Ból którego mam już dosyć proszę o POMOC
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Ból którego mam już dosyć proszę o POMOC
- Ten temat ma 8 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 years, 3 months temu przez
uzytkownik42.
-
AutorWpisy
-
21 października 2013 o 12:16 #47824
Witam Serdecznie wszystkich na forum
Jestem kobieta mam 53 lata moim problemem jest silny ból w odcinku S1 przy schylaniu sie czy nawet rano jak wstaję z łóżka. Nie mogę również chodzić całkowicie wyprostowana bo to również powoduje ból więc chodze lekko zgarbiona. Siadam jedynie na miękkich fotelach bo na twardszych już nie mogę. Ostatnio zrobilam rezonans magnetyczny i chciałabym sie podzielić z Wami moimi wynikami co z nich wynika.Badanie MRI kegosłupa lędzwiowego w sekwencji SE i FSE w obrazach T1 i T2 zależnych w dwóch płaszczyznach.
Lordoza zniesiona
Trzony o zachowanej wysokości z guzkami Schmorla.
Tarcze międzykręgowe wielopoziomowe odwodnione i nieco niższe zwłaszcza na poziomie L3 – L4 z komponetą obrzeku I/II stopień zmian zwyrodnieniowych w/g Modica .
Na poziomie L3-L4 widoczne jest dwuboczne uwypuklenie tarczy na ok 3mm dokanalowe dwubocznie ograniczające otwory miedzykręgowe i modelujące korzenie nerwowe -wymiar strzałkowy kanału kegowego wynosi 9mm.
Na poziomie L4-L5wioczne jest dwuboczne uwypuklenie tarczy na ok 3mm dokanalowo dwubocznie ograniczajace otwory miedzykręgowe , ale w mniejszym stopnniu jak na poziomie powyżej – wymiar strzalkowy kanału kegowegowynosi 8mm.
Na poziomie L5-S1 uwypuklenie pierścienia włoknistego – wymiar strzłkowy kanału kręgowego wynosi 11mm.
Nasilone zmiany wytwórcze w stawach miedzywyrostkowych na poziomach L3 L4 L4-L5 i L5-S1.
Stożek rdzenia w normie.
Proszę pomóżcie co wynika z tych wyników jak mam sobie radzić z tym bólem już byłam wszedzie u każdego lekarza i nikt nie moze mi pomóc miałam tez rehabilitacje i nic nie pomogło nie wiem co mam robić a muszę jakos funkcjonować dla dzieci , wnuków dla męża.21 października 2013 o 12:52 #53200Rehabilitacja nie pomoże tutaj. Ma Pani uwypuklone krążki międzykręgowe, które powodują ucisk na nerwy stąd jeden rodzaj bólu. Druga przyczyna to zmiany w stawach, które też powodują ból. Niech się Pani zgłosi do neurochirurga, bo w tym wypadku raczej operacja.
21 października 2013 o 13:46 #53202Witam
Tutaj są 2 artykuły na temat tego, co wydaje mi się że ma Pani w opisie, czyli stenozy lędźwiowej:
W sprawie leczenia najlepiej skonsultować się z lekarzem, który zajmuje się leczeniem kręgosłupów. Tutaj wymienione są niektóre ze szpitali, w których takie schorzenia się leczy: https://drkregoslup.pl/forum/edukacja-i-wiedza/zasoby-wiedzy-na-temat-kregoslupa-w-internecie/szpitale-zwiazane-ze-schorzeniami-kregoslupa-pl-713 , jak również i tutaj jest Katalog Specjalistów: https://drkregoslup.pl/znajdz-specjaliste
23 października 2013 o 07:56 #53205Dziękuję za zainteresowanie się tematem. Jeżeli chodzi o operacje bardzo się jej boję to by była 5 operacja w moim życiu. Niewiem w co uderzać…
23 października 2013 o 16:17 #53206Piąta operacja kręgosłupa ?
23 października 2013 o 16:26 #53207Też mnie to zdziwiło, może piąta ogólnie…
23 października 2013 o 17:25 #53208piąta ogólnie nie dopisałam dlatego tak się boję kolejnej a przede wszystkim narkozy no i co bedzie po operacji czy nie będzie jeszcze gorzej. Co Państwo myślicie o operacji ? czy zgodzić się ? czy probować dalej jakieś może masaże , basen co o tym myślicie ??
23 października 2013 o 20:38 #53210quote mpcheat” post=4681:Rehabilitacja nie pomoże tutaj. Ma Pani uwypuklone krążki międzykręgowe, które powodują ucisk na nerwy stąd jeden rodzaj bólu. Druga przyczyna to zmiany w stawach, które też powodują ból. Niech się Pani zgłosi do neurochirurga, bo w tym wypadku raczej operacja.Z opisywanych powyżej dolegliwości absolutnie nic nie wskazuje na ucisk korzeni nerwowych. Stenoza też nie za bardzo bo nie ma chromania. A jaki to ma być zabieg?
- dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
specjalista neurochirurg
Specjalistyczny Szpital im. T. Marciniaka we Wrocławiu
Umów wizytę we Wrocławiu
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42123 października 2013 o 21:19 #53212quote administrator” post=4691:Stenoza też nie za bardzo bo nie ma chromania.Nie ma, albo ta Pani nie napisała, że jest. Pacjenci, którzy nie byli nigdy fachowo konsultowani dość kiepsko określają swoje dolegliwości, mówią ogólnie przyjętym językiem potocznym, akcentują to co im się wydaje za istotne. Jak się pójdzie do zwykłego lekarza i poprosi o leczenie chromania neurogennego, albo o jakieś leki na to, to raczej nie będzie wiedział o co chodzi.
cyt.Pacjenci z zespołem ciasnoty kanału kręgowego często przyjmują w czasie chodzenia „małpią” postawę ze zgiętym ku przodowi tułowiem i delikatnie zgiętymi kolanami, co zmniejsza objawy pseudochromania., źródło: http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&ved=0CGEQFjAJ&url=http%3A%2F%2Fwww.elsevier.pl%2Flayout_test%2Fbook_file%2F40%2FAtlas_Zespolow_Bolowych_.pdf&ei=HUNoUrCWKYnPtAaR6IHIBA&usg=AFQjCNGrhyzu17kjvs-DIeBPrntZUHReww&bvm=bv.55123115,d.Yms
@kelly018 – czy występuje u Pani chromanie, opisane na stronach, do których odnośniki Pani podawałem kilka wiadomości wcześniej ? - dr hab. Grzegorz Miękisiak, prof. nadzw.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.