Ból odcinka lędźwiowego i sport
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Ból odcinka lędźwiowego i sport
- Ten temat ma 79 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 10 years, 5 months temu przez
lukaszzw.
-
AutorWpisy
-
11 stycznia 2013 o 11:01 #52251
chyba tylko cierpliwosc ewentualnie leki. Ja tez czasami czuje sie swietnie pozniej ból powraca z niewiadomych przyczyn tak jak teraz, pózniej odchodzi znowu i tak w kólko. Z tym ze ogólnie jest dobrze wiec staram sie nie zwracac uwagi i staram sie przyzwyczaic. Chyba to jedyne wyjscie.
14 stycznia 2013 o 22:35 #52263Hej, mi pomógł basen jak grasz w piłe to odciążysz nogi pływając. Pomoże jak więcej pracuje się rękoma. Sdz
23 stycznia 2013 o 17:25 #52311Jak tam wyniki po zabiegu? 🙂
23 stycznia 2013 o 21:02 #52317wiec tak po zabiegu ok tak jak pisałem ze ok 3 dni po wróciłem do treningu.
zostawał tylko ból w nodze,doszło do tego troche pracy z fizjo + codzienne czwiczenia,wzmacnianie nadal pleców i jest juz chyba ok chociaż ta noga prawa jest troszeczke inna jeszcze inaczej sie rozciąga,jest troche słabsza ale mam nadzieje ze z czasem wróci do siebie:)jakiś czas temu zrobiłem RMI jeszcze jedno po i powiem wam ze róznic na zdjęciach nie ma wsumie zadnych tam gdzie miałem robiony zabieg no moze minimalna może potrzeba czasu lekarz mówił ze po poł roku lepij zrobic.
ale cały czas takie było moje zdanie ze na l4-l5 coś tam sie jeszcze dzieje ale lekarz zapewniał mnie ze troszeczke ma wieksze doswiadczenie w tym i zrobi l5-S1 i rzeczywisćie ból pleców zniknoł a noge rehabilitujemy.
co jest smieszne to robiłęm rmi w tym samym miejscu co przed zabiegiem i wtedy lekarz opisujący powiedział ze nic nie widzi tutaj złęgo i napisał ze wszystko ok,teraz co prawda inny lekarz ale ten sam szpital napisał tak:Lordoza lędzwiowa spłycona.Uogólniona wypuklina krązka l4-l5 skierowana do otworów mk z ich zwęzeniem i kompresją korzeni nn.rdzeniowych,więksą po stronie lewej.
względna ciasnota lewego otworu mk na poz.l5-S1.
niewielknie zmiany zwyrodnieniowe w st. mkręgowych.
wys.troznów zachowana.stożek koncowy normosygnałowyktoś mi to w miare po polsku opisze co tam jest?/?
pozdrawiam
23 stycznia 2013 o 23:05 #52324Zabiegu nie miałem, pomógł basen i odciążanie plus zmiana trybu życia. Pozdrawiam
24 stycznia 2013 o 19:32 #52325Możesz wrzucić rezonans?
28 stycznia 2013 o 12:23 #52334quote :* Lordoza lędzwiowa spłycona.http://ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S0268003310001026-gr4.jpg
(źródło: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268003310001026)quote :* Uogólniona wypuklina krązka l4-l5 skierowana do otworów mk z ich zwęzeniem i kompresją korzeni nn.rdzeniowych,BARDZO teoretyczny rysunek poglądowy:
quote :(..) większą po stronie lewej.http://withtrauma.com/images/spinal-disc-herniation.jpg
(http://withtrauma.com/spinal-disc-herniation/)quote :* względna ciasnota lewego otworu mk na poz.l5-S1.jak na rysunku wyżej
quote :* niewielknie zmiany zwyrodnieniowe w st. mkręgowych.Przykład zmian zwyrodnieniowych: http://www.eorthopod.com/content/lumbar-facet-joint-arthritis
quote :co jest smieszne to robiłęm rmi w tym samym miejscu co przed zabiegiem i wtedy lekarz opisujący powiedział ze nic nie widzi tutaj złęgo i napisał ze wszystko ok,teraz co prawda inny lekarz ale ten sam szpitalTak to niestety wygląda, dlatego często opisów nie można traktować poważnie. Tzn. jeszcze nie słyszałem, żeby było w nich za dużo, ale już wiele razy spotkałem się z tym, że wiele w nich brakowało.
Za tą wiadomość podziękował(a): lukaszzw28 stycznia 2013 o 17:02 #52343Dziękuję za wyjaśnienie. A jak to leczyć w takim razie??
Dodam iż problem cały czas zostaje prawej nogi cały czas gdzieś krąży ból między pośladkiem, mięśniem dwugłowym i pod kolanem.
Były masaże, są cały czas ćwiczenia wzmacniające od fizjo + przeprosty mckenzy, ale z tego co widzę, to chyba te przeprosty nie są dobrym pomysłem.
Może zacząć robić koci grzbiet, tylko czy wtedy to co robiłem cały czas czyli “rzekomo przeprostami mc kenziego wypychałem ten dysk od nerwów, to czy tak to z powrotem znowu nie będe robił ucisku na nerw ?
Sam nie wiem. Pomóżcie, niby to rwa kulszowa, ale nie do końca, bo nie mam aż tak typowych objawów, jak przy rwie. Ale noga boli, biorę teraz cały czas Dicloduo i Baclofen.
A i np. czy można iść się wygrzać do sauny czy jacuzzi ??
Zdjęcia MRI robione po zabiegu:
L5-S1
L4-L5
28 stycznia 2013 o 20:42 #52348Kurcze, który to dysk był, bo nie wiedzę różnicy. Myślałem, że po tym zabiegu będzie jakiś black disc.
28 stycznia 2013 o 21:14 #52350Może warto zapytać lekarza operującego co dalej robić i jak on to widzi. W końcu idąc do lekarza i decydując się na operację wybieramy takiego, któremu zaufamy.
Ewentualnie wrócić się do tego pierwszego lekarza, który poświęcił trochę czasu na analizę sytuacji i zapytać co o tym myśli. Albo zasięgnąć trzeciej opinii. A w zasadzie czwartej, bo Administrator również napisał co o tym myśli.
Skąd ten Dicloduo i Baclofen ? Jest gorzej niż było przed operacją ? :huh: Po takim zabiegu nie powinny być potrzebne, więc przychodzi mi na myśl, że albo Ci się pogorszyło, albo bardzo przeciążasz kręgosłup w stosunku do jego fizycznych możliwości.
U mnie Baclofen rozluźniał mięśnie, przez co dyski zostawały bez ochrony mięśniowej, i tam gdzie miałem ucisk bolało przy tym leku jak diabli. Jeśli bierzesz taki lek, rozluźniając nim mięśnie, a do tego leki przeciwbólowe, i ćwiczysz, to zastanawiam się jaki ma być efekt – maksymalne obciążenie dysków nie chronionych przez mięśnie ? :huh:
Dysk to nie mięsień, nie wzmacnia się od zmęczenia, a może się uszkodzić.29 stycznia 2013 o 07:51 #52353ja tutaj, widze zlozony problem. Mamy pacjenta, ktorego boli ale nie boli na tyle by miec operacje itp. Sportowcy czesto maja dluzsze przerwy w treningach moim zdaniem tutaj taka jest potrzebna i tylko czas moze cos pomoc.
Owszem mozna by zrobic mikrodiscektomie usunac to co rzekomo ma uciskac tylko czy to cos by dalo?
Jedynym wyjsciem jest odwiedzenie lekarza specjalisty od nukleoplastyki to on mówil że ma pomóc. Uwazaj tylko żeby nie polecil kolejnej operacji. W sumie sportowcy biora blokady ale nie wiem czy chcesz tak niszczyc swoje zdrowie. Pozdrawiam
29 stycznia 2013 o 10:14 #52356quote damian” post=3697:Owszem mozna by zrobic mikrodiscektomie usunac to co rzekomo ma uciskac tylko czy to cos by dalo?A czy robi się w ogóle mikrodiscektomię tak szerokiej części dysku ? Pytam, bo nie wiem.
29 stycznia 2013 o 16:38 #52358Nie wiem, usuniecie jakiejs czesci jadra miazdzystego moze by troche pchnelo to do przodu. Bo chyba z wycinaniem pierscienia to by nie zdalo egzaminu bo by znowu odroslo 😛 A jak nie to moze jakis stabilizator? A jesli i to nie to w takim razie leczenie by bylo jak dla stenozy.
Pozdro
2 lutego 2013 o 22:27 #52389witam po dłuszej nieobecności
wiec tak u mnie sprawa wygląda ze odstawiłem baclofen zeczywiscie nie był to dobry pomysł zeby go brać ale na szczescie nic powaznego sie nie stało.
miałem dosyc silne bóle pod kolanem przez ten tydzien ale zrobiłem usg i wyszło ze nic tam nie ma wystarczyło zrobić troche kąpieli lodowych i przeszło chodziło chyba jednak o przemęczenie niz coś poważniejszego tak samo udo i raczej łydka tez odpusciły.
natomiast zauwazyłem ze mam dosyc nie równa miednice i ze cos przeskakuje mi coś w prawym biodrze i do tego powstawał tam ból,dlatego to skłoniło mnie do wizyty u ortopedy i wyszło ze mam nierówne nie dużo 7mm nogi zaproponował wkładki co do biodra powidział ze damy zastrzyk jakiś lek przeciw bólowy i przeciw zapalny zeczywiści ból zniknoł ale pare godzin pózniej znów wricił ból posladka którego juz myślałem ze w jakims stopniu sie pozbyłem.
Dodam ze cały czas trenuje dzisaj wkoncu 1 sparing:) i jedyny ból jaki czułem to pośladek ale jakoś dałem rade,zadnego bólu nogi,pleców…
wydaje sie wszystko zmierzac w dobrym kierunku ale no cały czas gdzies ten posladek sie przewija mój fizjo go dosyć mocno uciska ale wydaj mi sie ze wszystko to troche sie kreci w kółko bo jak przestanie to i tak zachwile zacznie bolec.Co byście jeszcze proponowali ??biore jak boli na trening 2x dicloduo i jakoś to leci
czy na pewno są to bóle od kręgosłupa??
dodam ze próba lasagna wychodzi wysmienicie to znaczy zero boloesności przy podnoszeniu konczyny.
wizyte jeszcze mam u neurochirurga ale dopiero 20 i wkoncu mam nadzieje do doktora z dosyc dobra opinia zobavzymy co mi powie,osoba która robiłą zabiego powiedział zebym narazie brał diclo duo i zobaczymy za jakiś czas.blokady na jakiej zasadzie działają bardzo są nie zrowe dla organizmu??
3 lutego 2013 o 20:12 #52391Wątek poświęcony blokadom:
Co do asymetrii miednicy, różnicy długości kończyn po bólach, to jest taka teoria, sprawdzająca się w części przypadków:
Mógłbyś napisać, czy bolało Cię to kolano do której nogi promieniował ból, czy przeciwne ? Jak długo bolało ? Jaki jest koszt wizyty z USG? Pytam pod własnym kątem, bo przez bardzo długi czas z powodu bólu przenosiłem ciężar ciała na prawą nogę i niestety kłucie pod kolanem w prawej nodze teraz mi dość często wraca.
4 lutego 2013 o 07:59 #52394quote :Mógłbyś napisać, czy bolało Cię to kolano do której nogi promieniował ból, czy przeciwne ? Jak długo bolało ? Jaki jest koszt wizyty z USG? Pytam pod własnym kątem, bo przez bardzo długi czas z powodu bólu przenosiłem ciężar ciała na prawą nogę i niestety kłucie pod kolanem w prawej nodze teraz mi dość często wraca.kolano bolało a raczej dół podkolanowy,miałęm takie uczucie po boku kolana od tyłu są jakies sciegna od wewnątrz i zewnatrz i one mnie bolały,raz miałem tak ze czułem jak by dosłownie jedno o drugie sie ocierało,jak by sie zawiązało co s tam w srodku,taką pełnośc pod kolanem ale zrobiłem usg i wyszło super ze nic nie ma wiec wydaje mi sie ze troche było przeciązone bo dzisiaj jest ok i chyba tez pomogły mi lodowe kąpiele polecam moze pomoze jak nic na usg nie wykaze .
ja miałęm tak zaczeło sie wszystko od pleców,pózniej tydzien przed zabiegiem doszedł posladek prawy.
po zabiegu został posladek prawy który z czasem zaczoł promieniowac do dwugłowego,troche czworogłowego, do dołu podkolonawego i łydki,i tak ok 2 tygodnie jak nie posladek to łydka a jak nie to troche dwógłowy ciagle cos.
doszła fizjoterapia i dosyc mocne i nieprzyjemne rozmasowywanie tych miejsc i został pośladek + nierówna miednica i zmniejszony zakres ruchu w prawej nodze znaczy niby wszystko jest ok ale prawa noga ciezej sie rozciąga i zakres ruchu w miednicy jest nie tyle ze mniejszy ale wszystko ciezej sie robi dla tego chce jechac do jakiegos nowego fizjo bo wydaje mi sie ze mam zablokowany krzyzowo ledzwiowy bo teraz nic zabardzo na ten temat mój fizjo nie chce słyszec.koszty u mnie to juz powoli przestałem liczyc bo to jest masakra wszystko ale:
samo usg kolana u lekarza róznie powiedzmy od 90 ostatnim razem do 120 z konsultacja tak płaciłemu ortopedy jak byłem to kosztowało usg 60 ale do tego wizyta tez 60
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4215 lutego 2013 o 22:42 #52396quote lukaszzw” post=3741:samo usg kolana u lekarza róznie powiedzmy od 90 ostatnim razem do 120 z konsultacja tak płaciłem
u ortopedy jak byłem to kosztowało usg 60 ale do tego wizyta tez 60Dzięki. Kilka miesięcy temu zadzwoniłem u nas do magików od kolan, pani powiedziała że wizyta 150 i nie zawiera się w tej cenie USG.
21 lutego 2013 o 16:07 #52423Natrafiłem w internecie jeszcze na taką informację, że przyczyną ciasnoty kanałów międzykręgowych może być przerost wraz z wiekiem stawów kręgosłupa, m.in. z powodu osteoartrozy. Opis i zdjęcia jak to wygląda:
http://www.aafp.org/afp/2001/0715/p279.html
(końcowa część artykułu)
orazNiestety nie wiem na dzień dzisiejszy, jak rozpoznać, czy staw jest przerośnięty czy nie. Chyba jakoś na podstawie przekrojów osiowych, ale nie wiem czy w odniesieniu do jakiejś statystycznej normy czy do innych stawów u tej samej osoby.
31 marca 2013 o 09:58 #52526lukaszzw – czy mógłbyś napisać po czasie jaki minął, czy efekty tego rodzaju operacji jaką miałeś są u Ciebie faktycznie długotrwałe, i czy Ci ona pomogła / spełniła oczekiwania / uwolniła od dolegliwości ?
Pozdrawiam
1 kwietnia 2013 o 21:17 #52539witam jakiś czas mnie tu nie było….
Są wsumie 3 miesiące po zabiegu…i na początku byłem zadowolony prze ok 2 miesiąc teraz ból chyba powraca są pozycje w których bardzo boli….jazda samochodem tez się robi powoli niewygodna….
zadowolony jestem w 50% bo teraz dochodzę do wniosku że może nie była potrzebna…Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik421 -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.