Ból kręgosłupa w odcinku lędźwiowym promieniujący do nóg!!!
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Ból kręgosłupa w odcinku lędźwiowym promieniujący do nóg!!!
- Ten temat ma 11 odpowiedzi, 2 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 2 years, 11 months temu przez
maciurek.
-
AutorWpisy
-
12 czerwca 2020 o 17:28 #48969
Witam mam 33lata jestem mężczyzna niby w siłę wieku no ale. Ból który odczuwam towarzyszy mi od ok 7 lat i strasznie się nasilił.odczuwalny jest w lędźwiach tępy ból promieniujący do nóg po zewnętrznej stronie ud do wysokości kolan. Posiadam liczne wyniki badań rezonans magnetyczny, tomografię, badania krwi zdjęcia rtg w tym czynnościowe. Żadna diagnoza się nie sprawdziła truje się lekami, rehabilitacja, masaże akupunktura, itp nic nie pomaga. Nie znalazłem żadnego związku bólu z czym kolwiek boli i już niezależnie od pozycji ciała,POTRZEBUJĘ POMOCY udostępnię wyniki badań co trzeba bo naprawdę zwiedziłem mnóstwo specjalistów i lipa. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc!!!
12 czerwca 2020 o 22:16 #67393Cześć. Przy takich objawach warto sprawdzić, jak się mają mięśnie napinacze powięzi szerokiej. Są to taki małe mięśnie z przodu miednicy, które od siedzenia nadmiernego potrafi się przykurczyć i ciągnąć pasmo biodrowo-piszczelowe nóg. Warto sobie piłeczką/wałkiem/palcami opracować te mięśnie. Jeżeli przy nacisku będzie występował ból, to znaczy, że jest problem.
Za tą wiadomość podziękował(a): bizonwb13 czerwca 2020 o 06:39 #67394Jestem kierowcą zawodowym więc faktycznie dużo czasu spędzam siedząc, tyle że przy pochyleniu do przodu po chwili sztywnieje nie mogę się wyprostować później ból schodzi w nogi z znacznym osłabieniem mięśniowym.
13 czerwca 2020 o 06:41 #67395Wszystkie te objawy mogą być powodowane przez przykurcz tych mięśni
13 czerwca 2020 o 19:23 #67400Witam jeszcze raz a co jeśli ból wystąpi przy ucisku tych mięśni, co znaczy że jest problem?
14 czerwca 2020 o 09:16 #67401To jest jedna z możliwych przyczyn. Generalnie siedzenie osłabia mięśnie pośladków i brzucha. Przykurczają się czworogłowe mięśnie ud, miednica ciągnięta jest do przodu, przykurczają się prostowniki grzbietu, a tylna taśma nóg ulega rozciągnięciu nadmiernemu. To daje uczucie ciągnięcia w nogach. Najlepiej kupić sobie wałek piankowy i opracować przednią część ud.
Tutaj zobacz, jak gość opracowuje uda wałkiem i nie tylko uda:
https://aktywne.trojmiasto.pl/Trening-z-rollerem-czyli-samodzielny-automasaz-n144073.htmlRolowanie jest na początku bolesne, ale z czasem przestaje boleć i są super efekty w uelastycznieniu i rozluźnieniu mięśni.
Za tą wiadomość podziękował(a): bizonwb14 czerwca 2020 o 12:01 #67402Super napewo zakupie taki wałek i spróbuję, jestem ciekaw czy to coś zmieni. Dziękuję jeszcze raz!!!
14 czerwca 2020 o 19:09 #67403w Decathlonie są fajne wałki, bardzo solidne. Ja, przy moich 95 kilo wagi połamałem już dwa wałki kupione na allegro, bo były tańsze. Warto kupić ten z Decathlonu. Są dwa kolory, czerwony miększy i czarny twardszy. Są jeszcze takie zestawy: wałek, piłeczka i taki wałek coś jak do ciasta. To też jest solidne i nadaje się do automasażu.
15 czerwca 2020 o 21:50 #67404Witam zamówiłem już wałek i mam nadzieję że pomoże bo szczerze mówiąc nie mam już nadziei. Różne diagnozy słyszałem ale wszystkie zostały obalone. Jedna dotyczyła więzadeł krzyzowo biodrowych pan profesor nakluwal mi te więzadła bez rezultatu. I tak od 7 lat strasznie się męczę spożywając ogromne dawki leków przeciwbólowych. Wydałem nie mała kwotę na wszystkie badania i wizyty wszystko prywatnie ażeby nie tracić czasu. Zwiedziłem większość neurologow i neurochirurgów w okolicy i nic. Rozumiem że są choroby nie uleczalne ale żeby w XXI wieku nie znaleźć przyczyny bólu. Nie potrafię z tym żyć. No ale jest jakaś nadzieja pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję!!!
16 czerwca 2020 o 12:46 #67405Jeszcze przy takich przewlekłych bólach kręgosłupa, warto zbadać sobie poziom witaminy D3. Jak jest bardzo niski poziom, to należy się suplementować. Najlepiej pójść do lekarza z wynikiem i on zapisze odpowiednie dawkowanie. U nas generalnie wszyscy mają niedobory, bo jest mało słońca i je się mało ryb.
17 czerwca 2020 o 10:40 #67406Witam wałek doszedł ćwiczyłem wczoraj i dzisiaj ale powiem ze ból niesamowity jeżeli chodzi o miejsce koniec lędźwi początek odcinka piersiowego i środek uda. Mam pytanko ile trzeba ćwiczyć ażeby mieć pewność co do skuteczności tego zabiegu. Chciałbym ćwiczenia wykonywać rano i wieczorem.
17 czerwca 2020 o 13:23 #67407Ja tam rolluję się raz na kilka dni. Chodzi o to, że za każdym razem ból będzie coraz mniejszy, a to znaczy, że mięśnie będą rozluźnione. Generalnie trzeba rollować się i rozciągać do końca życia, bo stresy życia codziennego, nadmierne siedzenie, ogólnie wysiłek fizyczny sprawia, że mięśnie się przykurczają. Polecić mogę jeszcze książkę, o pracy z własnym ciałem “Bądź sprawny jak lampart”. Tam można zapoznać się z poprawnymi wzorcami ruchowymi, samodzielnym diagnozowaniem ograniczeń w mobilności własnego ciała oraz wdrożyć dedykowany zestaw ćwiczeń.
Generalnie to rollowanie to jest masaż powięziowy, wykonywany we własnym zakresie. Przy pomocy ucisku mięśni likwiduje się tak zwane punkty spustowe, bez likwidacji których nie jesteśmy w stanie się właściwie rozciągnąć.
Jak najedziemy wałkiem na bolące miejsce, to należy przytrzymać wałek w takim miejscu, pooddychać głęboko, a ból minie. To znaczy, że zlikwidowaliśmy punkt spustowy, który spinał mięsień. A że mięśnie są połączone w taśmy, należy opracować całą taśmę mięśniową. Bo jest taka prawidłowość, że jak boli nas jakieś miejsce, to problem zlokalizowany jest zazwyczaj powyżej i poniżej tego bolącego miejsca.
Polecam tę książkę, bo jest tam podejście całościowe do problemu. Zwiększyć można sobie świadomość własnego ciała.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.