Ból kręgosupa piersiowego – prośba o interpretację
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek piersiowy › Ból kręgosupa piersiowego – prośba o interpretację
- Ten temat ma 91 odpowiedzi, 11 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 years, 9 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
3 listopada 2012 o 10:05 #52009
Wy bedac w Polsce mozecie sobie troche poeksperymentowac, ja bedac w Anglii mama raczej zwiazane rece. Jeden lekarz i to wszystko, na prywatne wizyty mnie nie stac.
3 listopada 2012 o 13:35 #52010haha
uśmiałem się.gdyby to wyglądało tak różowo, było by fajnie.
myślę, że ma zastosowanie jedno stare stwierdzenie – w UK ceny i zarobki są takie same jak w PL, tylko zamiast znaczka PLN jest funt.
przykładowe ceny w PL – ubezpieczenie NFZ – około 350zł miesięcznie, jeśli się opłaca je samemu. połowę z tego, jeśli płaci pracodawca. nie wierzę, że przy opłacie na ubezpieczenie zdrowotne za 350 funtów miesięcznie w UK nie ma dostępu do lekarzy. u nas się czeka za taką składkę rok na wizytę u specjalisty, a może się okazać, że czekanie nic nie dało, bo ktoś np. jest neurochirurgiem, ale kręgosłupa dawno nie widział.
MRI w Polsce – 700zł, w UK – 700 funtów.
koszta operacji w UK – http://z6.invisionfree.com/adrsupportuk/index.php?showtopic=2020&st=0
jeśli znów zamienić znaczek funta na PLN, to podobne jak w Polsce.
do zarobków również stosuje się ta zasada.
myślę, że jednak lepiej zarabiać w UK a leczyć się w PL, niż odwrotnie.4 listopada 2012 o 12:53 #52012Do Pani Magdy.
Jak pani daje sobie rade z bólem kregosupa piersiowego w pracy .,za granica. Ja byłem tez w pracy w Anglii ale musiałem z pracy zrezygnowac z powodu bólu kregosupa.Tabletek to reklamówke miałem cwiczenia starałem sie robic co dziennie a bóle nie puszczały. i postanowiłem zjechac do Polski i tu sie leczyc.A wizyty za granica sa drogie. wogóle zeby tam sie leczyc. Moim zdaniem gdybym nie mial problemu z kregosupem to bym siedzial za granica. A pracowałem po 11 godzin dziennie. Na magazynie.Wolałem zjechac do Polski tu znaleść prace i tu sie leczyc. Pozdrowienia.4 listopada 2012 o 18:40 #52013ja raczej nie mam mozliwosci zjechac bo tu jest moj dom, wiec jestem raczej postawiona pod sciane. Staram sie jakos zaciskac zeby i pracowac. Nikt mnie nie rozumie, mysla ze symuluje, dopiero moze jak upadne na podłoge to uwierza.
4 listopada 2012 o 19:11 #52014Ja osobiscie czuje sie jak chodzacy trup, uswiadamiam sobie ze te piekne czasy bez bolu nigdy juz nie wroca.
4 listopada 2012 o 20:33 #52015Wiem co to ból kregosupa. Jak kogoś nie boli to to on nie zrozumie.Przykro że w takim wieku odczuwamy takie bóle. Zycze Zdrówka.I oby jak najmniej bólów. 🙂
4 listopada 2012 o 23:21 #52016Z ciekawości – ile w UK kosztuje miesięcznie ubezpieczenie Bupa, które pokrywa koszta operacji rzędu 30.000 funtów ?
5 listopada 2012 o 07:45 #52018Niestety przy bólu kręgosłupa i różnego rodzaju schorzeniach (ja mam np. dyskopatię piersiową) nie jest wskazane noszenie ciężarów, więc praca na magazynie odpada. Nie wiem jak u Was, ale ja nawet na stojąco nie mogę pracować, bo tak mnie lędźwiowy napier**** Doskonale damianrzepka1 wiem co czujesz, bo u mnie to samo było że nikt tego nie rozumiał przez co przechodzę a ja czułam się jak stara baba, teraz staram się na to nie zwracać uwagi ale boli prawie codziennie. Myślę że ćwiczenia z czasem przyniosą efekty, mnie niestety ostatnimi czasy brakuje weny do ćwiczeń bo jakiś dołek mnie złapał a wtedy nie mam siły na nic. Tylko używam tego rezonatora biofotonowego to ból ustępuje, ale wiem że muszę wzmacniać mięśnie kręgosłupa i brzucha. Kiedyś jak częściej ćwiczyłam to rzeczywiście było lepiej. Pozdrawiam
5 listopada 2012 o 08:15 #52019Nie moge wykupic prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego skoro juz cierpie na dane schorzenie, moze kilka miesicy temu byłoby to mozliwe teraz moja karta historii chorob jest bardzo długa.
5 listopada 2012 o 15:16 #52021Dziś mialem wizytę w PijnPoli,rozmawialem z dr na temat blokad kregoslupa piersiowego-robia takowe,choc nie tak czesto jak np w ledzwiowym.
Mysle ze dla cierpiacych z powodu piersiowego jest to jakies rozwiazanie i mozna sprobowac-Ja bym sprobowal gdyby wczesniejsze masaze i KinesioTaiping mi nie pomogly.
Pzdr 🙂5 listopada 2012 o 20:08 #52022Do Damiana
Damian a Ciebie jeszcze zaden z neurologow nie wysyłał na operacje? Od jakiego czasu masz ten bol?5 listopada 2012 o 20:34 #52023quote magda7788″ post=3316:Nie moge wykupic prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego skoro juz cierpie na dane schorzeniemhm. teraz mniej-więcej rozumiem problem, chociaż nie do końca. to Bupa to jest ubezpieczenie takie jak od wypadków tylko? czy takie jak u nas prywatne pakiety medyczne, w cenie których jest ileś tam usług i wizyt, w zależności od płaconej stawki? (przykładowy opis – http://ipolisa.pl/Prywatne-ubezpieczenie-zdrowotne-czyli-jak-dobrowolnie-ubezpieczyc-zdrowie,artykul,477 )
5 listopada 2012 o 20:46 #52024Oczywiscie moge sobie kupic takie ubezpieczenie ale nie bedzie obejmowało to schorzen na ktore juz cierpie. Jesli tak byłoby kazdy zapadajacy na choroby wykupowałby prywatne ubezpieczenia tylko po to aby miec szybsza i lepsza opieke lekarska.
5 listopada 2012 o 21:20 #52025faktycznie, mają tak w regulaminie. “Bupa By You covers you for new conditions that occur once your cover has started – so you won’t be able to use it for medical conditions that were apparent before you took out cover.” :unsure: u nas to chyba trochę inaczej wygląda – ludzie wykupują właśnie po to, żeby się szybciej dostać do lekarza. kiedyś jak sprawdzałem, to taniej by wyszło takie ubezpieczenie niż to co musiałem zapłacić za wizyty, MRI, rehabilitację (samo MRI kosztowało tyle co dobra składka na 3 miesiące, a płaciłem coś 4 razy za to badanie i raz za CT) – no ale nie dało się z góry przewidzieć jakie będą koszta.
7 listopada 2012 o 20:12 #52032Murina, Damian jak Wy sie czujecie. Widac u Was jakies swiatełko w tunelu?
7 listopada 2012 o 22:02 #52033Do Magdy.
Ja z tym bólem walcze od zeszłego roku marzec 2011r ..Ja jestem po operacji kregosupa ledzwiowego która byla w 2010.09.10r.Zus mnie wysłał do senatorium Do Pałczyn Zdrój Wysłali mnie żebym wrócil szybciej do zdrowia po operacji. a wrócilem z bolem kregosupa piersiowego.I ten ból trzyma praktycznie jak przyjechałem z senatorium. Miałem zabiegi grupowe a powinnienem mieć indywidualne.Z tym moim rezonansem kregosupa piersiowego byłem u 3 neurochirurgów.I kazdy mówił żebym sie rehabilitował i na basen chodzil.I powiedzieli że wynik rezonansu nie jest zly. U 2 neurochirurgów byłem prywatnie a u 1 na NFZ.I kazali mi za pół roku ponowny rezonans zrobic.Chodze do neurologa i ortopedy. Popatrza i spytaja jak sie czuje i leki zmieniaja. i REHABILITACJA.Wczoraj byłem u ortopedy i przepisal mi lek o nazwie Sirdalud. Wykupie ten lek i troche połykam i zobacze jak on na mnie działa.I widzisz od lekarza do lekarza I tak moje zycie wyglada. A co tam u ciebie. jak tam w pracy radę dajesz.Na magazynie troche chyba ciężko.pozdrowienia.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4218 listopada 2012 o 08:47 #52036Sirdalud też mi moja neurolog przepisała na odc piersiowy , jest on na rozluźnienie mięśni które są spięte na plecach
8 listopada 2012 o 19:52 #52037U mnie tez nie za dobrze, boli mnie strasznie, nie daje juz rady. Targaja mna same zle mysli. Bol nie ustepuje ani na godzine, boli jak oddycham, boli jak jem cos, uczucie takie jakbym chodziła ze strzała wbita miedzy piersiami. ja nie wiem co ja mam robic. Wszystkie dostepne srodki zawodza, nie mam ochoty juztak zyc.
8 listopada 2012 o 20:50 #52038Ja wiem ze mam przepulkine na poziomie TH6 Th7 uciskajaca worek oponowy z niewielkim uciskiem przednio prawej powierzchni rdzenia kregowonapietego na szczycie kyfozy piersiowej oni tu w anglii chca mnie leczyc tylko zachowawczo przez jakies cwiczenia, a ja czasami od zmysłow odchodze, bo z bolu nie moge funkcjonowac.
8 listopada 2012 o 21:39 #52039Kręgosłup aż tu z przodu by bolał? Między piersiami to jest do bolenia przy oddechu, dotyku, i jedzeniu wlot żołądka jeszcze. Jeden z objawów współtowarzyszących tym bólom to problemy z niemożliwością “odbijania się” gazów, co dodatkowo wzmaga ból w tym miejscu.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.