Ból w w okolicach odcinka piersiowego – w nocy.
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek piersiowy › Ból w w okolicach odcinka piersiowego – w nocy.
- Ten temat ma 10 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 4 years, 4 months temu przez
lukas22.
-
AutorWpisy
-
29 sierpnia 2018 o 15:56 #48631
Cześć. Od 3 lat borykam się z bólami kręgosłupa odcinka lędźwiowo krzyżowego. Miałem robiony RM z którego wyszło ,,Początkowe zmiany dyskopatyczne L5S1 bez cech uwypuklenia krążka.” Lekarze stwierdzili że muszę z tym żyć i żyję. Niestety od 29 kwietnia mam problem z odcinkiem piersiowym. Prawie codziennie budzę się nad ranem, około 5-6 i mam ból w okolicach odcinka piersiowego, najczęściej jest to na wysokości lewej łopatki. Ból jest na tyle ostry że nie ma opcji na dalsze spanie, dlatego wstaję biorę środki przeciwbólowe i po około godzinie idę dalej spać. Przy bólu towarzyszyły jeszcze bóle w okolicy nadbrzusza i żeber. W dzień nigdy mnie nic nie boli, tylko nad ranem.. Pierwsze co zrobiłem to udałem się do fizjoterapeuty, on stwierdził że problem leży najprawdopodobniej po stronie jakiegoś organu. Udałem się do internisty, miałem robioną gastroskopie i wszystkie badania, nic nie wyszło. Stwierdził że mam udać się do fizjoterapeuty. Wizytę u dobrego ortopedy (prywatnie) mam zaplanowaną na grudzień! RM w tej chwili nie jestem w stanie zrobić ponieważ mam aparat ortodontyczny.
W własnym zakresie zrobiłem RTG.
Wygląda jakbym miał niewielką skolioze, tylko z tego co wyczytałem skolioza nie daje takich objawów?
Czy ktoś się spotkał z takimi objawami
Może ktoś coś wyczyta z zdjęćia ? na opis muszę czekać.Mam 26 lat.
Pozdrawiam Łukasz.
30 sierpnia 2018 o 07:12 #63250Cześć. Na czym śpisz? Czy łózko nie jest zapadnięte przypadkiem?
30 sierpnia 2018 o 11:54 #63251Mnie jeśli coś w nocy bolało, to w tym miejscu była niestabilność – po prostu w głębokim śnie mięśnie nie bronią stawów i bolą stawy i/lub nerwy. W przypadku niestabilności lędźwiowego “pomagało” mi wstawanie co godzinę w nocy i chodzenie przez 2h, i takie spanie na raty całą dobę – stabilizacja operacyjna pomogła. W przypadku szyjnego pomaga mi idealnie dobrana poduszka – co prawda śnią mi się horrory w związku z drażnionymi w szyi nerwami (scenariusze związane z szyją 😉 ), ale budzę się tylko jak źle przesunę głowę – zazwyczaj pomaga jej poprawienie i da się spać dalej. Przydałoby się na noc wkładać głowę w taką klatkę stabilizującą jak mają w MRI, żeby się nie ruszała po ułożeniu i żeby szyja nie bolała 😉 Jak to wygląda przy piersiowym – nie wiem, na szczęście nie miałem. Jeśli w RTG nie ma dużych zmian, to możesz jeszcze odwiedzić reumatologa, może to coś od niego. Albo iść prywatnie do innego ortopedy.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
1 września 2018 o 13:41 #63254Cześć, śpię na łóżku na średnio twardym materacu, wcześniej miałem twardy i zmieniłem go bo myślałem że przez niego mnie boli. Jakiś czas temu spałem na wersalce i o dziwo przez 2 dni mnie nie bolało, nie wiem czym to było spowodowane. Zauważyłem żę jak leżę na pół siedząco to mniej mnie boli, mam też poduszkę ortopedyczną. Możę faktycznie jakbym spał nieruchomo całą noc to by mnie nie bolało, ale tutaj bez takiej klatki haj wspomina użytkownik421 by się nie obeszło. Dzisiaj w nocy miałem taki ból że nawet nimesil mi nie pomógł, gdzie normalnie po 30 minutach czuję się jak Bóg. Prócz ortopedy i reumatologa jaki specjalista mógłby mi jeszcze pomóc ?
Tak nawiasem mówiąc to ból prawdopodobnie pojawił się po wnoszeniu ciężkiej komody na piętro…1 września 2018 o 15:19 #63255Możesz spróbować Poradni Leczenia Bólu, najlepiej takiej w której pracują anestezjolodzy. Jakoś podobno mieli skracać terminy do tych poradni w ostatnich latach po tym jak Helsińska Fundacja Praw Człowieka stwierdziła że brak dostępu do skutecznego leczenia bólu w Polsce łamie konwencje o nie stosowaniu tortur wobec ludności. Oni tam mają różne terapie, jeśli to masz chwilowe pourazowe to może jakimiś akupunkturami czy czymś innym Cię z tego wyciągną, albo przynajmniej zdiagnozują co to i pokierują. Ale raczej anestezjolog a nie neurolog, neurolodzy to zazwyczaj filozofowie z uprawnieniami do wypisywania recept niestety, jakby mieli kogoś znieczulać/usypiać to większość z nich by to robiła gadaniem.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
4 września 2018 o 08:50 #63256Jeszcze z ciekawości: jakie masz terminy do ortopedy na NFZ w najbliższym dużym mieście? Medycyna Praktyczna w artykule z czerwca pisała że terminy do ortopedów bardzo się skróciły – https://www.mp.pl/pacjent/aktualnosci/189708,polacy-skazani-na-kolejki
10 września 2018 o 09:09 #63264Nie mam w Polsce ubezpieczenia więc z wszystkiego kożystam prywatnie. ALe nawet prywatnie ciężko się dostać szybko do dobrego specjalisty.. Chyba jednak pójdę do ortopedy a później może poszukam kolejnego ,,dobrego,, fizjoterapeuty.
3 maja 2019 o 08:03 #64372Lukas , zobacz mój wątek, moze Ci pomoze, “Bol w piersiowym, Budzenie o 4 rano “
6 maja 2019 o 18:14 #64435Zacznij od reumatologa skoro w dzień Cię nie boli.
Czy materac nie jest wysiedziany w jednym miejscu? Obróć go góra- dół lub 180′6 maja 2019 o 20:26 #64436I tak zrobię, będę szedł do reumatologa. Materac przerabiałem, obracałem i wymieniałem i 0 poprawy. Ogólnie to mi się polepszyło jeśli chodzi o odcinek piersiowy. Od tygodnia mam problem z lędźwiowym po kilku miesięcznej przerwie.
12 maja 2019 o 10:32 #64502Od 2 tygodni mam problem z lędźwiowym, tydzień miałem z bóle z prawej strony a teraz od niecałego tygodnia mam ostre bóle w lewej stronie gdzie prawej w ogóle nie boli. Boli stricte nad pośladkiem , w części krzyżowej czy lędźwiowej 0 bólu. Ból jest o tyle dziwny że nie mogę chodzić bo jak stanę to mam uczucie wbijania rozgrzanego gwoździa, ale czasami jak stanę to ból totalnie przechodzi :O Czy przy problemach z kręgosłupem to normalne ? boli – nie boli – boli – nie boli ? Kiedyś mówiłem o tym fizjoterapeucie to stwierdził że jeśli byłby to kręgosłup to bolało by cały czas. Mam tak zarówno po lewej stronie jak i prawej.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.