Ból stawów krzyżowo-biodrowych a spanie
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Ból stawów krzyżowo-biodrowych a spanie
- Ten temat ma 12 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 9 years, 1 month temu przez
dallare.
-
AutorWpisy
-
31 stycznia 2014 o 01:27 #47877
Cześć
Mam pytanie do osób, które mają bóle stawów krzyżowo-biodrowych, szczególnie po operacji usztywnienia odcinka lędźwiowego: czy macie jakieś patenty na bezbolesne spanie, którymi moglibyście się podzielić ?
Co noc mam koszmarne bóle stawów K-B – mijają po wstaniu i rozruszaniu. Na brzuchu nie śpię bo się nie da – na tyle mocne są te bóle, na plecach jest lepiej ale nie jest dobrze. Planuję zakup jakiegoś w miarę elastycznego wałka do podkładania pod odcinek LS, z nadzieją, że to pomoże – póki co szukam takiego o odpowiednich rozmiarach i dość miękkiego, albo przynajmniej dobrze się odkształcającego (gorczyca w wypełnieniu czy coś podobnego).
Planuję też kolejną blokadę, tym razem obu stawów k-b, bo mnie ten ból w nocy już dobija – muszę brać środki nasenne i przeciwbólowe żeby się nie budzić przez ten sen, a po spaniu przeciwbólowe żeby wstać i się rozchodzić.
Nie wiem- może są jeszcze jakieś inne patenty – spanie na boku z podłożonymi poduszkami pod bok albo między nogi, albo jakieś inne ? Jeśli coś wiecie o sprawdzonych metodach to poproszę o podzielenie się 🙂Druga sprawa – jak najszybciej rozruszać stawy k-b po obudzeniu ? Może możecie polecić jakieś ćwiczenia ? Ja robię różne wygibasy, ale wynikają one głównie z tego co odczuwam, nie są to żadne określone serie ćwiczeń czy konkretne ćwiczenia, a raczej próby takich ruchów, żeby po obudzeniu się jak najbardziej ponaciągać i rozruszać stawy k-b.
Pozdrawiam
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
31 stycznia 2014 o 07:46 #53698czesc ja tez niestety zmagam sie z bolami stawow kb po operacji ledzwiowki …Nic nie piszesz co na to lekarz? Miałes Mr? Ja jak wstaje to robie przeprosty do tyłu podczas spania raczej na boku z podkurczonymi nogami w kolanach z walkiem nie daje rady boli…
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42131 stycznia 2014 o 09:53 #53699Witam,
Ja tak do końca nie wiem z jakimi bólami mam do czynienia ale powiem jak śpię.
Kluczowy jest materac. Jak mnie mniej bolało to najlepszy, testowany w sklepie okazał się termoelastyczny (i jednocześnie najdroższy). Dobrze mi się na nim spało na plecach z podłożoną poduszką/wałkiem pod kolanami. Na boku tylko dobrze było z wałkiem poduszką między udami lub łydkami. Ale jak mnie bardziej bolało to znowu na brzuchu było lepiej ale z jedną nogą zgiętą w kolanie a drugą wyprostowaną.
Dobry na sen jest LORAFEN. Ale nie można przeginać bo się organizm przyzwyczaja. Tylko na receptę bo to chyba lekki psychotrop.
Jak było gorzej to się przenosiłem na twardsze łóżko i spałem na plecach z wałkiem pod kolanami i bez poduszki pod głową.
Moja siostra znowu sobie kupiła materac kieszeniowy o 2 twardościach i sobie chwali bardzo. Mówi, że dużą różnicę czuje w plerach. Najlepiej pójść do sklepu i na każdym sobie poleżeć po 15-20 min. Jak dobry sklep to nikt nie będzie marudził a nawet będą zachęcać. Jak się kładłem na twardym to było mi ok. ale np. po 10 min zaczynało mi być niekomfortowo. Więc trzeba dobrze potestować.Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42131 stycznia 2014 o 10:52 #53700Mam materac o średniej twardości, i ogólnie jest on OK, poza stawami k-b. Kilka razy spałem na twardszych materacach i stwierdziłem, że im bardziej twardy materac tym większy mam ból. Wynika to chyba z tego, że usztywniony odcinek LS się nie “układa” na materacu, tylko jest cały czas w jakiejś określonej lordozie, co powoduje napięcie stawów k-b przy leżeniu.
@elektra – lekarz na to, że przeciwbólowe albo odnerwienie stawów (nie jestem do tego zabiegu póki co przekonany, ogólnie sceptycznie do tego typu zabiegów podchodzę, nie wiem dlaczego – chcę jeszcze raz spróbować blokadę),
@Perszing36 – Znam ten lek, czasem biorę zamiast innych. Bo jak się jeden za długo bierze to się człowiek przyzwyczaja i lek przestaje działać. Ale w sumie im mocniej zasnę, i im mniej się kręcę w nocy z powodu bólu, tym trudniej mi potem wstać i tym bardziej boli przy wstawaniu. Z kolei jak śpię “płytko” to mi się same horrory i nieszczęścia przez te bóle śnią, więc nie wiadomo co lepsze.
Ogólnie to te bóle są dużo mniejsze niż to jak mnie rwał kręgosłup przed stabilizacją, ale są uciążliwe.
Chyba kupię kilka jakichś wałków i poduszek i popróbuję popodkładać w różnych konfiguracjach. Albo materac całkiem miękki.
@elektra – ja jestem praktycznie pewny, że u mnie to jest ze stawów kb, bo jakiś czas temu miałem bardzo ostry ból jednego z tych stawów, złagodzony blokadą, więc mniej więcej wiem gdzie i co mnie ze stawów kb boli (miałem porównanie między stroną średnio bolącą a bardzo ostro bolącą).
Jak pisałem wyżej – to nie są masakryczne bóle (takie jak od kręgosłupa, kiedy człowiek się poci z bólu i zaciska zęby albo krzyczy), ale takie, że komfortu przy spaniu mam zero.quote elektra” post=5235:podczas spania raczej na boku z podkurczonymi nogami w kolanach z walkiem nie daje rady boli…nie dokładnie rozumiem to zdanie
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
31 stycznia 2014 o 14:12 #53701Mój rytuał zasypiania ma parę etapów. Najpierw siadam na łóżku i trochę ćwiczę nogami, bo przez te uszkodzenie korzeni to jakbym tego nie zrobiła noga za 5 mjn by scierpla, bolała bardziej niż w dzień i koniec spania. Kładę się na lewym boku dodatkowo czyli nacisk na właśnie chora nogę, ale inaczej nie zasnę. Ogólnie to przez ciągły ból w prawej stronie odcinka lędźwiowego (nie potrafię dokładnie określić gdzie boli, bo promieniuje ból) śpię muszę tak spać i jak wstaję to praktycznie zawsze w pozycji, w której się ułożyłm. Podobnie jak @elektea nogi mam podkurczone lekko, lub jedną zgieta, drugą prostą. Przekrecanie się z boku na bok graniczy z cudem, bo boli cholernie, Zdarza mi się w nocy obudzić jak próbuję to zrobić, nic przyjemnego być wyrwanym ze snu przez ostry, klujacy ból. .. Na brzuchu poleżeć mogę chwilę, ale zas mam problemy z obruceniem się i kręgosłup mój tej pozycji nie lubi. Poduszki czy walka nie daję nigdzie, ale kawałek kołdry owszem między nogi zdarzy mi się dać dla wygody. . Zazwyczaj budzę się parę razy w nocy. Wstawanie to też nic przyjemnego. Czuję się rano jakbym miała jakiś patyk w kręgosłupie (na odcinku L4-S1 co prawda są pręty; )) taka sztywna i zastana jestem. Siadam więc i podobnie jak wieczorem poruszam nogami, potem wstanę i w sumie tyle zaczynam dzień. Materac mam pół twardy Leki przeciwbólowe rano i wieczorem biorę, czasami w dzień się też zdarzy. Nie wiem skąd wynika mój ból, czy od kręgosłupa, stawów kb. Nikt mi tego nie chce powiedzieć, zbadać, cokolwiek :/ rehabilitacja póki co nic nie pomaga…
- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42131 stycznia 2014 o 19:37 #53702Uzytkowniku tzn ja spie w pozycji embrionalnej i jako tako nie odczuwam az tak dolegliwosci i staram sie wlasnie robic kuperka tkz tzn kształtuje lordoze poniewaz jak wiadomo jak sie ma instrumentarium to juz sie w tym ledzwiowym jest sztywnym…
Co do materacow i tych podobnych to spie na kanapie ktora jest pol twarda i powiem Wam szczerze ze chyba tak jest najlepeiej zeby nie bylo ani za twardo ani za miekko Polecam
wam rowniez basen basen i jeszcze raz basen gł plywanie na plecach i kapiele z bąbelkami pomaga na krazenie mysle ze to najwazniejsze zeby krazenie bylo tam dobre 😀Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42131 stycznia 2014 o 19:53 #53703No właśnie chodzi za mną basen, ale pogoda była jaka była – zima, przeziębienia, grypy, itp., to nie zachęcało, a dzisiaj było 11 stopni na plusie i słońce 🙂 Więc może w końcu się zdecyduję.
4 lutego 2014 o 00:14 #53720Nie no masakrę mam. Kupiłem wałki, próbowałem różnie podkładać i różnie się układać, efekty niewielkie. Im mniej się ruszam, tym bardziej mnie bolą stawy k-b, ale jak się coś więcej poruszam to mi się spinają mięśnie lewego pośladka i robi się rwa kulszowa (ból pośladka, łydki, 2-3 palców stopy). Mam nadzieję, że uda mi się załapać na blokadę obu stawów k-b i że to pomoże przynajmniej na jakiś czas tak jak poprzednim razem, bo już mam dość (leki przeciwbólowe – Ketonal, warianty Tramalu prawie wcale nie pomagają – zmniejszają tylko ból z takiego nie do wytrzymania na ból uciążliwy).
7 lutego 2014 o 17:32 #53755Sam odczuwam bóle w tej okolicy i zastanawiam się na wybranie do tej kliniki. Był ktoś orientuje się ktos odnośnie tego typu zabiegu?
http://www.instytutreumatologii.pl/aktualnosci/pionierskie-zabiegi-w-instytucie7 lutego 2014 o 18:12 #53756dallare a co mowi lekarz?
7 lutego 2014 o 18:42 #53758lekarz ortopeda, skądinąd bardzo dobry uważa, że to wina odcinka lędźwiowego. Fakt jest spora przepuklina dotrzonowa do trzonu L5. Jest również dehydratacja krążka L4-L5. Jednak odczuwam dwa rodzaje bólu. Pierwszy przy dłuższym siedzeniu występuje tylko w krzyżu. Drugi sporadyczny, silniejszy, występujący podczas schylania i wykonywania przeprostu, występuje w lędźwiach. Nie byłem u reumatologa, mam zamiar się wybrać. Szukam dobrych specjalistów.
PozdrawiamZa tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik4219 lutego 2014 o 06:58 #53762quote dallare” post=5299:Sam odczuwam bóle w tej okolicy i zastanawiam się na wybranie do tej kliniki. Był ktoś orientuje się ktos odnośnie tego typu zabiegu?
http://www.instytutreumatologii.pl/aktualnosci/pionierskie-zabiegi-w-instytucieJeśli mnie pamięć nie myli, to w zeszłym roku była na stronie tej kliniki na czerwono obszerna informacja, że ze względu na limity przyjmują tylko osoby z woj. mazowieckiego, czy coś w tym rodzaju – dlatego ja po przeczytaniu wtedy tego nie drążyłem dalej tematu. Teraz tej informacji nie widzę, więc może dostęp tam jest łatwiejszy/dostali większy kontrakt z NFZ, nie wiem.
9 lutego 2014 o 14:12 #53764Chodzi przede wszystkim o stwierdzenie, czy faktycznie jest problem z tym stawem. Czyli co jest źródłem bólu. Nie znam się, więc pytam do kogo najpierw się udać. Jestem z pozka, więc jeśli ktoś się orientuje:). Szczerze mówiąc, nigdy nie wspominałem o tym ortopedzie i on też nigdy o tym nie mówił. Tak jak napisałem na początku zależy mi na dobrej diagnozie.Pozdro
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.