Ból pośladka i lewej nogi
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Ból pośladka i lewej nogi
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 4 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
28 kwietnia 2016 o 10:26 #48317
Od 7 miesięcy narastający ból posladka i lewej nogi. Dodatkowo – uczucie mrowienia, ciepła i wbijania szpilek. Dużo spaceruje, stosuje naświetlania, maści…nic nie pomaga. Nie było żadnego urazu. Obecnie pomaga tylko ketanol. Lekarz NFZ mówi “oszczedzać kręgosłup” :angry: Czy ma zrobić Tomograf, rezonans i gdzie pójść – neurolog, ortopeda??? 18 maja musze wyjechać dopracy za granicę
28 kwietnia 2016 o 12:27 #59454Sprawa wygląda tak zrobisz rezonans zapłacisz i dowiesz się że cos tam coś tam. Niestety nikt nawet zdjęć nie obejrzy. Na forum Ci pomogą bo póki co tutaj sie rozmawia. Reszta to ciamajdy ściągające kasę. Nie ma odwrotu mam podobny przypadek co ty i ja już straciłem nadzieje i kasę. Wiecej nie wydam ani złotówki.
Za tą wiadomość podziękował(a): zibi5428 kwietnia 2016 o 14:24 #59455quote manfred” post=11426:Sprawa wygląda tak zrobisz rezonans zapłacisz i dowiesz się że cos tam coś tam. Niestety nikt nawet zdjęć nie obejrzy. Na forum Ci pomogą bo póki co tutaj sie rozmawia. Reszta to ciamajdy ściągające kasę. Nie ma odwrotu mam podobny przypadek co ty i ja już straciłem nadzieje i kasę. Wiecej nie wydam ani złotówki.Nie wiem gdzie mieszkasz ale podejście lekarzy , u których byłeś to jak podejście znachora. U mnie w Szczecinie idziesz do neurochirurga, który operuje na codzień i ten nawet do opisu nie zagląda(byłem u trzech neurochirurgów i jednego ortopedy-żaden nie czytał opisu, każdy tylko obraz MRI oglądał ). Więc takich lekarzy polecam- operujących na co dzień. Sam ostatnio byłem na kontroli z kontrolnym MRI i jeden neurochirurg powiedział , że jak bardzo mi zależy to może odbarczyć mi nerwy l4/l5/s1 natomiast drugi stwierdził, że on za bardzo nie popiera zabiegu teraz i , że jeżeli mam możliwość to abym sie rehabilitował – wybrałem to drugie, ponieważ operować można zawsze pózniej .
Za tą wiadomość podziękował(a): zibi5428 kwietnia 2016 o 15:33 #59460Mieszkam Mława. Fakt wydałem sporo kasy (inne schorzenia) – ale tylko “odwiedzam” lekarzy pracujących w szpitalach czytam opinię o nich…itd – w moim przypadku Warszawa. Pierwszy i podejrzewam ostatni raz korzystałem z poradni NFZ w Mławie.
28 kwietnia 2016 o 19:02 #59465:woohoo: :woohoo: Tak zgadza się jedynie wiek 62 lata mam 173cm wzrostu i waga 72 kg Więc o otyłości -wybacz – trudno tu mówić.
28 kwietnia 2016 o 19:12 #59466Powinieneś iść do neurologa , ortopedy lub też reumatologa.Dadzą pewnie skierowanie na rezonans lub tomografie i poczekasz około roku na to badanie.Chyba że zapłacisz 500 zł i zrobisz prywatnie.Przeważnie ortopeda lub reumatolog lepiej znają się na zdjęciach rentgenowskich od neurologa.
Za tą wiadomość podziękowali: uzytkownik421, zibi5413 maja 2016 o 06:55 #59627Byłem wczoraj na Rezonansie w Płońsku (380PLN) płytkę dostałem, na wynik czekam. Na płytce widzę wyraźnie przepuklinę. ( porównuję zdjęcia). No ale czekam na oficjalny WERDYKT.
Przyjmuję Poltram Combo; Gabagamma; Sirdalud oraz zastrzyki z grupy B.
Gówno pomaga ból jak był tak jest – masażysta nie chce masować – bo jak mówi czeka na wyniki opisu. Wykonuje tylko ćwiczenia zalecane przy dyskopatii
Nawiasem mówiąc więcej do tej rury rezonansowej nie wejdę – makabra jak trumnie – to było lepsze od horroru, ale zabiegu nie przerwałem 😉
Dodatkowo muszę w środę (18 maj) wyjechać na 7 tyg do Niemiec do pracy – pracuję przy opiece chorej osoby. muszę bo na leczenie i lekarzy trzeba zbierać kasęZa tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42113 maja 2016 o 10:31 #59628To są te przyjemne inaczej zastrzyki domięśniowe typu Milgamma? 😉
Jeśli tak to mi one dość pomagały, ale dopiero tak po piątym z serii dziesięciu.
Rezonanse są różne – w jednych jest pełna rura, w innych tylko pierścień, są też tzw. otwarte gdzie jest tylko talerz z góry. Z tych na których byłem to ten z pełną rurą był najgłośniejszy – mimo że dawali zatyczki do uszu to wrażenie jak na jakimś techno-party 😉 Mnie się w tym śmiać chciało bo brzmiało jak muzyka początkującego kompozytora techno 😀
Przy opiece to najgorzej ze schylaniem się i dźwiganiem, jeśli jest taka potrzeba – niezdrowe mocno dla kręgosłupa. A jeśli to osoba chodząca to pół biedy.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
13 maja 2016 o 11:07 #5962913 maja 2016 o 12:16 #59630Tam widać trzon kręgu, stawy międzykręgowe, worek oponowy. To jest przekrój kręgu a nie dysku. Jeśli chcesz sobie sam pooglądać zanim dostaniesz opis, to mały tutorial jest tutaj: http://www.drwolgin.com/Pages/discherniation.aspx . Na tej stronie po lewej w menu są też kolejne zakładki dotyczące stawów międzykręgowych których przerost może zwężać otwory, podobnie jak pogrubienie więzadeł itd. Diagnozować się z tego nie polecam bo podobno 30% diagnozy to obraz MRI a 70% to wiedza kliniczna lekarza, ale do zrozumienia co jest na MRI jest dobre. Podobnie jak strona http://www.chirogeek.com/MRI%20READING/MRI-reading.html i jej podstrony. Jak się trochę z tym zapozna to łatwiej potem zrozumieć co lekarz mówi po obejrzeniu MRI.
Jeszcze co do zastrzyków to ja miałem tak, że mniej więcej po piątym ból od kręgosłupa malał na tyle że zaczynałem czuć że te zastrzyki też bolą, a przy ostatnim w serii 10 to już przeważnie niechętnie na niego szedłem 😉 Ale skoro na jakiś czas pomagały przed operacjami i między operacjami to brałem. Niektórzy mówią że te zastrzyki tak bolą że po drugim zrezygnowali, ale moim zdaniem to albo nastąpiło u nich szybkie ozdrowienie albo nie wiedzą co to porządny ból kręgosłupa i że te zastrzyki przy tym to pestka. Chociaż podobno ma też znaczenie jak się ten zastrzyk zrobi, i da się go zrobić bezboleśnie jak jest dobra pielęgniarka.
Tutaj jest nasz podręczny forumowy słowniczek angielsko-polski pojęć związanych z kręgosłupem, może być przydatny przy czytaniu tekstów w j.angielski: http://forum.drkregoslup.pl/forum/Artyku%C5%82y-literatura-publikacje-filmy/681-s%C5%82owniczek-poj%C4%99%C4%87-zwi%C4%85zanych-z-kr%C4%99gos%C5%82upem
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękowali: adbur, zibi54, melodia - Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.