Ból zęba
Strona główna › Fora › Edukacja i wiedza › Pozostałe › Ból zęba
- Ten temat ma 8 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 7 years, 5 months temu przez
uzytkownik421.
-
AutorWpisy
-
13 czerwca 2015 o 11:31 #48168
Myślę,że to odpowiedni dział aby opisać powrót do ketonalu, poltramu i diclac duo.
3 dni temu chirurg wyrwał mi ósemkę, która urosła pod dziąsłem w poprzek.
Walka na fotelu dentystycznym około 1 h, aktualnie mam spuchniętą szczękę jakbym trzymał głowę w ulu lub mierzył się z Gołotą.
Tramalu ponad rok nie brałem, ostatni raz to było w lutym 2014, wczoraj nic na ból szczęki nie pomagało więc wziąłem tabletkę poltram combo, po 40 minutach odlot z drzemką.
Naprawdę super, że zostało mi 15 sztuk tabletek, bez tego bym nie spał.
Dzisiaj w Szczecinie jest super pogoda, więc się przy grillu znieczulę.Za tą wiadomość podziękował(a): aiga2513 czerwca 2015 o 22:25 #57581Przerabiałem temat, moje złote rady:Najlepiej od razu po zabiegu lód na policzek przykładać, żeby nie opuchło za bardzo. Lek przeciw bólowy brać za nim odpuści znieczulenie. Przez dwa dni na jogurcikach i serkach. Trzymać od dołu ręka żuchwę w trakcie zabiegu, chyba że robi to za nas pielęgniarka chodzi o to zeby staw żuchwy nie ucierpiał (to się tyczy chyba ostrzejszych przypadków).
Mnie niestety czeka jeszcze druga ósemka, ale zwlekam póki mogę :whistle:Za tą wiadomość podziękowali: aiga25, uzytkownik421, adbur17 czerwca 2015 o 08:35 #57592Normalnie przeczytałam ten wątek w poniedziałek rano chyba, a wieczorem już zaczął boleć mnie ząb… hehe 😉 dzisiaj czeka mnie dentysta – sadysta. Ból jest okropny (ósemka na dole), od tego ból ucha, całej prawej strony żuchwy, wydaje się jakby wszystkie zęby w koło bolały, głowa chce wybuchnąć, a już widać lekką opuchliznę.
Leki jakie biorę są silne, ale nie na tyle, żeby pomóc z bólem zęba (radzą sobie lepiej z kręgosłupem widocznie), dlatego od wczoraj zrobiłam mix wszech czasów 😛
Oprócz standardowych leków: OxyContin 30mg dziennie, Gabapentin Teva 600mg, Doreta 75mg+650mg, dołożyłam Ketonal 100mg + dodatkowa Doreta i biorę średnio co 6h te dodatkowe leki. Ból zelżał w końcu. Ale odlot mam niesamowity ^^ Wczoraj spałam po zażyciu ponad 3h, potem całą noc od 24 do 9. Teraz wzięłam znowu mix leków i jakoś do popołudniowej wizyty u dentysty chyba doczekam…ale faza jest ^^Powiem Wam, że ból zęba to jeden z gorszych jakie czułam w życiu (a bardzo rzadko mnie bolą zęby – bo staram się regularnie odwiedzać fotel dentystyczny). Nie da się prawie funkcjonować, jeść, pić i myśleć.
Boje się dentysty, ale wizja dalszego takiego stanu skutecznie motywuje do działania 😛
@wrongbit – odradzam czekanie, aż będzie za późno, bo jak kiedyś będąc młodsza tak zrobiłam, to dostałam szczękościsk, zapalenie kości żuchwy i konieczność wyrwania zęba była. Nic przyjemnego… ozonoterapia na żywca po kości (ból normalnie na 10) i przez 3 tygodnie mogłam co najwyżej wcisnąć słomkę do ust żeby cokolwiek pić i zjeść zupkę.- Operacje: 2000 - skolioza, stabilizacja, 2003 - usunięcie instrumentarium po odrzucie, 2013.02 - L4/L5/S1 discektomia z 2 implantami m/kręgowymi, 2013.07 - L4/L5/S1stabilizacja, 06.03.2015 - operacja wszczepienia neurostymulatora rdzeniowego (SCS), etap 1, 12.03.2015 - operacja SCS, etap 2.
Za tą wiadomość podziękowali: adbur, wrongbit17 czerwca 2015 o 11:38 #57595Ja mam suchy zębodół, dopiero od wczoraj ból przechodzi jak dostałem tabletkę dozębną NIPAS. Dzisiaj kolejna wizyta i kolejne dawki leku.
Wiem, że tramal nie pomaga na ten ból-po zażyciu ketonalu 100mg dopiero miałem odbój na kilka godzin.17 czerwca 2015 o 14:45 #57596@aiga25 Ja zwlekam, bo mi nic nie boli i nic się nie dzieje z tą ósemką tylko, że jest pozioma, i oficjalnie jest do usunięcia, bo nie spełnia roli zęba. Jeśli nie zacznie gnić, to nic się nie stanie jak usunę ją za rok 😉
Natomiast gnijąca (jeszcze nie boląca) mam górna ósemkę, ale te podobnie łatwiej wychodzą :cheer:18 czerwca 2015 o 09:40 #5760420 lat temu zaczela mi osemka na gorze wylazic i zrobilam przeswietlenie, okazalo sie ze reszta osemek siedziala tez w szczece, do tego trojka tez w poziomo siedziala, nie wyszla jak bylam dzieckoem, powoedzieli ze mam za mala szczeke do tej ilosci zebow wiec usunelismy wszystkie osemki tylko ta jedynka zostala na dole i mowie zawsze ze rezerwe mam.
Przez te zeby od lat cierpie na paradontose bo tak sa scisniete.
Bol zeba nigdy nie mialam, ale moge sobie wyobrazic jak musi byc straszny.18 czerwca 2015 o 16:27 #57609Melodia- ból zęba w porównaniami do bólu kręgosłupa to jak ukąszenie komara porównać do użądlenia szerszenia.
18 czerwca 2015 o 21:52 #57611a mi sie zawsze wydawalo ze bol zeba musi byc gorszy od kregoslupa bo to przy glowie , chyba bym zwariowala jak by mnie zab bolal.
Ja raz w zyciu skale bolu 10 mialam i nigdy tego bolu nie zapomne, kilka godzin po operacji morfina nie szla mi do zyly tylko para leciala czyli obok i nikt nie zauwazyl, lapa cala spuchnieta a ja mialam taki bol ze pol przytomna majaczylam i gadalam z niezyjacym ojcem. Do kitu mam zyly, ruchome i slabe, kroplowki to tylko juz przy stopach mi zakladaja.
I jeszcze raz zapamietalam bol tego stopnia jak sie poparzylam mlekiem gotujacym i oblalam brzuch , rajstopy elastyczne mialam jak to w latach 70 tych i na zywca ze mnie w szpitalu sciagali grrrrr
A kregoslup to tak skala 8 .. od 8 do 10 jest jeszcze duzo miejsca13 października 2015 o 01:38 #57890Usuwanie szóstki (jej krótka historia: była OK, potem sobie uszkodziłem kręgosłup i miałem przez o między innymi szczękościski, szczególnie przy próbach jedzenia. Jeden ze szczękościsków skrócił żywot szóstki. Została odbudowana na śrubach i była OK. Potem miałem infekcję pooperacyjną kręgosłupa i chyba poszło również w ząb, bo po operacji ząb zaropiał, zaczął boleć, został zaklasyfikowany do usunięcia chirurgicznego) .. Jeszcze raz: usuwanie szóstki bolało tylko w momencie podawania zastrzyków w dziąsło “bez szczypania się” – gruba igł i sru, raz od dołu, raz z boku. Potem trochę czekania aż to zadziała, i główna robota: nieudane próby wyrwania, więc rozpiłowywanie zęba na pół 😉
Ogólnie – najgorszy był moment już po zabiegu, trochę odpłynąłem.
A potem przez tydzień miałem nieciekawy smak i zapach w buzi, kiedy ten ząb się goił.
Teraz jest już OK.
Jak ktoś tu napisał – ja również polecam przykładać coś zimnego jak najszybciej po zabiegu, żeby potem uniknąć przykrych niespodzianek (głównie bólowych).Pozdrawiam 🙂
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
Za tą wiadomość podziękował(a): adbur -
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.