Ból odcinka lędźwiowego i sport
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Ból odcinka lędźwiowego i sport
- Ten temat ma 79 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 10 years temu przez
lukaszzw.
-
AutorWpisy
-
16 grudnia 2012 o 21:53 #47681
Witam.
Jestem nowy na forum i chciałem się przywitać i opowiedzieć o problemie.
Mam 22 lata, trenuje piłkę nożną 10 lat. Miałem teraz 2 lata przerwy i w sierpniu tego roku wróciłem do treningów.
Na jednym z nich (dużo skipów,skoków,kolana do klatki,mostki itp) poczułem ostry ból w plecach, że praktycznie nie mogłem się wyprostować. Po około 2-ch tygodniach praktycznie nic nie robienia (lekkie zabiegi z fizjoterapeutą – stabilizacja, prądy, masaż) ból ustał na tyle, że mogłem normalnie chodzić i funkcjonować. Ale podczas każdego treningu ból wracał – tzn. już nie taki mocny, ale czuję tak jak bym chodził z jakimś odważnikami na odcinku lędźwiowym.Tak zostało do dnia dzisiejszego mimo, iż wzmacniam te mięsie różnymi ćwiczeniami, stabilizacją i trochę mckenziego, które staram się wykonywać codziennie ból jest mniejszy i daje normalnie funkcjonować. Gorzej jest gdy jest trening i wysiłek – takie błędne koło.
Odczuwam ból jeszcze przy przeproście (tzn wychylam się do tyłu a biodra do przodu) – czuje wtedy taki nie przyjemy ból – ciężko mi go opisać, jak by ktoś mnie za skórę mocno trzymał, coś takiego.
Dodam że robiłem RTG, na którym kompletnie nic nie wyszło, oraz tomograf komputerowy a to jego opis:
– okólne uwypuklenie krążków L4/L5 i L5/S1 z impresją worka oponowego bez cech pjm ucisku korzeni nerwowych i stenozy kanału kręgowego
– pozostałe krążki bez zmian
– kostne bez zmianByło ono robione 23.09.2012
Wydaje mi się, że trochę mało lekarz opisał patrząc po opisach tutaj na forum. No ale mam pytanie co to tak na prawdę znaczy.
Lekarz powiedział: “2 tygodnie i do treningu”.
Mój fizjoterapeuta powiedział, że trzeba wzmocnić te mięśnie, bo była długa przerwa, ale wzmacniamy już je 4- miesiące a tak na prawdę ból cały czas gdzieś ze mną jest.
Dodam, że nie mam żadnych innych objawów, takich jak drętwienie / ból w pośladku czy brak czucia. Kompletnie nic tylko ból pleców (po treningu zazwyczaj), chociaż podczas treningu też odczuwam (ale tak jakoś o tym nie myślę) i przy robieniu tego przeprostu – to za każdym razem.
Proszę o pomoc:
Czy kiedyś ten ból minie i da mi normalnie funkcjonować? Czy jest to poważna sprawa? Jestem uzależniony od piłki gdyż jest to moja praca i nie wyobrażam sobie, bym musiał to przerwać.Jutro jeszcze jestem umówiony na rezonans magnetyczny, zobaczymy co wykaże
PS: Czy macie może jakiś godnych polecenia lekarzy z Łodzi ? Kogoś kto wysłucha i się zastanowi nad problemem, a nie tylko weźmie pieniądze…
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz
17 grudnia 2012 o 17:58 #52159Witaj, do neurochirurgów nie idz nic na ta chwile ciekawego nie powiedza. Jesli nie sa to artefakty to jakies tam male zmiany w obrebie krążkow masz.
Radziłbym Ci zrobić sobie przerwe od treningow tak zeby bóle calkowicie ustały i pozniej powoli przy pomocy fizjoterapeuty wdrazac sie w cwiczenia i treningi pilki obserwujac swoje ciało i jego zachowanie.
Mialem podobne objawy a wlasciwie dalej mam w moim przypadku jest to dysfunkcja stawu krzyzowo biodrowego takze radze Ci powykonywac rozne testy diagnostyczne z Twoim fizjo. A takie powroty do sportu po przerwie sa najgorsze tez tak mialem…
Nie jest to nic powaznego nie mozna sie martwic ale trzeba do tego podejsc rozsadnie.
Aczkolwiek poczekaj na inne osoby, ktore moze cos ciekawego powiedzą.
Pozdro
17 grudnia 2012 o 23:08 #52160Dzięki za odpowiedź 🙂
Dzisiaj byłem zrobić rezonans magnetyczny i oczywiście co lekarz powiedział że nic nie widzi zdrowy kręgosłup i musi zrobić opis bez zmianowy.
Problem u mnie stopniowo chyba maleje ale codziennie wzmacniam te mięśnie i dzisiaj doszedł basen zobaczymy jutro mam trening ciekawe jak będzie po.
Cały czas mam problem tylko z przeprostem – kiedy bym nie zrobił czuje takie pieczenie lekkie.
Lekarz powiedział, że możliwe bo są tam dwa kręgi (już nie wiem dokładnie które, jakieś na samym dole), które są bardzo blisko siebie. Mierzył to dosłownie parę milimetrów było i pewnie to jest przyczyną. Ale mówi, że większość ludzi tak ma.Poczekam z tydzień, zobaczę jak sprawa się będzie rozwijać. Przerwać na razie niestety treningów nie mogę.
Postaram się wstawić parę zdjęć…
O są zdjęcia, tylko na tą stronę mi przyjęło.
18 grudnia 2012 o 15:02 #52161A jak wyszły stawy kręgosłupa na badaniu tomografem?
18 grudnia 2012 o 17:24 #52163quote użytkownik” post=3486:A jak wyszły stawy kręgosłupa na badaniu tomografem?stawy tzn??takie zdięcia okrągłe tak?? nic lekarz mi o tym nie wspominał mogę dać jeszcze jakieś zdjęcia jak są potrzebne a jak oceniacie te??
18 grudnia 2012 o 19:11 #52165Elegancki kręgosłup! Coś tam zaczyna się może dziać, ale nic strasznego ( w dzisiejszych czasach każdy ma prawie taki obraz kręgosłupa). Poczytaj trochę o profilaktyce, która super jest wyłożona na tej stronie i unikaj sportu z doskoku. Odpocznij poczekaj aż objawy bólowe minął i na spokojnie drobnymi kroczkami zacznij znowu trenować.
Za tą wiadomość podziękował(a): lukaszzw18 grudnia 2012 o 19:18 #52166quote lukaszzw” post=3489:quote użytkownik” post=3486:A jak wyszły stawy kręgosłupa na badaniu tomografem?stawy tzn??takie zdięcia okrągłe tak??
O takie na których widać stawy, jak na tej stronie:
http://www.drwolgin.com/Pages/facetarthrosis.aspx
(Co prawda wiele opracowań podaje, że degeneracja stawów jest następstwem degeneracji dysków, czyli że przy zdrowych dyskach nie należy się spodziewać zmian w stawach, ale gdzieś czytałem, że u jakiegoś sportowca czy sportowców stwierdzono zmiany w stawach, bez zmian w dyskach.)
Jeżeli problem byłby ze stawami, to podobno jednym z typowych objawów jest ból przy dotyku skóry w pobliżu chorych stawów, tzw. przeczulica.
quote Suchy” post=3491:Elegancki kręgosłup! Coś tam zaczyna się może dziać, ale nic strasznego ( w dzisiejszych czasach każdy ma prawie taki obraz kręgosłupa).Myślę, że jeśli chodzi o stan dysków to jest nawet lepiej niż u przeciętnej osoby, tzn. ja nie widzę żeby cokolwiek z nimi było nie tak – żadnego ciemnego (odwodnionego) dysku ani żadnej przepukliny. Ale nie jestem lekarzem. A jeśli chodzi o kości i wyrostki to się nie wypowiadam bo nie wiem.
Tu jest pokazane, jak wygląda zdrowy kręgosłup w badaniu MRI:
A tutaj są przykładowe schorzenia:
https://drkregoslup.pl/forum/schorzenia-kregoslupa/odcinek-ledzwiowy/filmy-kregoslup-ledzwiowy
Przy okazji – ostatnio trafiłem na ciekawy artykuł na temat bólu pochodzącego od mięśnia lędźwiowego większego, i kilka porad/ćwiczeń na jego “rozruszanie” – http://stronglifts.com/the-psoas-is-it-killing-your-back/ – ale skoro trenujesz, a dodatkowo się rehabilitujesz, to takie rzeczy już przerabiałeś.
Za tą wiadomość podziękował(a): lukaszzw18 grudnia 2012 o 23:50 #52169dziekuje za wyrazęnie swojej opini i troche nadzieji ze nie jest najgorzej oczywiśćie zapoznam sie z artykułami jakie podaliście a jutro wrzuce jeszcze najwyzej zdięcia stawów i będe dalej wzmacniał i trenował mam nadzieje ze ból minie ale cały czas jest przy przeproscie do tyłu…
19 grudnia 2012 o 21:31 #52171Wstawiam nowe zdjęcia może wam coś więcej powiedzą… Może wstawić też zdjęcia z tomografu komputerowego?? Bądź rtg??
Wyczytałem jeszcze dzisiaj o czymś takim jak zwężenie kanału kręgowego (stenoza).
Podobno pojawia się ból przy wygięciu pleców do tyłu??
Ból chyba powoli mija, chociaż jest odczuwalny podczas chodzenia czasem i cały czas przy wypychaniu bioder do przodu a plecy do tyłu .. :/ :/
Jakieś pomysły co to jeszcze może być ??19 grudnia 2012 o 22:08 #52172lukaszzw jest wszystko OK!. Hehe Stenoza 😀 Nie masz żadnej stenozy. Nie czytaj internetu. A jak już masz czytać to tylko tą stronę B) Masz może jakieś drobne wypuklinki l5/s1 l4/5, które może predysponują do dyskopatii albo i nie (specjalista musiałby się wypowiedzieć). Ja obstawiam, że obecnie doskwiera Ci stan zapalny i napięte mięśnie, a jakimiś przeprostami “irytujesz” jeszcze bardziej ten stan zapalny. Odpocznij, trochę delikatnego ruchu. Ewentualnie niech lekarz rodzinny CI wypisze jakiś ketonal lub diclofenac i ewentualnie coś na rozluźnienie (baclofen) i wszystko po kilku tygodniach będzie ok 🙂
Za tą wiadomość podziękował(a): lukaszzw20 grudnia 2012 o 15:01 #52177hmm dziekuje za opinie…no nic może masz racje ale dzisiaj np bardzo bolały mniee ledzwie juz nie mówie o przeproscie.
jutro jestem umówiony do fizjoterapełty może na masaż może bedzie mnie nastawiał nie wiem dokładnie.
Ból utrzymuję sie cały czas to juz jest 5 miesięcy i cięzko mi zrozumieć ze to zwykły przeciązeniowy ból a może jakieś sprawy mięśniowe rzeczy tu są skoro kręgosłup jest ok?? Do tego dzisiaj doszedl bol w posladku po bieganiu ale moze to zwykle naciagniecie ale nie kojarze zebym kiedys mial taki bol. :ohmy:21 grudnia 2012 o 09:47 #52179Witam ponownie ból w pośladku nie ustępuje:( czy to może być rwa kulszowa?? jest to chyba ból mięsnia gruszkowatego nie wiem już co mam o tym myślec:(
21 grudnia 2012 o 13:45 #52180A ból jest symetryczny, czy do prawego pośladka ?
Występuje tylko przy wysiłku, czy np. też po obudzeniu ?
Z wynikami MRI idziesz chyba do jakiegoś lekarza ? Może warto wybrać się do ortopedy lub neurochirurga, który poogląda wyniki, zrobi testy funkcjonalne (https://drkregoslup.pl/forum/metody-leczenia/rehabilitacja/fizjoterapia/filmy-wstepne-badanie-kregoslupa-pacjenta), zobaczy dokładnie gdzie Cię boli ?
Forum nie zastąpi wizyty u lekarza..
21 grudnia 2012 o 18:44 #52181Nie doczytałem wcześniej, że ból trwa już 5 miesiąc. Trzeba się udać do specjalisty, ale podejrzewam, że w tym przypadku najlepiej pomoże dobry fizjoterapeuta, bo neurochirurg w tym wypadku chyba nic ciekawego nie powie.
21 grudnia 2012 o 19:49 #52183witam byłem dzisiaj u neurochirurga i niestety nie jest dobrze jeżeli zle mówie to mnie poprawcie z tego co pamiętam dysk9bądż jadro nie pamietam jak to sie nazywało) uciska na nerw jest to spowodowane przeciązeniem dokłądnie widać to na tym zdjęciu
i to jest przyczyna bólu nazywa sie to “low back pain” albo operacja i brak możliwości uprawiania sportu zawodowego lub aktywność fizyczna która będzie opózniać ból ale też nie bardzo aktywnośc na poziomie zawodowym i to nie znaczy ze problem i tak nie wróci,może być tak ze będzie 1,5 roku ok ale ból wróci i znowu przerwa.Masakra to jest dla mnie nie wiem co mam zrobić,muszę jeszcze zrobic zdięcie rtg i będziemy coś z lekarzem wyliczac jakąs stabilność kręgsłupa czy jakoś tak.
mówił ze jesli by dysk(badz jadro) sie przemiescił centralnie nie na nerwy to w porządku bo ma dużo miejsca a takto nerwy nie mają gdzie sie przesunąc i to powoduje ich ucisk;/
nie da się tego dysku jakoś cofnąć??
jak coś zle mówie to poprawcie….
🙁 🙁 🙁 🙁21 grudnia 2012 o 20:54 #52184dobrze mówisz.. 🙁
quote lukaszzw” post=3510:nie da się tego dysku jakoś cofnąć??jest taka teoria, że jeżeli nie jest zbyt odwodniony, i jest elastyczny, to można w niektórych przypadkach (u niektórych pacjentów) go trochę cofnąć, wstawiając dystraktor międzykolczysty, który oddala od siebie 2 sąsiednie kręgi przez co przepuklina ma szanse się cofnąć. opis metody jest tutaj: https://drkregoslup.pl/leczenie-zachowawcze-odcinek-ledzwiowy/leczenie-chirurgiczne-stabilizacja-miedzykolczysta/leczenie-chirurgiczne/stabilizacja-miedzykolczysta
tak czy inaczej..
jak widać – lekarz mający całość badania i w normalnym rozmiarze obrazu a do tego pacjenta na miejscu szybciej stawia diagnozę 😉 nota bene – zastanawiam się, czy patrząc tylko na to jedno zdjęcie lekarz orientuje się od razu który to jest dysk, które miejsce, a przede wszystkim – w którym miejscu na danym zdjęciu są nerwy ? czy raczej korzysta z dodatkowe podglądu przekroju osiowego w sąsiednim oknie, pokazującym który to jest poziom ?
Za tą wiadomość podziękował(a): lukaszzw21 grudnia 2012 o 21:59 #52185mój lekarz patrzył na to zdjecie tylko znaczy mam ich 59 ale na tym mi pokazał o co chodzi a na widoku osiowym pokazał tylko które to segmenty.
tak ale jak zastosuje jakiekolwiek zmiany czyli operacja bądz stabilizator między kolczasty to eliminuje mnie to ze sportu zawodowego.
powiedzcie mi naprawde jest tak zle mam teraz ze wszystkiego zrezygnowąc i uprawiać tylko sport dla zasady i zeby trochę odwlec w czasie dolegliwości bólowe?? nic sie naprawde nie da zrobić ??
mam sie juz do tego bólu przyzwyczaić??
ehh :(:( zauwazyłem dzisiaj jeszcze jedną rzecz podczas czwiczeń ze jak leze na plecach i chce dwie nogi wyprostowane do góry to tak na 3/4 wysokośći przechodzi drętwienie nóg i ból taki jak by paraliż a jeszcze gorzej jest jak palce u nóg podciągne w kierunku głowy i spróbóje podnieść. nie wiem czy tak powinno byc nie pamiętam u siebie takich sytuacji przed tą kontuzją czy tez tak miałem ale to sie dzieje tylko i wyłacznie w tej pozycji,takto nie mam zadnego bólu konczyn czy drętwienia nic zadnych objaw stenozy czy one dopiero sie pojawia??
ten posladek co bolał to chyba sobie podczas biegania lekko naciągnołem bo juz jest ok.:(:(;( cały czas wzmacniam te mięśnie pleców ale nie wiem czy to ma sens jak to jest ten nerw.
nie wiem czy np: przeprosty leżac na bruchu i podnoszenie tłowia na prostych rękach nie pogarszają tego a mam takie czwiczenia na wzmocnienie pleców.np: biore od wczoraj voltaren w tabletkach i ketospray na plecy i nie powiem bo jest róznica w bólu ale nie chce tego uzywac…chcę spróbowac to normalnie wyleczyc ale czy sie da..;/??
22 grudnia 2012 o 02:23 #52186damian pisał kiedyś o zawodniku MMA który podobno coś miał nie tak z kręgosłupem i się z tego wyciągnął rehabilitacyjnie i wrócił do sportu niebezpiecznego dla kręgosłupa – tu jest link do tematu: https://drkregoslup.pl/forum/pozostale-tematy/inne/motywacja/page-6#3157 . Jest tam nazwa przychodni w której się leczył – można zadzwonić i zapytać czy im się udaje takie jak Twój przypadki wyprowadzić, czy nie. Może ocenią przypadek albo coś doradzą.
22 grudnia 2012 o 10:41 #52187Przyznam, że nie spodziewałem się takiego obrotu sprawy ( a myślałem, że jestem wyedukowanym pacjentem 😉 ) W tym przypadku decyzja o operacji wydaję się być kontrowersyjna, jeżeli nie ma przepukliny (moim zdaniem). Na twoim miejscu sprawdziłbym opinię jeszcze jednego neurochirurga. Jeżeli chodzi o operację to wcale nie eliminuję Cibie z sportu. Jeżeli jako piłkarz znasz takie nazwiska jak John Terry czy Hamit Altintop to operacja kręgosłupa nie powtrzymała ich od gry na największym poziomie.
Za tą wiadomość podziękował(a): lukaszzw22 grudnia 2012 o 12:54 #52188Dobra ja to walne z grubej rury. Sprawdzales tego lekarza? Jest on znany w sensie ze dobry?
Bo z tego co on Ci powiedzial to widze ze to jeden z takich ktorych nalezy omijac. Tak jak pisal Administrator “mnostwo moich kolegów po fachu produkuje inwalidow”- mysle ze to moze byc jeden z takich predkich neurochirurgów. Ale trzeba to zweryfikowac.Ja bym Cie prosil zebys dokladnie opisal swoje objawy. Najdokladniej jak potrafisz uwzgledniajac takie parametry jak: czas trwania, miejsce bólu, kiedy boli tzn, czy podczas jakiejsc czynnosci czy caly czas. Wypelnij takze koniczenie bólomierz z tej strony i wklej wyniki.
Administrator tutaj wpadnie napewno cos pomoze. Bo jak dla mnie to tak jak napisal suchy decyzja o operacji jest bardzo kontrowersyjna.Przez ten czas uczezczales na treningi? Leki jakies bierzesz?
quote :„Mój fizjoterapeuta powiedział, że trzeba wzmocnić te mięśnie, bo była długa przerwa, ale wzmacniamy już je 4- miesiące a tak na prawdę ból cały czas gdzieś ze mną jest.”Nie wiem czy Ci Twój fizjoterapeuta powiedział, ale wg autorytetów fizjoterapii wzmacnianie miesni nie dziala przeciwbolowo może nasilac ból. Proponuje zmienic fizjoterapete i powoli zaczac rozciaganie partii mięśniowych z fizjoterapeuta ale innym. Sam zmarnowalem sporo czasu na wzmacnianie miesni ktore i tak pewno mialem za mocne. Od momentu gdy przeczytalem sporo ksiązek i opracowan moja rehabilitacja zaczela isc we wlasciwym kierunku a ja zaczalem czuc sie zdecydowanie lepiej. Mysle ze to jest najlepsza droga poznanie wlasnego ciala, doksztalcanie sie.
Acha i tak jak pisal Suchy jesli zdecydujesz sie juz na operacje to KONIECZNIE jeszcze skontaktuj sie z innym neurochirurgiem.
Za tą wiadomość podziękował(a): lukaszzw -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.