ból po prawej stronie
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › ból po prawej stronie
- Ten temat ma 15 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 3 months temu przez
monika27sierp.
-
AutorWpisy
-
6 czerwca 2016 o 11:38 #48336
chciałam się dowiedzieć co mogą oznaczać wyniki.
USG: skrzywienie w odcinku lędźwiowymkręgosłupa
fizjologiczna lordoza zachowana
krążek międzykręgowy na poziomie L5-S1 zwężony
struktura kostna prawidłowa
wnioski- Scoliosis lumbalis
discopathia L5-S1TK:
lordoza lędźwiowa zachowana
krążki międzykręgowe prawidłowej wysokości, bez przepuklin
kanał kręgowy i otwory międzykręgowe niezwężone
guzki schmorla w płytkach granicznych trzonów L1-L4
poza tym struktura kostna kręgów prawidłowaPorównując oba wyniki nie rozumiem co mi dolega, a ból nie ustępuje :angry: zwłaszcza jak dłużej stoję czy leżę nie mówiąc już o pracy fizycznej. Zrobiłam rezonans ale czekam na wyniki.
7 czerwca 2016 o 09:56 #59807W wynikach jest napisane, że wszystko jest OK poza:
– skoliozą odcinka lędźwiowego (ale w opisie USG nie jest nawet napisane jak duża jest ta skolioza, a w opisie TK nie ma jest wymienionej wcale)
– obniżeniem wysokości dysku L5/S1 (z USG)USG nie za bardzo się nadaje do badania kręgosłupa, na TK widać głównie kości. Najlepiej poczekać na MRI skoro i tak ma być robione, będzie najdokładniejsze z tych badań. Trochę dziwny zestaw USG + TK, częściej się spotyka RTG + MRI.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
13 czerwca 2016 o 20:34 #59841mam wyniki rezonansu.
pogłębiona fizjologiczna krzywizna kręgosłupa lędźwiowego, lordoza. poziome ustawienie kości krzyżowej.
drobne guzki schmorla w płytkach granicznych L2-L4 -po przebytej poronnej postaci choroby Schauermanna.
niewielkie obniżenie wysokości krążków m-k L4/L5 i L5/S1. dyskretne zmniejszenie uwodnienia krążka m-k L4/L5.
L2/L3 i L5/S1 – krążki m-k z tendencją do uwypuklania, modelują więzadło podłużne tylne.
L3/L4 – drobna, tylna pośrodkowa wypuklina krążka m-k dyskretnie modeluje worek oponowy
L4/L5 – tylna, pośrodkowa wypuklina krążka m-k uciska worek oponowy i redukuje rezerwę płynową podpajęczynówkową; bez cech cisku struktur nerwowych13 czerwca 2016 o 21:36 #59843No to dobry opis..
Sport i wrocisz za kilka tyg miesiecy do formy14 czerwca 2016 o 10:01 #59846L4/L5 – tylna, pośrodkowa wypuklina krążka m-k uciska worek oponowy i redukuje rezerwę płynową podpajęczynówkową A TU O CO CHODZI Z TĄ WYPUKLINĄ???
chodzi o to że od kilku miesięcy boli mnie prawa noga i plecy na dole a ćwiczenia odpadają bo próbowałam i po wysiłku jest jeszcze gorzej a tak to jest jakoś znośnie14 czerwca 2016 o 17:06 #59848Hej Monika
Wynik nie jest najgorszy, ale też nie jest idealny i ma prawo boleć w kręgosłupie. Nie jest jednak na tyle poważny raczej aby kręgosłup wymagał jakiejś ingerencji chirurgicznej. Nie widzę żadnego ucisku na nerw w opisie dlatego ból nogi najpewniej nie jest wynikiem zmian w kręgosłupie i dobrze by było też poszukać jakiejś innej przyczyny. Powiedz czy ból nogi pojawił się w chwili kiedy zaczęły boleć plecy na dole ? i gdzie dokładnie w którym miejscu boli ta noga ?
Jeśli chodzi o tą wypuklinę to wysunęła się część dysku lecz bez przerwania części włóknistej i w takim przypadku jest bardzo duża skuteczność leczenia zachowawczego typu leki przeciwbólowe i przeciwzapalne, jakieś rehabilitacje itp 🙂
Dobrze jeszcze by było wykluczyć dolegliwości związane z kolką nerkową bo czasami kamienie nerkowe mogą dawać podobne objawy do rwy kulszowej typu ból w kregosłupie lędzwiowym z promieniowaniem do uda, a w tym celu dobrze zrobić usg jamy brzusznej .
- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
15 czerwca 2016 o 06:07 #59851Ból pojawił się razem zarówno w nodze jak i w kręgosłupie. Noga boli począwszy od pośladka, oplata całą nogę przez kolano (z tyłu) aż do kostki od środka stopy.
co do nerek wątpię ponieważ pierwszy ból pojawił się trzy lata temu i mnie położył na tydzień15 czerwca 2016 o 16:27 #59857Jednak wygląda to rzeczywiście na promieniowanie od kręgosłupa. Z opisu nie wynika, aby kręgosłup był jakoś strasznie chory, ale wyników się nie leczy , a pacjenta. W dodatku to tylko opis, a każdy lekarz, który zna się na kręgosłupach nie wierzy opisowi a sam ogląda obraz z płytki na swoim komputerze. Jeśli są takie objawy jak opisujesz dosyć mocno uciążliwe bóle kręgosłupa, a co najważniejsze dolegliwości w nodze to dobrze będzie jeśli pójdziesz z płytką badania do neurochirurga, a on po obejrzeniu badania i dokładnym wywiadzie oceni czy faktycznie kręgosłup jest przyczyną tych dolegliwości i zaleci odpowiednie leczenie. Jesteś jeszcze młodziutka w podobnym wieku do mnie dlatego nie można tego tak zostawić jeśli ma tak boleć 🙁
- 2011 - Discektomia lędzwiowa L5/S1, 2013 - TLIF L5/S1 (skopane), 2014 - Odbarczenie lewego korzenia przez implant droga foraminotomii L5/S1
Za tą wiadomość podziękował(a): monika27sierp15 czerwca 2016 o 18:17 #59859Dzięki serdecznie za odpowiedź 🙁 na pewno stawię się najpierw do neurologa bo jestem już umówiona a później zobaczymy co on na to powie, ale myślę ,że i tak pójdę do neurochirurga. :angry: 🙁 Dziękuję za pomoc.
15 czerwca 2016 o 18:39 #59860A na kiedy masz wyzczaczony termin do neurologa ? Jak będziesz juz po wizycie to daj znak co tam powiedzial dobrze ? I głowa do góry 🙂
15 czerwca 2016 o 20:35 #59863Witaj w klubie 😉
Ja również nie mam mega zmian w L-S a walczę z przewlekłym silnym bólem l4l5 oraz pośladka i nogi od 2 lat. Niestety walki nie wygrywam- Scs 2016r
16 czerwca 2016 o 05:41 #59864do neurologa albo ten poniedziałek albo następny. Jak już będzie po odezwę się B) . Najbardziej mnie dobija to ile mam lat a ogranicza mnie to w większości czynnościach, ale ja nie popłacę mam jeszcze parę planów na swoje życie 😀 a spokojny chód bardzo się do tego przyda 😀 więc będę robiła wszystko co się da 😀 😀 😀 😉
Za tą wiadomość podziękował(a): kowalski8916 czerwca 2016 o 08:22 #59867Ja też mówię że skoro tyle czasu człowiek poświęcił na naukę chodzenia to nie ma sensu z tego rezygnować i warto się leczyć 🙂
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
16 czerwca 2016 o 13:09 #59870No nie można się poddawać i trzeba walczyć o swoje zdrowie bo to jest jednak najważniejsze i człowiek dopiero się o tym przekonuje jak go coś spotka :). Ja też mam dopiero 26 lat , a już tyle przeszedłem z kręgosłupem i sporo ograniczeń mam :(, ale no nic zaciskam zęby i chodzę po lekarzach , staram się jak najwięcej ruszać aby nie skostnieć :D. Jakoś damy rade i fajnie właśnie, że jest takie forum gdzie możemy porozmawiać o naszych problemach z kimś kto nas zrozumie :). No to w takim razie czekamy na relacje z wizyty u neurologa 😉
16 czerwca 2016 o 13:30 #59872quote użytkownik421″ post=11871:Ja też mówię że skoro tyle czasu człowiek poświęcił na naukę chodzenia to nie ma sensu z tego rezygnować i warto się leczyć 🙂Podsumowanie w punkt 🙂
Trzeba kombinować co się da.- Scs 2016r
29 czerwca 2016 o 07:26 #59903już po wizycie u neurochirurga B) na szczęście nie jest tak źle, ale muszę uważać aby nie powiększyły się wypukliny. Niestety z rką jest gorzej. Mam coś z nerwem łokciowym i na to muszę w tej chwili najbardziej uważać (zakaz opierania łokcia na bezpośrednio na twardej powierzchni. Doktor powiedział, że jeśli tu się nie zastosuję operacja jak nic a jeśli pomoże to tylko w 40%. No i dowiedziałam się również że ten ból, który tak bardzo mi dokucz nie pochodzi całkowicie od kręgów, tylko niestety mam złamaną kość ogonową,która ustawiła się całkowicie w pozycji pionowej (wygięta jest do sąsiadującej pod kątem 90 st.)i tu cała przyczyna mojego bólu. Jest to wiadomość pocieszająca a zarazem dołująca bo muszę siedzieć teraz na poduszce z dziurką 😛 :angry:
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.