Ból kręgosłupa – Leki Opioidowe
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Terapia bólu › Ból kręgosłupa – Leki Opioidowe
- Ten temat ma 123 odpowiedzi, 19 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 6 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
14 marca 2016 o 16:07 #59052
Wymieniona jest tu Kodeina.. co ma Kodeina do kregoslupa? Ja Kodeine biore tylko przy zapaleniu oskrzeli i to nie zadko ale nigdy by mi nie dal na kregoslup. Mam butelki tego i biore tylko na noc przy ataku kaszlu kiedy nie mofe spac przy niej nie mozna tez brac lekow rozkrztusnych ( urodzilam sie z astma)
Oxykodon to tek nie tyle co opiat a narkotyczny.. nie mozna porownac z tramalem. Ja od lat biore postedni miedzy tramal a oxy.. tilidyne. ( w polsce niedostepny) oxycodon bralam dlugo i jak Agata po dniu nie brania masakra byla.. teraz zchodze z tilidyny 600 mg i jestem na 50 mg i jest git.Powoli mam wrazenie ze forum jeste tematem tylko lekow… leki to nie wszystko.
Za tą wiadomość podziękował(a): grzegorz-rzeszow14 marca 2016 o 18:15 #59055quote melodia” post=11004:Wymieniona jest tu Kodeina.. co ma Kodeina do kregoslupa? Ja Kodeine biore tylko przy zapaleniu oskrzeli i to nie zadko ale nigdy by mi nie dal na kregoslup. Mam butelki tego i biore tylko na noc przy ataku kaszlu kiedy nie mofe spac przy niej nie mozna tez brac lekow rozkrztusnych ( urodzilam sie z astma)
Oxykodon to tek nie tyle co opiat a narkotyczny.. nie mozna porownac z tramalem. Ja od lat biore postedni miedzy tramal a oxy.. tilidyne. ( w polsce niedostepny) oxycodon bralam dlugo i jak Agata po dniu nie brania masakra byla.. teraz zchodze z tilidyny 600 mg i jestem na 50 mg i jest git.Powoli mam wrazenie ze forum jeste tematem tylko lekow… leki to nie wszystko.
Kodeina (w Polsce DHC 60,90,120 mg) jest stosowana bólach od umiarkowanych do silnych. Ja nigdy jej nie stosowałem. Podobno nie jest silna i lepszy już Tramal. Tylko, że Tramal mi już nie pomaga – dlatego jestem na buprenorfinie. Tylidyna jak przeczytałem na wiki też jest narkotyczna ale zapewne bezpieczniejsza niż Oxy. Czyli mam rozumieć, że nie ma co stosować Oxycontinu?
Szkoda, że nie jest dostępna w Polsce. Racja leki to nie wszystko. Bardzo ważna jest specjalistyczna rehabilitacja (a u mnie dodatkowo leczenie biologiczne).14 marca 2016 o 23:11 #59057Mysle ze Anestezysta powinien cie dobrze plprlwadzic i dobrac leki.
Nikt Ci na forum nie doradzi, jedni biora tilidyne dwa razy dziennie i im pomaga a nastepnym tylko w odstepie 8 godzin by poziom byl rowny.
Czesami trzeba miesiecy albo i lat by dobrac leki w skrajnych wypadkach.
Ja nie chcialam wiecej oxy brac 24 /7 bo budzilam sie co dzien nie wiedzac gdzie i dlatego zdecydowalam sie na SCS wszczepienie bo na opiatach cale zycie nie chcialam byc.
W portfelu mam oxy tylko doraznie jak cos sie dzieje.. dluga podroz.. obsuniecie z drabiny itdZa tą wiadomość podziękował(a): grzegorz-rzeszow15 marca 2016 o 07:24 #59060Jak tylko o lekach ????? Przeca ja jeszcze o wyrobach domowych nawijam. A wy kiedyś garnki mieliście lepić i co ????? bez wkrętki nie ma pozorów normalności a tylko temat słupka słupka słupka. Musicie sobie znaleźć taką wkrętkę która nie będzie nasilała dolegliwości a odciągnie uwagę od problemów dnia codziennego. To ważne. W moim przypadku się sprawdza + oczywiście antydepresanty : )
Za tą wiadomość podziękowali: melodia, uzytkownik421, grzegorz-rzeszow15 marca 2016 o 09:59 #59061Ja zajecie mam .. pudle 😛 😛 😛
15 marca 2016 o 16:45 #59067quote melodia” post=11009:Mysle ze Anestezysta powinien cie dobrze plprlwadzic i dobrac leki.
Nikt Ci na forum nie doradzi, jedni biora tilidyne dwa razy dziennie i im pomaga a nastepnym tylko w odstepie 8 godzin by poziom byl rowny.
Czesami trzeba miesiecy albo i lat by dobrac leki w skrajnych wypadkach.
Ja nie chcialam wiecej oxy brac 24 /7 bo budzilam sie co dzien nie wiedzac gdzie i dlatego zdecydowalam sie na SCS wszczepienie bo na opiatach cale zycie nie chcialam byc.
W portfelu mam oxy tylko doraznie jak cos sie dzieje.. dluga podroz.. obsuniecie z drabiny itdDziękuję “melodia” za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie do Pani – czy Tylidynę można kupić w Polsce (np. import zagraniczny)? Wiem, że tylko anestezjolog musi mi ponownie ustawić leczenie p/bólowe. Musze go jednak zmienić (lekarza) bo stwierdził abym zmniejszał dawki Bunondolu – co wiąże się u mnie z coraz większym bólem. Nie wiem dlaczego taka jego decyzja? I do tego nic nie dał w zamian. I co teraz???
Od Reumatologa na ZSSK mam przepisane: Metypred 4 mg, Tolperis VP, Dicloberyl retard, Helides.
To za mało aby uśmierzyć mój ból, który lekko się obniża z poziomu 8 (przed zażyciem w/w bez Bunondolu) na 6-7 po zastosowaniu Metypredu (steryd) i Dicloberylu (NLPZ). To za mało i bez Bunondolu funkcjonować nie mogę choć nie działa już tak dobrze na mnie jak kiedyś.
Dlatego szukam dobrego anestezjologa (najlepiej z Rzeszowa ale mogę nawet podjechać np. do Krakowa, autostradą to ponad godzinkę jazdy) – jak ktoś by mi polecił takiego dobrego specjalistę (ale nie neurologa tylko anestezjologa z prawdziwego zdarzenia). Najlepiej na NFZ ale nie wykluczam prywatnie.
Raz miałem wypisane leki przez rzeszowskiego anestezjologa z PLB, który przepisał mi jakiś słaby NLPZ i Efferalgan Codeine (doraźnie!!!!!!!). To była zupełna porażka i mój stracony czas (usprawiedliwia może jedynie fakt iż nie miałem wtedy jeszcze ostatecznej diagnozy ZSSK). To była pierwsza i ostatnia wizyta u tego Pana Doktora.
Pozdrawiam16 marca 2016 o 16:57 #59071Oj nie wiem czy w polsce jest tylidina.
Mi pomagala przy dodatkowej 2400 mg ibuprofenu.
Moze porozmawiaj z lekarzem by kombinowac z antydepresanten? Ja od czasu jak biore AD Venlafaxin inachej podchodze do bolu.10 lutego 2017 o 17:17 #60931Stanford’s Jordan Newmark, MD, on “Opioids and Back Pain”
Stanford Pain MedicineOpublikowano 17 paź 2016
Tytuł jest trochę nietrafiony, Stanford zorganizował jakiś dzień poświęcony kręgosłupom i powciskali w to różne wykłady. Ten jest BARDZO ogólnie o opioidach, w zasadzie do streszczenia w kilku zdaniach. Niemniej jeśli ktoś nie miał styczności z opioidami to jest w tym filmie kilka ważnych informacji.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
10 lutego 2017 o 19:43 #60933A ja sie pochwale … odstawiłam od tyg opiaty po tylu latach i jeszcze nie wylądowałam w wariatkowie ?
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42111 lutego 2017 o 21:47 #60938Super 🙂
Mnie też nie ciągnie już od jakichś 2-3 tygodniu do Transtecu, Dormicum i innych zamulaczy. Nie ma nic przyjemnego w zażywaniu takich leków, i jak ból nie powoduje rozsadzania mózgu to nie ma potrzeby ich brać. Jak mnie całkiem przestanie boleć to zgodnie z obietnicą rzucę też tytoń (bo to też zamulacz przeciwbólowy), tylko trochę się boję że z odcinkiem szyjnym nie będzie tak różowo. Szkoda że mi go w 2015 nie zoperowali jak miałem mieć operację szyi bo już miałbym teraz chyba wszystkie rozwiązywalne na chwilę obecną tematy z kręgosłupem z głowy.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
15 marca 2017 o 20:10 #61093Tombarkiewicz: Opioidy za rzadko przepisywane
http://neurologia.mp.pl/aktualnosci/160775,tombarkiewicz-opioidy-za-rzadko-przepisywaneDla przypomnienia – Helsińska Fundacja Praw Człowieka od kilku lat zwracała uwagę że w Polsce prawo do szybkiego leczenia bólu mają tylko umierający:
http://www.mp.pl/bol/aktualnosci/116076,obroncy-praw-czlowieka-apeluja-o-leczenie-bolu
Może dożyjemy czasów kiedy chociaż po operacji będą dawać sensowne leki przeciwbólowe.
20 kwietnia 2017 o 22:10 #61330Cannabis Patch Targets Fibromyalgia Pain
Could a new application of an age-old herb reduce chronic pain?https://www.spineuniverse.com/conditions/fibromyalgia/cannabis-patch-targets-fibromyalgia-pain
23 maja 2019 o 18:02 #64578Od dłuższego czasu czytam Wasze posty , dziś postanowiłam , iż i ja cis napisze . Operacje kręgosłupa miałam w 2005r ( kręgi myk , pamiątka to 6 śrub i 2 pręty) po operacji ból , ból i tylko boll . W kjncu dostałam doltard 30 mg , brałam to przez 3 lata dwa razy dziennie . Któregoś dnia postanowiłam , ze spróbuje nie brać i rzuciłam z dnia na dzień . Orzez7 lat zapomniałam o bólu . Cieszyłam się życiem , pracowałam , jeździłam konno aż nagle gdy przeprowadzałam się do Nowego domu pojawił się ból. Ból tak silny , ze córka zawiozła mnie do szpitala . Zrobiono mru , tomograf i .. wypuszczono do Donu . Ból znów znikł ale po tygodniu pojawił się znów . Wróciłam do poradni przeciwbólowej gdzie dostałam oksycontin 10 mg dwa razy dziennie . I było w miarę oki do lutego tego roku czyli aż 4 lata . W pracy lupnelo mbie strasznie pojechałam do poradni zrobiono ni blokadę guzik nic nie pomogła , po dwóch tygodniach druga -nic . Tomograf , rezonans nie pokazał zmian czyli , ze od 2015 r obraz bez zmian . Neurochirurg rozłożył ręce a ja z boku gryzłam poduszki . Za zgoda lekarza anestezjologa odbierałam Izy aby podnieść komfort życia . Gdy ZUS wezwał mnie na kontrole to brałam już 90 mg oxy plus 150 palexi ( tapendandol) już myślałam , ze skończę ze sobą bo nie pomagało nic ani gebabentyna ani sterydy ani duże dawki leków opioidalnych . Aż nagle wstaje rano i nie dowierzam nic mnie nie boli tylko lekki ból w nodze ale to nic . Aż bałam się chodzić czy mówić aby nie zapeszyć . Minął dzień , dwa zaczęłam zmniejszać ilość oksycontinu i palexi . Obecnie biorę 20 mg oxy i 100 palexi . Jest dobrze , dziś nawet noga nie dokucza . Wróciłam do pracy . Boje się powrotu tego strasznego boku ale konsekwentnie schodzę z oksy . Dopóki nie boli wole nie brać tuch leków bo jak się rozwinie tolerancja to co potem mi pomoże ? Jutro zredukuje dawkę o następne5 mg czyli będę brać 15 mg . Nie wiem co to było dlaczego przez 3 miesiące tak cierpiałam i dlaczego aż 90 mg oksy nie dawał rady z bólem . Mam sporo zapasu oksy , mam tez morfine sevredol na godzinę „ w” obu nigdy nie nastąpiła . Dlaczego po tylu latach spokoju kręgosłup dał tak mocno o sobie znać i dlaczego nic mi nie pomagało ? Mój neurolog i lekarz od bólu poza blokada bólu ( sterydy) mówią ze przez te stuby i blachy nie mogą zrobić mi termolezji czy neurolezji . Dlatego schodzę teraz z opiodow bo w razie takiego bólu wiem , ze nie mogę dopuścić aby organizm przyzwyczaił się do tak wysokich dawek leków . Pozdrawiam Was wszystkich cieplutko . Trzymajcie się , walczmy o życie bez boku i cierpienia
Za tą wiadomość podziękowali: kurama, uzytkownik42125 maja 2019 o 22:06 #64595Nawrót bólu po 7 latach? Bardzo bardzo rzadka historia. Jeśli faktycznie w TK / MRI nic się nie zmieniło należy to traktować jako nowy, przewlekły ból osiowy o nieznanej etiologii, bez związku z przebytym zabiegiem. Sytuacja jest skomplikowana, prostego leczenia nie będzie, pozostaje metoda prób i błędów. Stopniowe odstawianie opiatów to dobry pomysł.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, kurama27 maja 2019 o 10:02 #64612Dziękuję za odpowiedz. Boli mnie dok ladnie miejsce w którym mam stabilizację. Tzn teraz trudno mówić o jakimś wielkim bólu ale wyraznie czuje,ze coś się dzieje. Zaczynam miec problemy z lewą nogą. Bol promieniuje do nogi , nigdy wcześniej tego nie miałam. Czasami mam wrażenie ,że ciagnę nogę .Cięzko mi jest ją wyżej podnieśc. Mam problem z zasnieciem . Bol jest taki ciągnąco szarpiący..Ale w koncu znajduje pozycję (najlepiej przy wyprostowanej nodze) i zasypiam. Rano jest najlepiej , nic nie boli. Gdy wracam do domu muszę choc na chwilę się połozyc i odpocząc. Ale to juz nic w porównaniu z tym co się działo przez trzy miesiące. Teraz biorę już 2x 10 mg oksykontiny za pare dni będę chciała przejśc na 5 , mam nadzieję ,że dam rasdę ioby ten wielki ból juz nie powróci. Był moment ,że brałam juz tyle oksycontinu ,że sama nie jestem w stanie powiedziec ile. Dobierałam i dobierałam
2 sierpnia 2019 o 23:55 #65498Ból przewlekły o różnej etiologii – postępy w farmakoterapii
prof. dr hab.n. med. Jan Dobrogowski
VI Sympozjum Postępy w leczeniu bólu, 15-17.10.2015, Zakopanehttps://www.mp.pl/bol/wideo/wyklady/138741,bol-przewlekly-o-roznej-etiologi
Uśmierzanie bólu ostrego
prof. Jerzy Wordliczek
VII Sympozjum Postępy w leczeniu bólu, 4-6.10.2018, Zakopanehttps://www.mp.pl/bol/wideo/wyklady/201775,usmierzanie-bolu-ostrego
Uśmierzanie bólu pooperacyjnego – aktualny stan wiedzy (2017)
Repetytorium „Postępy w leczeniu bólu” 10-lecie studiów podyplomowych Medycyna Bólu
22.12.2017https://www.mp.pl/bol/wideo/wyklady/177864,usmierzanie-bolu-pooperacyjnego-aktualny-stan-wiedzy
Na stronie Medycyny Praktycznej jest tych materiałów więcej, może kogoś z Was zainteresują i/lub pomogą. Ja pamiętam że będąc w ostrym bólu takich informacji się szukało i wchłaniało wiedzę, teraz jako pacjent a nie lekarz, już dzięki operacjom bez ostrego bólu, muszę Wam powiedzieć że nie jestem tak mocno nastawiony na wchłanianie materiałów medycznych i szukanie rozwiązania. Jednak ból własny jest ogromnym stymulatorem, stąd myślę że wiedza o tych konferencjach może komuś kto ma silne dolegliwości się przydać.
Za tą wiadomość podziękował(a): kurama5 listopada 2020 o 21:31 #67884Artykuł
„Marihuana? Chyba pani zwariowała”. 2 lata po legalizacji pacjenci wciąż leczą się w tajemnicy
Autor: Marta K. Nowak, 8 grudnia 2019- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
Za tą wiadomość podziękował(a): kurama6 listopada 2020 o 07:23 #67892To jest masakra. Jeden z najlepszych leków przeciwbólowych,przeciwnowotworowych,leczący choroby neurodegeneracyjne,nie mający przykrych skutków ubocznych,traktuje się jak narkotyk. Ale przyczyna jest jedna-firmy farmaceutyczne i brak możliwości opatentowania,a co za tym idzie-czerpania odpowiednich profitów.
Za tą wiadomość podziękował(a): kurama14 marca 2021 o 12:31 #68426Witam,
Mam juz termin operacji, za 9 dni, ale nie wiem czy dotrwam, bo cierpie bardzo z bolu. Mam zaawansowa przepukline na C6/C7, i bol spowodowal szybsza decyzje o operacji. Zaczynalam od Efferalgan codeine, pozniej byl dicoflenac i doreta, mialam skutki uboczne po dicoflenac. To zostalo zamienione teraz na ketonal forte i sirdalud 6mg brane na noc. Jeszcze ketonal daje mi mala ulge, po sirdalud, jestem wybudzona, boli mnie albo lokiec albo nadgarstek i gora kregoslupa, nie moge znalezc pozycji, wiec chodze 3/4nocy i czekam ranka. Jest to koszmar. Jak mam sobie pomoc, jakie inne leki pomoga mi przetrwac do operacji? Czy biorac ketonal i sirdalud moge wziac efferalgan codeine, chociaz nà 3h mialam ulge.3 sierpnia 2021 o 19:50 #69447Witam, ja jakiś czas temu miałam kilka godzin wymioty i chyba po lekach, też mam Tramal 100 mg wzięłam rano i wieczorem, i mam naklejony Melodyn 35 mg.. Tak nie wymęczyło że nie doszłam do łużka tylko upadłam, ale bóle już były nie do wytrzymania, a idołożyłam jeszcze Doretę. Od tamtego czasu staram się nie łykać nic, tylko te plastry, i mam nieprzespane noce, a i jeszcze Gabapentin 400mg.,tak że taką mieszankę sobie zaserwowałam, bo już nie mogłam wytrzymać, z bólu. Pozdrawiam
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.