Ból odcinka TH-L po stabilizacji L5S1
Strona główna › Fora › Metody leczenia › Leczenie chirurgiczne › Ból odcinka TH-L po stabilizacji L5S1
- Ten temat ma 18 odpowiedzi, 3 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 7 months temu przez
michu55.
-
AutorWpisy
-
3 maja 2021 o 18:03 #49143
Jestem 9 miesiecy po operacji kregozmyku ze stabilizacja L5S1. Mimo ciaglej rehabilitacji czuje sie bardzo zle.
Dokucza mi ból w lewej bliznie oraz bardzo silny ból w odcinku Th-L
Przy dotyku reka odczuwam bol, przy niewielkim nawet nachyleniu lub przeproscie.
Bardzo zle spie.
Staram sie spac na boku z kolanami zgietymi.
Ale obracanie przez sen automatycznie wybudza mnie przez ból.
Zglaszalem wielokrotnie lekarzowi operujacemu problem z odcinkiem wyzej. Przypisywal sirdalud i roticox. (Bez poprawy) Na odcinek Th-L dostalem blokade z lidokainy (zmniejszenie bolu ok 50% na2 tyg.)
Mimo aktyualnych badan MR i TK lekarz nie widzi w tym odcinku nic niepokojacego. Zaproponowal repozycje sruby z lewej strony.
Jednak podkreslil ze to nie ma wplywu na odcinek wyzej.
Narazie wyjezdzam na rehabilitacje stacjonarna z zusu .
Bardzo zalezy mi na powrocie do drowia jednak mam bardzo duzo obaw.
Prosze o wszelkie rady i pomoc.5 maja 2021 o 07:32 #68869Hej michu55. Czyli tego bolu w wyzszym odcinku przed operacja nie miales? Jest to cos nowego co zaczelo sie po zabiegu? Rozumiem jak najbardziej, ze Cie to martwi, bo rzeczywiscie 9 miesiecy to juz troche jest…Ciezko cokolwiek doradzic skoro lekarz to wszystko widzial i twierdzi, ze jest ok…Moze warto by bylo zasiegnac porady jakiegos drugiego specjalisty zeby sprawdzic czy ma taka sama opinie? Pozdrowienia
5 maja 2021 o 08:40 #68872Bylem u 2 neurochirurgow z nowymi badaniami.
Wszyscy mowia ze w odcinku Th-L nie widac przepuklin ale bol jest zapewne spowodowany zmienionym katem kregoslupa po stabilizacji.
Ten odcinek wyzej tak bardzo boli ze ledwo chodze.proszki p.bolowe nie dzialaja na to.
Ciagle cwiczenia tez nic nie zmieniaja.
Teraz robilem badanie balans kregoslupa ale mam wynik miec za ok tyg. Moze on cos konkretnego pokarze.5 maja 2021 o 09:01 #68874ale mowia, ze ten bol z powodu zmienionego kata kregoslupa jest normalny i przejdzie pozniej, czy ze cos zle poszlo? Tez mialam stabilizacje L5/S1 (7 tygodni temu) z rekonstrukcja lordozy ledzwiowej i (odpukac) nic nie boli.
5 maja 2021 o 09:22 #68875Bol w tym odcinku wyzej pojawil sie odrazu po operacji.
Jednak przez 2 miesiace chodzilem w ortezie wiec bardzo tego nie czulem.
Z kazdym tygodniem bol sie nasila.
Lekarze twierdza ze operacja zostala przeprowadzona idealnie tzn.implant i prety sa w odpowiednim ulozeniu.
Przed operacja nie bolal mnie ten odcinek a teraz jest nie do wytrzymania.5 maja 2021 o 11:31 #68876ehhh wspolczuje…kazdy ma nadzieje, ze operacja wreszcie poprawi sytuacje, a tu nowy bol przez to… Nie wiem czy moze jeszcze ktos mial taka sytuacje. Ciezko cokolwiek radzic w tej sytuacji. Ja bym chyba jeszcze dalej szukala opinii innych lekarzy i fizjoterapeutow, ale to tez nie jest jakies super wyjscie.
5 maja 2021 o 11:49 #68877Mam wrazenie ze operacja byla nie najlepszym wyborem.:(
6 maja 2021 o 08:36 #68878quote michu55″ post=21898:Jestem 9 miesiecy po operacji kregozmyku ze stabilizacja L5S1. Mimo ciaglej rehabilitacji czuje sie bardzo zle.
Dokucza mi ból w lewej bliznie oraz bardzo silny ból w odcinku Th-L
Przy dotyku reka odczuwam bol, przy niewielkim nawet nachyleniu lub przeproscie.
Bardzo zle spie.
Staram sie spac na boku z kolanami zgietymi.
Ale obracanie przez sen automatycznie wybudza mnie przez ból.
Zglaszalem wielokrotnie lekarzowi operujacemu problem z odcinkiem wyzej. Przypisywal sirdalud i roticox. (Bez poprawy) Na odcinek Th-L dostalem blokade z lidokainy (zmniejszenie bolu ok 50% na2 tyg.)
Mimo aktyualnych badan MR i TK lekarz nie widzi w tym odcinku nic niepokojacego. Zaproponowal repozycje sruby z lewej strony.
Jednak podkreslil ze to nie ma wplywu na odcinek wyzej.
Narazie wyjezdzam na rehabilitacje stacjonarna z zusu .
Bardzo zalezy mi na powrocie do drowia jednak mam bardzo duzo obaw.
Prosze o wszelkie rady i pomoc.Może daj opisy badań, bez nich nie wiadomo czy inne poziomy są zdrowe czy chore. Jak lekarz zaproponował repozycję śruby to chyba nie jest z nią dobrze. A jaki w ogóle masz ból, co boli?
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
6 maja 2021 o 10:03 #68879Opisy dodam pozniej.
Boli lewa blizna podobnie jak przed operacja.
Odcinek wyzej Th-L boli strasznie przy nachylaniu i bol jest ciagnacy. Ten bol ogranicza mnie w normalnym funkcjonowaniu.6 maja 2021 o 10:15 #68880Nie bardzo rozumiem co to jest “lewa blizna” w dodatku taka która była przed operacją.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
10 maja 2021 o 07:23 #6890610 maja 2021 o 21:22 #68911W ośrodku zajmującym się kręgosłupami czy w przypadkowym gdzie to samo ćwiczą walczący z otyłością, kręgosłupowcy i kardiologiczni?
Uważaj na siebie jeśli nie do końca wiesz gdzie trafiłeś, lekarze mówią że po tych ZUSowych rehabilitacjach mają nie najmniej pracy.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
11 maja 2021 o 06:27 #68912Wlasnie tj.rehabilitacja w sanatorium dla roznych wiekowo i schorzeniowo.
Zabiegi wyogolnione. Ale nie mam wyjscia. Zus mnie tu skierowal bo jestem na zasilku rehabilitacyjnym.17 maja 2021 o 14:03 #68954Czesc Owca.
Podasz mi jakis kontakt do Ciebie bo nie chce tu zasmiecac pierdolami.17 maja 2021 o 16:38 #68958Czesc michu55. Napisz wiadomosc prywatna po prostu.
Za tą wiadomość podziękował(a): michu5517 maja 2021 o 20:34 #68963Sory. Czy mozesz do mnie napisac pw. Ja nie mam takiej opcji.
Nie znam tej strony a kozystam z telefonu.21 maja 2021 o 19:47 #69020napisalam pare dni temu wiadomosc prywatna, ale chyba nie zostala odczytana…Tez sie na tym nie znam, bo nie korzystalam do tej pory. Zapytaj moze kogos jak to dziala, albo postaw po prostu pytanie tutaj.
21 maja 2021 o 22:08 #69021Powinno działać normalnie, ale na telefonie nie wiem co jest widoczne i czy widoczna jest zakładka “Wiadomości prywatne”. Jeśli ktoś dostał wiadomość prywatną to powinien też na swój e-mail dostać powiadomienie o takiej wiadomości wraz z linkiem do jej odczytania i dużą częścią wiadomości (co powinno pozwolić np. odczytanie numery tel. czy e-mail z samej wiadomości email/powiadomienia). Można też umieścić w wiadomości wiadomość “Hide from guests” (ikonka tarczy), która nie będzie potem widoczna dla nie zarejstrowanych, można na wszelki skasować za kilka dni jak już adresat odczyta. Ogólnie zachęcam do prywatnych korespondencji już poza Forum, na swoje e-maile czy poprzez telefony, ponieważ baza danych Forum może zostać zawsze wykradziona i zawsze istnieje ryzyko że rozmowy prywatne w ramach wiadomości na Forum mogą się dostać w niepowołane ręce.
Za tą wiadomość podziękował(a): owca3 lipca 2021 o 16:39 #69362Czesc.
Jestem juz 5 dni po zabiegu kriolezji na odcinek Th-L.
Bol zaczyna ustepowac.
Czuje przy silniejszym pochyleniu jeszcze bol ale narazie jest duzzoo lepiej.
Mam gwarancje na 6m.ze bol nie wroci.
Jesli jednak wroci mam miec darmowa kriolezje jeszcze raz.
Teraz bardziej odczuwam bol w okolicy lewej blizny po stabilizacji.
Ciagle cwiczenia nie pomagaja.
Mam wrazenie ze boli jak sprzed operacji.
Dr. Kseniuk proponuje repozycje sruby.
2 innych lekarzy odradza to ruszac.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik421 - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.