Ból kręgosłupa po operacji
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Ból kręgosłupa po operacji
- Ten temat ma 32 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 years, 10 months temu przez
agness.
-
AutorWpisy
-
28 października 2018 o 08:59 #48654
Witam, w sierpniu miałam operację kręgosłupa usuniecie przepukliny. I wszystko było ok, nic nie bolało, tylko stopa samoistnie opadała ale bólu nie czułam. Poszłam do medycyny pracy bo od mojego lekarza prowadzącego otrzymałam zgodę na powrót do pracy i tutaj zaczęło się ☹ Pani dr na kontroli neurolog zaczęła mnie dosłownie wyginac gdzie ja poinformowałam, że dopiero 2 miesiące jestem po operacji. Kiedy zaczęła mi prawa nogę wyginać poczułam kłucie w kregosłupie, powiedziałam jej o tym ona tylko zapytała się czy nadal boli. Ja że nie, bo tak było więc wypisał mi zgodę na powrót do pracy. Zanim dojechałam do domu już kręgosłup zaczął mnie boleć, w nocy praktycznie nie spałam z bólu. Poszłam do mojego neurologa znowu niestety l4 i zastrzyki które praktycznie nic nie dają. Pytanie co dalej mam robić, do szpitala gdzie byłam operowana nie pojadę bo to 6 godzin jazdy samochodem. Kompletnie nie wiem co mam robić? Może ktoś mi doradzi.
28 października 2018 o 10:05 #63508Chyba tylko cierpliwość i maksymalne oszczędzenia się. Ale jeśli ból nie będzie ustępował to i tak wizyta u operującego neurochirurga Cię nie minie.
Miałam podobne przeboje przy badaniu przez orzecznika ZUS. W końcu koleżanka (tez po operacji) mnie oświeciła, że należy po po prostu lekarzowi się sprzeciwić i nie robić tych wygibasów. Powiedzieć, że lekarz prowadzący nie pozwala na żadne schylania i machania nogami – nie zrobię tego, koniec kropka. Ale mądra byłam po szkodzie niestety.28 października 2018 o 11:39 #63510Czyli co? Znowu na l4 mam być? Cały czas leżę, nie dźwiga wstaje tylko coś zjeść, umyć się i załatwić. Boję się, że mnie zwolnią. A poza tym do tych 182 dni chorobowego to moge najpóźniej go połowy grudnia.chcialabym od już wrócić do pracy.
28 października 2018 o 11:56 #63511Poczytaj sobie historie osób tutaj i się zastanów czy ważniejsze zdrowie, czy praca. Kręgosłup Ci nie odrośnie nowy, masz tylko jeden do dyspozycji i to już nie najzdrowszy. Miałaś jakąś rehabilitację po zabiegu, czy tak z marszu wstałaś z łózka i postanowiłaś wrócić do pracy? Jak wrócisz i dostaniesz rewypukliny to i tak czeka Cię kolejne zwolnienie.
28 października 2018 o 14:03 #63513Rehabilitacji nie miałam, jakiś miesiąc po operacji zaczęłam chodzić na basen i było ok. Albo chodziłam albo leżałam nic poza tym A tu takie coś nagle. Basen był za zgodą lekarza. Rehabilitację mam dopiero w grudniu, terminy długie nawet z pilnym.
28 października 2018 o 14:38 #63514Ja nie jestem po operacji, więc Ci nie doradzę jaki powinien być schemat powrotu do normalności, ale wydaje mi się, ze u Ciebie to wszystko trochę za szybko się odbywa. Miałaś chociaż jakiś pooperacyjny instruktaż, jak wstawać z łóżka, robić prace domowe, czy choćby ćwiczenia izometryczne na wzmocnienie mięśni brzucha itd? Nawet ścielenie łózka musi wyglądać od teraz inaczej. Jasne, ze są szczęściarze co wracają po operacji do roboty po miesiącu jak gdyby nigdy nic, ale już kręgosłup dał Ci sygnał, ze nie jest idealnie. Jak masz możliwości poszukaj prywatnie rehabilitanta, tylko takiego co się zna na kręgosłupach po zabiegach, a nie pierwszego z brzegu, żeby Ci chociaż podstawy objaśnił.
28 października 2018 o 16:11 #63516Piszesz, że stopa opada i wszystko ok po operacji??? Jaka to była operacja?
28 października 2018 o 16:22 #63517Właśnie, ta opadająca stopa – czy miałaś to przed operacją?
29 października 2018 o 18:56 #63519Jeśli w sierpniu miałaś operacje to bardzo krótki okres jak dotąd , za prędko na jakie kolwiek rehabilitacje … tam wszystko jest świeże wszystko się goi potrzeba czasu.. to opadnięcie stopy budzi nie pokój …ja jestem po dwóch operacjach i wiem ze po takich operacjach po prostu potrzeba czasu na wszystko ..musisz szczególnie w tym okresie na siebie uważać.. napisz jaki rodzaj operacji miałaś czy to była operacja taka klasyczna czy jakaś mało inwazyjna na czym polegała co dokładnie mialas robione ? jedyne ćwiczenia które wchodzą w grę to te co poo operacji udzielił Ci jeszcze na oddziale Fizjoterapeuta …
30 października 2018 o 08:27 #63522Zacznę od tego, że opadająca stopę miałam już przed operacją ale przy tym jeszcze do tego noga drętwiala. Po operacji ból kręgosłupa minął i było wszystko ok do miesiąca czasu kiedy stopa zaczęła mi opadać. Ale nie dretwiala i nic nie bolało. Poszłam do neurochirurga zapisał pilne skierowanie na rehabilitację ale termin długi jest. Jeżeli chodzi o sama operację to mikrodiscektomia l5-s1 z dostępu minimalnie inwazyjnego(spotlight, dePuy Synthes) na oddziale nie miałam fizjoterapeuty, co dziwne nawet mój lekarz który mnie operował nie przyszedł do mnie po operacji, w ogóle było to dziwne bo sama musiałam się dopytywac innego lekarza czy mogę rehabilitację prowadzić i co dalej. Nikt mi nie pokazywał cwiczen, jak mam wstawać z łóżka itd. Dla mnie najważniejsze było to, że bólu nie ma ale jak widać pogorszył i się. Przejdę kilka kroków i ból wraca i to ze zdwojoną siłą. Za tydzien jadę do neurochirurga i zobaczę co powie, a za miesiąc mam rezonans.
30 października 2018 o 09:06 #63523Cięzko w tej sytuacji co kolwiek powiedzieć.. doradzić,myślę że wizyta i rezonans da odpowiedz i wyklaruję się obraz twojego stanu , może po rezonansie lekarz podejmie jakieś leczenie które Ci pomoże… ja miałam dwie klasyczne operacje po każdej operacji wiedzałam dokładnie co i jak .. nosiłam pas 8 tygodni , 8 tygodni nie można było siadać, dokładnie byłam po informowana co i jak.. jeszcze w szpitalu na drugi dzień po operacji przychodzi fizjoterapeuta i pionizuję pacjenta, pokazał jak się przekręcać jak wstawać z łózka , pokazał ćwiczenia które są bardzo ważne po operacji Nie wiem jakie jest postępowanie w przypadku operacji mało inwazyjnych .. ale to nie usprawiedliwia faktu że w ogóle nikt do ciebie nie zajrzał nie dostałaś zadnych wskazówek co dalej .. jak funkcjonować by nie zaszkodzić sobie.. Czy po tej operacji nosisz jakiś pas stabilizujący ,zalecony przez lekarza ?
30 października 2018 o 10:57 #63526Beznadziejne postępowanie po operacji. Osoby, które znam po małoinwazyjnych operacjach tez miały całkowity zakaz siadania przez długi czas i przede wszystkim, tak jak pisze Paula, instruktaż co do codziennych czynności. Pozostaje Ci czekać na rezonans, żeby sprawdzić co jest grane.
30 października 2018 o 13:31 #63527Nikt mi nic nie powiedział, że ma nosić jakiś pas, dopiero tutaj się dowiedziałam że takie coś jest. Jestem mega wściekła, do tego lewe podudzie zaczęło mnie boleć.
30 października 2018 o 14:11 #63528Pas stabilizuje, ale osłabia mięśnie. Lekarza się lepiej zapytaj, czy w Twoim przypadku jest potrzeba jego noszenia.
30 października 2018 o 14:37 #63529Maciurek -przecież wyraznie pisze Czy było Zalecone przez lekarza noszenie pasa ?Czytałeś moją wypowiedz ?? .. to nie jest mój wymysł , i ja nie będę się mądrzyć co ma robić po operacji nie jestem lekarzem.. Pytanie z tąd bo sama jestem po operacjach i ja nosiłam pas stabilizujący przez 8 tygodni do czasu kontroli lekarskiej . Taki pas dostaję się w szpitalu przed operacją. przychodzi fizjoterapeuta mierzy Cie i potem Ci go przynosi .. także u nas w szpitalu w Otwocku po operacji kręgosłupa nosi się pas stablizujący 8 tygodni. Ja jestem po klasycznych operacjach kręgosłupa z tąd taka procedura.. być może przy mniej inwazyjnych operacjach nie nosi się pasa.
30 października 2018 o 14:42 #63530Sorka Agnes ja nie chciałam Cie wystraszyć .. nie denerwuj się .. ja miałam operację jedną i drugą klasyczną i dlatego nosiłam Pas , w szpitalu w otwocku po operacjach kręgosłupa nosi się pas .. nie wiem jak jest w przypadku mało inwazyjnych operacji, skoro nie zalecił lekarz to widocznie nie było takiej potrzeby .. spokojnie
31 października 2018 o 09:18 #63534@paula – Ale ja nie odnoszę się do Twoich postów, tylko do postu wyżej autorki tematu, która miała małoinwazyjną operację, a nie klasyczną.
31 października 2018 o 12:49 #63535Opadająca stopa to objaw alarmowy wymagający najczęściej pilnej interwencji chirurgicznej – https://drkregoslup.pl/Bol-krzyza/Objawy-alarmowe,32,190
Nie zoperowanie tego na czas zazwyczaj powoduje że już nigdy nie odzyskuje się sprawności, nawet po jakiejś późniejszej operacji.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
31 października 2018 o 13:41 #63536Widocznie neurochirurg Agness nie uznał tego za objaw alarmowy skoro nic oprócz rehabilitacji nie zlecił. Ciekawe dlaczego.
31 października 2018 o 14:48 #63537No jeśli to jest faktycznie opadająca stopa, klasyczna od uszkodzonego nerwu, to pewnie założył że już nic nie da się zrobić więc zalecił leczenie paliatywne.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.