Ból w odcinku lędźwiowym
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Ból w odcinku lędźwiowym
- Ten temat ma 16 odpowiedzi, 4 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 8 months temu przez
wera123.
-
AutorWpisy
-
24 kwietnia 2021 o 23:27 #49135
Witam, od kilku miesięcy boli mnie kręgosłup w odcinku lędźwiowym, bywają dni, ze ból promieniuje i czuje drętwienie nogi (raz lewej, a raz prawej), które idzie aż do palców. Wykonałam rezonans magnetyczny, lecz w opis sugeruje, ze w kręgosłupie nic się nie dzieje. Poniżej załączam zdjęcia.
25 kwietnia 2021 o 17:06 #68777Skoro Cię boli to na pewno coś się dzieje, tyle, że się to nie obrazuje w badaniu rezonansem. Nie życzę Ci dołączenia do grupy, do której sama należę, czyli “boli, ale nie wiadomo dlaczego” bo wtedy bardzo ciężko jest uzyskać jakąkolwiek pomoc.
Mogłabyś zrobić jeszcze rtg czynnościowe i badanie ENG przewodzenia w nerwach nóg.Można zrobić blokady diagnostyczne w stawy międzykręgowe, skoro bolą Cię obydwie nogi to może być od stawów, chociaż wtedy ból nie schodzi raczej aż do palców. A co doktory mówią na twoje dolegliwości?
Zauważyłaś związek bólu z ruchem, czy boli Cię jednakowo w każdej pozycji? Nie zaszkodziłoby, żeby Cię jakiś dobry rehabilitant obejrzał.25 kwietnia 2021 o 17:25 #68780Ortopeda najpierw przepisał lekarstwa przeciwzapalne, gdy nie pomogły zrobił rtg (miednicy i odcinka lędźwiowego) na rtg nic nie wyszło oprócz, tego, ze po lewej stronie mam małą szparę w miednicy? Następnie wysłał mnie na zabiegi (jonoforeza i pole magnetyczne) i gdy po nich ból nie ustąpił wysłał mnie właśnie na mri. Ból pojawia się najczęściej kiedy muszę dłużej pochodzić, lub siedzieć (studia zdalne) jakiegoś dnia. A na następny dzień oprócz bólu pojawia się dodatkowo drętwienie i tak trwa przez kilka dni, czasem na pare dni mam spokój, a potem znów to samo. Aktualnie czekam na następną wizytę u ortopedy. Zastanawiam się czy te białe plamy na kręgach to normalna rzecz… lecz w opisie nic na ten temat nie wspominali, wiec już sama nie wiem.
25 kwietnia 2021 o 17:54 #68785Ortopeda zrobił do tej pory to co powinien, zobaczysz co Ci powie dalej. Nie wiem co to są te białe plamki, chyba inna gęstość kości po prostu, skoro nic nie napisali w opisie to pewnie rzecz bez znaczenia. Ucisk na nerwy bardziej na poprzecznych przekrojach się obrazuje (Ty wstawiłaś tylko jeden taki i nie wiadomo, z którego poziomu), ale ortopeda na pewno obejrzy płytkę, nie tylko będzie czytał opis.
7 maja 2021 o 22:20 #68892Niestety ortopeda przeczytał tylko opis (nie obejrzał płytki) i przepisał mi kolejne tabletki (roticox). Szczerze mówiąc mam już dość faszerowania się tabletkami. Wykonałam badania na bolerioze i wynik ujemny. Zmieniłam materac na twardszy (ortopedyczny), pije kolagen i nadal bez zmian. Ból jaki był taki sam pozostał….
8 maja 2021 o 04:13 #68895Skoro nie obejrzał płytki, to albo mu się nie chciało zająć Tobą jak należy, albo nie zna się na kręgosłupach. Jeszcze się nie spotkałam, żeby ortopeda albo neurochirurg (a byłam u kilku) nie obejrzał płytki a nawet lekarz w poradni leczenia bólu też chciał płytkę obejrzeć. W opisach panuje wolna amerykanka, a poza tym neurochirurg więcej czasem zauważy niż radiolog opisujący badanie i powiążę to z badaniem Ciebie na żywo.
Czy ten ortopeda operuje kręgosłupy? Bo może być tak, że akurat specjalizuje się w czym innym.
Pozostaje Ci się skonsultować z innym lekarzem, może też nie zaszkodzi, żeby Cię rehabilitant obejrzał, ale tu doradzam dużo rozwagi przy wyborze.
Czy ból pojawia się rano i możesz go “rozchodzić”, czy wręcz przeciwnie?8 maja 2021 o 08:24 #68897Po nocy ból jest o wiele mniejszy, pojawia się właśnie po dłuższym chodzeniu, czy siedzeniu i trwa później przez kilka dni.
8 maja 2021 o 08:32 #68898Ból, który da się rozchodzić często pochodzi ze stawów, dlatego pytałam. Natomiast jak się nasila w trakcie chodzenia to raczej podejrzane bardziej są uciski na nerwy. Blokada diagnostyczna by Ci się przydała i badanie przewodzenia w nerwach ENG. Ale ja nie jestem lekarzem, piszę z własnego doświadczenia.
Przemyśl też swoje codzienne funkcjonowanie, czy nie robisz czegoś przeciążającego kręgosłup.24 maja 2021 o 12:37 #69057Ja mam podobnie rezonans nie pokazuje ucisku na Nerw jest tylko delikatna wypuklina L5 ale lekarz skierowal mnie do lekarza od bólu i chce mi dać blokadę. Miałam niedowlad stopy zaburzenia czucia opadająca stopę ale wszystko wróciło do normy ale jest ból w nodze cały czas podczas stania chodzenia. Chodze na fizjoterapie ale nie pomaga. Już nie wiem co dalej robić….
25 maja 2021 o 07:24 #69085U mnie również coraz gorzej…. Roticox nie pomaga, a ból i drętwienie pojawia się już w dwóch nogach na raz, nie na zmianę jak wcześniej. Chyba po prostu zmienię lekarza i pójdę prywatnie.
25 maja 2021 o 08:30 #69086Chyba to najlepsze wyjście zmienić lekarza
Czasem naprawdę warto25 maja 2021 o 12:53 #69087Sprawdzalas odcibki piersiowy, szyjny?
25 maja 2021 o 17:37 #69089Tylko lędźwiowy.
25 maja 2021 o 19:14 #69091Wera, sprawdz inne poziomy. Moze masz gdzies ucisk na rdzen wyzej. Mi tez dretwieje prawa noga, a przepukliny mam wyzej niz ledzwiowy.
26 maja 2021 o 18:21 #69111Czyli to możliwe? Bo ja też mam problem z nogą a sprawdzano tylko ledzwiowy
26 maja 2021 o 19:56 #69112Dzisiaj musiałam wysiedzieć, przy biurku przez godzinę i co? Ból na wieczór nie do zniesienia, już totalnie nie wiem co robić i znając życie zaś obudzę się z rwącymi nogami.
29 maja 2021 o 14:43 #69126Dzisiaj kiedy bolała i drętwiała mi cała noga z biodrem i krzyżem, wzięłam i przyłożyłam gorący termofor i pomogło O.o
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.