Ból w rejonie stawu k-b, a skrzywienie miednicy
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Ból w rejonie stawu k-b, a skrzywienie miednicy
- Ten temat ma 42 odpowiedzi, 10 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 6 years temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
14 stycznia 2017 o 18:55 #48410
Witam,
od około 2 lat walczę z bólem umiejscowionym tuż nad pośladkami w rejonie stawu krzyżowo-biodrowego i kości ogonowej. Niekiedy ból występuje też w lewym pośladku (centralnie lub na samym dole przy udzie). Ból jest o różnym nasileniu, generalnie lekki, czasami wzrasta do średniego, czasami przekształca się też w ból piekący. Są też dni – zwłaszcza po zabiegach manualnych – kiedy nie ma go w ogóle.W kwietniu 2014 r. miałem wykonany rmi odcinka lędźwiowego. Oto wynik:
Badanie MRI kręgosłupa lędźwiowego wykonano w sekwencji SE w obrazach T1, T2 – zależnych w płaszczyznach poprzecznych i strzałkowych
– Dehydratacja krążków m-kręgowych w odcinku L2-S1,
– Obniżenie wysokości krążka m-kręgowego L5-S1,
– Dokanałowa, szerokopodstawna przepuklina krążka m-kręgowego L4-L5, która uciska worek oponowy oraz obustronnie zwęża otwory m-kręgowe,
– Niewielkie dokanałowe, szerokopodstawne wypukliny krążków L2-L3-L4 powodujące nieznaczne modelowanie worka opony twardej i obustronne spłycenie otworów międzykręgowych,
– Przednia osteofitoza krawędziowa trzonów w odcinku L1-L5,
– Wysokość trzonów prawidłowa,
– Stożek rdzenia prawidłowy,
– Na poziomie S2 obustronnie torbiele okołokorzeniowe średnicy do 18 mm.
Z kolei w październiku 2010 r. miałem rmi kręgosłupa krzyżowego i kości ogonowej:
Badanie MR kręgosłupa wykonano w sekwencji TSE, SPAIR, STIR w obrazach T1, T2 zależnych w płaszczyznach poprzecznych i strzałkowych. Badanie MR kręgosłupa wykonano w sekwencji TSE, SPAIR w obrazach T1, T2 zależnych w płaszczyznach poprzecznych i strzałkowych.
Cechy stłuszczenia szpiku kostnego trzonów kości krzyżowej, trzonów kości ogonowej oraz okołostawowo w stawach krzyżowo-biodrowych. Na poziomie S2, S3 widoczne torbiele Tarlova 13 mm i 15 mm. Nie widać w rzucie tkanek miękkich okolicy kości krzyżowej i ogonowej cech patologicznego sygnału.Po przejrzeniu pierwszej z płytek trzech neurochirurgów twierdzi, że jak na mój wiek (54 lata) stan nie jest zły i nadaje się do rehabilitacji. Jeden z nich zaproponował w razie braku poprawy wstawienie DIAM na poziomie L4-L5. Neurolog nie stwierdza ubytków neurologicznych.
Aktualnie terapeuta (McKenzie, PNF, terapia manualna szkoła niemiecka, ponadto wieloletnie doświadczenie na oddziale rehabilitacji neurologicznej) stwierdził, że mam minimalnie krótszą lewą nogę z uwagi na przekrzywione biodro (miednicę) i stąd mogą być te bóle.
Nadmieniam, że do tej pory byłem leczony (rehabilitowany) pod kątem zmian zwyrodnieniowych w odcinku lędźwiowym i nikt nie zauważył, że ta noga jest krótsza.
Co o tym sądzicie? Czy rzeczywiście może to dawać wspomniane dolegliwości bólowe i co ewentualnie dalej z tym można zrobić? A może macie jakieś inne pomysły skąd może być tego rodzaju ból?
Z góry dziękuję ze wszelkie sugestie14 stycznia 2017 o 22:00 #60816Ja jestem już po mikrodiscektomii, ale pozostało mi skrzywienie kregoslupa/miednicy. Na razie robię łagodną rehabilitację, ale jednocześnie zglebiam temat od strony teoretycznej.
Okazuje się ze skrzywienie miednicy to problem dosyć powszechny. Powstaje np. od wykonywania niesymetrycznych czynności, np. siedzenia na nodze, noszenia plecaka na jednym ramieniu, a nawet spania na jednym boku. Podejrzewam że u mnie zrotowana w górę i bok miednica doprowadzila do skrzywienia odcinka ledzwiowego, a finalnie wycisniecia przepukliny na lewa stronę, co jeszcze dodatkowo mnie skrzywilo.
Informacji szukaj pod hasłem “lateral pelvic tilt” w google, a na youtube ćwiczeń.
Ewentualnie po polsku wyczerpujący opis14 stycznia 2017 o 22:11 #60817PS. Byłem z tym problemem u czterech ortopedow specjalizujących się w kregoslupach. Wszyscy widząc skrzywienie mówili jakieś bzdury ze od dziecka mam skolioze, że noga krótsza, ze na pewno miałem takie skrzywienie wcześniej tylko nie patrzyłem w lustro (sic!). I że w tym wieku (35) to się z tym nic nie zrobi. Dramat. Dobrze że jest internet..
14 stycznia 2017 o 22:44 #60819quote InAGaddaDaVida” post=12911:Ja jestem już po mikrodiscektomii, ale pozostało mi skrzywienie kregoslupa/miednicy. Na razie robię łagodną rehabilitację, ale jednocześnie zglebiam temat od strony teoretycznej.
Okazuje się ze skrzywienie miednicy to problem dosyć powszechny. Powstaje np. od wykonywania niesymetrycznych czynności, np. siedzenia na nodze, noszenia plecaka na jednym ramieniu, a nawet spania na jednym boku. Podejrzewam że u mnie zrotowana w górę i bok miednica doprowadzila do skrzywienia odcinka ledzwiowego, a finalnie wycisniecia przepukliny na lewa stronę, co jeszcze dodatkowo mnie skrzywilo.Skrzywienie miednicy i generalnie skrzywienie dolnych partii kręgosłupa i ciała to też skutek dyskopatii, a nie tylko jej przyczyna. Przy ucisku nerwu, organizm w reakcji obronnej odciąża chorą stronę ciała, powodując skrzywienie i przeciążenie zdrowych partii. To się dzieje bezwiednie, ja początkowo nie zauważyłem, że chodzę skrzywiony, dopiero moja kobieta to zauważyła, że inaczej idę. Ładnych kilka miesięcy po operacji bolały mnie stawy biodrowe, gdy ciało wracało do równego obciążenia i prostej postawy.
Jesteś świeżo po operacji, poczekaj, może naturalnie się wyprostujesz, tak jak ja.
@tadeuszklawik – niemedycznym okiem, to bòl krzyża=osteofity i obciążenie stawòw kręgosłupa, a pośladki to czasowy ucisk nerwòw przez te Twoje przepukliny.15 stycznia 2017 o 09:29 #60820Witaj Tadeusz.
Mam podobną sytuację. Też mam problem ze stawem KB oraz z dyskopatią. Jak twierdzi mój fizjo – nie wie co mogło być pierwsze jajko czy kura.
Na pytanie co mnie boli- dyskopatia czy z tego stawu KB odpowiedział ze może być tak pół na pół a nawet bardziej staw. Mówi że nie możliwe żeby sama dyskopatia na 5 mm dawała takie objawy bólowe. Jedynie co pozostaje to ćwiczenia, a może jakaś blokada stawu aby się dowiedzieć czy to na pewno stamtąd.15 stycznia 2017 o 11:43 #60821quote Bałykan” post=12914:Skrzywienie miednicy i generalnie skrzywienie dolnych partii kręgosłupa i ciała to też skutek dyskopatii, a nie tylko jej przyczyna. Przy ucisku nerwu, organizm w reakcji obronnej odciąża chorą stronę ciała, powodując skrzywienie i przeciążenie zdrowych partii. To się dzieje bezwiednie, ja początkowo nie zauważyłem, że chodzę skrzywiony, dopiero moja kobieta to zauważyła, że inaczej idę. Ładnych kilka miesięcy po operacji bolały mnie stawy biodrowe, gdy ciało wracało do równego obciążenia i prostej postawy.Jesteś świeżo po operacji, poczekaj, może naturalnie się wyprostujesz, tak jak ja.
Po wypadnięciu dysku to mnie tak ścięło, że prawie pod kątem 90 stopni chodziłem 🙂 Już jest dużo lepiej, ale nie sądzę, że samo wróci do prawidłowej postawy, zwłaszcza że wydaje mi się, że takiej nie miałem przed wypadnięciem. Na pewno mięśniom pościąganym przez lata trzeba trochę pomóc. Poza tym obawiam się, że jak to będzie za długo trwało to poniszcze sobie staw k-b, biodro, nie mówiąc o dyskach przez samo chodzenie. Nawet teraz jak długo chodzę/stoję w domu czuje nierównomierne obciążenie.
15 stycznia 2017 o 11:48 #60822quote gregor_bs” post=12916:Witaj Tadeusz.
Mam podobną sytuację. Też mam problem ze stawem KB oraz z dyskopatią. Jak twierdzi mój fizjo – nie wie co mogło być pierwsze jajko czy kura.
Na pytanie co mnie boli- dyskopatia czy z tego stawu KB odpowiedział ze może być tak pół na pół a nawet bardziej staw. Mówi że nie możliwe żeby sama dyskopatia na 5 mm dawała takie objawy bólowe. Jedynie co pozostaje to ćwiczenia, a może jakaś blokada stawu aby się dowiedzieć czy to na pewno stamtąd.Moja żona też ma największą przepuklinę 6 mm i problemy ze stawem k-b który się blokuje. W przeszłości była leczona głównie na dyskopatię. Jak była ostatnio u neurochirurga ze świeżym MRI, to powiedział, że jak nie promieniuje do stopy (L4/5) to prawie na pewno to nie dysk i ogólnie, że lekarze dopiero od niedawna kojarzą takie bóle z problemem miednicy/stawu k-b, a dotychczas z automatu podejrzewane były przepukliny
15 stycznia 2017 o 12:24 #60823Dziękuję za pierwsze informacje. Widzę, że nie tylko mi doskwiera ten problem. Według neurologa moje wypukliny (na poziomach L3-L4 i L4-L5) mają po 3-4 mm, a więc nie są duże. Potwierdzam też, że jak dotychczas zarówno lekarze jak i terapeuci po uzyskaniu informacji, że mam dyskopatię obwiniali ją za bóle. – bez żadnych dodatkowych badań Natomiast ja od początku podejrzewałem, ze musi to być coś innego, ponieważ jest to inny ból jak przy rwie kulszowej, którą miałem kilkanaście lat temu.
gregor_bs – o jakich ćwiczeniach piszesz? Możesz je opisać lub podać namiary, gdzie są one zamieszczone? Ja mam zalecone przeprosty leżąc i stając, rotację lewej nogi w pozycji leżącej, pozycje do ćwiczeń stabilizacji centralnej i rozciąganie nóg i retrakcję szyi, bo i tam pojawił się ból.
A co sądzicie o ewentualnym zabiegu wstawienia DIAM na poziomie L4-L5? Czy tego rodzaju zabieg rzeczywiście pozwoli mi zachować ruchomość kręgosłupa? Mam też ofertę przeprowadzenia dekompresji dysków L3-L4 i L4-L5 metodą laserową (PLDD). Który z tych zabiegów byłby bezpieczniejszy i bardziej wskazany i czy w ogóle jest sens im się poddawać, jeżeli nie ma 100%, że za ból odpowiadają zmiany dyskopatyczne?15 stycznia 2017 o 13:43 #60824Witam wszystkich serdecznie! Ten trener, terapeuta proponuje proste ćwiczenie na rotacje miednicy.
[media]http://youtu.be/uGs8-70kH2Q[/media]
15 stycznia 2017 o 15:34 #60825Tak szukałem dużo informacji na temat tej miednicy i jej rotacji ale ćwiczeń jest mało.
Purczyński proponuje parę ćwiczeń, jedno wyżej już zostało podane. Przejrzyj jego kanał:
Zerknij też tutaj, jest parę ćwiczeń: http://www.grjm.pl/wyklady/bole_kregoslupa
Ja mam te same ćwiczenia co Ty. Pewnie robisz też jakieś grzbiety, deskę itp.
Jak się robi to ćwiczenie z nogą na leżąco?Za tą wiadomość podziękował(a): tadeuszklawik15 stycznia 2017 o 21:08 #60827Na moim przykładzie mogę stwierdzić, że zrotowana miednica to rezultat jednostronnego patologicznego napięcia mięśniowego, które przekłada się na przykurcz z drugiej strony, ale w innym miejscu. Nic dziwnego, że boli. W obręczy miednicznej występuje chyba łącznie 38 różnych mięśni, więc jest to prawdziwy węzeł gordyjski. U mnie wygląda to tak, że prawa część miednicy podwinięta jest do góry w tył, bo mam 6mm protruzje tylno-prawostronną. Przykurcz czuję na prawym podudziu, boku aż pod prawą łopatkę. Lewa strona miednicy leci do przodu ciągnięta przez nadmierne napięcie w lewym udzie.
Co z tym robię?
Rozciągam codziennie, nie na chama lecz delikatnie, roluje piankowym wałkiem i uwaga hit sezonu, czyli mata do akupresury pod prostowniki grzbietu podkładana na 20min. Kosztuje to 90 złociszy, wygląda jak produkt z telesklepu, ale działa!!!
Po 2 tygodniach stosowania muszę przyznać, że przykurcz zmniejszył się o około 50%, zwiększyła się gibkość tułowia. Używanie tego jest w pierwszych kilku minutach jak piszą w instrukcji przykre, z czym się zgadzam. Po tym czasie rozlewa się po plecach niewiarygodne ciepło, którego nie uzyska się maściami, kompielami, masażami. Plecy płoną od ukrwienia!.Efekt jest taki, że prostowniki grzbietu uzyskują równe napięcie, miednica nie jest ciągnięta przez przykurcz, podudzie i pośladek nie są boleśnie napięte podczas siedzenia, zewnętrzna część łydki przestaje ciągnąć. Cuda w 20min. Ta mata to moje odkrycie po 6 latach walki z tym cholernym kręgosłupem.
P.S. Niczym nie handluje.
16 stycznia 2017 o 11:15 #60828Dzięki za zamieszczone filmiki i informacje. Jak zwykle okazuje się, że w internecie można znaleźć więcej informacji niż uzyskać od lekarzy. gregor_bs ćwiczenie, o które pytasz polega na tym, ze leżąc na plecach (z głową wspartą na poduszkach, ale nie za wysoko, prawa noga wyprostowana, lewa zgięta i stopą oparta na lewej łydce, prawą ręką chwytam zagłówka lub czegoś stabilnego za głową, żeby ustabilizować kręgosłup) przyciągam lewą nogę do podłogi (w zgięciu) pozwalając przy tym na swobodny ruch bioder i odcinka lędźwiowego, później odpuszczam, ale nie wracam do pionu i ponownie przyciągam do podłogi.
Przy najbliższej wizycie muszę też zapytać terapeutę o matę, o której wspomina maciurek. Myślę, że może ona wspomóc leczenie, a raczej nie powinna zaszkodzić. A tak z ciekawości kupowałeś w jakimś sklepie medycznym, czy na allegro?16 stycznia 2017 o 12:10 #60830Kupiłem na alledrogo taką:
http://allegro.pl/mata-do-akupresury-masazu-kregoslupa-terapeutyczna-i6672731462.html
Niestety w skład oferty nie wchodzi ta niewiasta, trzeba ćwiczyć samemu;-). Kładę to na karimacie i mi wystarcza taka terapia, choć można również na twardym podłożu. Są jeszcze takie od razu z karimatą, ale nie wiem czy dobre. Najlepiej położyć nogi podkurczone na krześle wtedy lordoza lędźwiowa się prostuje i przylega cały kręgosłup. Zresztą tam jest instrukcja jak ćwiczyć.
16 stycznia 2017 o 14:35 #60834Jutro zamówię. Zobaczę czy w moim przypadku też pomoże. W sumie to nie majątek. Rzeczywiście z tą kobitką lepiej by się ćwiczyło, a i chyba mniej bolało.
16 stycznia 2017 o 15:19 #60835Trzeba do tego zdjąć koszulkę, więc warto mieć pod ręką kocyk do przykrycia i zegarek, bo potem ekstra ruchy rozpoczynają doznania bólowe z początku leżenia. Włączam sobie radio i tak leżę te 20 minut. Ostatnio prawie zasnąłem w połowie tak się robi błogo od gorąca.
17 stycznia 2017 o 12:51 #60837U mnie taki ucisk, kłucie w stawie pojawia się tylko, kiedy długo stoję albo bardzo dużo chodzę… do tej pory bagatelizowałam to, ale jak czytam posty na forum to teraz trochę się obawiam. Nikt nigdy nie stwierdził u mnie skrzywienia miednicy. Ktoś ma jakiś pomysł, co to może być? Jedyne co mam to skoliozę… czy może mieć na to wpływ?
19 stycznia 2017 o 14:48 #60843Ja też zauważyłem, że ból pojawia się w sytuacji gdy długo stoję bez ruchu i czasami przy dłuższym siedzeniu, albo spacerze. Natomiast terapeutę zastanowiło to, że bezpośrednio po zabiegu i przez 3-4 następne dni jest wyraźna poprawa, a potem wszystko wraca do normy, tj. pojawia się ból. Dotychczas wszyscy uważali, że skoro są zmiany w kręgosłupie, to jest to dyskopatia i oczywiście nie było już żadnych innych poszukiwań co może mi doskwierać. Dopiero ostatni terapeuta zajął się stawem krzyżowo-biodrowym, no i na ostatnim spotkaniu zauważył też złe ustawienie miednicy powodujące minimalne skrócenie lewej nogi. Mam nadzieję, że tym razem rehabilitacja będzie trafiona i w końcu pozbędę się tego upierdliwego bólu. Jeżeli chodzi o moje zdanie to skolioza jak najbardziej może mieć wpływ na ustawienie miednicy.
23 stycznia 2017 o 12:01 #60855Witam panie Tadeuszu,
Z tego co czytam to widzę, że mamy ten sam problem ze stawem biodrowo-krzyżowym:/ czy może mi pan polecić jaką pan stosuje rehabilitację? Mam 32 lata i od 5 mcy borykam się z bólem w odcinku lędźwiowo krzyżowym, portruzja na 4mm, od 4 miesięcy mrowienie w nogach, z którymi nie mogę sobie poradzić. Brałam już leki przeciwzapalne, zastrzyki i nic nie pomogło, miała prady, pole,laser. W końcu ortopeda wpadl, że to stawy biodrowo krzyżowe, udałam się do chiropraktyka i powiedział, że skrzywiona miednica i zablokowany lewy staw, stad dostal w kość mój odcinek lędźwiowy. Czy miała pan też mrowienia, proszę o pomoc (662216006)23 stycznia 2017 o 13:02 #60856Jeszcze przy tej mojej skręcomej miednicy mam coś takiego dziwnego. Jak podniosę prawą nogę ugiętą w kolanie do góry, przesunę tak gdzieś o około 45 stopni w prawo, następnie wyprostuję ją takim wykopem do przodu to słychać głośny trzask w miednicy. Tak jakby jakieś ścięgno ześlizgiwało się po kości. Jeżeli podczas tego ruchu przechylę w lewo tułów to ten trzask znika. Na basenie, jak stoję w wodzie też go nie ma. Nie jest to bolesne, tylko strasznie głośne. Wcześniej tego nie miałem, grałem w piłkę i wyczułbym takie anomalie. Natomiast po pierszym ostrym stanie bólowym pleców i pierwszych poważnych przykurczach mięśni pojawiło się właśnie takie cuś. Co to może być???
23 stycznia 2017 o 16:49 #60857Zespol trzaskajacego biodra albo skrzywiona miednica spowodowala konflikt panewkowo udowy tak jak u mnie. Tez gralem w pile moze nie zawodowo ale prawie. Niestety teraz to pewnie wychodzi. Mam 33 lata a czuje sie jak dziadek 60 letni. Jedyna nadzieja cwiczenia ale takie porzadne. Operacje to ostatecznosc ja sie ich boje bo nie woadomo czy nie bedzie gorzej.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.