Ból większy przy leżeniu
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek lędźwiowy › Ból większy przy leżeniu
- Ten temat ma 39 odpowiedzi, 6 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 3 years, 11 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
28 listopada 2011 o 17:39 #47450
Czy ktoś kiedyś słyszał o takim czymś, żeby plecy bardziej bolały przy leżeniu niż przy staniu ? :unsure: Z góry zaznaczam, że tak jest niezależnie od:
– twardości materaca
– pory roku
– aktywności
– aury księżyca
– pożywienia
– sytuacji na Bałkanach
i innych. Po prostu przy leżeniu ZNACZNIE bardziej bolą. Jeśli to cokolwiek znanego, to czy da się to jakimś badaniem czynnościowym albo radiologicznym potwierdzić?
Pozdrawiam28 listopada 2011 o 17:56 #50186jesli to w ledzwiach, to kolana, a najlepiej obie nogi, w gore.
rozluzni to staw biodrowy.
jezeli sa to cale plecy, to ustaw materac pod katem, plecy w gore i nogi w gore, czyli w ksztalcie V.
nie jestem pewien, czy to ty masz ten problem, czy ktos inny.
- kurs masaz tajski http://massagethai.info
28 listopada 2011 o 18:00 #50187ja. na 1 dysku, gdzie jest dystraktor. przed założeniem bolało i przy staniu i przy leżeniu i przy siedzeniu. po założeniu przestało boleć w pozycjach dociążonych, tzn. przy staniu i przy siedzeniu, a przy leżeniu dalej boli. niezależnie od tego czy na boku czy na plecach leżę. :S
w lędźwiach, konkretnie opasujący ból od L2/L3 wokół pleców.28 listopada 2011 o 18:08 #50188jesli ledzwie, jak przypuszczalem, to proboj w pozycjach, ktore napisalem.
rowniez sproboj na brzuchu.
najwazniejsze, zeby usnac, potem i tak sie w snie stale ruszamy, dla wygody.
poniewaz masz obeznanie i wiele porad od twoich lekarzy/fizjo, ale jesli sa bezradni, to sproboj terapie czsszkowo-krzyzowa. Jest to delikatna terapia zajmujaca sie m.n. oponami rdzeniowymi. Sprawdz, jak zareagujesz na pierwszy zabieg
28 listopada 2011 o 18:12 #50189z nogami w górze o tyle jest problem że przy leżeniu na boku ani na brzuchu się tego nie da uzyskać, ale na plecach sprawdzę. jak się potem przewrócę to się i tak zaraz obudzę z bólu.
rad nie mam, nikt nie uwierzył że może bardziej boleć przy leżeniu.28 listopada 2011 o 18:24 #50190proboj nogi w gorze, dopiero jesli to nie dziala, to na brzuchu.
moze byc tak, ze na brzuchu nie bedzie bolu i nie pojawi sie on pozniej, znane jako technika “positional release”, jest to technika lecznicza, uzywana w rehabilitacji rowniez w polsce. Moze znajdziesz specjaliste, ktory cie obejrzy i doradzi rodzaj pozycji. Maja oni specjalne, wieloplaszczyznowe i regulowane stoly, dobierane do kazdego klienta i moga byc inne przy kazdym zabiegu.
28 listopada 2011 o 18:27 #50191Spróbuję po kolei. Dzięki za porady. Żeby przy chodzeniu bolało to by było normalne, ale jak boli przy leżeniu, jak się chce odpocząć, to już jest lekko męczące.
Co do stołów, to na takich tych prywatnych rehabilitacjach jak trafiłem na masażu na stółm który miał otwór na twarz to już był luksus, i nie bolała szyja od odginania. Wielopłaszczyznowego stołu raczej jeszcze nie widziałem.
28 listopada 2011 o 18:30 #50192tak, to jest rzadko spotykane. Jesli twoi lekarze nie znalezli wyjasnienia, to proboj malo znana jeszcze w polsce czaszkowo-krzyzowa. Szukaj kogos z dlugim doswiadczeniem.
jesli chcesz zobaczyc stol wieloplaszczyznowy, regulowany wielostopniowo etc to idz do gabinetu terapii manualnej, masazystom takie cos nie jest potrzebne
28 listopada 2011 o 20:47 #50194quote użytkownik” post=1227:Czy ktoś kiedyś słyszał o takim czymś, żeby plecy bardziej bolały przy leżeniu niż przy staniu ? :unsure:Tak ja tak miałem i co gorsza to w żadnej pozycji leżącej czy to na boku czy na brzuchu czy z kolanami w górze itp. nie pomagało – ból był okropny. Pomagało mi jedynie wstanie i chodzenie, ale po 36 godzinach nieprzespanych w bólu ciężko chodzić i spać na stojąco… W moim przypadku skończyło się następnego dnia operacją w trybie pilnym – ogromna przepuklina L4/L5.
Nie chcę straszyć, ale to raczej nie wróży nic dobrego. Myślę, że powinieneś pojechać na izbę przyjęć i żeby zrobili Ci rezonans (chociaż pewnie będą się opierać bo to kosztuje). Nie ma sensu czekać, wiem po sobie, że zwiększa nam się próg bólu i jesteśmy w stanie wiele wytrzymać, ale to jest tylko oszukiwaniu organizmu i to bardzo chwilowe. Obym się mylił …
29 listopada 2011 o 02:21 #50203Mi pomaga z kolanami w górze, tylko mrowią nogi w takiej pozycji.
Rezonans nic nowego by u mnie nie pokazał raczej, to jest stała sytuacja :unsure:
Zostanę nietoperzem.. Albo wiecznym wędrowcem.. O ile szyja się znów nie odezwie jak ostatnio, bo wtedy to ani leżeć ani stać się nie dało
29 listopada 2011 o 08:01 #50205nogi z kolanami w gorze po jakims czasie sie przyzwyczaja do zmniejszonego przeplywu krwii w nodze, ale tez, jak sugerowalem, mozna cale nogi wyzej, na podwyzszonym materacu czy na poduszkach – chodzi o rozluznienie stawy biodrowego, zmienienie jego ulozenia
29 listopada 2011 o 10:37 #50207🙂 no tak,zmiana materacu nic nie daje
29 listopada 2011 o 11:19 #50209jak pisałem – to nie zależy od materaca.
nawet jakbym wiedział co to (a zakładam że w moim przypadku bolą któreś mięśnie przy jakiejś niestabilności bocznej, tzn. w momencie położenia się rozluźniają się jedne mięśnie a inne przez to są bardziej obciążone i bolą), to za bardzo nie mam opcji na inne rozwiązanie.
niemniej z ciekawości pytam czy ktoś coś takiego miał.
ból z promieniowaniem do nogi przy leżeniu miałem przed operacjami-pomagała (trochę) poduszka pod bok i poduszka między kolana. tamtego bólu już nie mam przy leżeniu, ale jeszcze ten dziwny został wyżej.quote :Pomagało mi jedynie wstanie i chodzenie, ale po 36 godzinach nieprzespanych w bólu ciężko chodzić i spać na stojąco..Rifle – no i taki właśnie mam jeszcze problem 🙁 Odpocząć się nie da. Niezależnie od tego co robię w dzień to jak się położę to boli, a to na dłuższą metę jest męczące. Dobrze że już przy staniu tak to nie boli, chociaż przez ostatni miesiąc szyja mnie przy staniu bolała, tak że już w ogóle nie wiedziałem co robić – spać na stojąco z pochyloną głową czy jak. Dobrze że szyja popuściła bo już byłem kompletnie zmęczony sytuacją.
massagewarsaw – nogi wyżej o nawet 5-10cm już dają mi dużą ulgę. nie całkiem ale o niebo lepiej. nie cierpię spać na plecach, ale mam trochę do odespania. na całej długości jak podłożę to nie mrowią.
30 listopada 2011 o 11:46 #50222a odnośnie bólu to mi mój ostatni operator z elbląga powiedział ostatnio na wizycie że nie powinienem się dziwić że mnie troche boli w krzyżu oraz ciągnie po nodze ponieważ Pan miał 3 operacje które tak mogą wpływać na samopoczucie . to fakt że o wiele mniej boli ale pobolewa i cośka czuję że trzeba będzie nauczyć się żyć z takim bólem i lekami przeciw bólowymi
30 listopada 2011 o 12:06 #50223ja z bólu spowodowanego operacją jako taką, to mam ból w dłoni od góry, po wenflonie, strasznie wkurza, źle się pisze na klawiaturze. Ale pracuję nad tym!
A w kręgosłupie – boli to co uciska..
Żyć się da ze wszystkim (poza bólem kręgosłupa, oka i zęba), kwestia tylko różnicy jakości życia.
Jakbym coś rozumiał z rezonansu to bym mógł pokazać co mnie boli, w którym miejscu, i przy jakiej pozycji 😉 Ale nie potrafię zrozumieć dokładnie jak nerwy odchodzące tam widać. Bez sensu są te przekroje co 2.5mm – na prawdę trzeba chyba rok radiologii skończyć żeby widzieć przy uszkodzonym dysku jak nerw odchodzący jest uciśnięty. Na wzorcowych rezonansach czy tych z filmów to ładnie widać, ale na takim z różnymi uszkodzeniami to już mniej ładnie i ciężko coś rozróżnić. Przydał by się jakiś Korespondencyjny Kurs Radiologii Kręgosłupa.
wojtid – a na czym się teraz trzyma Twój kręgosłup? coś ciekawego masz zamontowane?
30 listopada 2011 o 14:08 #5022430 listopada 2011 o 14:09 #5022530 listopada 2011 o 14:14 #50226sztywny cage..
A to drugie zdjęcie to jest zdjęcie zdrowego dysku ??
30 listopada 2011 o 14:25 #50227tak na sztywno zrobili stabilizację miedzytrzonową bez tylnich prętów. Tak to będzie zdrowy dysk nieboszczyka
30 listopada 2011 o 14:35 #50228quote użytkownik” post=1253:massagewarsaw – nogi wyżej o nawet 5-10cm już dają mi dużą ulgę. nie całkiem ale o niebo lepiej. nie cierpię spać na plecach, ale mam trochę do odespania. na całej długości jak podłożę to nie mrowią.zastanawiajace, ze przez lata przeszedles przez rece wielu lekarzy, fizjo, masazystow, i nikt ci nie powiedzial wczesniej o podniesieniu nog.
dla masazystow to podstawowa wiedza, jak postepowac z pacjentami na stole z bolem ledzwi. Od tego sa walki i stoly z regulowanymi plaszczyznami. Nawet, jesli na stole jest tylko podparcie plecow, to podniesienie go uzly bol w lezeniu
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.