Ból między łopatką a kręgosłupem przy ruchach głowy
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › Ból między łopatką a kręgosłupem przy ruchach głowy
- Ten temat ma 7 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 8 years, 5 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
17 października 2014 o 09:05 #48020
Witam!!
Chciałbym dowiedzieć się czy ktoś z was borykał sie z takim bólem lub wie czego może być to przyczyna.
Ból występuje między lewa łopatka a kręgosłupem przy ruchu (rotacji) głowy i przyciągnięciu jej do prawego barku. W stanie spoczynkowym w ogóle nie boli. Gdy wstaje rano nawet próba wymuszenia bólu nie daje żadnych objawów. Ból ten pojawia się wraz z dniem. Najgorzej jest po treningach(koszykówka), wtedy ból jest bardzo klujący, rozdzierający i powoduje go nawet wysuniecie głowy do przodu. Zauważyłem również, że ból znika podczas ciepłej kąpieli i gdy ciało ostygnie znowu powraca. Borykam sie z nim juz od ponad roku…. Zwiedziłem wielu lekarzy, fizjoterapeutów i nikt nie może podać przyczyny. Zrobiłem rezonans piersiowy, lekarz neurochirurg obejrzał i powiedział, ze te zmiany, które są nie mogą dawać takich objawów. Obecnie czekam na wynik rezo szyjnego.
pozdrawiam serdecznie18 października 2014 o 11:32 #55484Witaj na forum
Moim zdaniem po objawach, które opisujesz, chyba nie ma co gdybać co to może być, tylko poczekać na wyniki rezonansu odcinka szyjnego skoro jesteś na niego zapisany. Dopiero w przypadku jeśli rezonans szyjny wykluczy na 100%, że powodem jest kręgosłup szyjny, można gdybać co to może być innego.
Dodatkowo jeśli chcesz, to wklej opis rezonansu odcinka piersiowego w dziale “odcinek piersiowy” – może osoby mające dolegliwości z odc. piersiowym porównają go ze swoimi, i podpowiedzą, czy Twoje objawy są podobne do tych, które te osoby mają z powodu odcinka piersiowego.
Pozdrawiam- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
20 października 2014 o 10:01 #55515Czyli fizjoterapeuta nie byl w stanie wywolac problemu podczas badania ?
Sama szyja rowniez nie boli ?
Musisz poczekac na wynik szyjnego, pamietaj, ze nerw moze byc ucisniety nie tylko przy dysku, ale gdziekolwiek – i moze wlasnie to jest przyczyna, a ruch glowa powoduje napiecie innych fragmentow, ktore uciskaja nerw na jego przebiegu. Takze jest tam duzo innych struktur, ktore moga bolec.
Wiem, ze to brzmi dziwnie, ale mam podobny problem w nodze – sa pozycje, ktore powoduja ucisniecie jednej odnogi nerwu i powoduja bole czy pieczenie.
20 października 2014 o 21:00 #55535Witam !
Dziękuję za odpowiedź. Fizjoterapeuta nie był w stanie. Jedynie ja mogę sama przy ruchu brody do barku.
Czy ból, który u mnie występuje może wynikać z tego opisu ?
Opis mojego badania rezonansem magnetycznym odcinka szyjnego brzmi następująco:
- W pozycji badania prawie całkowite zniesienie fizjologicznej lordozy.
- Wysokość trzonów kręgów zachowana.
- Na poziomach C3/C4, C4/C5, C5/C6 wypukliny krążków międzykręgowych zwężające światło otworów międzykręgowych dla korzeni nerwów rdzeniowych, z ich niewielkim uciskiem na poziomie C5/C6.
- Wymiar strzałkowy kanału kręgowego wynosi odpowiednio 12,5 mm, 12,5 mm, i 11,5 mm.
- Objawy częściowej dehydratacji krążków międzykręgowych.
- Rdzeń kręgowy bez cech ucisku, o prawidłowej intensywności sygnału, bez zmian ogniskowych.
21 października 2014 o 10:11 #55541W odcinku szyjnym i w piersiowym znajduje się rdzeń kręgowy. Pomiędzy każdą parą kręgów odchodzą od niego korzenie nerwowe w lewo i w prawo. Są to korzenie tzw. brzuszne i grzbietowe. Jedne przewodzą czucie ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Dermatomy ), drugie odpowiadają za unerwienie mięśni. Nerwy odchodzące na każdym z poziomów kręgosłupa unerwiają inne obszary ciała. Ucisk lub drażnienie nerwu występuje zazwyczaj w otworze międzykręgowym, jeśli występuje jego zwężenie poprzez uszkodzony dysk, zdeformowany kręg, narośla kostne na kręgach (osteofity) lub przez inne przyczyny. W publikacjach oraz internecie przedstawiane są tzw. mapy dermatomów – jest to rysunek przedstawiający jakie obszary ciała są unerwione czuciowo przez które korzenie u większości osób (korzenie oznaczone są poprzez podanie numerów kręgów spomiędzy których odchodzą od rdzenia). Mogą występować różnice osobnicze, co zostało opisane w różnych publikacjach. Często mówi się, że ból występuje w obszarze unerwionym przez dany uciśnięty nerw. Tutaj jest przykładowy obrazek przedstawiający dermatomy: http://www.orimtec.com/illustrations/pop-dermal.php
Jest to częściowo prawda – jeśli uciśnięte/drażnione są korzenie odpowiadające za czucie. Natomiast jeśli korzenie odpowiadające za unerwienie m.in. mięśni, to mogą boleć/mrowić/boleśnie się kurczyć mięśnie unerwione z danego poziomu kręgosłupa. Tutaj jest opis, który poziom odcinka szyjnego unerwia które części ciała czuciowo, a które mięśnie ruchowo: http://www.webmanmed.com/spinalnrv_files/cervical.html . Opis jest niestety w języku angielskim (być może jest gdzieś dostępny w j.polskim – nie wiem. UPDATE: znalazłem coś takiego: https://wsiz.rzeszow.pl/kadra/eantosiewicz/Dokumenty_Local_WSIiZ/Ruchomo%C5%9B%C4%87%20kr%C4%99gos%C5%82upa%20odc%20L.doc , ale też nie gwarantuję, czy to jest poprawny opis!). Nie sprawdzałem dokładnie tej strony, więc nie mogę powiedzieć, czy jest rzetelnie napisana – w każdym razie daje pojęcie o co chodzi z korzeniami nerwowymi i co unerwiają.Rezonans magnetyczny wykonywany jest obecnie w Polsce w pozycji leżącej nieruchomej, nieobciążonej, a dyski są elementami elastycznymi. Dlatego w tak wykonanym rezonansie mogą wyjść trochę inne zmiany, niż w przypadku kręgosłupa obciążonego lub w trakcie ruchu kręgosłupa. Z tego powodu badanie rezonansem czasami uzupełnia się badaniem tzw. czynnościowym RTG – wykonywanym w zgięciu i przeproście. Nie jest to idealne badanie, ale daje pewne pojęcie o tym jak przy ruchu zachowują się kręgi.
Polecam również lekturę tego artykułu dr. Bakalarka: http://ortopeda.biz.pl/leksykon/bole_kregoslupa.pdf
Oraz lekturę tego fragmentu książki: http://books.google.pl/books?id=RUbyAAAAQBAJ&pg=PT221&lpg=PT221&dq=unerwienie+mi%C4%99%C5%9Bni+z+kr%C4%99gos%C5%82upa+szyjnego&source=bl&ots=n8EBGR60KT&sig=mhf1P8KO4ke3_SBygvU07ufwbts&hl=pl&sa=X&ei=lTJGVM7mNZDhaoT7gbAK&ved=0CGEQ6AEwCTgK#v=onepage&q=unerwienie%20mi%C4%99%C5%9Bni%20z%20kr%C4%99gos%C5%82upa%20szyjnego&f=false
W Twoim opisie, w badaniu rezonansem magnetycznym w pozycji leżącej, wykazane jest zwężenie otworów międzykręgowych, przez które wychodzą nerwy, a dodatkowo radiolog stwierdził, że największe zwężenie jest pomiędzy kręgami C5/C6, i że tam prawdopodobnie występuje kontakt dysku z nerwem. Taki kontakt może być mały w pozycji leżącej, może się zwiększać w pozycji stojącej, lub przy zginaniu/przeprostowywaniu szyi. Może prowadzić do różnych dolegliwości, np. bólu zgodnego z dermatomami lub bólu mięśni unerwionych przez drażniony dyskiem nerw. U niektórych osób niewielki ucisk jest bezobjawowy, albo występuje czasowy stan zapalny nerwu, który leczy się w ciągu kilku tygodni np. niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi (skrót: NLPZ). Jak to u Ciebie dokładnie wygląda, powinien ocenić lekarz na podstawie wyników MRI z płyty CD (a nie opisu!!!) który ma doświadczenie kliniczne w leczeniu kręgosłupa szyjnego (neurochirurg, ortopeda lub dobry neurolog). Jak już nieraz pisałem – to, że lekarz ma tytuł neurochirurga lub ortopedy, nie oznacza, że leczy lub kiedykolwiek leczył kręgosłupy, z tego powodu przed pójściem do lekarza warto się upewnić, czy dany lekarz ma doświadczenie kliniczne w leczeniu kręgosłupa, i to szyjnego.
Pozdrawiam
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): slawek21 października 2014 o 10:40 #55542Mam w podobnym miejscu co Ty wypukline i tez z draznieniem nerwu, bol raczej powinien isc do barku i nizej (jak przedstawil @uzytkownik421 – inne zdjecie http://en.wikipedia.org/wiki/Dermatome_(anatomy)#mediaviewer/File:Grant_1962_663.png)
Natomiast przy ruchach szyi czy ogolnie gornego odcinka ucisk moze wystepowac w wielu miejscach, i nie tylko przy samych dyskach.
Najlepiej bylo by pojsc do dobrego fizjoterapeuty – mozliwe, ze wystarczy wzmocnienie i rozluznienie danego odcinka – zeby bole odeszly.
Moje problemy zaczely sie od szyjnego kilka lat temu, i dzis jest to najbardziej stabilny odcinek – mimo najwiekszych z nich problemow w przeszlosci. Ale bardzo wzmocnilem szyje, nigdy nie mam glowy spuzczonej w dol, monitor zawsze przed soba, rece rozluznione.
Poczytaj o Thoracic Outlet Syndrome, na youtube masz troche cwiczen, rozciagniecie ramion moze znaczaco pomoc na bole szyi.
Za tą wiadomość podziękował(a): perszing3721 października 2014 o 15:42 #55548Sęk w tym, że szyja mnie nie boli, tylko bol jest miedzy lopatka a kregosłupem przy tych ruchach głowy do prawego barku. Jakie wykonywałeś ćwiczenia na szyje, aby ja wzmocnić ?
Zapomniałem jeszcze dodać, że około pół roku temu podczas aktywności fizycznej(gra w koszykówkę) często bolał mnie mostek (Ból był kiedy go naciskałem, bądź stawiałem zasłone) jednakże bole mostka po jakims czasie znikneły.
21 października 2014 o 17:34 #55549Nie jestem pewny, czy chociaż przeczytałeś moją odpowiedź. Wklejam w takim razie zrzut fragmentu książki, do którego link podałem w poprzedniej odpowiedzi.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.