Ból krzyża przechodzi po dicloratio uno.
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Ból krzyża przechodzi po dicloratio uno.
- Ten temat ma 27 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 10 years, 10 months temu przez
gabriela.
-
AutorWpisy
-
11 kwietnia 2011 o 04:39 #47257
Witam!
generalnie z mniejszym lub większym bólem krzyża, żyję od roku.
Zdjęcie RTG pokazało zwężenie przestrzeni międzykręgowej między L4/L5.
staram się walczyć z bólem fizykoterapią.
Czasem, gdy nie mogę wstać rano z łóżka lub się pożniej schylić aby nałożyć buty, bo tak mam bolące/zesztywniałe lędźwie biorę tabletkę dicloratio uno i po kilku godzinach dolegliwości prawie całkowicie ustępują i to na kilka dobrych dni.czemu diclofenum tak na mnie zbawiennie działa?
11 kwietnia 2011 o 17:13 #49396Ból przy wstawaniu rano sugeruje reumatoidalne zapalenie stawów, w kręgosłupie określane nazwą zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa (zzsk) zwane dawniej chorobą Bechterewa. Być może obniżenie przestrzeni w RTG ma związek przypadkowy. W każdym razie, bez względu na rozpoznanie zarówno w chorobie zwyrodnieniowej kręgosłupa jak i zzsk przyczyną bólu jest stan zapalny zatem leczeniem pierwszego rzutu są niesteroidowe leki przeciwzapalne. Diklofenak (Dicloratio) jest jednym z nich. Polecam artykuł:
https://drkregoslup.pl/lecz-zach/bdok-lek-farmW Pańskim przypadku na podstawie wywiadu zalecana jest diagnostyka w kierunku zzsk.
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
13 kwietnia 2011 o 07:47 #49397Dziekuję za odp.
Na ogół wystarczy mi wzięcie dwóch tabletek dicloratio i ból wycofuje się ale lekka sztywność utrzymuje się. Czy mam brac dicloratio dłużej?
13 kwietnia 2011 o 09:34 #49398No można brać, ale diagnostyka i tak nie zaszkodzi, chociaż zwykłe zdjęcie RTG stawów biodrowo-krzyżowych.
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
13 kwietnia 2011 o 10:10 #49399dziekuje za odp!
na stronie dra kregoslupa piszecie, ze bol spowodowany jest stanem zapalnym.
czy leki przeciwzapalne usuną ten stan zapalny a co za tym idzie dolegliwości stanem zapalnym powodowane?pozdr
14 kwietnia 2011 o 17:08 #49401Leki przeciwzapalne usuwają – zgodnie z nazwą – stan zapalny, czasem dając zniesienie dolegliwości. Nie usuwają natomiast przyczyny, mówimy wyłącznie o leczeniu objawowym.
specjalista neurochirurg
Umów wizytę we Wrocławiu
20 marca 2012 o 16:11 #51213Dicloratio działa zbawiennie na moj ból kregosłupa jednak od dwóch dni stale boli mnie brzuch (dosłownie całajama brzuszna) i mam problemy z wypróżnieniem 🙁 nie wiem czy to przez ten lek czy przez to, że przez ostatnie trzy dni piłam napój energetyczny(wcześniejnie miałam takich problemów z tym napojem). Czy wskazane jest przyjmowanie tego leku z tego typu napojami ?
20 marca 2012 o 16:52 #51214dobrze by było dla twojego żołądka abyś zaczęła osłonowo łykać biprazol lub coś w ten deseń 😉
20 marca 2012 o 17:04 #51215Myślę, że powinnam wrócić do Olfenu, wcześniej ten lek przyjmowałam i nie miałam żadych efektów ubocznych ale z drugiej strony Dicloratio dziala znacznie lepiej w moim przypadku. Narazie jestem skazana na Dicloratio, musze poczekać na Olfen ale plecy nie będą czekać bolą mimo wszytko 🙁 Czy jest jakis naturalny sposób na ochronę żołądka przy przyjmowaniu Diclo lub innych leków (jakies herbatki, owoce warzywa .. nie wiem siemie lniane)?
20 marca 2012 o 17:16 #51216mi tez po dicloratio i innych takich “diklofenakach” było lepiej tzn. ból ustępował, wycofywał się..
…ale pojawiały sie dolegliwości ze strony brzuszka (ja miałem lekki ból brzucha i sraczkę).dlatego tego typu leki przyjmuje się kilka, kilkanaście dni no ale niestety po odstawieniu leku po kilku dniach ból pleców wraca.
osłonowo na wątrobę – esseliv (ten z reklamy z TV)
a ten olfen to lek do łykania czy w sztyfcie do pleców?
pozdro
20 marca 2012 o 20:38 #51218Olfen 100 do łykania, w kapsułkach. Działa świetnie, zagłusza ból do tego stopnia, że można wykonywac wszystkie czynności ale przy wykonywaniu tych cięższych czujesz, że jednak trzeba uważać, nie to co Diklo 🙂
20 marca 2012 o 20:54 #51219A tak z ciekawości zapytam…
Ile tabletek dziennie obecnie przyjmujesz Dicloratio Uno (zdaje się 150) a ile przedtem połykałaś kapsułek Olfenu 100?20 marca 2012 o 20:58 #51220mi przy dicloratio uno (150) wystarczyly 2-3 dni, żeby poczuć wyraźną ulgę na kilka nastepnych dni – niestety jak pisałem podczas brania leku miałem dziwności w brzuchu ale do przeżycia.
z pól roku już nie biorę 😉 zyję z umiarkowanym bólem na co dzień, ale to raczej moja wina bo mam mega siedzący tryb życia…
Gabrielo, a jaka jest historia bólu/przebieg schorzenia/diagnoza u Ciebie?
20 marca 2012 o 21:05 #51221Diclo przyjmowałam trzy dni po jednej tabletce dziennie, wczoraj z rana wziełam ostatnią i w nocy zaczął męczyć mnie brzuszek i biegunka.Dziś nie wzięłam nic i jest dużlo lepiej, choć co jakieś dwie godziny mam takie dziwne skurcze całego brzucha.
Olfen też przyjmowałam raz dziennie i zero efektów ubocznych ale mimo wszystko czułam, że coś jest nie tak.20 marca 2012 o 21:32 #51222czyli ból brzuszka jest większy niż kręgosłupa 😉 może wystarczy ibuprom max?
20 marca 2012 o 21:55 #51223na brzuszek ? czy na plecy ?;P Ibuprom też już przerabiałam, pomaga ale na bardzo krótko max 3 godzinki (na plecy). Cóż muszę to jakoś przeżyć czekając na Olfen 😉
20 marca 2012 o 21:55 #51224musisz wybrać który ból jest gorszy 😉
20 marca 2012 o 21:58 #51225jeszcze masz wyjście inne ketonal w pupcie 😉
20 marca 2012 o 22:06 #51226@ Stentor :
Cierpię na dyskopatię z bólem kończych dolnych (najprawdopodobniej), plecy bolą od zawsze, z roku na roku coraz bardziej jednak ostatnio zaczęły boleć nogi, raz jedna raz druga innym razem dwie na raz a jeszcze innym bez powodu ból po prostu znika. Ból nóg jest silny do tego stopnia, że gdyby nie leki nie byłabym w stanie przewrócic sie z boku na bok w łóżku.20 marca 2012 o 22:11 #51227to boli Ciebie czy stentora?
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.