Ból kręgosłupa – Leki Przeciwpadaczkowe
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Terapia bólu › Ból kręgosłupa – Leki Przeciwpadaczkowe
- Ten temat ma 21 odpowiedzi, 11 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 10 months temu przez
montis.
-
AutorWpisy
-
13 czerwca 2014 o 05:26 #47943
Witam
Niektóre leki przeciwpadaczkowe są przepisywane pacjentom z przewlekłymi dolegliwościami bólowymi, najczęściej przez Poradnie Leczenia Bólu.
Wątek zakładam dla tych z Was, którzy mieli okazję sprawdzić na sobie działanie leków przeciwpadaczkowych w zwalczaniu dolegliwości bólowych kręgosłupa.
Jeśli możecie – podzielcie się swoimi doświadczeniami z innymi.
Napiszcie co braliście/bierzecie, i czy to Wam pomaga, tudzież w jakim stopniu. Czy są jakieś skutki uboczne ?- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
13 czerwca 2014 o 06:05 #54590Przykładowe info od ludzi, którym na bóle kręgosłupa został zapisany Gabapentin: http://www.drugs.com/answers/is-gabapentin-appropriate-for-sciatic-nerve-pain-273509.html
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
13 czerwca 2014 o 08:54 #54591Pisałem już o tym ale w pobocznym temacie. Ja mam GABAPENTIN. Mam brać na pieczenie/palenie stopy itp.
Jedną tabletkę na noc bo w dzień może powodować nadmierną senność – więc nie wskazany w czasie pracy i jazdy samochodem. Jak przeczytałem ulotkę to włosy dęba stanęły jakie może mieć skutki uboczne – nota bene wypadanie włosów też tam było. Mnie po tym lekko muliło i strasznie mnie w dzień usta piekły i pękały (coś ala zajady). Czy pomagał ? nie wiem bo za krótko brałem. Zrobię jeszcze jedno podejście i zobaczymy.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42113 czerwca 2014 o 15:01 #54595Cześć,
Jak już pisałam na innym wątku, dopiero zaczynam walkę z bólem, biorąc właśnie Gabapentin 300mg dwa razy dziennie. Póki co mam lekkie skutki uboczne jak senność w ciągu dnia, ale jest do opanowania i w sumie tylko 3 razy spałam w dzień. Drugim skutkiem ubocznym jest ból głowy, niezbyt nasilony, średnio co dwa dni, przechodzi samoistnie po 1-2 godz. Trzeci to lekka niestrawność i ból brzucha jak zjem zbyt tłusto lub za dużo. Ostatnia rzecz to swędzenie skóry, które pojawiło się ze 3 dni temu i nie wiem czy to objaw polekowy, ale chyba tak bo w skutkach ubocznych na ulotce jest wymieniony, Jednak muszę zaznaczyć, że biorę też OxyContin 20mg na dzień i w sumie oba leki mogą wywoływać podobne objawy więc nie jestem do końca wiarygodnym opiniodawcą w tym wypadku 😉
Ok, a teraz czy mi pomaga na dolegliwości? Szczerze mówiąc marnie z tym jest. W dzień faktycznie mogę więcej się ruszać i ból zmalał z średniej 6/10 do powiedzmy 5/10 (czasami 4/10), ale w noce i poranki dalej są masakryczne. Nie sypiam dobrze, ból mnie budzi, rano wstaję jak “potuczona”, nim w ogóle się rozruszam mija dobra godzina bo tak sztywny mam kręgosłup, mięśnie, a każdy ruch = ból. Z chodzeniem też się właściwie nic nie poprawiło, mogę dłużej ustać np. w kolejce na poczcie (ostatnio 20 min, ale przy okienku mnie dopadło i ukuło/pieprznęło, gdyby nie lada to pewnie padłabym na kolana). Dopiero zaczynam walkę z bólem poprzez silne leki przeciwbólowe i może to nie są jeszcze dawki wystarczające lub odpowiednio dobrane dla mnie leki. Zobaczymy 25.06 bo mam wizytę w PLB i co dalej to się ustali.
Pozdrawiam- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42116 czerwca 2014 o 10:34 #54605Witam
Ja biore karbamazepine do tego tez Klonazepam od 3 tyg. Dostałem od neurochirurga po operacji bo walcze z powiklaniami i koszmarnym bólem stopy. Niestety 600 mg Karbamazepiny mi nie pomaga wiec powoli odstawiamy. Klona biore na sen glownie i na rozluznienie miesni (jest dobry ale podobno silnie uzalezniajacy)
Jesli chodzi o liste objawow ubocznych to nie radze czytac ulotek 🙂 sa tam wszystkie biblijne plagi. Karbamazepina to takze polepszacz nastroju czego po sobie nie stwierdzilem. Z objawów ubocznych to senność i lekki ból głowy. Ludzie chorzy na padaczke i neuralgie biora to latami i zyja. Nalezy robic morfologie krwi kontrolnie i badanie moczu.
A i jescze karbamazepima ma interakcje z bardzo wieloma lekami przeciwbolowymi mi np oslabiala bardzo dzialanie tramalu a nawet ma interakcje z prostym paracetamolem.
Pozdrawiam Serdecznie21 czerwca 2014 o 15:24 #54633Witam,
Gabapentynę biorę już od 5 mies z powodu neuropatii w nogach i bólu po operacjach kręgosłupa. U mnie sprawdza się bardzo dobrze na bóle neuropatyczne zwłaszcza paląco-piekące w kończynach, w połączeniu z innymi lekami p.bólowymi. Leki przeciwpadaczkowe działają dużo lepiej na ból neuropatyczny niż typowe leki p.bolowe jak NLPZ czy nawet opioidy.
Z ogromnych plusów zaczęłam po gabapentynie w ogóle móc sypiać w nocy i lepsza jest jakość tego snu. Działa lekko “wyciszająco” i uspokajająco na organizm. Rano czasem trudno się dobudzić 😉 dla mnie plusem jest także to, że gabapentyna omija całkowicie wątrobęUwaga- na pełne działanie gabapentyny trzeba poczekać nawet do paru tyg (zależy od osoby), ponieważ ten lek nie działa od razu- dlatego niektórzy sądzą że nie działa i za wcześnie go odstawiają. Zaczynałam od najmniejszej dawki tj. 100mg 3x dziennie, stopniowo zwiększanej i obecnie jestem na dawce 600mg 3 x dziennie.
Lista sutków ubocznych faktycznie jest imponująca jak każdego leku na padaczkę, ale wiadomo, że zależy to od osoby. Skutki uboczne występowały głównie na początku i przy zwiększaniu dawki, a po ok 1-2 tyg przemijały lub malały. Głównie to zmęczenie, senność, zmulenie i otępienie, kłopoty z koncentracją, brak apetytu, drżenie rąk i nagłe skurcze mięśni. Biorę także inne leki, więc część objawów może się mieszać. Jestem osobą b.drobną i mimo sporej dawki korzyści z tego leku zdecydowanie przeważają nad skutkami ubocznymi, które można znieść w zamian za taką ulgę w bólu!Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42125 czerwca 2014 o 23:32 #54717Mam pytanie – ktoś z Was pisał w innym wątku, że bierze Depakine: w czym ten lek pomaga przy schorzeniach kręgosłupa ? Chyba nie w zasypianiu, bo w ulotce napisane jest, że senność to skutek uboczny działania leku kwalifikujący do szybkiego odstawienia go. Więc w czym? Przeciwbólowo?
26 czerwca 2014 o 14:49 #54730Wydaje mi się, że zastosowanie Depakine (kwas walproinowy) w leczeniu bólu opiera się na podobnym mechanizmie działania wszystkich leków przeciwpadaczkowych, czyli hamowaniu pobudliwości neuronów.
Jeśli chodzi o leki przeciwpadaczkowe w leczeniu bólu neuropatycznego to w większości doniesień zaleca się gabapentynę, pregabalinę (“ulepszona” gabapentyna ale niestety cholernie droga) i karbamazepinę.
Artykuł na temat leków stosowanych w bólu neuropatycznym:
http://czasopisma.viamedica.pl/ppn/article/viewFile/19892/15595
Artykuł wymienia m.in. kwas walproinowy jako lek trzeciego rzutu, kiedy inne nie są skuteczne.Obszerny ale bardzo kompletny opis różnorodnych metod terapii bólu neuropatycznego- od wszelkich leków do metod chirurgicznych (np. blokady, termolezje) i rehabilitacyjnych:
http://www.czytelniamedyczna.pl/1617,terapia-bolu-neuropatycznego.htmlcytat z w.w artykułu:
“Nadpobudliwość neuronów OUN może prowadzić do wystąpienia napadów drgawek, jak to ma miejsce w padaczce, lub do powstania bólu neuropatycznego. Padaczka i ból neuropatyczny mogą mieć charakter samoistny, nawrotowy lub napadowy i wspólną cechą tych zespołów chorobowych jest także skuteczne działanie leków przeciwdrgawkowych.”
“W neuralgii nerwu trójdzielnego i bólu ośrodkowym stosowany był kwas walproinowy w dawkach od 600-1200mg na dobę. Mechanizm działania leku nie jest poznany, ale prawdopodobnie zwiększa stężenia GABA w oun i obniża uwalnianie aminokwasów pobudzających. Podobnie jak przy stosowaniu innych leków przeciwpadaczkowych głównym objawem niepożądanym jest nadmierna sedacja i objawy dyspeptyczne. Opisywano również przypadki uszkodzenia wątroby.”
“Inny mechanizm działania przeciwdrgawkowego posiada gabapentyna […]gabapentyna jest skuteczna nie tylko w leczeniu padaczki, różnych postaci bólu neuropatycznego ale również dwubiegunowych psychoz reaktywnych. Opisywano korzystne działania również w innych rodzajach bólu przewlekłego oraz zmniejszenie nasilenia zaburzeń snu. Stosowany jest w dawkach do 3600 mg/24godz. w leczeniu neuralgii popółpaścowej i neuropatii cukrzycowej.”Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42129 czerwca 2014 o 19:34 #54768quote Borello” post=6216:Witam
Ja biore karbamazepine do tego tez Klonazepam od 3 tyg. Dostałem od neurochirurga po operacji bo walcze z powiklaniami i koszmarnym bólem stopy. Niestety 600 mg Karbamazepiny mi nie pomaga wiec powoli odstawiamy. Klona biore na sen glownie i na rozluznienie miesni (jest dobry ale podobno silnie uzalezniajacy)
Jesli chodzi o liste objawow ubocznych to nie radze czytac ulotek 🙂 sa tam wszystkie biblijne plagi. Karbamazepina to takze polepszacz nastroju czego po sobie nie stwierdzilem. Z objawów ubocznych to senność i lekki ból głowy. Ludzie chorzy na padaczke i neuralgie biora to latami i zyja. Nalezy robic morfologie krwi kontrolnie i badanie moczu.
A i jescze karbamazepima ma interakcje z bardzo wieloma lekami przeciwbolowymi mi np oslabiala bardzo dzialanie tramalu a nawet ma interakcje z prostym paracetamolem.
Pozdrawiam SerdecznieBorello ja mam rowniez przepisany Tegretol (karbamazepina), ale po przeczytaniu ubocznych to prawie jak bym ducha zobaczyl hehe i chwilowo nie biore, ale chcialem sie ciebie zapytac czy on kompletnie nic ci nie pomaga?, a sa chociaz jakies pozytywne efekty jego stosowania np uspokojenie lub lepiej sie spi bo , ze nastroju ci nie polepsza to juz pisales :p, a mi by sie przydal taki lepszy humor bo po tylu nieudanych operacjach jestem troche podlamany wiec byloby to dodatkowym plusem, ale najbardziej mi zalezy, aby zlikwidowal takie dokuczliwe szczypania w posladku i kregoslupie jak i pieczenia no i fajnie by bylo gdyby troche bol zminimalizowal.
Aha i jeszcze czy on zaczyna dzialac odrazu czy trzeba pobrac np jakies 2 tygodnie, aby zaczal dzialac bo lekarz mi tego nie powiedzial?
- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
30 czerwca 2014 o 08:14 #54776Efekty uboczne i intereakcje z ulotki sa imponujace ale wiele osob ten lek toleruje bardzo dobrze. Ja nie mialem ulgi w bolu albo byla ona niewielka i to lekarz po 2 tyg kazal mi odstawic. Inna sprawa, że mi nic na ten ból nie pomaga do dziś (sterydy, NLPZ, nawet opioidy slabsze slabo reaguja).
Jesli chodzi o inne dzialania to mocno usypia.W tej dawce raczej i przez krotki czas stosowania to nastroju raczej nie wielce nie mi poprawiał. Ale w tym stanie, w ktorym jestem nastroj poprawila by mi chya tylko ustopienie bólu, pół litra i gorąca…… zupa :).12 sierpnia 2014 o 10:34 #55000Nie moglem juz wytrzymac z tym strasznym paleniem i od tygodnia biore ten tegretol (carbamazepina ) i powiem szczeze, ze troszeczke palenie sie zmniejszylo, male nie wiem czy jest to warte swieczki bo mam jedyny skutek uboczny, ale za to bardzo uciazliwy, a konkretnie strasznie glowa mnie po nim boli :(. Druga sprawa to jest taka i moze ktos cos wie w tym temacie:
Dlaczego skoro mam uszkodzony odcinek l5s1to oprocz palenia w nogach mam rowniez w odcinku piersiowym cale plecy sa strasznie przeczulone, a mialem mri piersiowego i wszystko wyszlo gites malina. Neurolog zbytnio mnie nie poinformowal od czego to jest a jedynie stwierdzil neuropatie i zapisal ten tegretol.- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
12 sierpnia 2014 o 10:44 #55001Nie jestem lekarzem ale wydaje mi sie Tegretol to min 2tyg zeby cos mozna bylo powiedziec. Zresztą sam mowisz, że jest trochę lepiej. Przy tej cholernej Kauzalgi nawet “trochę” to już jest ulga – osobiscie nie poznalem gorszego bolu a rwa kulszowa to dla mnie byl pikus przy tym.
Próbowałeś już EMG ? Z tego co wiem oni są w stanie dokładnie powiedzieć który to nerw, jaki procent zaurzen przewodzenia itp. Ja sie wybieram na to.12 sierpnia 2014 o 11:35 #55002Racja borello przy rwie kulszowej mozna sie polozyc i odczuwa sie ulge chociaz w bezruchu, a ta kauzalgia to koszmar i nie da się przed tym uciec :/. Faktycznie nawet najmniejsza ulga w tym okropnym paleniu jest zbawieniem, a na bol glowy zawsze mozna wziasc jakis ibuprom itp dlatego jednak jeszcze pobiorę ten tegretol i możliwe że, się bardziej rozkręci jak i bol glowy zmaleje, ponieważ neurolog mówił, że przez pewien czas moga być rozmaite skutki uboczne, ale one mina jak organizm się przyzwyczai. EMG nie mialem jeszcze robionego, ale mozliwe ze zrobie lecz prywatnie bo na nfz sie po prostu prawie nie da. Borello a u ciebie zmalala trochę ta kauzalgia ? przyjmujesz cos innego teraz na to ?
- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
12 sierpnia 2014 o 22:02 #55009@kowalski89 i borello polecam EMG jeżeli chcecie sprawdzić który nerw i w jakim stopniu jest uszkodzony. Miałam to badanie i w końcu moglam pokazać lekarzom, że faktycznie mam ogromne problemy z nogą, która jak się okazało ma niedowład po nieudanej opercji. Dzięki temu można też kontrolować, czy po rehabilitacji, środkach farmakologicznych jest jakaś poprawa.
- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
13 sierpnia 2014 o 10:16 #550172 tygodnie temu mialem reoperacje z powodu nawrotowego sekwestru. Kauzalgia wciaz jest ale mniejsza. Jestem na róznych NLPZ aby nie dopuscic do rozlania sie stanu zapalnego .
20 sierpnia 2014 o 16:30 #55058Musze wam przyznac, ze jak neurolog zapisywal mi ten lek na padaczke (carbamazepina) to bylem zle do niego nastawiony, a teraz jestem wprost zadziwiony jego dzialaniem pod katem palenia. Doslownie nie wiedzialem co mam robic i mialem wrazenie jakby mnie ktos oblal benzyna i podpalil na plecach i nogach (chyba najgorszy rodzaj bolu jaki doznalem) . Z dnia na dzien palenie sie zmniejsza, a bol glowy maleje lecz dochodza troche zawroty glowy, ale mam nadzieje ze przejda. Zapomnialem dopytac lekarza czy na tych lekach moge wypic jakies 2 piwa ? Czy raczej bardzo niewskazane i moze sie cos stac?
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42120 sierpnia 2014 o 21:06 #55059“Karbamazepina może zmniejszać tolerancję alkoholu, w trakcie leczenia nie należy go spożywać.”
Źródło: http://bazalekow.mp.pl/leki/doctor_subst.html?id=436
Co to dokładnie oznacza, i jakich ilości dotyczy – nie wiem.
12 marca 2016 o 12:14 #59034Ja biorę p/bólowo na Zesztywniające Zapalenie Stawów Kręgosłupa 3 x dziennie Bunondol 0,4 mg. To niestety lek bardzo silny (praktycznie narkotyczny, był do niedawna na różowe recepty – informacja od lekarza).
Do tego miałem zapisany na początku Clonazepamum 2 mg na noc (tez strasznie silne lekarstwo) ale rano czułem się jak pijany po tych lekach więc anestezjolog i reumatolog zmienili mi na Depakine Chrono 2 razy dziennie po 300 mg.
Bunondol 0,4 mg działał rewelacyjnie w tym połączeniu.
Zamierzam teraz podejść do Poradni Leczenia Bólu aby mi zmienił Bunondol 0,4 mg na inny równie skuteczny lek.
Wiem, że Bunondol to silny opioid ale bez leków mam bóle w slkali (0-10) na poziomie 8. Po Bunondolu spadł do (2-3). Z Depakine Chrono to 1-2. Ale z biegiem czasu te połączenie (mam je ponad rok) już nie jest takie skuteczne i odczuwam ból po w/w lekach (3-4)!!!
pozdrawiam i proszę o rady jaki lek zamiast Bunondolu byłby dobry?
Dużo zdrowia dla wszystkich12 marca 2016 o 22:13 #59036Na prawdę lepiej unikac tego, bo jest mnóstwo leków specjalistycznych przeciwbólowych, a leki na padaczkę stanowią obniżenie sprawności mózgu, żeby zniwelować wyładowania które powodują padaczkę. Robią to znacznie bardziej niż silne leki przeciwbólowe, bo to psychotropy skupiające się konkretnie na wzmożonej patologicznej aktywności mózgu…
Za tą wiadomość podziękował(a): grzegorz-rzeszow23 maja 2020 o 10:46 #67338Mam pytanie do osób, które brały Pregabalinę. Ja mam przepisany ten lek na bóle neuropatyczne i dość dobrze zareagowałem na ten lek, bo pieczenie i palenie skóry zmniejszyło się o 90%. Biorę dawkę 150 mg, ale mam wrażenie, że to mało, tym bardziej, że to pieczenie zrywami wraca przy silniejszym stresie. Jaką dawkę tego leku bierzecie na bóle neuropatyczne?
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.