Boląca skolioza
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Skolioza › Boląca skolioza
- Ten temat ma 14 odpowiedzi, 5 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 11 years, 2 months temu przez
alus.
-
AutorWpisy
-
17 września 2011 o 05:59 #47365
Wynik rezonansu magnetycznego lędźwiowo-krzyzowego odcinka kręgosłupa wykonano w obrazach T1 i T2 -zależnych, w sekwencjach FSE, FRFSE, STIR, w płaszczyznach poprzecznych i strzałkowych. Na poziomach L3-L4 i L4-L5 widocne są tylno-prawoboczne wypukliny tarcz m/k zwężające prawe otwory m/k, bez ewidentnego modelowania korzeni nerwowych. Stożek rdzenia bez zmian ogniskowych.
Skoliozę idiopatyczną II stopnia (prawostronną) rozpoznano u mnie w podstawówce. Jeździłam 4-5 razy do Ameryki do Szpitala Rehabilitacyjnego dla Dzieci. Skrzywienie wynosiło wtedy 34 stopnie. Nosiłam 2 lata gorset,który nic nie pomógł niektórzy twierdzili,że nawet zaszkodził.
Minęło trochę czasu 🙂
Teraz mam 25 lat, pracuję od roku – fizycznie. Odczuwam dosyć intensywnie bóle kręgosłupa. Głównie odcinek lędźwiowy czasem piersiowy. Do tego towarzyszą kujące bóle z lewej strony klatki piersiowej -obok serca. Po lewej łopatce/barku przechodzą mrówki/dreszcze … to samo dzieje się z lewa nogą- drętwieje i boli. Cos jak rwa kulszowa.
jeździłam przez miesiąc co tydzień do neurologa na “masaże-nastawianie”,które miało pomóc. No i dopóki byłam na zwolnieniu powiedźmy, że wszystko było ok, ale po powrocie do pracy zaczęło sie wszystko od nowa. Wynik rezonansu,o który ciężko było sie doprosić przesyłam wyżej. Nie wiem co dalej robić, lekarze maja zdania podzielone co do operacji. Jestem na lekach prawie codziennie. Ćwiczę w domu i co jakiś czas chodzę na fizykoterapię.17 września 2011 o 07:03 #49894Ja mam skoliozę ponad 50-stopniową, boli na okrągło, a pomagają tylko odpowiednie ćwiczenia. Bez rozciągania, chociaż i tak boli, nie da się normalnie życ. A operacja? .. podobno tylko ta zrobiona Stanach ma sens … nie skomentuje dalej, bo to owiane tajemnicą jest i nie chce głosić rzekomych “herezji”. Operacja w Stanach kosztuje, na PLN chyba, około 300 000 🙁 Z FNZ zwrotu nie ma … Fizykoterapia też chyba pomaga, … mi przynajmniej trochę ulgi zapewnia.
A tak poza tym nikogo tak na prwawdę to nie obchodzi, bo przeciez od tego się nie umiera :/Też miałam skoliozę wykrytą w podstawówce i też nosiłam gorset ortopedyczny… przez 2 lata.
17 września 2011 o 10:00 #49895bardzo ogólne i zależne od konkretnego przypadku, ale przyjęte w świecie założenia mówią:
skolioza 0-20 stopni – nic się z tym nie robi
skolioza 20 – 40 stopni – ćwiczenia, rehabilitacja
skolioza powyżej 40 stopni – zabieg operacyjny.
najlepszymi kandydatkami do operacji są dzieci w wieku 13 – 15 lat ale w większości wypadków dobre wyniki otrzymuje się do 20 roku życia.
operacja korekcji skoliozy w Pani wieku jest to wykonania ale efekty i stopień uzyskanej poprawy są trudne do przewidzenia.
objawy bólowe podane przez Panią, wskazują na chorobę zwyrodnieniową odcinka LS, która można uznać za chorobę wtórna spowodowaną nieskorygowaną skoliozą. 36 stopni to dyskusyjne wskazanie do operacji, ale z drugiej strony gorset to w większości przypadków nic więcej balsam na serce cierpiących rodziców.
Ostry ból jest znacznie bardziej jednoznacznym wskazaniem do zabiegu operacyjnego.
Prawdopodobnie skończy się na jakiejś nieco rozszerzonej /ze względu na skoliozę/ wersji zabiegu stabilizacji kręgosłupa. Rozszerzonej to znaczy większej w stosunku do zwykłej operacji choroby zwyrodnieniowej.
Bez zerknięcia na zdjęcia nie można odpowiedzialnie odnieść się do tego jaki rodzaj terapii jest dla Pani najlepszy.
Jest co najmniej kilku chirurgów w Polsce którzy na światowym poziomie potrafią zaopatrzyć tego typu schorzenie. OPERACJA Z POWODZENIEM MOŻNE ZOSTAĆ PRZEPROWADZONA W POLSCE, ŻADNA OPERACJA W USA NIE JEST KONIECZNA. Polscy chirurdzy są szkoleni na światowym poziomie, w wielu ośrodkach zagranicznych i nie mamy się absolutnie czego wstydzić. Dodatkowo zabieg w stu procentach refundowany przez NFZ.
Miejmy wiarę w naszych rodzimych chirurgów.
W razie chęci kontaktu proszę o e mail.
Pomogę odnaleźć właściwy kontakt.17 września 2011 o 13:54 #49896Zgadzam się z loopcom.
Trochę ułatwię, odsyłając do lektury działu innego forum:
http://www.skolioza.xaa.pl/viewforum.php?f=5&sid=0562005cda292908c7d74a46fc940119
Jak widać, operacje przeprowadzane są w różnym wieku, wypowiadają się osoby, które są po operacji np. w wieku 43 lat.
Również sam poznałem osoby powyżej 20-go roku życia, które miały operacyjną korekcję skoliozy w tym samym czasie i ośrodku co ja, i z tego co widzę, są zadowolone. Więc w opowieści o limicie wieku i jeżdżeniu do USA trochę między mity chyba można włożyć. Może 10 lat czy 15 lat temu – tak, ale teraz jest chyba nieco inaczej.
Pytanie 1: Co do nieoperowania skolioz poniżej 40 stopni – czy aby przypadkiem te uszkodzone teraz dyski nie są wynikiem zwykłego aktywnego trybu życia i delikatnej błędności tego założenia, że poniżej 40 stopni jest ok i nie trzeba operować ?
Pytanie 2: loopcom – dlaczego operacja skoliozy w późniejszym wieku jest mniej pewna ? tak w zarysie.
17 września 2011 o 18:34 #49898Ok, super.. Poproszę o podanie nazwisk tych wspaniałych ortopedów, którzy na takim samym poziomie jak ww. leczą operacyjnie pacjentów na miejscu w Polsce. Sama opinia o wspaniałych ortopedach nie wystarczy. Zreszta znam jednego lubelskiego, którego nazwisko pojawia się na tym formum i nie zamierzam nawet denerwować się opisując jego “leniwą” praktykę.
17 września 2011 o 18:35 #49899Przeszukanie forum w celu uzyskania tych ww. interesujących mnie informacji jest, lekko “mówiąc”, nieefektywne.
17 września 2011 o 20:15 #49900izka – wejdź na forum:
i przewiń kilka ekranów w dół, aż na niebieskim tle zobaczysz napis
“LEKARZE, FIZJOTERAPEUCI, SZPITALE, KLINIKI REHABILITACJI – OPINIE, NAMIARY, KONTAKT”, a pod spodem listę miejscowości
TAMTO forum jest poświęcone ściśle praktycznie wyłącznie skoliozom, jest to forum pacjentów.
TO forum jest poświęcone ogólnie wszystkim schorzeniom kręgosłupa czyli np. również wypuklinom tarcz międzykręgowych, które ma Madźka oprócz skoliozy, i które ma z różnych powodów wiele osób nie mających skoliozy.
Można mieć skoliozę i wszystkie dyski zdrowe – wtedy TAMTO forum na dzień dzisiejszy zawiera o wiele więcej informacji na ten temat. A można mieć prosty kręgosłup a uszkodzony dysk czy złamany kręg – w takim przypadku na dzień dzisiejszy TO forum zawiera więcej informacji.
A podanie konkretnych nazwisk zaproponował loopcom, więc myślę że poda.
Co do kosztów operacji w USA, można poczytać o nich np. na takim forum:
http://www.scoliosis.org/forum/forumdisplay.php?85-Insurance ,
np. w wątku http://www.scoliosis.org/forum/showthread.php?6030-Cost-of-Surgery-Please-Help
Pozdrawiam
18 września 2011 o 06:49 #49901Pytanie 1: Co do nieoperowania skolioz poniżej 40 stopni – czy aby przypadkiem te uszkodzone teraz dyski nie są wynikiem zwykłego aktywnego trybu życia i delikatnej błędności tego założenia, że poniżej 40 stopni jest ok i nie trzeba operować ?
Choroba zwyrodnieniowa mogła u pacjentki rozwinąć się spontanicznie zupełnie bez związku z deformacją kręgosłupa w tym wypadku bez związku ze skoliozą. nie mniej jednak skrzywienie kręgosłupa zaburza biomechanikę kręgosłupa i nadmiernie przeciąża niektóre jego odcinki w porównaniu z kręgosłupem o prawidłowej anatomii gdzie obciążenia przenoszone są prawidłowo. nadmierne obciążenie stawów /dotyczy to nie tylko stawów kręgosłupa w przebiegu jego deformacji ale także na przykład stawów kolanowych i biodrowych osób otyłych oraz sportowców wyczynowych/ i dysków międzykręgowych prowadzi do przyspieszonej choroby zwyrodnieniowej.
Reasumując, choroba zwyrodnieniowa mogłaby powstać niezależnie od skoliozy, ALE pacjenci z deformacjami kręgosłupa częściej zapadają na chorobę zwyrodnieniową jego przeciążanych odcinków .Pytanie 2: loopcom – dlaczego operacja skoliozy w późniejszym wieku jest mniej pewna ? tak w zarysie.
najlepszymi kandydatami, a w zasadzie kandydatkami/zdecydowana większość skolioz występuje u kobiet/ do operacji skoliozy są dziewczynki w wieku 13 – 15 lat. Naturalnie w piśmiennictwie można spotkać różne przedziały i każdy przypadek jest inny ale ten wiek jest optymalny.
Dlaczego taki wiek. Deformacja kręgosłupa, to nie tylko skrzywienie samego kręgosłupa w trzech płaszczyznach ale również rotacja kręgów. Pociąga to za sobą zmiany w kształcie i strukturze tychże kręgów, ale również dysków i stawów. Im młodszy pacjent, tym mniej czasu organizm miał na dostosowanie się to sytuacji patologicznej anatomii a więc zmiany patologiczne są mniej zaawansowane. Z czasem kręgi ulegają deformacji i zmienia się ich kształt. Dodatkowo do deformacji dostosowują się tkanki miękkie jak więzadła, mięśnie ale przede wszystkim układ nerwowy i krwionośny. Im starszy pacjent, tym bardziej ”dostosowany” do swojej własnej skoliozy. Im większe skrzywienie i im dalej w lata, tym trudniej odwrócić działanie czasu. Nagłe wyprostowanie zastarzałej skoliozy często jest mechanicznie niemożliwe, lub na tyle ryzykowne, że koryguje się je tylko w części. Każdy na pewno widział powyginane w przeróżne kształty gałęzie drzew, które przez lata owijały się wokół słupów, dachów i innych przeszkód. Wszystko działa i jest w miarę ok ale spróbujmy taką gałąź nagle wyprostować…
Reasumując im młodszy pacjent /bardziej miękka, elastyczna i podatna na manipulacje gałąź drzewa/ tym większa możliwa do uzyskania korekcja bez ryzyka powikłań. Im starszy pacjent tym trudniejszy i bardziej ryzykowny zabieg do tego często zakończony sukcesem w mniejszym stopniu niż można by się togo spodziewać gdyby operować w wieku optymalnym.
Niezależnie od tego pacjenci operowani w wieku 20-25 lat bardzo często są z wyniku operacji zadowoleni i absolutnie wiek nie jest w tym wypadku przeciwwskazaniem do zabiegu. Lepiej jednak zaopatrzyć deformację zaraz po tym, kiedy ustaje wzrost /polega to na wykonaniu zdjęcia rentgenowskiego reki niedominującej, czyli lewej jeśli jesteś praworęczny, lub ocenie zakończenia wzrostu za pomocą prześwietlenia RTG talerzy biodrowych i oceny w skali Rissera/.
Idąc dalej, należy zrozumieć, że operacja korekcji skoliozy polega na przynajmniej częściowym ograniczeniu jego ruchomości, nie jest i nie może być operacją kosmetyczną. Naturalnie, szczególnie dla młodej dziewczyny efekt kosmetyczny jest szalenie ważny, ale z punktu widzenia chirurgii jest drugoplanowy. Tutaj odpowiadam dlaczego skolioza 36 stopni jest dyskusyjnym wskazaniem do zabiegu operacyjnego – każdy nawet drobny zabieg operacyjny jak leczenie stomatologiczne niesie ze sobą ryzyko. Powikłania, zakażenia szpitalne itd.
Powikłania w korekcji kręgosłupa mogą być /chociaż zaznaczam, że najczęściej ich nie ma i nie należy się tego obawiać a jedynie być świadomym decydując się na zabieg/ bardzo poważne. Korekcja skoliozy nie jest drobnym zabiegiem. W zależności od wielkości i rodzaju skrzywienia, typu dojścia operacyjnego, wieku pacjenta i innych zmiennych w kręgosłup wkręca się od 8 do 32 i więcej śrub. Przy większych i dłuższych zabiegach często śródoperacyjnie przetacza się krew. Cięcie może mieć od kilku centymetrów przy operacji endoskopowej do 40cm i więcej w trudnych przypadkach przy operacji metodą tradycyjną.
Chirurg decydujący się na tak rozległy kosmetyczny zabieg brałby na siebie wielką odpowiedzialność przed pacjentem /a w razie poważnego powikłania przed komisją etyczną – pamiętajcie każdego lekarza obowiązuje ”po pierwsze nie szkodzić”/, gdyby z powodu chęci korekcji wyglądu powikłaniem okazałoby się na przykład trwałe kalectwo.
Ortopedzi to nie chirurdzy plastyczni. Skoliozy operuje się ze wskazań medycznych, życiowych lub pielęgnacyjnych /skoliozy neuromięśniowe/ a nie ze względu na poprawienie urody. Uroda jest pojęciem subiektywnym a pacjenci operujący się z takiego wskazania wyjątkowo trudni, wymagający, a ich oczekiwania często nie mogą być w pełni zaspokojone co dodatkowo powoduje w pacjencie frustracje bo duży zabieg, blizna itd. a w efekcie i tak nie wyglądam tak jak bym sobie tego życzyła.
Przepraszam jeśli to zabrzmiało niepolitycznie ale tak to obiektywnie wygląda.
To wycinek informacji, ale mam nadzieję, że chociaż trochę rozjaśniłem.Izka jeśli potrzebujesz pomocy skontaktuję Ciebie z osobami, które mogą Ci pomóc ALE nie mogę pozostawiać nazwisk ani telefonów na forach.
Napisz do mnie email na discopolo@op.plpozdrawiam
K.
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42118 września 2011 o 08:21 #49902Dzięki za zainteresowanie 🙂
18 września 2011 o 09:13 #49903Słyszałam ostatnio w radio, że skolioza powstaje głównie z 3 przyczyny:
1. nadwagi,
2. palenia papierosów,
3. siedzącego trybu życia.
Wypowiadali się jacyś doktorzy, nie potrafię jednak powtórzyć ich nazwisk.
Nie wiem jak się to ma do innych osób ze skoliozą, u mnie nie występowała a ni nie występuje, żadna z tych przyczyn. A mam skoliozę jak to powiedział ostatnio doktor dość rzadki przypadek =)
Izka szukaj w Polsce, na pewno są fachowcy, którzy Ci pomogą.
Tym bardziej, że masz większe skrzywienie.18 września 2011 o 09:17 #49904Jadę we wtorek do Czartorii do doktora K. Czarneckiego. Poleciła mi do koleżanka z pracy. Słyszeliście o nim jakieś opinie. Podobno ma tam jakąś “klinikę”.
18 września 2011 o 10:04 #49906Jeśli ktoś jest w stanie odpowiedzieć co jest przyczyna skoliozy idiopatycznej (Idiopatyczny jest przymiotnikiem używanym przede wszystkim w medycynie, oznaczającym powstający spontanicznie albo mający niejasne lub nieznane podłoże) z pewnością otrzyma nagrodę nobla. Epidemiologia jest taka, że około 2 do 4 procent populacji ma skoliozę, z czego około 85% to skoliozy idiopatyczne czyli nieznanego pochodzenia.
Nadwaga papierosy i niewłaściwa dieta nie mają ze skoliozą nic wspólnego.
Mają dużo wspólnego z chorobami kardiologicznymi jak ale to nie moja branża.
K.19 września 2011 o 22:14 #49911quote Madźka” post=855:Słyszałam ostatnio w radio, że skolioza powstaje głównie z 3 przyczyny:
1. nadwagi,
2. palenia papierosów,
3. siedzącego trybu życia.I dlatego pewnie mają ją przeważnie szczupłe dziewczyny do 15 roku życia.
Co to za radio ?..quote :Jadę we wtorek do Czartorii do doktora K. Czarneckiego. Poleciła mi do koleżanka z pracy. Słyszeliście o nim jakieś opinie. Podobno ma tam jakąś “klinikę”.“Jakaś “klinika” ” to dość słaba rekomendacja.. Ale może lekarz dobry. Jak mówiłem – tematy lekarzy operujących/leczących skoliozy przerabiają pacjenci na “sąsiednim” forum, i raczej tam należało by poszukać/zapytać (http://www.skolioza.xaa.pl/)
Jeśli to ten ośrodek: http://www.czartoria.com.pl/index.php/g-oferta :huh: , to trzymam kciuki za głodówkę i ziołolecznictwo w leczeniu skoliozy. Proszę dać znać, jakie są efekty. Czy ta koleżanka była tam również w związku z kręgosłupem?
Pozwolę sobie uzupełnić wypowiedź loopcom’a o drobną informację: częstość występowania skoliozy jest jednakowa dla obydwu płci, jednak u większości kobiet skolioza z czasem się pogłębia, w przeciwieństwie do mężczyzn. Dlatego z powodu skoliozy operowane są w większości kobiety/dziewczyny.
Czy wiadomo może, dlaczego tak jest?Pozdrawiam
29 września 2011 o 22:31 #49939quote loopcom” post=858:Jeśli ktoś jest w stanie odpowiedzieć co jest przyczyna skoliozy idiopatycznej (Idiopatyczny jest przymiotnikiem używanym przede wszystkim w medycynie, oznaczającym powstający spontanicznie albo mający niejasne lub nieznane podłoże) z pewnością otrzyma nagrodę nobla.Hm. W Lublinie twierdzą, że odkryli przyczynę.
Pierwszy film na:
http://www.skolioza.xaa.pl/viewtopic.php?f=112&t=1249
EDIT: Stanowisko Ministerstwa Zdrowia i innych w tej jak się okazuje kontrowersyjnej sprawie:
http://www.pulsmedycyny.com.pl/index/archiwum/3314,t,karski,przedstawi%C5%82.html20 listopada 2011 o 21:40 #50130Zgodzę się, że żadna operacja w Stanach nie jest konieczna. W Polsce funkcjonują ośrodki specjalizujące się w leczeniu skolioz i chirurdzy potrafią zrobić cuda na NFZ.
Gorset stosuje się w skrzywieniach 20-40 Cobba-nie jako “balsam dla rodziców” lecz ma za zadanie powstrzymać progresję skrzywienia (nie możemy mówić o tym, że gorset ma za zadanie cofnąć skoliozę), sukcesem jest powstrzymanie progresji lub pogorszenie kąta o 5 stopni. Gorset należy stosować 23h/24h w połączeniu z terapią odpowiednich ćwiczeń (pytanie zachodzi kto przestrzega tych reguł?). Jedną z metod stosowaną wraz z gorsetem podpachowym jest metoda Dobosiewicz. Gorset powinien być stosowany do osiągnięcia dojrzałości kostnej. Wskazaniem do zaprzestania i podjęcia leczenia operacyjnego jest kąt >40 stopni Cobba.
Po zakończeniu wzrostu i i wykluczeniu ryzyka progresji u dorosłych skoliozę powinno operować się jeżeli stanowi ewidentny defekt kosmetyczny lub jej obecność w znacznym stopniu obniża jakość życia chorego.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.