Może będę miała okazję spróbować go, to wtedy napiszę.- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
7 lipca 2014 o 21:16 #54828Dzięki za Wasze odpowiedzi. Leki nie są z PLB – są na czas czekania na wizytę w PLB (termin 3 miesiące 🙁 ) i wyznaczenie innych leków. Efferalgan ktoś mi też zalecał, ale powiedział, żeby nie liczyć na efekt mocniejszy niż po Dorecie – że jeśli po Dorecie nie jest zbyt dobrze to po tym też nie będzie. Przeczytam jutro jeszcze raz Wasze odpowiedzi, bo znów mi się dzień poprzestawiał z nocą :/ , pospałem parę godzin w dzień, teraz wstałem, ale trochę to bez sensu – chyba jest czas na spanie. Dobrej nocy.
8 lipca 2014 o 01:01 #54830quote kowalski89″ post=6439:Każdy lek długotrwale przyjmowany jest szkodliwy dla zdrowia badz co badz nie uważam aby był bardziej szkodliwy niż np diclofenac przyjmowany przewlekleOd przedawkowania Tramalu umiera na świecie co najmniej kilka osób dziennie. Przykładowe cytaty z USA:
“In Florida alone, there were 379 overdose deaths involving tramadol that year, up from 106 in 2003, according to the DEA.
In Milwaukee County, 20 people died of a drug overdose involving tramadol from 2010 through October 2013, according records from the Medical Examiner’s Office. In most of those cases, tramadol was one of several opioids that had been taken.” (http://www.jsonline.com/watchdog/watchdogreports/drug-tramadol-escapes-stricter-regulation-b99158486z1-236900801.html)
W Anglii w którymś roku umarło 179 osób.
Dotyczy to tramalu przyjmowanego doustnie w nadmiernych dawkach (a sam spotkałem osoby, które na jeden raz brały 200-800mg), nie dotyczy zastrzyków.
Nie wiem czy ktoś umarł od przedawkowania Diclofenacu – może raczej przez przewlekłe przyjmowanie i uszkodzenie żołądka.
quote tomek” post=6440:Jesli moge-osobiscie jestem zwolennikiem otrzymywania morfiny w miesnie ud-w PL poprosilem o to i..dostalem zastrzyk w dupe :ohmy: :woohoo: i uslyszalem abym udal sie do NL jesli chce otrzymywac morfine w uda.Ja dostawałem z tego co pamiętam w ramię i było OK. Ale co pielęgniarka to inne zwyczaje.. A jak się np. od jednej dostanie w ramię, a druga upiera się, że w pośladek, to na prośbę o wytłumaczenie dlaczego uważa, że nie można w ramię, niestety ciężko uzyskać odpowiedź.
quote Zoja” post=6441:@użytkownik421 – faktycznie dziwne jest to, że pierwsze 3 dni po bunondolu czułeś się rewelacyjnie a potem nagle lipa…jak pisałam wyżej, może te silne nudności i wymioty by minęły, tylko żeby je przetrwać musiałbyś mieć lek przeciwwymiotny, może spróbować też w ten sposób?Wiesz co, ale ja przez pięć godzin biegałem co chwilę wymiotować – dwa razy ledwo zdążyłem (w zasadzie to nie zdążyłem ale przytrzymałem ręką (przepraszam osoby bardziej wrażliwe), i pomiędzy tym, mimo że bardzo mi się chciało pić i jeść, to napicie się łyka wody od razu powodowało ponowne wymioty, tak samo próba zażycia czegoś od bólu głowy albo czegoś na spanie żeby to przespać/przeczekać. Po prostu opróżniło mi żołądek i cokolwiek do niego trafiało, nawet w minimalnych dawkach, natychmiast powodowało wymioty. Tak że nawet leku przeciwwymiotnego nie byłem w stanie zażyć. Dlatego napisałem wcześniej, że reakcja naprawdę ostra, a nie jakieś tam lekkie nudności z naciąganiem.
quote Zoja” post=6441:Alternatywnie może spróbuj oksykodon (oxycontin itp), jest chyba równie silny a może nawet i silniejszy- nie stosowałam więc się nie wypowiem co do działania.Dzięki za podpowiedź – zapytam lekarza co o tym sądzi, w związku z przejściami po buprofeinie, czy to może mnie mniej “przetargać”.
Transtecu bym nie wziął – bo tam jest jakaś w ogóle kosmiczna dawka, raz kiedyś spróbowałem to przez dwa dni się nie byłem w stanie na nogach utrzymać, tak mnie zmiotło, zasypiałem w każdej pozycji i nie wiedziałem gdzie jestem. Ale ten lek co dostałem to ma chyba o wiele mniejszą dawkę buprofeiny niż Transtec.
quote Aiga25″ post=6444:@użytkownik421 – najlepszym rozwiązaniem dla Cb będzie wizyta w PLB.Też jestem tego zdania, bo inni lekarze niż z PLB nie przepisują leków przeciwdepresyjnych czy przeciwpadaczkowych jako przeciwbólowe – nie mają wiedzy klinicznej w tym temacie, więc wolą nie ryzykować. Niestety – wizyta prawie 1 października.. A chciałbym do tego czasu pożyć jednak trochę aktywniej, coś porobić, porehabilitować się, a nie tylko czekać na ketonalu, tramalu, mydocalmie i nasennych, aż ten dzień nadejdzie..
8 lipca 2014 o 09:20 #548318 lipca 2014 o 15:14 #54833@tomek – nie.. A jak zdobyć holenderskie obywatelstwo ? 😉
Tak czy inaczej, z tego co czytam, to jest to środek o wiele tańszy i zdrowszy niż zestaw tabletek – z tego m.in. powodu legalizuje się go w kolejnych stanach USA, i to nie tylko w celach medycznych. Kiedyś był gdzieś artykuł dotyczący weterana wojennego z uszkodzonym na wojnie kręgosłupem (brak możliwości dalszego leczenia operacyjnego – nie pamiętam czy był już po jakichś operacjach czy nie, ból przewlekły silny) – dostał pozwolenie na hodowlę na własny użytek, podliczyli jakie to oszczędności dla budżetu, bo nie musi systematycznie chodzić do specjalisty po recepty, i nie muszą mu refundować leków za kilkaset dolarów – a sam zainteresowany mówił, że mimo iż porusza się na wózku, to dzięki zmianie leków jego stan psychiczny znacznie się poprawił, bóle ma mniejsze, czuje się lepiej, po kilku latach zaczął znów rozmawiać z ludźmi – w tym z rodziną, i znalazł sobie hobby – łowienie ryb.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
8 lipca 2014 o 17:36 #54834quote użytkownik421″ post=6454:@tomek – nie.. A jak zdobyć holenderskie obywatelstwo ? 😉Tak czy inaczej, z tego co czytam, to jest to środek o wiele tańszy i zdrowszy niż zestaw tabletek – z tego m.in. powodu legalizuje się go w kolejnych stanach USA, i to nie tylko w celach medycznych. Kiedyś był gdzieś artykuł dotyczący weterana wojennego z uszkodzonym na wojnie kręgosłupem (brak możliwości dalszego leczenia operacyjnego – nie pamiętam czy był już po jakichś operacjach czy nie, ból przewlekły silny) – dostał pozwolenie na hodowlę na własny użytek, podliczyli jakie to oszczędności dla budżetu, bo nie musi systematycznie chodzić do specjalisty po recepty, i nie muszą mu refundować leków za kilkaset dolarów – a sam zainteresowany mówił, że mimo iż porusza się na wózku, to dzięki zmianie leków jego stan psychiczny znacznie się poprawił, bóle ma mniejsze, czuje się lepiej, po kilku latach zaczął znów rozmawiać z ludźmi – w tym z rodziną, i znalazł sobie hobby – łowienie ryb.
Nie potrzeba holenderskiego obywatelstwa :cheer: :cheer:
Dokladnie tak jest jak piszesz 🙂 🙂
Szczerze wspolczuje wszystkim tym ktorzy nie moga sprobowac marihuany 🙁 -mysle ze wielu z Was by pomogla :whistle: 😉 -i nie rozumiem dlaczego wszyscy potrzebujacy nie moga korzystac z niej? 🙁 🙁9 lipca 2014 o 22:16 #54839quote tomek” post=6455:Szczerze wspolczuje wszystkim tym ktorzy nie moga sprobowac marihuany 🙁 -mysle ze wielu z Was by pomogla :whistle: 😉 -i nie rozumiem dlaczego wszyscy potrzebujacy nie moga korzystac z niej? 🙁 🙁Logiczne wytłumaczenia są chyba dwa:
1. “Sorry, taki mamy klimat”
2. Lekarze w Polsce podpisują deklarację wiary. “Wierzymy, że to aż tak nie boli żeby trzeba było silnych środków przeciwdziałających bólowi i jego następstwom”.Jak czytam polskie i zagraniczne fora, patrzę na filmy ze szpitali za granicą, to Polaków ogólnie chyba ustawowo boli mniej niż ludzi innych narodowości przy identycznych schorzeniach, częściej zdrowieją sami nie wymagając badań i leczenia, a i duża ilość lekarzy niechętnie przepisuje jakiekolwiek leki przeciwbólowe (mówiąc, że np. Apap jest dobrym lekiem przeciwbólowym dobrym na bóle uszkodzonego albo będącego po operacji kręgosłupa), ponieważ są to twardzi ludzie i znają się na bólu (nie ma takiego bólu, którego lekarz nie byłby w stanie wytrzymać! ***)
Ech.
*** U pacjenta.
PS. Wróciłem do leku, bo łykanie 5 innych zamiast niego mi nie pasuje. Zmniejszyłem dawkę do połowy tabletki, czyli 0.1mg, ok. 3 razy na dobę, i bardzo ostrożnie sprawdzam co się będzie działo (oszczędzam się, żeby nie powodować bólu, bo nie wiem na ile mocno taka dawka działa, a jednocześnie obserwuję czy znów mi się organizm nie zatruje)
@Zoja – poczytałem o OxyContin’ie przed wybraniem się do lekarza na konsultację – raczej odpada, ponieważ ulotka podaje, że nie wolno go stosować u osób z ciężką astmą (czyli u mnie).- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
10 lipca 2014 o 06:07 #54843U nas na wszystko Paracetamol 😉 😉 😉
10 lipca 2014 o 08:01 #54844Jak tak czytam wasze wypowiedzi to przypomnialo mi sie jak jakis czas temu dzwonil do mnie wujek, ktory mieszka juz 30 lat w usa i polecal mi wlasnie paracetamol haha, a jak go wysmialem i powiedzialem ze to nawet na lekki bol glowy nie pomaga, a co dopiero na takie silne bole po nieudanych operacjach to sie bardzo zadziwil i powiedzial to moze niech sprobuje takiego bardzo silnego leku paracetamol z kodeina to sie zalamalem. Dlatego jak widac polska nie jest jeszcze takim najgorszym krajem pod wzglendem leczenia bolu.
10 lipca 2014 o 08:50 #54847W UK też na wszystko Paracetamol 😉 Na przeziębienie, bóle różnego pochodzenia, cudowny lek! haha
- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
10 lipca 2014 o 09:35 #54848@kowalski89 – no nie wiem. Dr.House zażywał Vicodin, i to w dość dużych dawkach, mimo że bóle raczej mniejsze niż silne bóle odkręgosłupowe, i jakoś funkcjonował. Niby to tylko film, ale chyba nie przesadzali by aż tak, żeby ściemniać, że ktoś zażywa lek którego inni nie zażywają i funkcjonuje. W krajach anglojęzycznych popularna jest też m.in. Lyrica, no i leki przeciwpadaczkowe z tego co zaobserwowałem po tym co ludzie piszą tam na forach.
cyt. Vicodin: “(..) Paracetamol zawarty w preparacie zwiększa efekt przeciwbólowy hydrokodonu i uniemożliwia stosowanie preparatu w celach innych niż wskazania medyczne, ponieważ dawki stosowane w celach odurzania się zawierałyby toksyczną dawkę paracetamolu. Hydrokodon podawany doustnie ma około 1,5 razy silniejsze działanie od morfiny podawanej tą samą drogą, aczkolwiek dawka wywołująca równoważny efekt analgetyczny może się różnić osobniczo (..)”
źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Vicodin
cyt. Lyrica: “(..) Preparat Lyrica stosuje się w leczeniu osób dorosłych z następującymi chorobami:
* ból neuropatyczny (ból spowodowany uszkodzeniem nerwów); preparat Lyrica można stosować w leczeniu bólu neuropatycznego pochodzenia obwodowego, jak ból występujący u pacjentów z cukrzycą lub u pacjentów z półpaścem, a także bólu neuropatycznego pochodzenia ośrodkowego, jak ból występujący u pacjentów z urazem rdzenia kręgowego (..)”- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
10 lipca 2014 o 10:56 #54850Lyrica mam przetestowana na sobie-dostawalem ja zaraz po wypadku-niestety nie pomogla wgl.
Wracajac do paracetamolu-na poczatku jak uslyszalem ze mam go zazywac po wypadku to mimo bolu usmialem sie-lecz gdy cofam sie pamiecia to zazywanie go ma sens-jak dla mnie-poniewaz wiele razy dr laczyl mi go z innymi lekami i efekt byl naprawde ok-kiedys gdy bol byl taki w miare 😉 lykalem 4000mg na dobe samego paracetamolu i dawalem rade tylko na paracetamolu 😉
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42111 lipca 2014 o 00:22 #54859quote tomek” post=6471:lykalem 4000mg na dobe samego paracetamolu i dawalem rade tylko na paracetamolu 😉“W przypadku wrażenia, że działanie leku jest za mocne lub za słabe, należy zwrócić się do lekarza.”
Może trzeba było zwrócić się do lekarza, żeby zmienił na coś słabszego 😉 👿
Przy okazji – paracetamol wzmacnia działanie innych leków, więc podawanie go np. po operacji razem z morfiną ma sens, natomiast samego na ból pooperacyjny nie polecam (miałem okazję się przekonać jak działa w takim przypadku – wbicie zębów w deskę z drzazgami i przytrzaśnięcie sobie małego palca u nogi 5 razy mocno drzwiami jest chyba 10 razy skuteczniejsze 😉 ).
Za tą wiadomość podziękował(a): tomek - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.