bole kregoslupa i trzeszczenie wszystkich stawow.
Strona główna › Fora › Schorzenia i urazy kręgosłupa › Odcinek szyjny › bole kregoslupa i trzeszczenie wszystkich stawow.
- Ten temat ma 66 odpowiedzi, 7 odpowiedzi, a ostatnio został zaktualizowany 1 year, 9 months temu przez
piotr1972.
-
AutorWpisy
-
30 grudnia 2018 o 21:11 #48676
Witam wszystkich.
Zaczelo sie od bolu malego palca lewej nogi , potem trzeszczenie lewego kolana i trzeszczenie kregow szyjnych , bol w odcinku szyjnym i ledzwiowym.
Nastepnie bole barkow i stawow dloni , ataki rwy barkowej , i trzeszczenie doslownie wszystkich stawow w ciele i przeskakiwanie dyskow w kregoslupie.
Doszedl teraz do tego czestomocz i dziwne bolace kucia skory pod pachami.
Mrowienie skory rak i bole palcow dloni takie jak by porazenie lekkim pradem.Czy wyniki TK kregoslupa szyjnego moga byc powiazane z tymi obiawami.
W badaniu TK kregoslupa szyjnego uwidocznionio zniesienie fizjologiczne lardozy szyjnej z kyfotycznym ustawieniem na poziomie C3 C4 .
Obnizenie wysokosci przestrzeni kregowych C5 C7 z ostofitoza krawedziowa .
Na poziomnie C5 C6 przepuklina koncentryczna tylna tarczy miedzykregowej na glebokosc 3 mm z odcinkowa kompresja worka popnowego i dyskogienna stenoza otworu
kregowego lewego z uciskiem na korzen nerwowy. Na poziomie C6 C7 przepuklina szeroko podstawna tylna tarczy miedzykregowej z odcinkowa kompresja worka oponowego
z przyleganiem obustronnym do korzeni nerwowych na poziomie C7.
W kregoslupie piersiowym niewielka esowata rotoskolioza , splycenie kyfozy i niewielkie dziobkowate obostrzenia krawedzi stycznych.
Prosze o wasze wypowiedzi.30 grudnia 2018 o 21:21 #63843Dodam jeszcze ze mialem operacje dysku C4 C5 .
Zostaly po operacji dalej bole calej lewej nogi , stopy i palcow .
Normalnie mam dosc tego wszystkiego boli i zycia w niepewnosci co dalej dojda za bole 🙁
Lekarz ktory mnie leczy napisal do mnie ze nie moze mnie bolec noga bo ogladal moj rezonans po operacji i ze wszystko jest ok.
Mialem tydzien temu robione badana nerwow za pomoca pradu i okazalo sie ze mam problem z dyskiem C5 S1 .30 grudnia 2018 o 22:21 #63844quote piotr72″ post=16289:Mialem tydzien temu robione badana nerwow za pomoca pradu i okazalo sie ze mam problem z dyskiem C5 S1 .Chyba L5/S1 ..? Jeśli tam jest problem z dyskiem to może i częstomocz być i noga boleć.. To chyba MRI się robi żeby to zobaczyć, plus badania czynnościowe nóg. Nogi to inny temat, ręce inny.
- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
30 grudnia 2018 o 23:58 #63846Dokladnie L5 S1 .
Lecze sie w UK
Skad moga pochodzic te trzaski i pekania w stawach. :dry: bardzo to nie przyjemne uczucie.
Pozdrawiam……3 stycznia 2019 o 20:46 #63855Czy po ospie moga byc pekania i trzaski w stawach.?
Pozdrawiam..5 stycznia 2019 o 00:00 #63858U mnie też strzelają stawy ale lekarze i fizjoterapęci nie łączą tego z bólem. Ponoć tak po prostu mam.
Badał Cię reumatolog ?5 stycznia 2019 o 09:37 #63859Badal i stwiedzil ze mam wczesny osteroartretyzm, ale te strzelanie w stawach zaczelo sie po ospie wietrznej , teraz boli mnie doslownie wszystko kazdy staw w ciele 🙁
Bola posladki szczegolnie lewy, palce od lewej nogi , pachwina po prawej stronie i obie rece , nie mogie zamknac dloni palcow .
Pozdrawiam.18 stycznia 2019 o 07:44 #63888Witam.
Czy stenoza kanalu c6 c7 moze powodowac te bole.
Bole calej lewej czesci ciala od czobka glowy do palcow nogi.? Problemy jelitowe i czestomocz,
Pozdrawiam.18 stycznia 2019 o 13:25 #63891Mało realne, tym bardziej że w opisie jest jedynie kompresja worka oponowego bez ucisku rdzenia. Moim nie-lekarskim zdaniem to co jest w opisie szyjnego może powodować problemy z rękami.
2oo9.o4.o7 - uraz kręgosłupa w pracy, 2o1o - operacja: L5/S1, L4/L5, L2/L3, 2o12 - operacja L5/S1, 2o13 - usztywnienie L4/L5/S1, 2o16 - stabilizacja L2-S1, 2018 - C5/C6 - Mobi-C
18 stycznia 2019 o 14:34 #63893Przy wydmuchiwaniu nosa mam takie mocne nerwobole od szyi az do palcow nog po lewej stronie tak jak by prad ktory biegnie przez caly rdzen kregowy do nogi.
18 stycznia 2019 o 15:04 #63894Czyli że w UK jest faktycznie tak ogromny kryzys w opiece zdrowotnej jak w Polsce, że z objawami kilku chorób trzeba szukać “leczenia” w internecie, i nie można po prostu iść się zdiagnozować do szpitala i leczyć?
18 stycznia 2019 o 16:26 #63896Moim zdaniem leczenie w UK to totalna porazka :blink:
Nie mam postawione diagnozy od 3 lat.18 stycznia 2019 o 17:31 #63897A czy tamtejsze ubezpieczenie nie pozwala np. na diagnozowanie się czy leczenie za granicą, np. w Polsce, w prywatnych ośrodkach? W tej chwili konsultacja w Polsce to 150-500zł w zależności od regionu kraju, do tego powstały prywatne placówki oferujące jakieś pakiety, np. http://www.vitalmedic.pl/pl/cennik-6/ – nie wiem co prawda co to obejmuje, ale jeśli powszechne były (czy nadal są) przyjazdy Polaków do Polski z UK czy Niemiec na leczenie zębów, to może z kręgosłupem też warto się wybrać? Inna opcja którą widzę to poszukanie konsultacji przez internet z lekarzami od kręgosłupów z innych krajów – często mają na swoich stronach taką tele-usługę, nieraz jest darmowa (a dopiero leczeni płatne), nieraz odpłatna – tutaj na forum już użytkownicy pisali że korzystali z czegoś takiego.
Przy tak rozległych objawach i tak niespecyficznych, szukanie jakiejś pojedynczej przyczyny przez internet bez zbadania przez lekarza na miejscu i bez dokładnej diagnostyki/wywiadu wydaje mi się mało sensowne.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
19 stycznia 2019 o 08:40 #63901Z tym leczeniem za granica to nie taka prosta sprawa. Ubezpieczalnie wolą w swoim kraju zapłacić kilkaset,a czasem kilka tysiecy euro niż oddać za wizytę 150 zł. Do dentysty ludzie jeżdżą leczyć się przeważnie za swoje. Ale tu bynajmniej chodzi o jakość usługi niż ceny. Bo ostatnio ceny usług dentystycznych w Polsce bardzo wzrosły. Ja większość badań robię prywatnie bo lekarze nie widzą takiej potrzeby. Tylko wyniki badan zagranicznych czesto dla nich sa tylko kawałkiem papieru. A to, że mnie boli to mój peszek. W Polsce długie terminy a za granicą brak potrzeby dalszej bardziej szczegółowej diagnostyki. Szkoda gadać…
Za tą wiadomość podziękował(a): uzytkownik42119 stycznia 2019 o 15:12 #63902W Polsce też typowi lekarze nie widzą potrzeby diagnozowania.. Wręcz słyszałem jak się im czasem wyrwie że “jak się pacjenta zdiagnozuje to zaczynają się problemy” – no tak, bo wypadałoby go leczyć, a do tego potrzeba dobrych lekarzy.
Jedno co zaobserwowałem w Polsce to że bardzo chętnie wiele osób przyjmie nieograniczoną ilość pieniędzy za “rehabilitację” czy “porady filozoficzne” zamiast diagnozy, tak że o wiele taniej jest się prywatnie zdiagnozować niż prywatnie leczyć bezowocnie jedynie objawy nie wiedząc co jest źródłem, co i tak potem kończy się koniecznością diagnozy.- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
19 stycznia 2019 o 18:24 #63903Tak ostatnio rozmawialiśmy w pracy na temat leczenia,pracodawca oferuje nam częściową odpłatność leczenia u specjalistów Luxmed.
Większość lekarzy specjalistów pracuje w państwowych szpitalach a przyjmuje bez czekania właśnie na Luxmed.
Z resztą damska część mojej rodziny też leczy się albo płacąc Luxmed lub wybierają sobie lekarz i leczą się prywatnie a leczenie specjalistyczne odbywa się w szpitalu
w którym pracuje lekarz.
Nie czeka się na wizyty a do szpitala na zabiegi trafia się bez czekania.
Zresztą u żony kolegi zdiagnozowano raka i wizytę na NFZ w Gliwicach ustalona za 1,5 miesiąca.
Jeden telefon wizyta prywatnie wieczorem a na drugi dzień w Gliwicach wizyta a za dwa dni chemia.
Nasuwa się pytanie co z pacjentami oczekujących na wizytę u specjalisty i leczenie w szpitalu na NFZ którzy czekają w kolejce.
Co do leczenia zagranicą to koledzy mający rodziny w Niemczech lub Holland mówią że podobnie to wygląda.
Jeśli chodzi o diagnostykę to potwierdzam że o wiele taniej samemu sobie wykupić badanie niż liczyć na to że zostaniemy dobrze zdiagnozowani przez lekarza.
Co do rehabilitacji to temat rzeka,można wydać nieograniczoną ilość pieniędzy bez poprawy zdrowia.
Dla tego jestem przeciwnikiem by prywatne szpitale miały kontrakt z NFZ.
A najlepiej powinien być podział albo lekarz pracuje w prywatnej lecznicy albo w państwowym szpitalu.
Niestety my pacjenci jeśli jesteśmy chorzy stajemy się egoistami co pozwala lekarzom na nie etyczne zachowania.27 lutego 2021 o 18:39 #68329Ja tez mam to trzskanie i zrobilo mi sie przy dysjopatii. Wczesniej tego nie mialam.
Czy te dyskopatie mozna jakos zaleczyc? Jak to jest, ze niektorym przechodzi bol ?
27 lutego 2021 o 22:15 #68330Z tego co ludzie piszą to jest kilka popularnych scenariuszy bólu przy uszkodzonych dyskach:
1) najczęstszy – pojawia się ból kręgosłupa, stan zapalny, ból, po jakimś czasie mija (z rehabilitacją czy bez) – potem wraca za jakiś czas znowu (miesiące/lata) i jest większy, i tak w kółko aż w końcu nie przechodzi albo wraca bardzo często i kończy się operacją
2) średnio częsty – mimo intensywnych zmian w dyskach/ucisku nerwów ból po stanie ostrym mija, ale u jednych mija ból i mijają objawy neurologiczne, u innych ból mija a niedowłady zostają już na stałe (na takim “przeczekanym” etapie operacja już nie pomaga a ustąpienie bólu nie jest objawem zdrowienia jak zostają niedowłady)
3) rzadszy – ból się pojawia i już nie mija do operacji,
4) najrzadszy – dysk się naprawia http://forum.drkregoslup.pl/forum/Zasoby-wiedzy-na-temat-kr%C4%99gos%C5%82upa-w-internecie/1741-cuda-samodrowiej%C4%85ce-dyski-wszystko-o- Nie jestem lekarzem -> nie udzielam porad medycznych.
27 lutego 2021 o 23:12 #68331Aha, to kiepsko to wyglada. Operacji sie nie uniknie.
A co jesli sie ma niedowlady, a lekarze nie chca operowac danej osoby? Mozna ich potem pozwac za zaniechanie?
A kazdy mowi co innego. I niewiadomo komu ufac.
27 lutego 2021 o 23:51 #68332Jak są przetrwałe niedowłady, tzn. ból ustąpił a niedowłady zostały to operacja może już nie mieć sensu, nerwy mogą się nie zregenerować, szczególnie jeśli są niedowłady od dawna. Część ludzi mówi “twardy jestem, przeczekam ból”, potem mówią “ból minął, fajnie jest, tylko niedowłady zostały – może by się zoperować” – ale to już często jest za późno, operacja może już nic nie pomóc jak nerwy trwale uszkodzone.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.